poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4263 .



probă
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pseudonim degradat ]

2011-03-06  |     | 



Ce exact ar însemna pentru moldoveni modificările de preț din aprilie curent?



Nu-i neapărat ca în calendar să figureze data de 1 aprilie 2011 pentru ca lumea să discute, pe la colț de stradă, creșterea de prețuri la țigări și alcool. De mai bine de două săptămâni dispunem de afirmația prim-ministrului Vlad Filat precum că accizele la țigări și băuturile tari vor fi majorate cu 50 la sută. Asta înseamnă că populația consumeristă a Republicii Moldova ar trebui să se fi acomodat psihologic, în acest răstimp, cu scumpirile care se apropie în aprilie curent. Ce exact ar însemna pentru moldoveni aceste modificări?

Vrea conducerea acest lucru sau nu prea vrea, recentele statistici de areal mondial au clasat cetățenii țării noastre pe poziția de vârf la capitolul consum de alcool. Este lesne de înțeles faptul că pe lângă emigrare și televizor, moldoveanul se mai ocupă și cu băutul. Promițătoarea afirmație a ministrului finanțelor Veaceslav Negruță, care râvnește la un considerabil adaos în bugetul de stat în urma acestor scumpiri, face ca marea dezbatere să înceapă.

Conform reacțiilor liderilor noștri politici față de rezultatul sondajului realizat de Organizația Mondială a Sănătății, gestul de scumpire a accizelor la tutun și alcool, poate fi pe drept interpretat ca și fiind unul protector. Adicălea, statul ar vrea ca cetățenii lui să fumeze și să bea mai puțin. Până aici totul e bine. Să ne imaginăm că cetățeanul este receptiv și lipsit de vicii, prin urmare, încetează să consume aceste două categorii de produse. Brusc, toți se dezic de tutun și alcool. Întrebuințarea acestor articole se reduce iar veniturile statului pe acest sector reprezintă, instant, puțini bani. Cum ar veni: cu un buget mai sărac dar în schimb mai sănatoși. Dorința bine-intenționată a dlui Negruță de a contribui la veniturile statului, în acest caz, rămâne suspendată în aer.

Pe de altă parte, să presupunem că moldoveanul vrea să aibă un buget de stat mai mare și dorește să contribuie cu orice preț la creșterea lui. Toți încep a fuma tutun și a consuma vodka îndoit. Accizele aduc statului un venit dublu sau triplu. E bine ? E minunat. Aplicând câteva raționamente elementare, ne trezim în situația în care cetățeanul consumă - statul face 300 milioane lei adițional, iar datorită faptului că prețul la tutun și/sau alcool s-a mărit cu 30 la sută iar salariul cu 0 la sută, banii de buzunar ai cetățenilor se epuizează cât ai clipi din ochi. Lovitură sub centură? Nici vorbă , vor rosti parlamentarii noștri în cor.

Partea mai tristă a scumpirii accizelor este de fapt alta. Ea se numește contrabandismul. Atâta timp cât există încă persoane care depun efortul de a merge regulat la Piața Centrală pentru a procura țigări pentru o lună înainte, economisind astfel 25 de lei, ne putem da seama că renunțatul la fumat, pentru unii dintre moldoveni, nu e o soluție.

În Grigoriopol, Transnistria, o sticlă de coniac costă 40 MDL. La un oarecare magazin din Chișinău, aceeași sticlă costă aproape dublu mai mult. Un pachet de țigări la momentul actual, tot în Grigoriopol, e cu 30 la sută mai ieftin decît în Chișinău. În Grigoriopol se ajunge prin Pohrebea și Doroțcaia (Republica Moldova). Se poate circula, la un moment dat, evitând “postul vamal” dinaintea Grigoriopolului. Se poate aduce două rucsacuri pline cu sticle de coniac și țigări fiind simplu pasager în autocarul care face traseul Dubăsari - Chișinău. Toate astea doar de atâta că în scurt timp, cineva vrea să facă o nuntă și nu-și permite să se aprovizioneze ‘ în țară’. Mai avem întrebări?

Haideți să mărim accizele la pachetele de țigări și la sticlele de vodcă ieftină, astfel, să contribuim la creșterea trezoreriei statului. Totodată, să rămânem conștienți că producătorii acestor articole vor fi nevoiți să marească și ei prețurile cu minim 30 la sută. Poate soluția ar fi mărirea accizelor la tutun și alcool într-un raport mai mic decât 50 la sută?

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!