poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1313 .



De-ale cărturăriei de odinioară (5)
proză [ ]
Concursul pe meserii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2012-04-29  |     | 



Concursul pe meserii în industria constructoare de mașini (I.C.M.), faza pe țară, a fost organizat la Grupul Școlar "Vasile Roaită" din Capitală. În sala de sport, Pacolo Colentinescu, inspectorul de specialitate în Ministerului Învățământului, președintele comisiei, a tușit tare, pentru a atrage atenția auditoriului, a zâmbit ușor cu buzele subțiri, și-a prins cu două degete nasul acvilin, cât să mai arunce o privire de explorare în sală, și, ținând în față o foaie scrisă, a deschis ședința de instructaj:
- Stimați tovarăși! Înfăptuirea hotărârilor Congresului al XIII-lea impune o mobilizare puternică a tuturor energiilor creatoare ale oamenilor muncii, pentru îndepli¬nirea și depășirea planurilor naționale unice de dezvoltare economico-socială din fiecare an. Mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului, a indicat, citez, "să se pună tot mai mare accent pe întrecerea socialistă, având ca obiectiv principal realizarea exemplară a sarcini¬lor de plan și a angajamentelor asumate". Știți când a fost introdusă pentru orima oară în țara noastră întrecerea socialistă?
- În timpul Congresului al IX-lea, din 19-24 iulie 1965, când a fost ales în funcția de conducător al partidului mult iubitul și stimatul tovarăș Nicolae Ceaușescu, s-a auzit din mulțime o voce gâtuită de emoție
- Vedeți tovarăși că fără mine ați comite mari erori. În timpul Congresului al IX-lea a fost doar intensificată întrecerea socialistă. Bine că nu am văzut persoana care a rostit asemenea năzbâtie. Răspunsul la întrebarea mea este altul. La începutul anului 1951, Comitetul Central al P.M.R. a luat așa-numita "Hotărârea privind stahanoviștii". Ia să vă văd! Știți cine a fost Stahanov?
- Probabil după nume, un lipovean din Sarichioi, pescar pe lacul Razelm, tovarășe Pacolo Colentinescu! s-a auzit o altă voce, la fel de emoționată.
- Ooo! Sunt stupefiat. Dacă la început existau, poate, unele îndoieli privind expertiza mea în a conduce acest concurs pe meserii, acum ele se vor risipi în totalitate. Alexei Grigorievici Stahanov a fost un miner de origine ucraineană, care în noaptea de 30 spre 31 august 1935 a depășit planul de muncă de șapte ori. Dar voi închide această paranteză. Întrecerea socialistă, în lumina indicațiilor prețioase ale mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretar general al partidului, privește, citez, "creșterea productivității muncii prin extinderea mecanizării, automatizării, introducerea mai rapidă a progresului tehnic, utilizarea rațională și eficientă a capacităților de producție și a forței de muncă, întărirea ordinei și disciplinei". De aceea, la acest concurs vom insista pe rapiditatea execuției la toate cele patru specializări: sculeri-matrițeri, strungari, frezori și lăcătuși.
O profesoară longilină din ultimul rând de scaune s-a ridicat în picioare, exclamând:
- Fiți mai exact, tovarășe Pacolo Colentinescu!
- Proba practică constă în execuția a două piese identice, iar timpul va fi cronometrat. Clasamentul va fi pe baza celei mai mici durate totale de execuție pentru cele două piese.. De asemenea, am instituit un barem de timp, care dacă este depășit va duce la eliminarea concurenților respectivi.
- Dar calitatea nu mai contează?
- Tovarășă profesoară, ce întrebare este asta? Se știe că, la indicația mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului, în toate unitățile economice se acționează cu răspundere sporită pentru realizarea programelor privind îmbunătățirea nivelului tehnic și calitativ al produselor, prin asimilarea unor produse cu parametri tehnico-economici superiori, modernizarea celor existente și aplicarea în producție a tehnologiilor de vârf. De aceea, la concursul nostru, piesele care au chiar numai o singură abatere, fie dimensională sau de stare a suprafețelor, mai mare decât cea admisă în desenele de execuție vor fi declarate rebut, iar concurenții respectivi vor fi eliminați din concurs. Vom fi foarte exigenți! Acum este clar? Numai așa, combinând creșterea productivității muncii cu o calitate superioară, vom ajunge mai repede din urmă țările dezvoltate industrial din Occident. Un ultim amănunt mai am să vi-l spun. Se vor decerna la fiecare meserie premiul unu, doi și trei, precum și câte zece mențiuni, astfel încât fiecarui județ să îi revină câte una. Restul concurenților vor primi câte o diplomă de participare. În acest mod se va asigura o repartiție teritorială cât mai uniformă a premiilor, un principiu derivat din cel al dezvoltării armonioase, egale a tuturor județelor, principiu atât de drag mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului,
