poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 565 .



Crucea din sticlă .I.
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Milde Muruti ]

2012-01-22  |     | 



. I .

În port, viața se desfășurase normal până în această zi a anului 1992, fără a bănui cineva că începând de azi, portul avea să devină martorul unor evenimente ieșite din comun. Acestea aveau să conducă la schimbarea unor destine și cel mai uluitor, la prăbușirea celei mai faimoase firme din oraș: TEELVIS STEEL.
Această societate era condusă de domnul Elvis Teel, un bărbat destul de prezentabil pentru vârsta pe care o avea – puțin peste cinzeci de ani – un bun manager, foarte activ, întreprinzător, adeptul schimbărilor, receptiv la nou, și, pe lângă toate aceste calități, mai avea una: poza într-un patron apropiat de oameni, gata oricând să vină în ajutorul celor care apelează la el. Astfel își câștigase un renume: de mulți ani toți din oraș îl cunoșteau sub numele de The King Teel sau și mai simplu The King.
Firma avea ca activitate de bază − cel puÈ›in aÈ™a era stipulat în statutul de funcÈ›ionare −, producerea È™i prelucrarea oÈ›elului, dar în ultimul timp se ocupa mai mult cu prelucrarea lui, operaÈ›iune uÈ™oară, fără costuri suplimentare È™i mult mai profitabilă. Pe lângă această preocupare, firma mai era antrenată È™i în alte afaceri mărunte, care contribuiau la sporirea profitului. Controla aproape totul în port: baruri de zi È™i noapte, discoteci, cazinouri È™i cluburi exclusiviste pentru relaxarea domnilor generoÈ™i în compania unor domniÈ™oare frumoase È™i nonconformiste.
ÃŽn ultimii doi-trei ani, È™i, mai ales în ultimul sezon estival, afacerile lui The King cunoscuseră o dezvoltare uluitoare: secretul fulminantei creÈ™teri datorându-se în mare parte descurcăreÈ›ului său fiu, Tenny Teel. Fiul, după terminarea studiilor la Paris – numai el È™tie cum − se implicase foarte activ în minunata lume riscantă a afacerilor, călăuzindu-se după sloganul său favorit: domnule, scopul scuză mijloacele… slogan pe care nu se sfia să-l spună chiar È™i tatălui său, ori de câte ori avea prilejul.
În acest an, în golful portului puteau fi văzute cele mai elegante iahturi ancorate în dana sau în rada lui, legănate de valuri ca niște lebede uriașe, iar sezonul estival – deoarece primăvara plecase mai devreme față de data fixată în calendar – debutase foarte brusc și în mare trombă, printr-o agitație greu de descris în cuvinte, care îi surprinsese cam nepregătiți pe micii afaceriști din zona debarcaderelor.

PoliÈ›ia portuară intrase de dimineață în alertă maximă: de gradul ,,O’’. Un pescador anunÈ›ase căpitănia portului, că în largul golfului plutea în derivă un iaht, È™i nu răspunsese la niciun apel din partea lor.
Deplasată la fața locului, poliția găsiseră iahtul ELVIS 3, care făcea parte din flota de elită a lui The King, iar pe puntea principală descoperiseră că zăcea fără viață chiar frumoasa lui fiică: Lenny Teel.
Corpul neînsuflețit fu găsit de oamenii legii într-o poziție nefirească, fapt ce-i determinară să considere cazul suspect, și să apeleze la ajutorul unui specialist în astfel de situații, deoarece poliția locală de coastă nu avea nici omul și nici măcar aparatura necesară pentru investigare, mai ales că era și primul de acest gen, petrecut în port.

Căpitanul Fill Norman, unul dintre cei mai buni criminologi din orașul vecin, primi ordin de la superiori săi, să se deplaseze în orașul portuar, pentru investigarea cazului, și, la nici două ore de la sosirea sa în port, căpitanul deja avea în mână raportul preliminar al medicului legist, în care, foarte succint, se menționa că moartea survenise în urmă cu cca. 24 h, și se datora, probabil, loviturii observate în zona parietală stângă, urmând ca după efectuarea necropsiei să se stabilească exact cauza decesului. Corpul găsit gol, mai preciza medicul, nu prezintă alte urme vizibile de violență.

