poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 270 .



Scenariul
proză [ ]
Proiect în zece acte-Actul 1

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [E.L. ]

2023-11-01  |     | 



Fără titlu, generic și muzică

Decor
Cadrul 1
Toamna pe un câmp, un pâlc de tei, salciile dezvelite pe marginea unui pârâiaș plin de mătasea broaștei, un broscoi crăcănat înoată spre un mal... Cadrul se ridică ușor de la mal, surprinde trecător covorul cu frunze de aramă spre o mașină, (prefer Dacia Logan, model 2005, culoare bleomarin), ,,zoom in" ușor spre ea.

Fond sonor

Doar sunetul de fond din natură. La început cântecul broscuțelor în surdină, intensitatea lui crește până intră în cadru 1: Dacia Logan.

Cadrul 2

În interiorul automobilului pe locurile din spate se află Măriuța și Mărin. Ea este bineînțeles blondă, un pic plinuță dar foarte sexy într-o rochiță galbenă cu bulinuțe negre, model ,,femeie măritată" , de 40 de ani, la piept destul de decoltată, acum cu mult ridicată peste genunchii rotunzi, frumoși și bronzați la Mamaia. Pe unul din ei, (nu contează pe care), se află buzele lui Mărin care murmură prin săruturi:
-Măriuță ce dor mi-a fost de tine... Măriuța îi răspunde șoptit cu capul lăsat pe spate sprijinit de tetieră cu ochii țintă la becul aprins al plafonului, apoi îi dă peste plafon prin lunetă precum o găină la primul ou:
-Ahhh! Mărine... Cine te-a oprit?
Mărin este un bărbat în vârstă de 69 de ani dar svelt și spătos, creolat recent la Neptun, crede nevastă-sa, un om serios, în timpul liber inventator de ghicitori. Încearcă și acum să ghicească misterele Măriei depărtând tandru picioarele muzei sale... (Cadrul se mișcă lin până la nivelul rochiței ridicate).
Libidinos și încărcat de emoție îi inspiră profund feminitatea amestecată cu viorelele unui parfum de contrabandă din Ukraina...

Fond sonor

În tot acest timp se aud în surdină broscuțele...

Cadrul 3

Luneta Daciei este luminată de un tractor care se aude tot mai aproape... (,,Zoom in" prin geamul de securit până aproape de botul unui John Deere aflat în mers).
Cadrul se schimbă pe sania de filmare în viteză de la utilajul agricol spre Logan.

Fond sonor

,,Dansul săbiilor" de Aram Haciatutian

Loganul este luminat din spate de tractorul oprit aproape, cu motorul la relanti.

Fond sonor

Doar orecăitul broștelor la intensitate maximă...

Tractoristul coboară treptele utilajului, (se filmează doar picioarele lui. Este îmbrăcat cu blugi și încălțat cu pantofi sport ,,de firmă" sau orice firmă la alegerea producătorului, vestimentația poate fi și din bazar). Trântește portiera cu putere din instinctul de tractorist fost patron de U 650 cu remorcă de 5 tone... Din cauza șocului produs s-a pornit alarma și girofarul a început să arunce săgeți de lumini multicolore de zici ca au venit trupele antitero.
Speriați Mărin și Maria deschid portierele și coboară din mașină. Ea la 175 cm, coborâtă de pe tocuri, sandalele le ținea într-o mână, speriată cu șuvițele blonde în suflul tractorului, cu sânii mari și fermi ieșiți complet din decolteul lărgit de Mărin. El la 190 cm cu plete naturale dar cu perucă pe chelie, cu pieptul gol lucrat la sală, la sala de operații estetice. Zici că era Florin Piersic coborât dintr-un O.Z.N., direct în filmul Harap Alb...
-Maria, tu ești? (Cadrul este doar pe Maria, când se aude întrebarea necunoscutului, tensiunea crește, broaștele se aud tot mai puțin până la un țiuit asemănător celui din urechi...)
Tehniceanul de la efecte speciale pornește turbosuflanta. Cei trei cameramani din primul act se străduiesc să surprindă o frunză în prim-plan. Cadrul celui mai bun v-a fi premiat cu o navetă de suc în sticle reciclabile și 100 de lei.

Stop-Cadru (10 secunde)
Fond sonor:
,,Mărine la nunta ta", interpret Tudor Gheorghe

Cu scris albastru în stil aldin:
Pe mijlocul ecranului apare titlul filmului în ,,Zoom Out":
,,Mătreața broaștei"

Notă:

Producătorul trebuie să convingă sponsorii pentru acoperirea drepturilor de autor ce se cuvin lui: Aram Haciatutiam, Florin Piersic și Tudor Gheorghe.

Dacă totul merge bine și vă place, va urma: Actul 2

Directorul casei de producții își ridică privirea pe deasupra ochelarilor, lăsați pe nas și îi spune scenaristului:
-Îmi place! Sunt curios să văd continuarea dar l-ai supărat pe unul dintre redactori...
-Știu domnule director! Am băut multă bere și am făcut aprecieri nefondate... Scenaristul își pleacă rușinat capul în jos și oftează. Directorul își scoate ochelarii de fază scurtă cu un gest larg, aproape nervos, dar calm îi reproșează:
-Bine dar justificarea ta arogantă!?
-Șefu' eram cum mai rău... Mahmur și cu stelele alea la cap...
Directorul:
-Uite cum facem, tu scrie ,,Actul 2", eu încerc să-i explic redactorului ca numai cine nu gândește nu greșește și poate...
Scenaristul se ridică împovărat de pe fotoliu și cu un zâmbet de speranță se îndreaptă spre mâna întinsă a interlocutorului său.

(Va urma)

Emilian Oniciuc: 01.11.2023

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0