poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2446 .



Ea
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sigina Tiras ]

2006-03-04  |     | 



Ea


Soarele împletește cununi de stele în cosițele naturii. A venit primăvara. Nu este o întâmplare că lumea sărbătorește acum femeia. Ea poartă pe umeri soarta vieții. Fără ea noi nu ne-am fi născut. Dumnezeu a dăruit-o lumii ca simbol al vieții, de aceea unii traduc numele de Eva prin viață. Geneza și Apocalipsa, încep și sfârșesc sub miracolul numit femeie. Ea a dus omenirea pe calea cunoașterii umane și pământești, desprinzând astfel omul din starea de vegetație în care se afla în paradis, fără conștiință de sine. Sincer n-aș putea trăi doar bucurându-mă de darurile naturii, oricât de aromate ar fi fructele. Ioan evanghelistul a avut șansa să cunoască lumea la împlinirea sa spirituală, când femeia cerească va dărui lumii miracolul înțelegerii spirituale, copilul divin care aduce marea schimbare prin înțelepciune. "În cer s-a arătat un semn mare: o femeie învăluită în soare, cu luna supt picioare, și cu o cunună de douăsprezece stele pe cap" (Apocalipsa 12.1). Când imaginile alegorice au grandoarea unui fenomen cosmic și evenimentul este la aceeași scară; așa cum a spus și Malraux "Secolul XXI va fi al spiritualității sau nu va fi deloc." Alegerea este doar a noastră. Dumnezeu ne-a hărăzit neamul cu femei pline de dăruire sacrificială. Atunci când în Franța se auzea de Ioana D'Arc la noi alte femei precum mama lui Ștefan cel Mare și Sfânt sau feciora din armata lui Vlad Þepeș au pus mai presus decât dragostea de mamă și iubită, pe cea pentru patrie: "Du-te la oștire! pentru țară mori! /Și-ți va fi mormântul coronat cu flori!" sau "Dacă vrei iubirea-mi să o dombândești, /Pentru țară, doamne, să mori, să trăiești!" (Dimitrie Bolintineanu, inspirat din cronici). Despre Maria Putoianca a scris Nicolae Bălcescu în Istoria Românilor supt Mihai Viteazu. Jertfa supremă a dat-o Ecaterina Teodoroiu în primul Rozboi Mondial. Smaranda Brăescu (deținătoarea recordului mondial la parașutism timp de 20 de ani) spunea în 25 decembrie 1931 la New York: "Viața mea nu înseamnă nimic dacă o țin numai pentru mine. Viața mea o dăruiesc țării; dar vreau să o dăruiesc frumoasă și încărcată de glorie". Ecaterina Conachi, în spiritul idealului de unire națională și riscând mult, a dezvăluit frauda electorală din Moldova pusă la cale de turci. Astfel s-a creat un scandal diplomatic. Franța, Rusia, Prusia și Sardinia rup relațiile cu Poarta. Întrevederea de la Osborne între Napoleon al III-lea și regina Victoria s-a încheiat prin consimțămîntul reginei de a se anula alegerile controlate de Vogoride și de a se organiza altele. Fără contribuția prințesei Ecaterina Conachi, sora vitregă a lui Costache Negri, idealurile de unire de la 1859 nu s-ar fi putut împlini.
Alte femei și-au consacrat întreaga viață studiului, pentru a se afirma în plan cultural și științific devenind adevărate ambasadoare ale României în lume - precum domnița Ralu Caragea (inițiatoarea amenajării primului teatru în Þara Românească - 1817), Elena Văcărescu, Marta Bibescu, Maria Filotti, Haricleia Darclée, Zoe Dumitrescu Bușulenga, Virginia Haret-Andreescu (prima femeie arhitect din țară, autoarea proietelor pentru liceele Dimitrie Cantemir și Gh.Șincai, 1894-1962), etc. Ștefania Mărăcineanu devine doctor în fizică la Sorbona în 1924 sub îndrumarea Mariei Curie, și care deține prioritate mondială în cunoașterea radioactivității artificiale. Acad. dr. Ana Aslan este inventatoarea Gerovitalului și inițiatoarea Institutului de geriatrie, loc unde bătrânețea multor oameni a devenit mai ușoară.
Toate darurile femeilor folosite pentru comunitate au ajutat țara să treacă prin clipele grele ale istoriei. Putem învăța din iubirea și dăruirea altora, și ne putem solidariza cu eforturile constructive ale femeilor de azi. Astfel "lumina din noi se va ridica spre Ain Sof Aur - Lumina fără sfârșit care este Totul".



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!