poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1822 .



Maimuța care pictează
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2007-02-15  |     | 



15.03.2003

Maimuța care pictează


Motto: „sunetele au pentru muzică
importanța culorilor pentru pictură”


Hai, dăruiește-ți o bucurie, îmi spuneam privind fulgii de zăpadă care izbeau geamul topindu-se imediat. Într-o lume suprarealistă, ce poate fi mai tonifiant decât muzica bună?
M-am încumetat și-am pornit la drum pe o vreme viforoasă că nu se vedea nici la cincizeci de metri. În sala radio alți temerari ca și mine, ocupau în mod răzleț scaunele. În program un concert pentru „ trombon” și orchestră în primă audiție, Uvertura fantezie Romeo și Julieta de P.I. Ceaikovski și Simfonia a doua în Re major opus 73 de Brahms.
Probabil că starea mea de insatisfacție se prelungise și acolo. Așa îmi explic detașarea față de concertul în primă audiție. Tot felul de efecte speciale, fragmentate, vântul, vântul ne înfoia hainele, vâj, vâj, vâjj... La un moment dat, instrumentiștii, solistul, dirijorul s-au oprit, în fundal se transmitea prin difuzoare zgomotul străzii. Auzeam crâșnetul unor mașini oprite brusc, vociferări, țipete și un huiet difuz al mulțimii care acoperea totul.... Apoi iar orchestra ... Pâc, pâc, pâc, scot instrumentiștii niște sunete și solistul „fagotist”, în consonanță cu ei, le răspunde, Beee!
Credeam că acest gen de muzică a apus. Reprezenta furia unor compozitori fără talent, zgomotoși, gata la orice pentru a-și face loc într-o lume saturată de creatori anonimi.
Vecinul de scaun zice: „ Se putea și mai rău! Unele secvențe sunt melodioase, dar lipsește logica de ansamblu! ” Avea dreptate. Părțile se „sprijineau” între ele ca mânzul, norul și viezurele! Exegeții vor găsi la aceste substantive comune dramatism, psihologie, transcedență! ... Într-un galop nebun, mânzul ridica norul de praf în urma lui, iar viezurele, de frică, se ascundea în vizuina trăirilor sale.
Dorința de inedit, a scos la rampă chiar și maimuțele creatoare! Tuburi cu vopsea de cea mai bună calitate sunt amestecate într-o găletușă, iar cimpanzeul inspirat, cu lăbuța sa grațioasă, trântește fleașca pe un panou. Ce iese dintr-o așa trăire profundă, reprezintă Marea Creație! În fața arătării, oamenii de „bonton” se extaziează. Asta n-ar fi nimic! Urmează cu surle și trămbițe avalanșa articolelor elogioase, consemnarea lor în antologii, se fac expoziții itinerante pentru a-i ferici pe muritorii troglodiți!
Și uite cum, în plină expansiune a suprarealismului, nu mai încape altceva în mintea „ inițiaților”. Noroc că există Brahms, Ceaikovski, într-adevăr copleșitori pentru un înnapoiat ca Nicu al Popii !
Sunt conștient! Autorul concertului pentru „ trombon” și orchestră vâslește către sferele înalte ale muzicii.
De ce mi s-o fi părut mie că „partitura” nu are rădăcini, sau dacă are sunt o prelungire a străzii, a haosului? ... Poate fiindcă amestecul la întâmplare a unor culori, oricât ar fi ele de sclipitoare, doar aplicate pe un panou n-or să vibreze în lumea gândurilor, chiar dacă se adresează subconștientului, intuiției, senzorialului.


A consemnat Nicu al Popii "cronicar" de ocazie
.

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!