poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3247 .



aventurile ielevului miluță
proză [ ]
da hol saga

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [emilian ]

2008-03-13  |     | 



Cum meam petrecut Crăciunul – compunere
de ielev Miluță aka dozator

ÃŽn loc de pesee
Una la mână două puncte
Textul ista e rezultatul unui breinstormig după ora de bio, când profa’ nea zis că o plantă se compune din rădăcină trunchi pistil. Așa că mam disociat mam împărțit în membre inferioare membre superioare și pistil, apoi am început să las istoriei gîndurile istea.
A doua la mână: pen’ că doamna profă nea zis că dăm bacu și că rumânul ie născut poiet, plus că dă mecul suta de oiro pt. cel mai bun text m-am hotărât/decis/ să mă reapuc din nou de scris.

n.i.m- nota ielevului miluță(cum am văzut că e prin gazete)
să-mi aduc aminte să trag un șut în cur la cînele lu babarez, vecinu de pe stînga. Am sărit gardu că pusese cîrnații la afumat șimi iera pohtă, pohtă de aia pohetică, plus că voiam să dau la schimb niște afumături pe un CD cu guță. Numa că rapănu de cîne a început să latre deam crezut că a început concertu lu Bănică, am lăsat totu baltă am fugit la teve, după aia mi-am adus aminte că sticlete, vecinu meu din dreapta, a împrumutat antena pentru fer vechi
t.n.i.m.- tot nota ielevului miluță
sămi aduc aminte să dau anunț la ziar că cumpăr gripă aviară pt cocoșul lu nea omu că ieu am venit cu gingălbelu și el s-a repezit la fîșul mieu

acu să purcedem la riuaind

Mie nu mea plăcut întotdeauna Crăciunul. Cînd ieram mic mergeam prin sat cu colinda. Io îl citeam pe vinetu si mă apucam să număr cîți copchii suntem adunați la bunicu, dacă sîntem de-ajuns pt un clan de piei roșii. N-aveam nici teveuri nici compiutăre, ne puneam traista în gît(parcă mergeam să adunăm pe furiș frunză de sfecle pt porci). Pe atuncia nu era faza cu bani și cu italia spania irlanda. Mie numi plăcea că striga tătă lumea: ho, vin ăia a lu morțun, babele miroaseau a babe ne ciupeau de obraji, ne dădeau mere coapte, noi le aruncam în ăia care primeau bani(.n.i.m- morțun însemna prost, după aia am aflat la profa de historie că morțun a fost primu’ deputat moldovean în divanu’ adhoc, m-am sîmțit mai important dupa aia).

Da gata, divaghez(pentru necunoscători bat cîmpii, nu mă boule, neșcolitule, e o chestie de exprimare, nu ar ogoru’)

Mie crăciunul ăsta mea plăcut.
Una la mînă. Am economisit juma de oră la curent, plus că tătă noaptea am avut dolbi sistăm suraund. Dacă mă duceam în sufragerie, vecinu de la 17 cînta ce minune de gagică este frumoasă de pică, dacă mă duceam în dormitor era ceva cu animal x nu mai știu ce da era mișto.
Plus că neam pus interfon și cînd mama era plecată eram tare. Sunau aia primiți cu colindu? da, cîntau dupa aia ziceau dați drumu? io eram șmecher le strigam nu mă noi sărbătorim paștele.(t.n.i.m- pînă s-a prins moșneagul de deasupra șia început să facă tumbe pe acoperiș pînă mi-am scos io numa juma de nas și o bîtă de beisbol, după aia sa potolit. Așa face în fiecare an, da pe mine mă impresioneaza că tot timpul se dă la ăia cu care n-are șanse. Cam așa ca mine.)

După aia am fost în noaptea de Crăciun la biserică. Nu’ș ce dreacu mi-a venit să fumez în timpu’ predicii, da m-am dus în turn cu un băiet de băiet(n.i.m-mai pipăl). Șam vrut să stîng țigara mai șmecherește așa, numa că a nimerit pe funia de la clopot. Io deja mă închipuiam geac spintecătorul și ca să nu las urme am sărit repede pe funie. Mi-a fost rău că mă bălăngăneam ca prostu pînă au venit pompierii am dat la rațe, mi-a zis după aia un prietin cî am vomat pe mitra episcopului(di fapt, derulând în sloumoușion timpu cît am stat pi funie, lumea ieșise din biserică și se uita ca la doamne iartă-mă, mea zis dupa aia iubita că erau două tabere, unii îl așteptau pe episcop deaia au ieșit afară că mau văzut roșu ca racu, copii așteptau pe moș crăciun, numa io ca nesîmțitu cîntam ce minune de gagică. Bai da uei, dacă vedeți copchilă debilă cu guler de lînă săi spuneți curat că mam însurat)

Deci, în concluzie/rezumat mie mea plăcut crăciunul ăsta, chit că mam ales cu dosar penal de la ielectrica că am furat curent.

u.n.i.m-ultima notă a ielevului miluță

vine mafia și pe toți vă ia pentru cî v-ați băgat în afacerea mea

...

