poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5851 .



Casa zburatoare II
scenariu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [GabiC ]

2013-06-18  |     | 




20. INT.ATELIER.TIPOGRAFIE-ZI-FLASH-BACK
Lui COSTEL îi vin atunci în minte amintiri secvențiale cu SORIN, în atelierul de tipografie lucrând la Linotip, unde stând în picioare culegea un text în limba olandeză de vuia tot atelierul citindu-l cu voce tare, iar în timp ce bătea cu îndemânare la clapele mașinii de cules sorbea alternativ când din paharul, plin mereu de vodcă, când din cana mereu plină cu cafea, când din țigările Carpați fără filtru care umpluseră cu scrum și chiștoace o scrumieră mare din sticlă transparentă verzulie. Paharnic șef, este AURICÃ CHIORU de 60 de ani, fost pușcăriaș, un bețivan slăbănog. Acesta are tatuate pe o mână cele cinci puncte caracteristice(singur între patru pereți). Rămas fără casă se aciuase prin curtea facultății de care ținea și tipografia. Chioru arată înspăimântător la prima vedere. Chel, slab, bărbos(neras mai multe săptămâni), doar cu trei dinți în gură, haine soioase, chior de ochiul drept și aproape mereu încruntat de parcă ar vrea să omoare pe cineva, amețit în permanență de băutură stă pe un scaun, cu capul pe umărul drept, rânjind sinistru și dezvelindu-și gingiile băloase ca date cu gel. Pe o masă în atelier tronează două sticle de vodcă cu etichete diferite, una era goală cam până la jumătate iar cealaltă aproape plină. Atmosferă intensă de lucru, CINCI FEMEI, legătorese, stau la niște mese imense pline de hârtii, cartoane borcane de plastic și farfurii pline cu aracet și adună coli de hârtie. AZORICÃ, un câine maidanez stă și el tolănit la picioarele lui AURICÃ CHIORUl, care, ca un somnambul se ridică agitat de pe scaun bălăngănind din mâini și tremurând nerăbdător. Bate cu două degete în buze afisându-și zâmbetul dezagreabil și ochește cu ochiul sănătos cele două sticle.
AURICÃ CHIORU
..țigară, țigară e..e !
Privind pe sub sprâncene și ochelari SORIN îi răspunde aruncându-i un pachet desfăcut de țigări.
SORIN
De ce nu îți cumperi bă țigări fir-ai al dracu' tu să fii, că copii nu ai, nevastă nici atât, mâncare primești de la cantină câtă vrei..fără parale.
Aurică dădea din cap rotindu-l în toate părțile și vorbea tot timpul șoptit, doar pentru el.
SORIN
Hai, curaj, pune-ți doar ție vodcă din sticla aia mai plină că e mai tare, eu mai am și hai noroc să termin mai repede cartea asta de cules că m-am plictisit.
După care începe să citească din nou în aceeași limbă greu de pronunțat și de priceput de careva în timp ce culegea literele de plumb la linotip.
SORIN
Het communisme was slechts de slaaf regeling moet worden vastgesteld rekening voor master
Chioru, fericit că are de băut și de fumat rânjește în timp ce pune lichid în paharul lui de plastic și vorbește ca pentru sine dând din cap aprobator. Încearcă să repete ca un papagal ce aude de la SORIN.
AURICÃ CHIORU
He commu.. wa sle..de slaa re moet wordî vast reke.. vo.. aster. Aha, he, hă, hî , ordinarrr, un bețiv ordinarrr, nu pricep, ă,î moet worden, ha, ha!
După ce umple ochi paharul, îl duce cu poftă la gură sorbindu-l dintr-o înghițitură privind spre tavan cu ochiul lui sănătos. La un moment dat simte gustul apei și aruncă paharul de pereți începând să înjure uitându-se tâmp spre SORIN care citește cu voce tare în continuare indiferent.
SORIN
vastgesteld rekening voor master..
AURICÃ CHIORU
Aoleu! Crucea mamii care m-ai făcut
Tușește de parcă înghițise mătrăgună.
AURICÃ CHIORU
M-ați otrăvit cu apă ca pe Sticlă din "Toate pânzele sus" ..
