poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1998 .



Probabilitati ale existentei vietii inteligente in Univers
poezie [ ]
Suntem singuri in Univers?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Lia Tzugui ]

2007-11-03  |     | 



Suntem singuri in univers ?


Controversata intrebare ... care merita o explicatie practica , avand in vedere cate sub teorii si probabilitati s=au format plecand de la premize gresite sau inexacte . Un raspuns sigur este inca imposibil , dar cea nu va fi pe placul omenirii . Amintesc faptul ca cele discutate mai jos sunt bazate pe legile si procesele existente in lume . Ipotezele pot fi gresite , dar atunci nu eu voi fi vinovata de acestea .

A doua lege a termodinamicii sustine ca totalul dezordinilor sau al entropiilor din univers creste cu timpul . Aceasta crestere este invariabila si direct proportionala cu spatiul , cat si cu timpul . Cat despre dezordinea unei singure unitati , cum ar fi dezordinea unui trup , aceasta creste odata cu dezordinea din exterior . Astfel viata poate fi definita ca un sistem ordonat care se sustine pe sine insusi si se apara de tendinta generala de dezordine . Acest sistem este unul care se poate inmulti , adica poate crea sisteme similare , independente si ordonate . Pentru a exista aceste procese , sistemul in cauza trebuie sa transforme energia ordonata precum hrana , lumina solara , curent electric s.a.m.d. , astfel incat sa il sustina d.p.d.v. biologic .

Daca toate constantele fizice care stau la baza formarii , existentei si functionarii vietii aveau alte valori , cat de putin diferite , atunci nucleul atomului de carbon era instabil , sau electronii impiedicau functionarea ca atare a nucleului . Functionarea universului , asa cum o cunoastem noi , arata ca universul a fost special creat pentru a sustine existenta rasei umane . Principiul antropic de baza sustine acest fapt , bazat pe adevarul universal si demonstrat prin simpla noastra existenta si rezistenta in timp . Daca universul nu ar fi fost propice vietii , atunci noi nu ne-am mai fi intrebat de ce el este construit in acest fel , si nu pe baza altor legi si principii .
La formarea universului , acum 15 bilioane de ani , anti materia si materia care au alcatuit big bangul in sine , s-au ciocnit emanand energie . Atunci cand o particula de materie (un electron normal , cu energie negativa) se ciocneste cu o particula de anti materie (un electron pozitiv , corespondentul celui negativ material) , ambele particule dispar in totalitate si este emanata energie . In tot acest proces , carbonul nu exista : substantele primare au fost litiu , beriliu si heliu . Temperatura ambientala era atat de ridicata (3300 grade Celsius) incat toata materia era concentrata in particule de protoni si neutroni . Formarea hidrogenului a permis circularea fotonilor , iar radiatiile produse de fotoni au facut temperatura sa scada la -270 grade Celsius . Dupa 10 bilioane de ani de la aceasta s-a format sistemul nostru solar , din reactiile care au avut loc intre gaze si ramasitele stelelor existente . Alcatuirea Terrei s-a bazat pe carbon si oxigen , care au format moleculele de ADN . Cele 4 tipuri de acizi nucleici (cistozina , guanina , adenina si tiamina) si felul in care acesti acizi sunt compatibili (adenina cu tiamina si guanina cu cistozina) in lanturile de ADN , asigura o secventa genetica unica pentru fiecare individ si stabilesc un proces de replicare al informatiei genetice . Proteinele si substantele chimice produse de acizii nucleici poarta mai departe instructiunile exacte de replicare . ADN-ul uman insumeaza o cantitate de 3 bilioane de acizi nucleici , insa majoritatea informatiilor produse sunt inactive sau latente . Ceea ce este activ si ceea ce creeaza reproducerea , cele 100 de milioane de biti de informatie , este ceea ce defineste fiecare individ in parte . Pe parcursul evolutiei omului , s-a constatat ca ADN-ul se schimba cu cel mult un bit pe an , proces lent care a facut din maimuta om .

