poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5814 .



Violenta mistica
articol [ Internet ]
De unde, totusi , izoraste violenta

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Calauza ]

2001-10-28  |     | 



De unde izvoraste violenta?
Raspuns pentru Ilinca Bernea. Scuze ca scriu acest nume fara majuscule, mai rar intalnesti atata modestie. Recunosc ca in ceea ce priveste cunostintele mele ortografice, ortoepice si de punctuatie a limbii romane - nu ma pot compara cu un certator in psihologie, pentru ca am invatat romaneste numai de vre-o 2 - 3 ani si aceasta nu in conditii prielnice. Dar nu asta este obiectul discutiei de fata. Sunt magulit ca o persoana atat de importanta ca ditamai Ilinca Bernea, unul din infimii ganditori individualisti din lume, cercetator in psihologie bla, bla, bla… mi-a raspuns si mie. In comparatie cu domnia voastra Petre Tutea spunea: “Nivelul meu intelectual, chiar daca sunt savant, nu depaseste nivelul unui popa obscur din Baragan. Pentru ca preotul, in ritualul lui din biserica lui din lemn sau piatra, sta de vorba cu absolutul. Nici o stiinta nu te duce acolo”. Ma scuzati ca mi-am permis aceasta paralela. Avand in vedere ca in fata domniei voastre nu sunt decat un incult va supun atentiei alte cateva citate din acelasi Petre Tutea care se refera la raspunsul dumneavoastra:
Referitor la filosofie in raport cu religia:
“Cine n-a putut fi inlocuita? Religia! Iar filozofia, care speculeaza autonom, face onanie mentala”,
“Kant spunea - la fel ca si dumneavoastra – ca el e propriul sau legiuitor si stapan. Lucrul la care eu am facut asa: pirt! Asa e el e legiuitor si stapan cum sunt eu popa in cartier”

Referitor la lait-motivele din Shakespeare pe care nu a-ti binevoit sa mi le prezentati:
“Shakespeare, pe langa Biblie,- eu demonstrez asta si la Sorbona – e scriitorul din Gaiesti.” “…daca scoti Biblia din Europa atunci Shakespeare devine un glumet tragic. Fara Biblie, europenii, chiar si laureatii premiului nobil, dormeau in craci.”

“Principiu egalitatii, pe care il vehiculeaza democratii din lume, functioneaza in mod real numai in religie, fiind ca numai religia crestina considera oamenii egali in fata lui Dumnezeu”
“Religia principiul uniformizator al speciei umane si este singura salvare in care se poate vorbi de egalitate”

Pentru un cercetator in psihilogie care face parte din infimitatea de ganditori pretiosi de care dispune lumea, e uimitor ca nu a-ti sesizat ca nu sunt un credincios. Nu am scris in raspunsul meu decat ca cunosc si admir oamenii care sunt cu adevarat credinciosi. Eu din pacate nu fac parte din randul acestor oameni. Nu am incercat sa combat un eseu fara valoare, unde a-ti ingramadit gandurile altora prin micul meu raspuns la “Violenta mistica” am incercat sa provoc o reactie la care m-am asteptat si ma bucur ca a-ti cazut in cursa intinsa. Sa revenim la tema pretinsului eseu, la obiectul discutiei “VIOLENTA”. Comparati raspunsul meu si raspunsul dumneavoastra, care este mai violent??? Ar trebui sa recunoasteti ca nu eu atac existenta dumneavoastra, ci dumneavoastra incercati sa desfiintati bisericile, pe Dumnezeu, credinciosii. Totul in scopul de a va permite dumneavoastra sa va exprimati liber arbitru. Eu am facut cateva remarci pe marginea eseului dumnevoastra, fara acuze, fara pretentii. Raspunsul meu genera, cum a-ti observat MILA, al dumneavoastra duhneste a VIOLENTA, care nici macar nu este mistica.

Pentru sfarsit inca doua citate:
“Eu cand discut cu un ateu e ca si cum as discuta cu usa. Intre un credincios si un necredincios nu exista nici o legatura. Ala e mort, sufleteste mort, iar celalalt e viu si intre un viu si un mort nu exista nici o legatura. Credinciosul e viu.”
“Ateii s-au nascut, dar s-au nascut degeaba”
Dumnezeu sa va binecuvanteze.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!