poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5176 .



Faptele râmnicenilor, o gesta contemporană
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Pericle ]

2008-03-09  |     | 






Luni, 18 februarie 2008, ora 11,30 deschiderea librăriei Olimp din Râmnicu Sărat, într-o nouă locație a coincis, intenționat, cu lansarea lucrării Nostalgii Râmnicene, scrisă de Matincă Costea și publicată la Editura Olimpus din localitate.
Nostalgii Râmnicene se înscrie în acea categorie a lucrărilor memorialistice și portretistice deopotrivă. Autorul, fost animator cultural pe scena Casei de Cultură din localitate, are un apetit de bun gust față de istoria recentă sau cu puțin mai îndepărtată a orașului care, așa cum declara la lansarea cărții, l-a adoptat. De altfel în prefața scrisă de Mircea Homescu, acesta spune referindu-se la relația sentimentală a lui Matincă Costea cu orașul: „…își încearcă încă o dată norocul, expunând în proză ce a avut mai demn și frumos acest oraș într-o lungă viață spirituală…”. În postura în care activitatea domniei sale l-a situat, a reușit să cunoască numeroase personalități locale, sau să ia cunoștință de altele care au rămas, nefiind de-ale locului, mai mult sau mai puțin în acest oraș, luând astfel naștere chiar cele două părți ale lucrării: Nostalgii Râmnicene, care dă și titlul lucrării și Portrete și fapte, subtitlul.
În prima parte inserează numeroase flash-uri despre Râmnic, despre diferitele momente care au marcat istoria acestui oraș, uneori cu un umor devastator, alteori cu melancolie și duioșie. Orașul este pentru Costea Matincă, un copil pe care, de fiecare dată când se apleacă asupra lui, îl moșește, îl dezvelește puțin după care trage din nou pătura peste el cu duioșie.
Pendulează, și aici recunoaștem animatorul cultural, între sobrietate, cu titluri ca Retrospectivă și contemporaneitate, Monumente, Contraste, Personalități, Publicații și un ton mai relaxat în Oameni caritabili, Confuzii amuzante, Divertisment, George Enescu la Râmnicu Sărat, Cântecul Orașului, Primăvara fotbalistică, Artiști amatori pasionați, Ciudățenie râmniceană, etc.
A doua parte a lucrării, Portrete și fapte, alcătuiește o galerie a oamenilor celebri sau mai puțin cunoscuți, de-ai locului sau care în diferite momente ale vieții lor au intrat în contact cu Râmnicu Sărat. Aflăm cu surprindere plăcută că celebrul arhitect interbelic Petre Antonescu s-a născut în acest oraș, la fel ca și epigramistul Cincinat Pavelescu (la Risipești în fostul județ Râmnicu Sărat) care funcționează de altfel ca jurist la tribunalul din localitate. Compozitorul Ion Rădulescu, scriitorul Octavian Moșescu, scriitorul Victor Frunză, muzicologul Petre Codreanu, istoricul Gheorghe Buzatu, scriitorul și regizorul Titel Constantinescu, poeta și prozatoarea Passionaria Stoicescu, poetul Radu Cârneci, cântărețul Valeriu Sterian, marea artistă lirică Florica Cristoforeanu, antrenoarea lotului național de gimnastică feminină al României, Mariana Bitang, pentru a nu-i aminti decât pe aceia deja consacrați în domeniile lor ca adevărați maeștri
Faptele râmnicenilor s-ar putea intitula această lucrare, pe urma acelor Gesta din Evul Mediu, fără a cădea prea mult în eroare, căci aici sunt întradevăr faptele acelor oameni care definesc Râmnicu Sărat așa cum este el astăzi și așa cum o să rămână, încă mult timp în conștiința acelora care au trăit sau trăiesc în el.
Fără pretenția de a fi altceva decât o oglindă subiectivă a unor realități, Nostalgii Râmnicene, este un documentar al vremurilor nu prea îndepărtate și a celor prezente.

(Matincă, Costea, Nostalgii Râmnicene, Ed.Olimpus, Rm.Sărat, 2008, 94 pag., cuvânt înainte Mircea V. Homescu, postfață Valeriu Sofronie, Plopeanu Petrache, editori)

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!