Spuse bolborosind ca la gargară și cu fața roșie de rac fiert. SORIN, COSTEL și DOUÃ LEGÃTORESE în vârstă care lucrează acolo râd cu poftă glumind în continuare pe seama lui.
SORIN
dacă tot te piși pe tine, acum o să te piși apă nu vodcă să nu stricăm orzul pe gâște, cred că nici nu mai ai puță de la ger. Doctorul recomandă apa nu alcoolul. Vezi ce grijă am de tine, hai plătește consultația și tratamentul.
COSTEL se aude strigat de SORIN și revine la realitatea pieței unde se aflau împreună.
21. EXT.PARC PIATÃ-NOAPTE
SORIN
Costele uite-l pe primul ministru. Pe piticu' ăsta dacă-l pun la linotip sau la ghilotină își prinde mâinile. Mai ușor ajungi în fruntea statului dacă ungi bine pe unde trebuie, poți să fii cel mai tâmpit.
Pe aleea circului încadrată de steagul țării și al comunității europene, PRIMUL MINISTRU este în mijlocul unui mic alai și pășește protocolar pe un covor roșu. DOI REPREZENTANÞI rupți parcă din Matrix, îmbrăcați identic în costume negre și cu ochelari cu lentile negre se mișcă de parcă au bețe în fund în timp ce așteaptă alaiul. PRIMUL MINISTRU, este înfofolit într-un palton negru, are căciulă și poartă același tip de ochelari negri. Când se întâlnesc, după un ton de fanfară scurt și protocolar unul dintre reprezentanți îi dă primului ministru o diplomă și îi pune o medalie la gât.
PRIMUL MINISTRU
Thanks you!
Se felicită, dau mâna, după care PRIMUL MINISTRU taie panglica de inaugurare a noii piețe. Ca din senin se pornește o manifestație anti-guvern cu pancarte de genul: "20 de ani, aceiași oameni, aceleași minciuni,"ați vândut țara","ați distrus economia","ne euthanasiați ca pe câini","totul pentru voi, nimic pentru noi". Huiduieli. Dintr-o dată apar scutierii care fac între manifestanți și oficiali un gard viu. Un elicopter aterizează pe alee iar alaiul guvernamental, PRIMUL MINISTRU și reprezentanții intră cu toții în burta acestuia. După câteva secunde elicopterul dispare pierzându-se grăbit în noapte. La intrarea în piață oamenii se înghesuie și își dau coate.
COSTEL
Hai Sorine să intrăm și noi în noua piață a poporului!.
22. INT.PIAÞA-NOAPTE
În incintă multe tarabe decorate și luminate cu nenumărate beculețe albe sau colorate chinezești. La una din tarabe, goală, era doar un banner pe care scria VINDEM ILUZII și un joben. La o altă tarabă un POLITRUC în costum, gras și chelios țipa cât îl țineau bojocii în fața unei asistențe numeroase.
POLITRUC
Voi suplimenta locurile în azilele de noapte pentru oamenii fără adăpost, voi pedepsi toate hoțiile făcute de la revoluție încoace, voi construi teatre, spitale, biserici, stadioane, poduri, farmacii, bănci etcetera, etcetera,... Voi eradica bolile cronice, exportul de copii și femei va crește...O să fac și cotețe pentru toți câinii și mâțele vagaboande sau o să-i omor pe toți. Voi eradica gripa aviară și porcină. Voi asfalta străzile și voi pune apă caldă și canalizare.
SORIN
(către COSTEL)
Îl crezi?
COSTEL
Îl cred doar pentru etcetera. Vinde promisiuni pentru creduli. Fără minciună nu există furăciune, vorba lui nea FAION.
La o altă tarabă se vindeau arme de foc, pistoale, puști mitralieră, grenade. Se întorc amândoi simultan cu fața spre vitrinele unui magazin. SORIN privește ștrengărește pe sub ochelari înspre COSTEL
SORIN
E, așa mai merge!