Bacaloriat eccterea eccterea
de ielev miluță aka dozator asterix
Pen’ că am primit multe semeseuri de la fanii și fanele mele m-am hotărât/decis să lăs nește rînduri nemuritoare din ecsperiența mea de viață generațiilor viitoare.

n.i.m.-nota ielevului Miluță
sămi aduc aminte săl ur pe președintele de asociație căn a doua zi de Crăciun dădui bairam și hapciupaliticii miei de prietini au lăsat robinetele de la bae deschise și dimineață când dom președinte s-a întors de la pomana porcului în apartament se umbla numa cu barca pneumatică iar primăria a scris lu dom Băsescu să intervină prompt cum a făcuto nea Becali la Vadu Roșca
î.n.i.m.-înco o notă a ielevului Miluță
sămi aduc aminte să cumpăr sidiul cu pesa aia milion plus milon fac mai multe milioane/tăți își cumpără mașini/eu îmi cumpăr avioane, pesa caremi place mult că cântărețul respectiv paranteză uf ci lipsus cum îl cheamă am închis paranteza seamănă cu mine e om bun la suflet și fff dăștept.

Revenim la subiectul principal, adică moa. Io nam fost tot timpul dăștept ca acu’, da’ mio plăcut să citesc pen’ că am îmvățat lucruri folositoare mai tîrziu
Un moment al veții care mea plăcut și care mea deschis ochii cu privirile la menirea mea pe planetă a fost bacaloriatul. La lb și lit română eram a dreacului de bun paranteză ori o pun ori nu o pun/înco demonstrații șî iar fac senzații închid paranteza. Þiu minti că o dată la teză la română nea picat o carte dealu Ortensia Papagal Benegescu. Io ieram bîtă da ca să nu se prindă profa iam scris treișase de pagini cu ierotismul în poiezia celui mai mari poiet al națiunii și anumi Ieminescu paranteză hehe dacă scriam macar pi giumati cum scria iel acu aveam o grămadă di gagici închid paranteza.
Așa că la bac nu mi-am făcut probleme dicît la filozofii și giografii, da m-am învîrtit io diun cinci șacolo. Uăai frati, la filozofii am avut niști iemoții di nu pot să iesplic. Aveam un coleg di clasă, șî anumi Prințișor Panteras, care tocea de numa numa că nuș cini dreacu io băgat în cap căi numi predestinat. Așe, iel o intrat primu șî o ieșit de parcă sî bălăngănea în ștreang, așa notă mică o luat. Noi neam făcut cruci și neam rugat fierbinti dișî dacă el cari tocea o luat notă mică ne-am dat cu păreria că sărăntoci ca noi pică. Da cum zîceau grecii veni vidi vincit am intrat cu tupeu, mio căzut ceva cu omu cari se asemăna cu o trestii în vînt șî încă ceva io am întrebat profii dacă mașina lor ari erbeguri și ci cilindree ei so pus pi povestit șam conștientizat cî ierau băieți di treabă nu ca boul ceala di Prințișor Panteras, io am plecat și cu un zeci șî cu cunoștiinți de mecanică auto cari eram convins cîmi vor folosi mai tîrziu. Ca sî no mai lungesc cî ni prindi sara și io tre sa mă duc la o paranghelie cel mai mari hop o fost geografia. Io nu pre leam avut cu științele istea eczacte da mio plăcut cî am făcut și di data asta în ciudă la tocilaru di Prințișor Panteras cari o tocit munții fluviile și cărbunii patriei deși io iam zîs că contează mai mult experența dă viață. Și nia picat la bacaloriat Cîmpia di vest undi am fost sîngurul cari o știut șî cari o scris cî si află în vestu țării și Industria vinurilor unde experența di viață șo zis cuvîntu adică mai precis leam scris tăte etichetele di pi sticlele di vin pe cari leam băut cu diverse și frumoase ocazii plus prețu. Iar pi bou di Prințișor lam lăsat să copieze di la mine cu condiția să dea o navetă dă bere.

Asterix
Iescplicație
Pen’ că am tot fost întrebat de fane de unde aidiul meu de dozator tre să iesplic și lucrul ăsta.
Imediat după ci Împușcatu o fost condamnat la împușcare o fost o perioadă în cari se făceau bani buni din afaceri cu dozatoare. Io mi-am asumat rolu de deschizător de drumuri șî sticli șam valorificat la macsim potențialu afacerii pen’ că am fost primu cari o băut țuică la halbă. So mai găsit niști contestatari da io iam zdrobit cu argumenti grăitoare niști articoli din gazetă cari mă prezentau ca pi un miracol al medicinii plus un certificat că nus întreg la cap și o nemuritoare consemnari în registru di internări la secția Anestezii șî Terapii Intensivă.

c.m.i.n.i.m-cia mai importantă notă a ielevului Miluță
textul ista se dedică pretinului mieu Prințișor Panteras: cine ie pă primul loc?
Cinei șefu cinei șefu? Sîc, sîc mucles.

