poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6718 .



Angela Nache-Mamier - o poetă a socialului
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Stefan Doru Dancus ]

2011-01-31  |     | 



Deși nu a atras atenția în România, volumul bilingv de versuri „Dolor” (Ed. Clapas, 2007, Franța) al Angelei Nache-Mamier atrage atenția datorită tematicii sale – respectiv poziționării poemelor pe coordonatele problemei țiganilor. În prefața volumului, scriitorii Anne și Frederic Miquel remarcă următoarele: „Cuvintele sunt pline de sens sugerând de manieră magnifică inversarea valorilor. Acești țigani sunt în cele din urmă mai umani decât cei care îi dezumanizează, mai demni decât cei care nu vor să-i recunoască, mai mobili și mai vii decât carcasele de mașini și pneurile plesnite pe care se odihnesc.”.
Avem de a face aici cu o percepție diferită de cea a noastră, a românilor, de ar fi să dăm crezare versurilor: „Amalgamul acestor pistoale defilează/ Fără sens pe ecranul viitorului,/ Restaurante, polițai, saci de bani,/ Traficanți/ Amestecați anapoda/ Printre mumiile, morți-vii/ (Și totuși ai noștri acești/ Cerșetori multicolori cu/ priviri goale)” (poemul Răul secolului); am putea spune despre Angela Nache-Mamier că este o poetă a socialului, a dramatismului imigrării. În mod paradoxal, această definiție se completează cu o nostalgică sensibilitate: „Lovesc, să dărâme pereții/ Acestui ținut unde iubirea,/ Cuvintele libere se sufocă,/ Interzise și puse la zid” (poemul O singură viață).
Păcat că autoarea n-a avut parte de mediatizarea necesară în România, o mediatizare curmată brusc după plecarea ei în Franța. Îi mai puteți citi poemele pe site-urile revistasingur.ro și agonia.ro.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!