Fill mai parcurse încă o dată însemnările medicului, încercând – avea el o metodă proprie È™i uneori chiar da roade, dar n-o brevetase încă! – să citească È™i printre rânduri. De data aceasta însă nu-i ieÈ™i nimic, nu putu descifra È™i nici trece dincolo de mesajul anost, citit în raport. Luă È™i fotografiile − le mai privise de câteva ori! – încă umede, încercând să treacă dincolo de ce arăta imaginea. Nu reuÈ™i mare lucru, dar mai mult ca niciodată, se surprinse că le admiră în loc să le cerceteze. Nu se putea detaÈ™a de imagine È™i să treacă dincolo, în ''spatele'' ei, cum ar fi dorit. Fotografiile executate din diferite unghiuri erau atât de bine realizate È™i foarte expresive, de parcă ar fi fost făcute de un fotograf celebru, care se ocupă cu pictorialele pentru adulÈ›i, È™i, chiar dacă fotografiase un cadavru, reuÈ™ise s-o facă foarte artistic.
Bănuind că încă se mai află la spital corpul ei neînsufleÈ›it, plecă spre el − voia să vadă pe viu cadavrul ei! − cu imaginea acelei femei frumoase în cap È™i gândul: păcat, mare păcat, Lenny Teel, a fost o femeie foarte frumoasă! Ajuns acolo, fu condus imediat de un asistent la morgă, sau ''frigidere'', cum numea el camera specială unde erau păstrate cadavrele, È™i, oprindu-se în dreptul unei uÈ™iÈ›e, cu multă dezinvoltură o deschise, trăgând afară masa rulantă pe care se afla corpul neînsufleÈ›it, înfășurat într-un cearÈ™af, rulându-l doar până la jumătatea bustului.
− Frumoasă femeie! spuse asistentul plin de admiraÈ›ie.
− O cunoaÈ™teÈ›i? îl întrebă Fill.
− O È™tiu doar din vedere! Anul acesta, pe la începutul sezonului estival am văzut-o de câteva ori pe la debarcader. Am È™i eu o mică ambarcaÈ›iune, cu care mai merg la pescuit.
Căpitanul se aplecă și cercetă mai de aproape semnul de sub tâmpla stângă, care, observă el, prezenta și o mică tăietură, de aproximativ patru-cinci milimetri.

Plecă de la morgă, lăsându-l acolo pe asistent să mai contemple cadavrul, cu alte imagini în memorie – chiar dacă-i văzuse doar bustul neînsufleÈ›it! Făcuse È™i o mică descoperire, care, poate, o să-i fie de folos, È™i ajunsese la o concluzie mult mai clară: fotografiile realizate de poliÈ›ie, acolo pe iaht − pictorialele artistice le considerase el când le văzuse −, erau niÈ™te copii infidele ale celei ce fusese cândva Lenny Teel, care, chiar È™i aÈ™a ''rece'', era încă de o frumuseÈ›e stranie.

Trecuse ceva timp de când părăsise spitalul și Fill se gândea la pașii următori ai anchetei, străbătând străzile înguste și întortocheate ale portului, când, deodată, fără să-și explice de ce, se pomeni că se oprește în loc și-și ridică ochii spre colină. Brusc își aminti că privirea îi mai fusese reținută de câteva ori de o cruce mare ridicată acolo sus, chiar de când ajunsese în port, dar nu-i dăduse mare importanță atunci, însă acum, așa pe înserat, ciudata cruce imensă din sticlă, luminată în întregime, îl făcuse s-o privească mai cu atenție.
− Vă place? auzi că-l întreabă o voce uÈ™or răguÈ™ită.
Fill întoarse capul și-l privi pe omul care vorbise. Era un măturător bătrân, de culoare și plăcut la vedere.
− Da. Te incită, te atrage s-o priveÈ™ti aÈ™a total luminată.
− Domnule, acolo sus locuieÈ™te domnul Elvis Teel sau The King, cum îl È™tie toată lumea din port! După cum observaÈ›i e amplasată strategic pe platforma unei coline, È™i, indiferent în ce punct al portului te afli o poÈ›i vedea. Construită numai din beton, oÈ›el È™i sticlă, mai ales acum pe înserat, scăldată de lumină în totalitate, semăna enorm de mult, cu o imensă cruce, îl lămuri măturătorul, apropiindu-se mai mult de el È™i coborând uÈ™or tonul vocii, mai spuse: Acolo își are dumnealui reÈ™edinÈ›a, în crucea aia mare din sticlă. ȘtiÈ›i, domnule, vreau să vă mai spun ceva: turiÈ™tii care vin pentru prima dată în portul nostru, È™i de se întâmplă să fie noaptea, văzând-o aÈ™a luminată, se opresc în loc È™i se închină cu multă evlavie, murmurând din buze, probabil spunând È™i-o rugăciune… dumneata ai făcut la fel?
− MulÈ›umesc pentru informaÈ›ie, spuse Fill zâmbind. Ar trebui să vă schimbaÈ›i meseria, sunteÈ›i foarte bun pentru ghid.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!