Evolutia a avut la baza selectia naturala , posibila prin mutatii genetice aleatorii . Aceasta faza darwiniana a durat 3,5 bilioane de ani , si a permis omului sa isi dezvolte un limbaj si sa faca schimb de experiente si informatii . Insa in ultimii 10.000 de ani , rasa umana a intampinat etapa denumita "transmisia externa" : informatia genetica transmisa din generatie in generatie prin ADN nu s-a schimbat substantial , dar informatia externa (carti si alte forme externe de conservare a informatiei) a crescut considerabil . Astfel ca evolutia umana nu poate sa se refere doar la modificarea substantei genetice , pentru ca ea nu este singura care decide viitorul unei rase . Informatia externa are un raport evident si este clar ca omul este mai mult decat informatia genetica pe care o detine , desi multi oameni de stiinta refuza sa o includa in factorii cauzatori ai dezvoltarii umanitatii la nivel planetar . Este foarte posibil sa nu fim cu nimic mai inteligenti sau mai puternici decat mostenitorii nostri din pesteri , dar informatia pe care o detinem este un avantaj clar in fata lor . Mutatiile genetice si replicarea ADN-ului nu pot explica singure o asemenea evolutie sociala , de la stadiul de pestera la tehnologia din ziua de azi . Este remarcabil cat de repede se transforma societatile , cum inmuguresc noi tehnologii ... diferenta este vizibila chiar si la 20 de ani , si o dovada simpla este diferenta de mentalitate intre parinti si copii . Evolutia pare sa se "grabeasca" din ce in ce mai mult , astfel ca genetica nu poate explica acestea pentru ca informatia genetica are un ritm constant de replicare si evolutie . Ultimii 300 de ani pentru omenire au fost cruciali , si descoperirile stiintifice din cursul acestor ani demonstreaza rolul informatiei externe in evolutia rasei umane .

Ritmul de avansare al informatiei genetice este cu mult inferior ritmului de avansare sau , mai bine zis , ritmul de acumulare al informatiei externe . Creierele cu care procesam informatia , din ce in ce mai multa si mai diversificata , sunt aceleasi creiere darwiniene , care fac fata din ce in ce mai greu acestei provocari externe . Fiecarui om ii revine o parte din uriasa cantitate de cunoastere , de informatie , si fiecare se va specializa intr-un domeniu . Instinctul violent asigura pe vremea pesterilor supravietuirea , dar in ziua de azi , evoluand , va duce irecuperabil la distrugerea rasei umane . In concluzie , omul cu un ADN cu componente instinctuale si violente , pe care nu il poate modifica (cel putin la momentul de fata) , in posesia informatiei externe , va aduce sfarsitul lumii : razboaiele nucleare sunt un pericol real , pentru ca omul este insetat de informatie si putere si nu isi controleaza instinctul violent . Acesta demonstreaza ca genetica a ramas in urma , iar cantitatea de informatie externa a devenit coplesitoare : o ecuatie cu factori inegali , care va fi rezolvata doar prin disparitia omenirii . O alta posibilitate , bine venita avand in vedere contextul politic mondial din ce in ce mai tensionat , s-a ivit la orizont : neavand timpul si resursele sa astepte o evolutie darwiniana si naturala a ADN-ului , omul incearca tehnici de imbunatatire a informatiei genetice , de "evolutie fortata" . De la repararea unor trasaturi sau boli controlate de o singura gena , cum ar fi distrofia musculara , sa va trece la imbunatatirea altor aspecte umane , controlate de mai multe gene , cum ar fi inteligenta sau instinctele , in special instinctul agresiunii , care ne pune in pericol , in conditiile in care este exercitat de oameni asupra oamenilor sau asupra planetei care ne sustine .

Este uimitor cum viata inteligenta s-a dezvoltat pe Terra . Mai multe aspecte au favorizat acest fapt , aspecte inexistente pe alte planete sau in alte galazii cunoscute . De la prima forma de viata unicelulara pana la forme de viata pluricelulare au trecut 2,5 bilioane de ani . Odata cu aparitia fiintelor pluri celulare , viata inteligenta a devenit posibila . Evolutia a fost de aici un proces natural , de asimilare si adaptare . Asteroidul care a exterminat dinozaurii acum 70 de milioane de ani , lasand in viata cateva specii de mamifere , ar fi distrus in totalitate omenirea , daca aceasta ar fi existat atunci . Stadiul in care a ajuns omenirea astazi se datoreaza unui pur hazard : Terra a avut norocul de a nu mai fi lovita de un alt asteriod sau corp stelar atat de mare , incat sa distruga formele de viata . Alte planete din galaxie se pare ca nu au avut acelasi noroc . Perioada optima la care o planeta este lovita de un asteriod si afectata astfel incat , daca ar fi viata pe ea , aceasta viata sa fie exterminata , este de 20 de milioane de ani .
Probabilitatea ca in univers sa existe viata inteligenta , inafara de oameni , este mica . Considerand ca viata inteligenta exista dar omenirea nu o poate inca detecta , arata ca celelalte posibile civilizatii ne sunt cu mult superioare . Cea mai simpla situatie este cea in care ei ne-au descoperit , dar nu au nici un interes fata de planeta si civilizatia noastra . Cea mai dramatica posibilitate ar fi sa ne descopere pe viitor , si sa ne faca nou ceea ce a facut Columb in America .

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!