poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4752 .



Literatura pe hârtie
personale [ ]
Ce este o tabără de literatură

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [nelujorz ]

2008-08-10  |     | 



Tabăra de literatură, Oravița, ediția XVI-a, 5-8 august 2008

O tabără de literatură este un compromis între ceea ce-și propun organizatorii, ceea ce vor/(și reușesc) participanții și ce dă Dumnezeu să se întâmple, adică locul comun al tuturor intereselor scriitoricești, dar nu numai. Mărturisesc că, având disciplina, rigoarea și punctualitatea epigramistului, precum și experiența altor tabere de creație, nu mi-a fost greu să mă conformez programului dens, propus de organizatori, și să nu ratez nici o "acțiune". Adică am fost un membru de bază al grupului de scriitori, prezenți, omul care de multe ori a dat un șut în fundul literaturii române, cu îndemnul: Hai mă, grăbiți că pleacă microbuzu'!
Într-o tabără de literatură se scrie mai puțin și se vorbește foarte mult, punându-se accentul pe clădirea și consolidarea imaginii personale, cărămidă cu cărămidă, carte cu carte, revistă cu revistă. Păi dacă nu te zidești tu pe tine însuți, nu aruncă nimeni o mistrie, un cauc de mortar acolo, peste tine. Scopul este să-ți consolidezi relațiile de prietenie și admirație reciprocă pe care le ai cu cei pe care-i cunoști, deja, dar și să-ți faci relații de amiciție, noi, consolidabile în timp, cu cei pe care i-ai cunoscut, în tabără.
Mai sunt și excursiile oferite de organizatori, având scopul de a-ți fi arătate frumusețile locurilor, dar și pe cele locale, constituind și un cadru literar, în care tu să te "socializezi" cu ceilalți, așa, ca de la scriitor la scriitor, lăsându-ți propria operă, (poezia- în general), să se privească, ochi în ochi, cu cea a celuilalt.

Nimic din cele enumerate mai sus nu a lipsit din "rețetarul" taberei de literatură de la Oravița:
- Au fost scriitori: Clara Mărgineanu, poet și realizator TV- București; Vasile Dan, poet și publicist, redactor-șef al revistei "Arca", președinte al filialei USR, Arad; Ioan Matiuț, poet și proprietar al editurii "Mirador"- Arad; Gheorghe Mocuța, critic literar, redactor al revistei "Arca"; Ioan-Pavel Azap, poet și redactor la "Tribuna"- Cluj; Nina Ceranu, prozator și editor, "Eubeea"-Timișoara; Ilie Chelariu, soțul Ninei, poet și redactor-șef al revistei "Orient latin", redactor-șef al săptămânalului "Opinia Timișoarei". Tot din Timișoara, au mai fost prezenți, poeții George Lână, Daniel Ilie și Laura Meda Susan, prozatoarea Maria Nițu și Gheorghe Secheșan, poet, prozator și critic literar, însoțit de frumoasa sa soție, Corina. Din Ploiești, poetul Ioan Vintilă Finteș, însoțit de Eugen Petri, sculptor, secondat de distinsa-i soție, Gabriela, cea care a reușit să facă simțită prezența poetei Ariadna Petri, aflată în Ghana, în momentul desfășurării taberei de literatură. Din Lugoj au fost prezenți doi redactori ai revistei de literatură "Banatul", Remus Valeriu Giorgioni- poet și prozator, Constantin Buiciuc- publicist și critic literar. Reșița a fost reprezentată de poeții Costel Stancu, Iacob Roman, Alexandra Gorghiu și Liubița Raichici. De la Caransebeș, pe lângă subsemnatul, a mai participat eseistul, prozatorul și criticul literar Doru Timofte. De la gazde ne-au însoțit scriitorii: Ioan Nicolae Cenda; Ion Rășinaru; Cristina Văcărescu; Raul Bribete; Lorin Cimponieru; Ovidiu Moldovan și Remus Dincă. Anfitrioni ne-au fost: Mihai Moldovan- prozator și director al Casei de cultură "Mihai Eminescu", Oravița, și Igor Isac, plastician.

- Au fost seri de poezie, la focuri de tabără:
În poiana de lângă mănăstirea "Călugăra", mănăstire vizitată de participanți. (Nota bene: N-a rămas și nu s-a călugărit nimeni- mănăstirea fiind una de "taici").
La "Ochiul Beiului", unde s-au vizitat și cascadele de la "Beiul Sec",( cascada "Beușnița", ca niciodată, a fost seacă). S-a luat prânzul, gătit pe pirostrii, deci foarte gustos, și, în așteptarea cinei,(gătită în aceleași condiții), s-a organizat un concurs de poezie, pe cuvinte, (mai mult sau mai puțin poetice), date de organizatori și de un juriu alcătuit ad-hoc.

- Au fost și după-amieze de poezie:
Pe scena sălii de spectacole a casei de cultură din Oravița și, apoi, la Anina, unde ne-am întâlnit cu membrii cenaclului literar "Virgil Birou", bucurându-ne, împreună, pentru lansarea revistei "Arcadia Anina", ce tocmai ieșise de sub tipar.
Cu ocazia acestei deplasări am văzut "Steierdorful" cu celebrele sale puțuri de extracție a cărbunelui, (unele dintre cele mai adânci din Europa), sanatoriul de la "Marila", (ce-a mai rămas din el), și "Termocentrala pe șisturi bituminoase"- din care n-a mai rămas decât un decor de groază, post-apocaliptic, deci post-modern.

- Au fost lansări de carte, prea multe, pentru a fi enumerate aici și pentru a fi reținute de memoria unui poet răpus uneori de licori/tării, diverse.

- Au fost prezentări ale editurilor, (bașca producțiile editoriale ale acestora), revistelor și proiectelor literare- deasemeni numeroase. Clara Mărgineanu a adus revista "Luceafărul", serie nouă, și a împărțit-o participanților,(că tot nu este de găsit pe la chioșcurile de ziare). S-a discutat despre problemele de distribuție a "presei literare", prețuri și eficiență financiară.

Ne-am retras cu toții, spre domiciliile, (nepoetice), din buletin, după un dejun copios, la restaurantul cabanei "Șapte brazi"- unde am fost găzduiți pe întreaga perioadă de desfășurare a taberei. Condițiile de cazare și amabilitatea perosonalului au fost peste așteptări. Ochii albaștri ai Anei îmi vor reflecta, pentru multă vreme, amintirile legate de această tabără!

Asta a fost tot! Aceasta a fost lumea de clorofilă, ( de hârtie- adică "nevirtuală"), de care vorbesc, uneori, pe "Agonia.ro".

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!