poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6405 .



Postafața la Cartea Întâi, \"În spatele frontului\
poezie [ ]
fragment

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Jaroslav_Hasek ]

2003-06-09  |     |  ÃŽnscris în bibliotecă de Alex Popp



Terminând volumul I al romanului "Peripețiile bravului soldat Svejk (În spatele frontului)", anunț că urmează să apară în curând, unul după altul, două volume: "Pe front" și "În captivitate". Și în aceste volume, soldații și poporul vor acționa întocmai ca în viața de toate zilele.
Viața nu este o școală de maniere elegante. În viață, fiecare se exprimă așa cum știe. Maestrul de ceremonii, doctor Guth, vorbește altfel decât cârciumarul Palivec de la "Potirul", iar acest roman nu este un manual de maniere alese, pentru salonarzi, sau o carte educativă întru cunoaștereaexpresiilor care pot fi folosite în societate. E o frescă istorică a unei anumite epoci.
Dacă o expresie mai tare, dar care e în circulație, se cere întrebuințată,nu preget să o redau întocmai, așa cum e. Perifrazarea sau înlocuirea prin puncte le consider drept cea mai stupidă falsificare. Astfel de cuvinte suntfolosite și în Parlament.
Bine s-a spus cândva că un om bine educat poate citi orice. Împotriva a ceea ce e firesc se ridică numai porcii și bădăranii ipocriți, care în purismul lor abject nu se uită la conținut și se năpustesc mânioși asupra cuvintelor izolate.
Cu ani în urmă, am citit critica unei nuvele, în care criticul era furios din pricină că autorul scrisese: "Și-a suflat și și-a șters nasul". Expresia pare a fi împotriva a ceea ce este estetic și înălțător, în literatura care trebuie pusă la dispoziția poporului.
Și asta nu-i decât o mică mostră de ce fel de dobitoace se nasc sub soare.Oamenii care se indignează de o expresia mai tare sunt niște lași, căci realitatea vieții îi va surprinde nepregătiți și tocmai acești oameni slabi sunt cei mai mari dușmani ai formării caracterelor.
Dumnealor ar educa poporul ca o ceată de omuleți hipersensibili, de
masturbanți ai falsei culturi, de tipul Sfântul Alois, despre care se povestește, în cartea călugărului Eustațiu, că auzind pe unul slobozindu-și vânturile s-a pornit pe plâns și numai în rugăciuni și-a putut regăsi liniștea.
Acest soi de oameni care își arată inidgnarea în văzul lumii caută în schimb, cu nespusă plăcere, closetele publice, pentru a citi acolo inscripțiile nerușinate de pe pereți.
Folosind în cartea mea câteva expresii tari, am putut constata în treacăt cum se vorbește în realitate.
Nu-i putem cere cârciumarului Palivec să vorbească ales, ca doamna Laudova, doctorul Guth, doamna Olga Fastrova și mulți alții care ar dori să facă din Republica Cehoslovacă un mare salon cu parchete, în care să se umble în frac, cu mănuși, să se vorbească numai cu cuvinte alese și să se cultive manierele elegante de salon, sub al căror văl tocmai filfizonii salonarzi se aruncă în brațele celor mai feroce destrăbălări și excese.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!