poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6598 .



Ecologia în lumina Bibliei
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [BEDE ]

2011-02-10  |     | 



Ecologia în lumina Bibliei
BEDE

O problemă foarte importantă a societății contemporane este deteriorarea accelerată a mediului înconjurător: aerul, apa și solul sunt poluate cu reziduuri și deșeuri produse de industrie și de comunitățile omenești. Multe specii de animale sunt pe cale de dispariție. Și tot mai mulți oameni realizează că lucrurile nu pot continua în acest fel, că ceva trebuie schimbat pentru ca omenirea să poată supraviețui. Multe organizații ecologiste ne îndeamnă în modul cel mai serios să facem eforturi să salvăm planeta, spunând că stă în puterea noastră să o salvăm.
Dar, să vedem ce s-a putut face și cu ce rezultate. S-au luat măsuri pentru a instala filtre care să elimine pulberile și gazele toxice rezultate din procesele tehnologice din industrie. Dar acestea costă. Și, dacă țările cele mai dezvoltate economic au rezolvat parțial acest gen de probleme, țările mai slab dezvoltate continuă să polueze în stil masiv.
Apoi, în Europa s-au întreprins eforturi pentru a repopula pădurile cu animale care, la începutul secolului XX erau aproape dispărute. Rezultatul este că acum urșii, râșii și pisicile sălbatice au ajuns să atace vitele și oamenii. Și problemele sunt și mai mari în țări cum este India, unde nu prea mai este loc pentru animale cum sunt elefanții și tigrii. Ce să facă oamenii când elefanții care nu mai au pădurea lor naturală intră în câmpurile cu porumb pentru ca să mănânce?
În condițiile în care populația sporește numeric, se poate oare să nu extindem suprafețele cultivate tăind pădurile și desființând astfel habitatul natural al multor animale sălbatice?
Iată că în zilele noastre se pot vedea cel mai bine efectele cuvântului rostit de Dumnezeu: "blestemat este acum pământul din cauza ta" (Gen. 3.17), adică din cauza păcatului omului, care a ales să nu asculte de Dumnezeu, ci mai curând de șarpe.
Și totuși oamenii gândesc că pot să rezolve singuri aceste probleme.
Cei mai radicali au chiar un plan ca să schimbe lumea “în bine” pentru ca și omul și natura să poată prospera. Acest plan este chiar înscris pe monumentul de piatră ridicat prin 1980 în Elberton Georgia, monument numit și "Stonehenge-ul american". Acest monument este compus din patru blocuri de granit înalte de aproape 5 metri (16ft), 30cm (1ft) lățime și 18 cm (7in) grosime amplasate radiind de la un stâlp central și având pe deasupra o piatră mare. Pe aceste pietre sunt scrise în engleză, rusă, ebraică, arabă, hindi, chineză, spaniolă și suahili următoarele zece puncte:
 Populația să fie menținută la sub 500 milioane de oameni, în continuu echilibru cu natura
 Reproducerea să fie îndrumată în mod înțelept, îmbunătățind capacitățile și păstrând diversitatea
 Omenirea să fie unită printr-o limbă nouă
 Pasiunile, credințele și tradițiile să fie echilibrate
 Oamenii și națiunile să fie protejați cu legi drepte și tribunale care să judece drept
 Fiecare națiune să se guverneze intern singură, iar disputele să fie aduse la un tribunal mondial
 Să nu mai existe legi meschine, nici funcționari inutili
 Drepturile personale să fie în echilibru cu îndatoririle sociale
 Să fie prețuite adevărul, frumusețea și iubirea, căutând armonia cu infinitul
 Să nu mai fie omul un cancer pentru pământ, ci să lase loc pentru natură
Pe pământ, la câțiva metri de acest ansamblu de pietre este o lespede pe care stă scris: "Fie ca aceste pietre să constituie un îndrumar pentru o epocă a rațiunii".
Cum să ajungă populația la numai 500 milioane de locuitori, când acum sunt peste șase miliarde? S-or fi gândind autorii mesajului să treacă la sterilizarea în masă, pentru ca majoritatea oamenilor să nu se mai reproducă? Sau să administreze o injecție letală la majoritatea populației actuale? Nu cumva seamănă aceasta cu nazismul? Ar mai trebui apoi crematorii ca la Auschwitz! Dar, nu, pentru că niște crematorii atât de mari ar polua atmosfera și ar contribui la încălzirea globală! Însă și la această problemă s-a găsit o soluție modernă, pe care naziștii ar regreta că n-au aplicat-o: descompunerea cadavrelor cu leșie, proces în urma căruia reziduurile rezultate se pot foarte ușor scurge la canal, fără a dăuna mediului.
Și, urmărind calea pe care s-ar realiza aceste “idealuri” am ajunge la concluzia că trebuie cu foarte mare grijă selectați ca să trăiască oamenii cei mai inteligenți și mai sănătoși, o “rasă superioară” – iarăși doctrină nazistă, ceea ce presupune exterminarea celor care au unele infirmități sau handicapuri.
Aceasta este o rafinare a doctrinelor formulate de Thomas Malthus la începutul secolului al XIX-lea. Dar nici Thomas Malthus nu a fost chiar original, el nefăcând altceva decât să elaboreze pe tema expusă de Solomon cu aproximativ un mileniu înainte de Hristos: “Când se înmulțesc bunurile se înmulțesc și cei care le mănâncă; și ce folos are stăpânul lor, decât că le privește cu ochi săi?” (Ecl. 5.11).
