poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2661 .



Revista FAMILIA la 150 de ani. La mulți ani!
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Dumov ]

2015-06-28  |     | 



Mesajul ministrului Culturii, Ionuț Vulpescu, adresat redacției revistei „Familia”, cu ocazia celebrării a 150 de ani de la înființare

"Vă rog, înainte de toate, să primiți felicitările mele pentru acest jubileu al prestigioasei publicații pe care, cu talent, profesionalism și devotament o oferiți culturii române și cititorilor.

Totodată, îmi exprim regretul că nu am bucuria de a vă fi alături, dumneavoastră, autorităților locale din Oradea, scriitorilor și cititorilor care se vor bucura împreună cu dumneavoastră de aniversarea a 150 de la întemeierea revistei “Familia”. Vă sunt cunoscute, cred, intervențiile mele în Parlament, editorialele și articolele prin care am susținut constant cauza presei literare, precum și contribuția mea la recenta adoptare a Legii finanțării revistelor de cultură. Toate atestă interesul meu constant și susținerea pe care o acord publicațiilor culturale românești, al căror rol în construirea și modernizarea României este considerabil. De la promovarea publicistică a ideilor democratice și naționale și până la dezbaterea chestiunilor fundamentale ale culturii române, revistele literare au avut o contribuție absolut esențială în constituirea spiritului public în țara noastră."
***
La 5 iunie 1865, din inițiativa tânărului Iosif Vulcan (avea 24 de ani pe atunci), apare primul număr al revistei "Familia". Revista a fost înființată la Pesta (Ungaria), având ca drept scop răspândirea culturii române în Transilvania.
Fondatorul ei, Iosif vulcan, (născut la 31 martie 1841 la Holod, județul Bihor și decedat la 8 septembrie 1907 la Oradea), publicist și scriitor român, membru al Academiei Române, și-a dedicat întreaga viață revistei.
De la prima serie (1865), cea de sub conducerea lui Iosif Vulcan, și până la seria a cincea, cea de azi, condusă de ioan Moldovan, s-a construit un caz unic în analele publicisticii românești, prin longevitatea ei de patru decenii.
În paginile revistei, numărul 6 din 25 februarie - 9 martie 1866, a debutat Mihai Eminescu, cu poezia De-aș avea...
Iosif Vulcan este și "nașul literar" al marelui poet român, schimbându-i numele din Eminovici în Eminescu. Tânărul Eminescu avea doar 16 ani.
Alături de Mihai Eminescu și Coșbuc au mai publicat în revista "Familia" Vasile Alecsandri, Timotei Cipariu, Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Vlăhuță, Duliu Zamfirescu și mulți alții.
Revista apare în cinci serii:
- prima serie (5 iunie 1865 - 31 decembrie 1906),
- seria a doua (martie 1926 - februarie 1929),
- seria a treia ( martie 1934 - august 1940),
- seria a patra ( ianuarie 1941 - februarie 1944),
- seria a cincea (septembrie 1965 - până în prezent),
Din 1880 revista apare la Oradea.
Revista "Familia" este considerată una dintre cele mai valoroase publicații culturale rămânești.
Din anul 1965, cu ocazia aniversării unui veac de la apariție, a fost lansată seria a cincea a revistei sub conducerea poetului Alexandru Andrițoiu, iar din 1990, revista este condusă de Ioan Moldovan.
Numărul prim din seria a cincea apare în septembrie 1965 cu un salut al lui Arghezi.
De atunci și până în prezent revista a reușit să adăpostească în paginile sale colaboratori cu nume mari, ca; Gheorghe Grigurcu (colaborator constant din 1965 și până în prezent, numit campion absolut al fidelității), Ovidiu Cortuș, Nicolae Balotă, Radu Enescu,I. Negoițescu, Ștefan Augustin Doinaș, Ana Blandiana, Radu Stanca, Mircea Malița, Petre Þuțea, Paul Anghel, Eugen Barbu, Alexandru Cistelecan, Virgil Podoabă, Traian Ștef, Mircea Constantin, Dumitru Chirilă, Stelian Vasilescu, viorel Horj și mulți, foarte mulți alții. Din dorința de a nu scăpa numirea unuia sau altuia nu voi mai cita alte nume.
Dincolo de aniversarea celor 150 de ani de la înființare, Oradea sărbătorește și 50 de ani de când seria actuală a revistei (a V-a) apare fără întrerupere.
Evenimentele dedicate sărbătoririi a 150 de ani de la apariția revistei vor continua și în perioada celei de-a 25-a ediție a zilelor Revistei "Familia"

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!