poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3667 .



scarborough fair
proză [ ]
1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [emilian ]

2009-09-09  |     | 



pe nevasta lu romică au găsit-o moartă în casă lîngă ușa de la intrare. pe bărbie se scurgea un firicel de sînge. în rest nimeni nu știe ce avea. înainte să fugă cu un patron de gater de pe valea muntelui romică o internase la bisericani. acolo l-a și cunoscut pe patron. cînd a venit itm-ul să-i închidă gaterul fără autorizație atunci au găsit-o.

acum romică mormăie tot timpul: așa-i trebuie. de copii nici nu vrea să audă. fata mijlocie a fost capul răutăților. cînd o implora în genunchi pe nevastă-sa să nu se ducă cu patronul fata cea mijlocie nici nu s-a uitat în urmă. a plecat prima după mă-sa. a dat peste un țigan a făcut doi plozi. într-o noapte țiganul s-a dus la furat cupru. l-au prins comunitarii și jandarmii într-o razie și l-au dus la penitenciar la bacău. i-a scris din pușcărie să-și vadă de viață. acum ar vrea să se întoarcă dar romică nici nu vrea să audă. de fiu-său a crezut că a scăpat. ca să se răzbune pe mă-sa nu i-a făcut buletin decît înainte de bac. timp de o lună jumate n-a știut nimic de el. s-a întors cică din spania dar romică nu crede nimic din poveștile lui.

eu dacă am cartofi și ouă mi-e de-ajuns spune el. restul să se descurce. pute tot timpul a second hand. cînd n-are de lucru stă la colțul străzii și o urmărește pe doamna geanina. vinde la magazin și nu i-a venit să creadă că de ziua ei romică i-a trimis printr-o firmă de curierat un buchet de crini imperiali și o vedere. ceva cu o statuie nici ea nu mai ține minte.

*

în scarborough fair viața se scurge după chipul și asemănarea omului. la cîrciuma lu nea petrică polițiștii comunitari joacă table. la spital lucrurile s-au mai liniștit. nimic spectaculos nimic elegant. doar o isterică s-a prezentat la spital crezînd că a fost mușcată de șarpe. chiar glumeam cu asistentele că s-o fi uitat prea mult la ăia care cred că au cîte un șarpe în burtă. asistenta șefă e dusă rău. am întrebat-o într-o zi ce noutăți mai are și ea îmi zice: e criză nu mi-a venit ciclul din '96.

*

iarna romică se laudă tuturor că la el în apartament sînt -15 grade ca popa. s-a debranșat să le facă în ciudă ălora de la gaz. cînd stau la o bere cu el ochii i se mișcă rapid ca o minge de tenis. e aproape uman. o urăște pe geani pentru că nu i-a spus nimic de moartea nevestii. dacă ar fi știut ar fi adus-o acasă să o îngroape. așa a îngropat-o primăria de pe valea muntelui. ca pe un maidanez au îngropat-o.

în fiecare dimineață trec pe la șefa de la urgențe. nu-mi știe numele dar m-a poreclit băiatul care zîmbește tot timpul.

*

în scarbourouh fair nu e nici un basm. au început să cadă castanele. e semn că a trecut timpul. aici timpul se măsoară după căderi. au căzut dudele au căzut perele au căzut castanele au căzut nucile. aici nu există anotimpuri. doar timpuri. timpul dudelor castanelor perelor nucilor. nu există centru sau străzi. există la băncuțe statuia lui roman mușat sau arteziana. se moare destul de rar iar cînd se moare lumea merge în spatele cortegiului fericită. toți vor să fie siguri de moarte pentru că abia apoi să se bucure de viață. într-o zi o să ți le arăt pe toate. am să fac din ziar bărcuțe am să-mi cumpăr o baghetă tot ce ating o să se transforme în jucării cu cheiță. o să le pun în bărcuțe iar ție am să-ți fac un port în care să le primești. o să învîrți cheițele și toți vor exista pentru tine.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!