poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6186 .



Zilele Municipiului Rosiorii de Vede
presa [ ]
Editia a VI-a

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Titi Cosasu ]

2006-09-06  |     | 



Teleormanul conntinua sa fie imbracat in straie de sarbatoare. Dupa „Zilele Alexandriei”, care au fost considerate unanim ca o reusita, in perioada 4 – 8 septembrie se desfasoara „Zilele municipiului Rosiorii de Vede”, ajunse la cea de-a VI-a editie, initiator fiind fostul primar Daniel Fierascu.

„Gala folclorului teleormanean”

4 septembrie. In acest an starul a fost dat de „Gala folclorului teleormanean”, pe scena amplasata in Balciul anual, pentru ca trebuie sa va spun ca acesta se desfasoara in aceasta perioada, doar ca a inceput cu patru zile mai devreme.
Dupa cuvantul de deschidere rostit de primarul Ion Nutu, a iesit la rampa interpretul de muzica populara Marin Cornea care a avut o serie de invitati, printre care si Emilia Ghinescu – Turcu. Un spectacol agreabil urmarit de aproximativ o suta de spectatori, care a avut serioase minusuri la sonorizare, iar in anumite momente cd-ul s-a blocat lasandu-i „fara glas” pe interpretii care interpretau „live”. Oricum acest lucru nu se va vedea la montaj, Marin Cornea venind si cu cameramani de la studioul de productie pentru a realiza o emisiune la OTV.

Biblioteca municipala „Gala Galaction”

http://f3.yahoofs.com/users/435d0e68z225aba9a/c5f9/__sr_/4a12re2.jpg?phowr_EBRJ.P_bfw
5 septembrie. Ce de-a doua zi a deputat de la ora 13 la Biblioteca municipala „Gala Galaction” cu simpozionul “Biblioteca publica tezaur de cultura si civilizatie”. Dezbaterile au adus in prim plan rolul bibliotecii in societate, motivele implementarii programelor informatice, dar si vitregiile la care sunt supusi bibliotecarii de unii dintre primari care nu inteleg, poate si datorita gradului cultura.
Au sustinut referate directorul Bibliotecii Judetene « Marin Preda », Maria Nedelea, alaturi de directorii de la bibliotecile orasenesti « Miron Radu Paraschivescu » din Zimnicea si « Alexandru Deparateanu » din Videle. Concluziile despre activitatea bibliotecarilor teleormaneni a fost relifata de directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniul National a judetului Teleorman, Stan V. Cristea, care a promis ca va inmana mai multe carduri speciale unor biblioteci din judet.
Ca se munceste mult la acest nivel sta marturie si activitatea bibliotecarei de la Biblioteca « George Gana »din Maldaieni care a finalizat o scurta prezentare monografica a bibliotecii comunala.
Cea de-a doua parte a actiunii, moderata de bibliotecara-responsabil a Bibliotecii « Gala Galaction », Marinela Rusanu, a adus la rampa pe scriitorul Marin Codreanu cu
o tripla lansare a volumelor „Ninsoare de ingeri”, „Cartea lui David” si volumul bilingv romano-maghiar „Siameze, aparute la Editura Muzeul Literaturii Romana, unde autorul din Cucuieti /Teleorman, Marin Codreanu este redactor. Despre cele 3 volume trebuie sa va mai spun ca sunt editii bibliofile, aparute in 99 exemplare fiecare, amplele comentariile critice fiind sustinute de : Stan V. Cristea, Gheorghe Stroe, Nistor Teodorescu, Gabriel Argeseanu, Constantin T. Ciubotaru, Anghel Gadea, Florin Savoiu, Iulian Bitoleanu, completate cu date despre autor de Irina Stoica si Vasile Berlic.
La final Marin Codreanu a tinut sa felicite organizarea realizata de cele trei bibliotecare ale institutiei gazda: Marinela Rusanu si Daniela Argeseanu – de la sectia de adulti, si Monica Uzum - de la sectia de copii.
Seara s-a incheiat cu un concurs de atletism in colaborare cu D.J.S. Teleorman.

