poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6500 .



Pași prin demersul spre adevăr
articol [ Societate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [MyMosys ]

2018-04-27  |     | 



Pași prin demersul spre adevăr


Într-un timp în care evenimentele culturale sunt în mare parte secate de magie și ajung să semene din ce în ce mai mult cu niște spectacole de pantomimă, într-un veac în care mulți istorici și-au pierdut profunzimea și devotamentul față de moștenirea pe care sunt datori să o lase urmașilor, în acest an, în care Centenarul Marii Uniri arde a aducere aminte și a nevoie de a ne scoate strămoșii din morminte pentru a deveni vii în fața noastră, la Tg.Mureș și-a început periplul prin țară, o expoziție-lansare de album atinsă de sacralitatea istoriei, purtând un nume atât cu încărcătură afectivă cât și cu adânci conotații istorice și anume „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune”.
Joi, 26 aprilie 2018, Filiala Mureș a Ligii Scriitorilor Români a devenit gazda primei opriri a caravanei istorice – eveniment constituite întru cinstirea Centenarului Marii Uniri. În sala Grigorescu a Hotelului Continental, într-o atmosferă adevărat și profund patriotică, oameni de cultură ai spațiului transilvănean, dar și invitați animați de un profund sentiment românesc, s-au întâlnit pentru a se lăsa atinși de sensurile majore pe care le îmbracă lucrările prezentate în albumul „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune” purtând semnătura d-lui colonel în retragere Gheorghe Bănescu-Musceleanu, acompaniat într-un tandem răvășitor de lucrările grafice purtând semnătura d-lui Horea Remus Epure.
Cuvântul de deschidere a aparținut d-lui Mircea Dorin Istrate, președintele Filialei Mureș a Ligii Scriitorilor Români, care a subliniat că evenimentul este un valoros cadou făcut de dl. col. rtg. Gheorghe Bănescu – Musceleanu, membru al LSR Mureș cu ocazia aniversării a trei ani de existență a acestei filiale a LSR dar și un important aport la cinstirea cum se cuvine a Centenarului Marii Uniri, astfel încât să ne putem bucura de începutul drumului nostru către nepoți. Prezentarea d-lui col. rtg. Gheorghe Bănescu – Musceleanu din perspectiva creațiilor sale literare a atras atenția asupra impresionantei munci de documentare, structurare și prezentare a unor materiale de o densitate și profunzime surprinzătoare. De altfel, albumul istoric „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune” reprezintă rodul a doi ani de muncă asiduă la care s-a alăturat extrem de talentatul grafician tîrgumureșean Horea Remus Epure.
Ștafeta luărilor de cuvânt a ajuns la dl. Prof. Dr. Vasile Dobrescu, fost senator al României, care semnează de altfel și prefața albumului istoric și, așa cum se întâmplă de fiecare dată când domnia-sa ia cuvântul în cadrul unui eveniment, cei prezenți au asistat la o veritabilă lecție de istorie în prezentarea albumului prin perspectiva principalelor episoade din istoria românilor până la 1918, cu focalizare pe Transilvania, așa cum, de altfel, o face și întreg evenimentul. Sincopata istorie a românilor a devenit printr-o astfel de perspectivă un izvor de coagulare a valorilor identitare care trezește dorința de cunoaștere și maximizare a importanței exprimării românismului. Alunecarea sintetizată de la Gelu, Vlad și Menumorut către Mihai Viteazu și gloriosul act de unificare a adus cu sine o notă adâncă de respect pentru prezentarea panoramică pe care albumul istoric „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune” o face acelui „continuu travaliu istoric ce cunoaște splendide realizări, dar și dramatice încercări, parcurse cu tenacitate de poporul român (...)”.
După un sensibil moment de poezie patriotică purtând inconfundabila amprentă a d-lui Mircea Dorin Istrate, a luat cuvântul dl. Valentin Marica, scriitor, om de radio și, mai presus de toate, unul dintre cei mai profunzi oameni de cultură ai spațiului tîrgumureșean. Cuvintele sale reprezintă mereu un răsfăț pentru minte și suflet și nici de această dată domnia-sa nu s-a dezmințit de valorile pe care le promovează, făcând referire la albumul istoric „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune” ca la un „arbore eroic al Transilvaniei”, ca la o expresie a unui jurământ sacru de înfăptuire a idealurilor naționale și ca la o carte despre „rodul care rămâne”, cu sublinierea faptului că, vorbindu-se despre Transilvania, de-a lungul timpului s-au folosit mereu câte două cuvinte cu amplă rezonanță. Așa cum în albumul istoric lansat la Tg.Mureș se vorbește despre Transilvania ca despre „leagăn și scut”, ea a îmbrăcat de-a lungul timpului embleme purtând cuvintele „jertfă și creație”, „sfințenie și vecie”, „durere și slavă”, ajungând să aibă înțelesuri precum „ordine și cultură”. Participanții la eveniment au simțit cu toții nevoia acelui timp al împăcării despre care a vorbit domnul Valentin Marica, acel timp în care să nu rătăcească gândul omului și în care trăirea românească să fie nepătată, neatinsă și nealterată.
Cuvântul autorului a reprezentat unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului de la Tg.Mureș. Dl. col. rtg. Gheorghe Bănescu – Musceleanu a mulțumit celor prezenți, gândirilor înalte cu care i-au răsplătit munca antevorbitorii domniei-sale, găsind în marea sa modestie totuși câteva cuvinte despre munca titanică și de mare răspundere care a stat la baza albumului istoric „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune”. Descoperirea unor probe clare despre masivitatea, eroismul, inteligența și răbdarea poporului român, care n-a putut fi distrus de nici o putere, indiferent cât de mare ar fi fost aceasta, aduc în fața cititorului elemente de noutate pe care mulți dintre noi nu le cunoaștem. În semn de profundă prețuire, Liga Scriitorilor Români – Filiala Mureș, prin domnul președinte Mircea Dorin Istrate, i-a înmânat d-lui col. rtg. Gheorghe Bănescu – Musceleanu o Diplomă de recunoștință pentru întreaga sa muncă în slujba literelor și a culturii românești.
Evenimentul s-a încheiat cu o minunată prezentare a lucrărilor de grafică documentară expuse, prezentare realizată de dl. Horea Remus Epure și fiind expresia clară a unui strălucit tandem pus în slujba istoriei. Ne bucurăm că expoziția-lansare a albumului istoric „Transilvania – leagăn și scut al Daciei străbune” va fi prezentă la Alba Iulia întru cinstirea cum se cuvine a Centenarului Marii Uniri, dar și că ea va face acei necesari pași prin demersul spre adevăr în alte douăzeci de localități din țară, localități în care suntem siguri că vor trezi aceleași sentimente de adânc și real românism pe care le-a trezit la Tg.Mureș.

Mihaela Rașcu

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!