În vitrina unui magazin din incinta pieței erau două manechine complet dezbrăcate ce stăteau nemișcate de parcă erau din plastic. Din când în când se mișcau sacadat, provocator. Pe geamul vitrinei scria cu majuscule MAGAZIN DE MASAJ. Privind cu subînțeles unul către celălalt, căutându-se prin buzunare, fac amândoi stânga împrejur ca la armată ajungând din nou cu fața pe direcția tarabelor. Pe un ecran de plasmă imens, reclama FNI-"LA la la, lalala dormiți liniștiți noi veghem somnul dumneavoastră". La altă tarabă stătea ANTRENORUL echipei campioane de fotbal îmbrăcat în treningul echipei pe care scria campion și striga
ANTRENORUL
Ia gazonul neamule, ieftin și proaspăt, iarba campionilor, proaspăt călcată în picioare.
încercând să vândă din bucățile de gazon pe care le avea expuse. Lângă el un TIP cu costum și cravată la gât striga și el în gura mare ținând o cruce mare în mâini:
TIP
Vindem palmares, vindem suporteri, vindem jucători, vindem credință!.
La o tarabă pe dreapta se vînd droguri de toate felurile, hașiș, cocaină, extasy, ceaiuri pentru slăbit sub un afiș mare pe care scrie “etno-botanice, totul natural, eco" .
VOCE COSTEL(OFF)
Da cine mai produce frate!
După care vorbește către SORIN, arătând spre TIPUL cu cruce care vindea suporteri și palmares
COSTEL
În orașul ăsta ce se vinde se fură. Cine fură vinde ieftin. Eu vreau doar cartofi și ceapă. Uite acolo tarabe pline cu fructe și legume.
Au ajuns în mijlocul pieței, unde se găseau mai multe tarabe pline de legume și fructe. La umbra lor vânzătorii își așteptau nerăbdători clienții. Sunt de toate națiile și religiile dar majoritatea cam tuciurii. Mulți marocani, chinezi și câțiva albinoși sporovăie dar nimeni nu-i înțelege . Este ca la Turnul Babel, nimeni nu înțelege pe nimeni. O atmosfera orientală este întreținută cu muzică de aceeași proveniență.
COSTEL
(mirat)
Sorine, tu ai ochelari, vezi vreun țăran, vreun producător agricol?
SORIN
Nu văd, da ăștia sunt toți producători, hai la tatuatu' ăla care vinde cartofi că pare mai din provincie.
COSTEL se hotărăște să abordeze un TARABAGIU care părea mai autohton deși arăta ca un bătăuș de cartier, tatuat cu femeia pește pe braț cu textul "GINA EU LOV IOU" și cu un cercel în ureche. Pe un carton scria , CARTOFI Romania via POLONIA 3 lei pe kg, CEAPÃ GERMANO-Română 3 lei pe kg.
COSTEL
Cartofi și ceapă doar românești nu ai?
TARABAGIU
(șmecherește)
Da ăștia ce au bre nu-s buni. Eu sunt producător acilea, în țară, da iau ceapă și cartofi de afară ce știi tu..Sau îi produc acilea, vând afară, cumpăr iar și vând iar acilea. Pricepui bre ce io's prost?
COSTEL
(la mișto)
Nu pricepui, dar ai ceva logică, bravo vere!.
întorcându-se către SORIN și dând din mâini cum s-ar feri de muște
COSTEL
Bine că mai știe puțin românește .
SORIN
E simplu, ce produce aici dă afară iar mizeriile de afară le vinde aici, acum ai înțeles? Stai că vin!
COSTEL
Ce este scump și prost se va da până la urmă pe gratis sau ajunge la gunoi.

Într-un colț mai retras, întunecat, pitită după o reclamă frumos colorată pe care scrie “O iubești cu adevărat dăruiește-i un cârnat”, o ÞÃRANCÃ bătrână vindea cu teamă și sfioșenie marfa expusă la vânzare pe o cutie de carton întoarsă. Avea ceapă, morcovi și zarzavaturi pentru ciorbă. Femeia stă stingheră și temătoare simțindu-se hăituită. COSTEL se opri în dreptul ei fericit de parcă ar fi găsit aur și întrebă:
COSTEL
Cum dai ceapa mamă?
ÞÃRANCÃ
Doi lei maică! Am și zarzavat de la mine din grădină.
COSTEL
(cu blândețe)
Cartofi nu ai?
ÞÃRANCÃ
Nu pot să îi car că băieții mei au plecat la căpșuni în Spania și nu am pe nimeni de ajutor!
COSTEL
Două de ceapă, unu de morcovi, o țelină și un pătrunjel.
