poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3129 .



Univers de nuanțe scurtisime
proză [ ]
Revăzute, completate, reasamblate, retușate.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2010-04-16  |     | 



Generalități

Tot acest nou univers de nuanțe polivalente, este produsul unui larg evantai de ținte artistice multiple. Numărul și larga lor varietate și diversitate și-au găsit o fomulă adecvată numită: Univers de scurtisime.

Toate aceste ținte artistice au circulat mai întâi independente, separate, în mai multe cotidiene, ulterior în grupaje, în Trustul de presă Flacăra , într-o altă grupare incomplectă în portaluri literare inclusiv Agonia.net și acum în premieră în acest univers .
În toate aceste perioade, ele au trecut examenele locurilor și al timpurilor, au primit obsrvații critice, de care am ținut cont în prezenta reasamblare finală.
.Cu ocazia acestei premiere aduc prinosul meu de recunoștință și le mulțumesc acelor camarazi de condei, care prin observațiile și sugestiile lor m-au ajutat să-mi îmbunătățesc munca mea de 20 de ani.

Ca să nu monopolizez Agonia.net cu aceste lucrări, dar să-mi păstrez și varietatea sortimentelor artistice, am eșalonat postarea acestui nou univers în loturi independente.

Lotul 1
Scurtisime de acomodare cu peisajele

.Dacă ești cugetător, zic unii c-ai îmbătrânit, dacă nu ești, cică ai îmbătrânit degeaba.
.Unul mă întreabă: cum, la 82 de ani mai ai așa o ținere de minte? La care eu îi răspund, citez: sunt bătrân și rău îmi pare/eu, ținere de minte am/ el minte ar ține, dar nu are.
.Uneori sub o înfățișare de aur se ascund instincte de fiare, dar niciodată invers, deși omul este cea mai mare fiară și se miră de ce fiarele-s așa de crude, adică tot ca el.
.Uneori și criminalii par niște arhangheli puși alături de alții și mai răi decât ei.
.În viață, e om și om,e pom și pom, pomul protejează, ocrotește viața, natura, societatea, omul odistruge inclusiv pe a lui.
.Dumnezeu a adus și a dăruit oamenilor, ordinea, bunăstarea, demnitatea, proporțiile, măsura și multe altele, oamenii le-au distrus și culmea, tot ei îi reproșează dezordinea, pe care tot ei au făcut-o.
.Politicienii sunt precum trenurile: unii vin, alții pleacă, păcat că nici unul nu știe ce catastrofe lasă în urma lor.
.În societate, în natură, în arte, contrastele se atrag, ele dau echilibru, armonie, universuri de nuanțe în arte.
.Catastrofele nu dau altă șansă decât lanțuri de catastrofe. Și când te gândești că sunt tot contraste, dar la scară uriașe, până la urmă-i doar o chestiune de disproporție, de asimetrie.
.În cercetarea fundamentală, a citi fără să aplici, e nefolositor, dar a aplica fără să citești, la scară mare, poate fi ori dăunător, sau catastrofal.
.Cine a citit teoria catastrofelor, această bijuterie a lui Cuvier și Orele astrale ale omenirii, a citit o comoară a tuturor filozofiilor știute sau neștiute ale vieții și umanității.
.În cercetare nu poți să iei decizii dacă n-ai informații, calitatea deciziilor depinde de cantitatea, calitatea, oportunitatea și neapărat de modernitatea datelor .

Lotul 2

.Tot ce-i mult nu-i bun, tot ce-i bun, nu-i mult, e puțin și acest puțin care-i valoros, trebuie prețuit.
.La un om generos, cu sentimente umane înalte, supărarea ține mai puțin decât stau apele ploilor în vârful muntelui.
.Viața nu-i doar aceea care ai trăit-o tu, ci mai ales cea pe care ți-o amintești spre a o povesti frumos, să dai vieții un sens înalt.
.Uneori un pitic se ridică pe umerii unui idol, unui uriaș, unui mentor, înălțime de la care poate vedea mai sus decât aceștia.
.A trăi fără un idol, fără o filozofie de viață, fără o strategie, fără o simbolistică, ești ca un om cu capu-n sac, sau ca o corabie fără busolă, fără pânze, fără coordonate, ținte, sens, direcție, cam așa ceva.
.Câteodată, prietenii te invidiază mai tare decât dușmanii, când simți asta, lipsește-te de o asemenea prietenie.
.Altădată, ca să scapi de belelele în care te-au băgat prietenii, ai nevoie de ajutorul dușmanilor care-ți cunosc valoarea și te respectă.
.Dacă vrei ca un ticălos să-și recunoască vinovățiile, pune-i în cârcă lucruri mai grave, și o să-ți spună adevărul corect, care altfel nu ți l-ar recunoaște.
.Când valorezi ceva, mai ales când începi să fii în vârf, îți vin singuri fără să-i chemi și prieteni și dusmani, care-ți sunt la fel de necesari, ei împreună îți aduc prețul succesului. Să te ferească D-zeu de indifernța lor.
.Orice creator în orice domeniu are nevoie de mediatizare, principalul e să aibă ce arăta.
.O pilă forte te ajută să intri în peisaj, acolo unde tu, talentat, pătrunzi singur greu, dar cel care intră doar cu pilă , iese repede dacă n-are talent.
.Iese repede pentru că pila nu-ți dă și talent, iar talentul nu-i contagios, nu se ia, nu se vinde, nu se cumpără, nu se împrumută, cu el te naști, trăiești, și cu el mori, nu-i nici o moștenire de familie.
.Cine are talent, scrie bine și pe cracă, în spital, în arestul poliției și puteți să nu credeți, uneori te caută frigurile lui și pe masa de operație dacă nu ești anesteziat și la bibilică.
.Cine crede că are merite și n-a cunoscut invidia , ăla n-are nici-un merit.
.Talentul e ca banul : îl face fericit pe cel care-l are și-l pune pe jar pe cel care nu-l are.
.Când un ignorant și orgolios, nu-ți înțelege limbajul, rostește invariabila formulă: e o porcărie. Dar când fie a înțeles această porcărie, fie este și el în cercurile în care tu ești apreciat, se atașează și el cu cealaltă formulă invariabilă- e o bijuterie.
.Cioara moartă-n copac , nu cade jos, că n-o împușcă nimeni.
. Logica lui Gâgă : becul care arde, face mai multă lumină decât becul care nu arde; dacă puteți, încercați să-l contraziceți asupra înaltei lui filozofii.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!