poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 954 .



Străluciri diamantine în Israel (28)
proză [ ]
Mormântul regelui biblic David și cele "zece porunci"

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-15  |     | 



În Israel există o așa de mare densitate de locuri sfinte încât, uneori, pelerinul face numai câțiva pași pentru a trece de la unul la altul, ca în cazul Muntelui Sion din apropierea Ierusalimului, unde s-au petrecut mai multe evenimente deosebit de importante: Cina cea de Taină, Lepădarea lui Petru, Adormirea Maicii Domnului, Înmormântarea lui Iacov – fratele lui Iisus, precum și Înmormântarea regelui biblic David.
De la parcarea autocarului, un drum în spirală ducea spre locașurile sfinte din vârful Muntelui Sion. Urcam cu pași rari, toropiți de soarele Orientului. Într-o zonă umbrită de ziduri am avut surpriza să vad primul, dar și ultimul cerșetor din întreg sejurul petrecut în Israel. Era un bătrânel curățel, cu haine nepeticite, pe fața căruia se citea o anumită prestanță.
- Nu îi dați bani de pomană, deoarece el a devenit deja milionar din cerșit, ne-a prevenit ghidul.
Cerșetorul nu înțelegea nimic din ceea ce spunea ghidul și continua să țină mâna întinsă.
- Acest cerșetor este cunoscut în tot Israelul. În legătură cu el circulă o glumă, vreți să v-o spun?
Un murmur de aprobare s-a auzit din grupul de pelerini.
- O să vi-l spun într-o variantă mai scurtă: "Într-o zi, cerșetorul a fost întrebat de un ziarist: «Cam cât câștigați pe lună din această activitate?» Omul cu mâna întinsă a răspuns: «Aproximativ 1000 dolari pe zi, adică vreo 26000 dolari pe lună.» Ziaristul a făcut remarca: «Cred că ați greșit socoteala. Ar trebui să câștigați circa 30000 dolari pe lună.» Replica celui care apela la mila publică a fost: «Nu am greșit calculul, deoarece o zi pe săptămână mă... odihnesc. Poruncă de la Dumnezeu!»" Un pelerin a întrebat:
- În care zi a săptămânii se odihnește cerșetorul?
- În ziua de sabat, deoarece el nu este un evreu ateu.
- Sunt mulți evrei atei în Israel?
- Nu vă pot da o cifră exactă, dar, de exemplu, chiar și în Ierusalim, numai aproximativ trei sferturi din populație reprezintă
evreii religioși, iar în rest sunt evreii mai mult sau mai puțin credincioși.
Am intrat într-o încăpere semicilindrică, austeră, la capătul căreia se găsea un perete din piatră, singurul nevăruit în alb, de care era alipită o bucată masivă de stâncă aproximativ paralelipipedică, acoperită cu o catifea neagră, având o serie de inscripții în ivrit. "Acesta este un cenotaf, cum este denumit un monument funerar amenajat în memoria unei persoane decedate ale cărei rămășițe pământești încă nu au fost descoperite, cum este cazul regelui David. Inscripțiile cu litere aurite, dispuse în număr egal pe cele două coloane, sunt «cele zece porunci» venite de la Dumnezeu", a venit ghidul cu noi informații.
- În "1 Regi" stă scris că regele David a fost îngropat la Ierusalim, a intervenit un profesor de istorie.
- Tradiția spune că regele David a fost îngropat pe Muntele Ofel, care este acoperit, în prezent, de Esplanada Moscheelor, dar săpăturile argeologice nu au dus la rezultatele așteptate.
În încăpere se găseau și un număr însemnat de evrei ortodocși care se rugau la cenotaful regelui David. Ghidul a adus unele completări:
- Tradiția de a onora pe regele David a început în secolul al XII – lea, când au început cruciadele.
Priveam cenotaful regelui David și mă gândeam că mai văzusem un monument ridicat în onoarea marelui conducător al evreilor, dar la Florența: statuia realizată de Michelangelo Buonarroti, expusă la Galeria Academica. Un preot din grup, mi-a spus: "«Cele zece porunci» din "Exod" sunt mult mai lungi decât par a fi cele înscrise pe cenotaf. Chiar și textul «celor zece porunci bisericești», așa cum se găsește el în documentele oficiale recente, a fost simplificat, după cum urmează: 1) Eu sunt Domnul Dumnezeul tău; să nu ai alți dumnezei în afară de Mine! 2) Să nu-ți faci chip cioplit, nici altă asemănare, nici să te închini lor! 3) Să nu iei numele Domnului Dumnezeului tău în deșert! 4) Adu-ți aminte de ziua Domnului și o cinstește! 5) Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mulți ani pe pământ! 6) Să nu ucizi! 7) Să nu fii desfrânat! 8) Să nu furi! 9) Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău! 10) Să nu poftești din ceea ce este al aproapelui tău!"
La ieșire, m-am reîntâlnit cu bătrânul cerșetor, cel care, respectând porunca a patra, a devenit milionar...


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!