- Care este componența comisiei de examinare? a întrebat un profesor în ținută, care să atragă atenția asupra importanței persoanei lui: cravată roșie cu nod dublu, cămașă albă și costum negru.
- Comisia este formată dintr-un președinte și patru membri. Prin ordin al ministrului, președinte am fost numit eu, care am, printre altele, atribuția de a alege echipa de lucru. În consecință, m-am gândit să aleg anumiți profesori, astfel încât să punem în aplicare cât mai bine pricipiul menționat anterior.
- Să auzim! s-au auzit concomitent mai multe voci
- În primul rând m-am gândit la tovarășul profesor Hărblablan Bahluiescu, deoarece este din județul Iași. Îl rog să vină la prezidiu, lângă mine.
- Aici sunt!
- Apoi, tovarășul profesor Picioc Someșescu, deoarece este din județul Cluj-Napoca. Îl rog să vină la prezidiu, lângă mine.
- Am venit!
- De asemenea, tovarășul profesor Dagavei Oltenescu, deoarece este din Scornicești, localitatea natală a .mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului. Îl rog pe tovarășul profesor să vină la prezidiu, lângă mine. Să-l aplaudăm!
- Imediat!
- Ooo! Cât mă bucur să vă revăd! Și, nu în ultimul rând, tovarășa Doda Dâmbovițescu, deoarece este din Petrești, localitatea natală a tovarășei academician doctor inginer Elena Ceaușescu, prim-viceprim-ministru, președinte al Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie, membru al numeroase academii și doctor honoris cauza al multor universități din țară și străinătate, care a adus contribuții de notorietate mondială în domeniul cau.. hm, hm…cauciucului. O rog pe tovarășa profesoară să vină la prezidiu, lângă mine. S-o aplaudăm!
- Am ajuns!
- Ooo! Cât mă bucur să vă revăd! Sunt întrebări, comentarii, sugestii? Nu. Așa este bine. Și acum, la treabă!
Peste câteva zile a avut loc ședința de anunțare a rezultatelor concursului de meserii. Pacolo Colentinescu, președintele comisiei, a intrat direct în subiect:
- Tovarăși! Încep cu un citat dintr-o cuvântare a mult iubitului și stimatului tovarăș Nicolae Ceaușescu, secretarul general al partidului: "Dacă dorim să avem mașini electronice, să cibernetizăm economia, să automatizăm și să chimizăm procesele de producție, fără forță de muncă pregătită corespunzător nu vom putea progresa. De aceea este necesar să dezvoltăm învățământul profesional și tehnic, pregătirea de muncitori calificați". Am încheiat citatul cu prețioasele indicații, care au ghidat ca un far toate activitățile comisiei. În primul rând fac observația că toate piesele au fost rebutate. Păi, se poate, tovarăși?
- Din cauza baremelor de timp, tovarășe președinte! Au fost prea scurte! Copiii s-au grăbit!
- Nu vreau să ascult scuze, nici să comentez mai mult acest aspect rușinos, care nu trebuie să ajungă în gura presei, radioului sau televiziunii!
- Spuneți-ne cine sunt premiații!
- Pentru a câștiga timp, voi nominaliza numai județele. Cred că sunteți de acord. Nu?
- Daaa!
- La sculeri- matrițeri! Premiul unu - Olt, premiul doi – Dâmbovița, premiul trei – Capitala, mențiuni – Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița - Năsăud, Botoșani, Brăila. La strungari! Premiul unu - Dâmbovița, premiul doi – Olt, premiul trei – Capitala, mențiuni – Brașov, Buzău, Călărași, Caraș - Severin, Cluj – Napoca, Constanța, Covasna, Dolj, Galați, Giurgiu. La frezori! Premiul unu - Olt, premiul doi – Dâmbovița, premiul trei – Capitala, mențiuni – Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Sectorul Agricol Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț. Și acum – lăcătuși! Premiul unu - Dâmbovița, premiul doi – Olt, premiul trei – Capitala, mențiuni - Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea. Concurenții din județele nemenționate la fiecare meserie vor primi câte o diplomă de participare. Premiile vor fi înmânate la închiderea festivă, care va avea loc tot azi, la ora 15 fix, în sala de sport a acestui grup școlar. Și acum, toată lumea merge la cantină. Poftă bună!

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!