ÞÃRANCÃ
Patru lei! Mulțumesc, să trăiești maică și să îți dea domnu' sănătate.!
COSTEL
Săru'mâna mamă!(sărutându-i mâna)
Pune legumele în traistă și trist pleacă mai departe întorcându-se din când în când spre bătrâna care îi face semne cu mâna de drum bun așa cum fac bătrânii atunci când pleci de la casa părintească fără a ști dacă te mai întorci. Un POLIÞIST țipă de departe către bătrână
POLIÞIST
Þi-am zis să nu mai vii aici că te amendez și îți confisc marfa.
Bătrâna își strânge în liniște, cu umilință marfa, o pune într-un sac și pleacă agale. Pe o altă tarabă, o TÂNÃRÃ face reclamă la costumul de baie. În stânga ei ca pe un podium, îmbrăcat doar în chiloți cu cristale swarovski și într-o haină scumpă de blană stă un BÃRBAT FARDAT strident. În dreapta fetei o FEMEIE SOLIDÃ, cam sărită de pe fix, cu privirile rătăcite cântă citind de pe o foaie de hârtie"
FEMEIE SOLIDÃ
“N-am noroc ce să fac, niciodată viața nu mi-a zâmbit",
după care începe să recite din poezia "Luceafărul" de Eminescu
FEMEIE SOLIDÃ
"Cobori în jos Luceafăr blând alunecând spre o rază"
privind cu dedicație și admirație spre bărbatul care dansează plin de el, în chiloți strălucitori.
23. INT.SUPERMARKET-NOAPTE
În imensul magazin al pieței, în supermarket numai marfă străină dar nimeni nu cumpără, doar pipăie și pune la loc în raft. Personalul magazinului îmbrăcat caracteristic poartă botnițe. La stația de radioficare muzica se întrerupe și o VOCE caldă dar enervantă anunță periodic:
VOCE(OFF)
În acest magazin consumul de alimente și băuturi este strict interzis vă rugăm să vă abțineți pentru a evita eventuale incidente neplăcute. Vă mulțumim
Muzica reîncepe să se audă(gingăl bels, gingăl bels). Vizitatorii aveau toți măști de tifon pe gură. SORIN și COSTEL, și ei cu tifoane la gură pipăiau niște cartofi din Germania și niște morcovi din Olanda.
SORIN
(cu un morcov imens în mână)
Ia uite Costele, ăsta morcov nu al tău. Dacă nu văd Olanda măcar să le ating morcovii.
COSTEL
(cu un cartof în mână)
Cartofi nordici. Legume frumoase pe afară și siliconate pe dinăuntru, când le mănânci au gust de plastic. Grânarul Europei nici morcovi nu mai face.
VOCE(OFF)
În acest magazin consumul de alimente și băuturi este strict interzis vă rugăm să vă abțineți pentru a evita eventuale incidente neplăcute. Vă mulțumim
SORIN salivează stupefiat în fața unor galantare pline cu bunătăți. Muzica reîncepe să se audă(gingăl bels, gingăl bels). La casă, oamenii se înghesuie și mai tare în timp ce scot botnițele, agitându-se să scape cât mai repede din acest circ al foamei, cu sacoșele goale. Plăteau și plecau cu coșul gol. COSTEL și SORIN își scot și ei botnițele, plătesc la casă și pleacă tot cu coșul gol.
24. EXT.PARC PIATÃ-NOAPTE
Afară, la un chioșc o ÞIGANCÃ vindea buchete de flori fără ambalaj.
COSTEL
(către SORIN)
Nu le făceai tu la florari ambalaje, inimioare și alte bazaconii?
Þiganca se salută cu SORIN
SORIN
Ba da îi știu pe toți. Da n-a mai mers. De ce să acopere florile cu ambalaje aurite sau cu inimioare roșii că e ca și cum ai înfofoli-o pe misîsî România. Las-o mai bine dezbrăcată că se vinde mai bine și nici nu mai cheltuiești averi pe rochii ori pe alte zorzoane. Uite alea urâte au ambalaj !
COSTEL
Da ce, ofilitele astea's flori?Falsificăm și ce avem mai bun: mierea, florile și femeile!
SORIN
Și vinul și țuica ! He, he,he !
COSTEL
Falsurile se poleiesc !

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!