Centrul Cultural – Sala de expozitii

http://f3.yahoofs.com/users/435d0e68z225aba9a/c5f9/__sr_/377dre2.jpg?phowr_EBj3VqradQ

6 septembrie. Manifestarile au debutat la ora 11 cu lansarea albumului trilingv « People to people – Traditii si perspective » simultan cu lansarea cartii « Iesirea din anotimp » semnata de Florina Isache. Gazda actiunii a fost Casa de cultura.
Pentru lumea artistilor plastici teleormaneni, vernisajul expozitiei de pictura si ceramica a fost punctul forte al zilei, deschiderea oficiala facandu-se la ora 17.
Pe simeze se află lucrari semnate de pictorul Dumitru Ciocan-Sin, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, si ceramistul Ciprian Anghel.
Dumitru Ciocan –Sin si Ciprian Anghel au gandit aceasta intalnire ca un dialog estetic propriu.
Pictorul si ceramistul, intr-o desavarsita comuniune sufleteasca, si-au asezat lucrarile in spatiu si pe simeze astfel incat sa serveasca acelei relatii sincrone stabilite intre cei doi de-a lungul existentei lor citadine comune, sa serveasca demersul ideatic propus de acestia.
Sunt convins ca aceasta expozitie va deveni reper pentru biografia celor doi creatori, iar expozitia se va dovedi a fi in egala masura si o provocare a privitorului la o indelunga meditatie si, de ce nu, la un moment de reverie.
Ziua de sarbatoare s-a incheiat dupa seara de poezie si muzica, inceputa la ora 19, sub genericul „La ceas de inchinare”. Au citit Cristina Predescu, Domnita Neaga, Paul Amet, Florin Savoiu si Gabriel Argeseanu, acopaniati de acorduri muzicale intr-un spatiu neconventional „Biserica Sf. Ioan Botezatorul”.

Casa de Cultură

7 septembrie. Ziua incepe in rezonantele cromatice a doua artistice plastice recunoscute in Teleorman, Sanda Mancilă si Stela Negrila, a căror picturi se află expuse pe simeza Muzeului de Istorie „Petre Voievozeanu”.
De la ora 17, rosiorenii sunt invitati la Casa de Cultura, la „Intalnire cu istoria”, un simpozion important prin valoarea comunicarilor, datorita unei participari de prestigiu: acad. Dan Berindei, acad. Constantin Balaceanu – Stolnici, prof. univ. Neagu Djuvara, prof. univ. Dinu Zamfirescu, prof. univ. Adrian Cioroieanu. Cunostinte mai vechi ale rosiorenilor, Dan Berindei fiind si cetatean de onoare al municipiului.

In sala de festivitati a Protoieriei

8 septembrie. Momentul cultural al zilei se va consuma in sala de festivitati a Protoieriei, unde vor fi expuse icoane si obiecte de cult, invitati fiind reprezentatii Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, artisti plastici, preoti, iubitori al frumosului transpus in opere de cult.
Seara se va incheia , in incinta Balciului anual, cu un spectacol sustinut de formatia Euroton, Puiu si Jul, si incheiat in mod neasteptat de Luminita Anghel. Spun neasteptat pentru ca o interpreta de talia celei care ne-a reprezentat la Eurovision a acceptat sa cante in zgomotul facut de tiribombe, carusele, boxele de la carciumi, „imparfumata” de fumul de la gratarele cu mici. Poate ca si organizatorii au meritul de a fi gasit o breșă cat de cat acceptabila ca amplasament, fata de anii anteriori.
Poate vor fi si artificii, dar pliantul oficial nu specifica acest lucru, unde, poate din motive tipografice, sunt si omisiuni ale unor activitati care au fost prezentate in programul din bilunarul „Drum”..

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!