...

Șakalîca cikidam
de ielev miluță aka dozator minune

Anunț important pentru fanii și fanele mele: pen’ că la insistențele lor anunț toți dușmanii și fetițele aim beac mai strong decât evăr.

n.i.m-nota ielevului Miluță
sămi aduc aminte să cumpăr o floari cu ghiveci lu vecina cî prietenarii miei cu care am pitrecut în noaptea di rev o confundat floarea dă pă scara blocului cu o plantații nesperată di frunzi di salata cu cari am servit o delicioasî friptură la treceria în uie, adică liam arătat iuropenilor că nu mâncăm numa carni ci și vegetali.
t.n.i.m-tot nota ielevului Miluță
sămi aduc aminti s-o duc pi mimi, mîța lu mămica la veterinar, că am vurut sî fac și io un pustiu di ghini șam îndopa-to cu cîrnațuri și alti bunătăți pîn’ s-o crăcit pi covor șî așe o rămas că numa entervenția me cari i-am făcut buș la buș o salavato. Bașca să mai trec și pă la farmacii să iau compensati ptru mămica k so speriat tari rău cînd o văzut că mimi faci baloani di săpun șî asta pen că am vrut să dăm oleacă di aromă la mîncarea pisicească și i-am pus o pîlnien gură pi cari turnam noul ariel cu miros di fructi di pădure. Sau cocolino cu lămîii, nu mai știu

Mii lanceput nu mea plăcut revelionu ista. Pentru mini o fost un mari pîrț k no ieșit așa cum vreu ieu sî crapi hepatita la dușmani. Lanceput nea sticlete, vecinu di la 17 (smail boule, cî ti fac vedetî și pen asta tiaștept să mă sorcovești co navetă dă beri), scotea capu pi geam și urla sunî telefoanili ca dracii și vin milioanili cu sacii după cari scotea limba la mini șimi făcea un fel di sîc fraieri, cî io am paranghelie mai mișto dicît a ta. Numa ci mam nervat io și mam apucat sî dau telefoani la pretenarii miei cari cum o auzît bairam so teleportat la ușî la mini. Numa k io mam prins di data trecută cînd mi-o lăsat robinetili deschisi și dimineațî cînd m-am trezit casa me era bazinu olimpic di natații. Acu mam jmecherit și io șî iam așteptat în pragu ușii cu chitanțeru ptru apa care o so consumi.
Fratili mieu, ci sîți mai spun, cînd so descălțat dracii once-put să miroasă a acid picioric dio crezut nea sticlete cî i so ars siervăru și i-o trimis pi tăți acasă. Hehe, dupa aia io scoteam limba la fraier și-i zîceam numa porcărele. Așe-i trebe dak să pune cu kampionu.
După ci am trecut în uie neam gîndit noi ci să facem să fii di neuitat ievenimentu și sî li arătăm iuropenilor că sîntim cilivizați. Ne-am adus aminti k boșorogu di dom președinti di asociații, cari sta deasupra me și cari cînd nu verifică apometri își bati baba la greu, ie singur cu baba lui în fața istoriei. Șî cuprinși așe, diun fior di generozitati, neam înfipt la ușa la iel ca să demonstrăm ci iuropeni sîntim dacî avem grijă di bătrîni. Șam adus cîrnațu cu ariel cu cari ghiftuisem pisica și niști prăjituri mai arsi(doar naveam sî li aducim pi ălea mai buni). Di iemoții lu dom președinti io vinit să plîngă, mai ales k i-am arătat un joc americănesc ori mexican, nu știu acu am un lipsus. Am ghiftuit ghini baba, am legato di lustră, iam lipit sidiuri cu superglu pi rochie, după aia l-am legat la ochi pi boșorog și eam escplicat că treburile șăd simplu: el trebe să nimerească baba cu bătătoru di covoari(alceva metalic nam găsit). Șam rîs o grămadă după cari neam întors la mini șam dansat multi șî frumoase melodii, iar șacalîca ciki dam dam o fost votată hitu uie.
Mai spri dimineață lio fost rău la tăți, nu știu din ci cauză, di la uischiu meu di casă făcut din pruni originali și juma di alcol ietilic cumpărat di la niști laminorișit, nu știu sigur da bănui. Iaca sî-mi fii învățăturî di minti sî nu mai beu dicît cu aia cari ma bagî pi mini sub masă, nu sî stai io cum am stat sîi dreg cu apa di la florili pi cari mama leo primit cu diversi și îndepărtati ocazii.
În concluzii/rezumat pîn la urmă o fost mișto, un șou dă șou, dimineață am adormit și io șam avut un vis fain cu Prințesa di aur, da nu vil spui k îi cu porcăreli și dacă mămica citești sigur sutîn mii cheamă preotu să scoată dracii din mini.

f.f.f.i.n.i.m-fff importantă notă a ielevului Miluță
Mămica mia dragă, dak citești pi ascunselea cum faci di obicei, ti rog sî nu ti superi, io promit cî anu ista nu mai scriu cu porcăreli.







.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!