poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3555 .



Fericirea ca desavarsire
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [crisna ]

2011-01-31  |     | 



"Omul este menit spre a se desavarsi. De aici vine ca cel ce nu tinteste spre desavarsire se strica si stricaciunea este inceputul nenorocirii. Nici un om inrautatit nu e fericit. Omul rau sufera chiar in mijlocul bogatiilor si niciodata sufletul sau pace n-are. Astfel fericirea pe pamant sta in implinirea menirii pentru care suntem nascuti, adica a lucrarii noastre asupra-ne si asupra semenilor nostri spre a ne face tot mai buni." (Nicolae Balcescu)
Din pacate Revolutia tehnico-stiintifica nu i-a facut pe oameni mai buni, mai intelepti, mai fericiti. Intr-un asemenea climat economic si social-politic, progresul tehnic l-a transformat pe om, "desavarsindu-l" ca si consumator, spectator privat de dorinte, unde fericirea (definita din punct de vedere filosofic) este "starea in care este realizat cel mai favorabil raport dintre dorinte si dorinte satisfacute".
Secolul XX, numit de Camus "secolul fricii", pe langa triumful tehnologic a mai adus si vidul sufletesc, lipsa unui scop care sa dea sens vietii, CRIZA IDEALULUI DE FERICIRE.
Confuz si dezorientat, individul va abandona reconstituirea filosofica a fericirii si va adopta "stiinta fericirii", care este constituita din suma falselor fericiri, cum ar fi: maximizarea placerilor, aplicarea unor metode de "reusita in viata", studiul stapanirii de sine...
Orice ideal golit de valoare este incercat de om pentru a-si netezi calea spre fericire, numai desavarsirea lui ca fiinta constienta de sine, ca veriga in societate, ca profesionist, ca sot, mama, frate, prieten, etc. nu este luata in considerare.
Probabil pare un scop prea banal pentru a incolti in minte. Poate ca sa fii fericit ai nevoie de un obiectiv mai maret, cum ar fii: sa obtii ceva sau pe cineva. In nici un caz nu "renteaza" sa dezvolti ceea ce ai deja sau ceea ce esti.
Si totusi, in cautarea de adevar, bine si frumos, in activitatea creatoare de valori spirituale, in efortul de continua perfectionare, se cladeste fericirea.
Cel ce lupta pentru fericire in prezent, pregateste un viitor si isi pregateste un trecut. Toate proiectele de viitor depind de ce facem in prezent si in aceste fel ne construim un trecut.
"Sa faci din viata ta o opera, din opera ta o viata!"

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!