Și aceste idei că oamenii ar putea fi stăpâni pe soarta lor și menține totul într-un echilibru plăcut lor nu sunt nicidecum ceva nou, pentru că iată ce spunea profetul Ezechiel cu niște sute de ani înainte de Hristos: “Așa zice Domnul Dumnezeu: Iată Eu sunt împotriva ta, Faraoane, rege al Egiptului, crocodilul cel mare, care stai lungit între râurile tale și zici: «Al meu este râul și eu l-am făcut pentru mine». Eu însă voi înfige cârligul în fălcile tale și de solzii tăi voi lipi peștii râurilor tale și te voi târî afară din râurile tale, cu tot peștele râurilor tale, care s-a lipit de solzii tăi; și te voi arunca în pustiu pe tine și tot peștele din râurile tale și vei cădea în câmpia goală și nu te vor lua, nici te vor ridica; te voi da mâncare fiarelor pământului și păsărilor cerului. Și vor ști toți locuitorii Egiptului că Eu sunt Domnul” (Ezec. 29.3-6). Deci toate planurile lumii de a-și asigura prosperitate și stabilitate fără Dumnezeu sunt sortite eșecului.
Iar schimbarea care va face ca omul și natura să fie în armonie o va aduce doar Domnul Isus când va veni să guverneze pe pământ, după cum spune profetul Isaia: “Și o Odraslă va ieși din tulpina lui Isai și o Ramură din rădăcinile lui va rodi. Și Duhul Domnului Se va odihni peste El, duh de înțelepciune și de pricepere, duh de sfat și de putere., duh de cunoștință și de temere de Domnul. Și plăcerea Lui va fi temerea de Domnul; și nu va judeca după cele văzute de ochii Săi, nici nu va hotărî după cele auzite cu urechile Sale, ci îi va judeca pe cei săraci cu dreptate, și va hotărî cu nepărtinire pentru cei blânzi ai pământului, și va lovi pământul cu nuiaua gurii Lui, și-l va ucide pe cel rău cu suflarea buzelor Sale… Și lupul va locui cu mielul și leopardul se va culca lângă ied; și vițelul și puiul de leu și vitele îngrășate vor fi împreună, și le va mâna un copilaș. Și vaca va paște cu ursoaica, puii lor se vor culca împreună, și leul va mânca paie ca boul. Și pruncul care suge se va juca la gura scorburii năpârcii, și copilul înțărcat își va întinde mâna în vizuina viperei. Nu vor face răni, nici nu vor nimici pe tot muntele Meu cel sfânt. Pentru că pământul va fi plin de cunoștința Domnului, așa cum apele acoperă marea ” (v. Isa. 11.1-9). “Nu va mai fi acolo prunc care să trăiască puține zile, nici bătrân care să nu-și împlinească zilele. Căci cine va muri în vârstă de o sută de ani va fi tînăr, iar păcătosul în vârstă de o sută de ani va fi blestemat. Și vor construi case și le vor locui; și vor planta vii și vor mânca rodul lor. Nu vor construi ei și altul să le locuiască; nu vor planta ei și altul să mănânce. Pentru că zilele poporului Meu vor fi ca zilele copacului și aleșii Mei se vor bucurai de lucrarea mâinilor lor. Nu vor munci în zadar, nici nu vor naște copii care să fie spre groază, pentru că ei sunt sămânța celor binecuvântați ai Domnului și urmașii lor împreună cu ei” (v. Isa. 65.20-25).
Iată o schimbare radicală a naturii. Legea enunțată de Darwin că supraviețuiește cel mai apt și cel mai bine adaptat, care știm că se aplică în natura pe care o cunoaștem noi până în prezent este desființată. Este ceva cu totul nou față de ceea ce cunoaștem până în prezent, dar, de fapt, este o restaurare a ordinii de la început, din cartea Geneza, unde Dumenzeu a spus "tuturor fiarelor pământului, tuturor păsărilor cerului și tuturor vietăților care se mișcă pe pământ, care au în ele suflare de viață, le-am dat ca hrană toată iarba verde" (1.30). Și apostolul Pavel, în epistola către romani, spune: “creația așteaptă cu dorință viei descoperirea fiilor lui Dumnezeu. Deoarece creația a fost supusă deșertăciunii nu de bunăvoie, ci din cauza celui care a supus-o, în speranța că și creația însăși va fi eliberată de robia stricăciunii, pentru a se bucura de libertatea gloriei copiilor lui Dumnezeu” (Rom. 8.19-21). Deci, păcatul omului a afectat întreaga natură și numai venirea Domnului va aduce echilibrul, ba încă va schimba natura într-un mod pe care noi nu ni l-am putea imagina.
Deci, dacă suntem creștini credincioși, având încredere deplină că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, nu ne vom înregimenta în organizații ecologiste care pretind că vor salva planeta, dar care deseori sunt manipulate pentru a împiedica afacerile unora pe motiv că deteriorează mediul, în timp ce lasă alte afaceri la fel de poluante să se și să se extindă. Ci Îl așteptăm pe Domnul nu în special cu speranța că El va schimba viața pe pământul acesta, ci pentru că în El avem viața eternă, și, când se va arăta El, ne vom arăta și noi cu El în glorie și pentru că numai El este Cel care poate satisface deplin acea sete a sufletului omului, pe care nimic altceva și nimeni altul nu o poate potoli.



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!