poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2985 .



Cuvânt de salut la un centenar
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2009-01-30  |     | 



Cuvânt de salut la un centenar
11 decembrie 2008

Centenar Școala de Electricieni și Mecanici
1908 – 2008

Stimați invitați,


Mai întâi vă spun ca de fiecare dată “Bine ați venit” la Muzeul Tehnic Național “Dimitrie Leonida”, de data asta îmbrăcat într-un palton nou, de sărbătoare. Haina, cămașa nu au fost schimbate dar există premiza ca la centenarul acestei instituții, în toamna anului 2009, să vă primim în costumație complet nouă !
Așadar vă spun încă odată “Bine ați venit” ! Îmi permit o mică paranteză, domnul Terlechi Carol, fost elev al lui Dimitrie Leonida m-a sunat din Berlin acum câteva zile și m-a întrebat: „ mă primiți în același frigider pe care îl știu de-o viață, că vin cu soția și n-aș vrea să plecăm de acolo gata răciți !”
I-am promis că de data asta va fi bine ! N-am mai adăugat și la vară … cald pentru că prin efortul directorului general al forului tutelar și al unui sponsor inimos, domnul B.G. fostul meu coleg și prieten de-o viață, începînd cu 10 decembrie 2008 s-a dat în folosință una din cele două centrale termice prevăzute pentru a deservi Muzeul Tehnic.
Ne aflăm azi, aici, pentru a marca un dublu eveniment, împlinirea a 100 de ani de la înființarea primei Școli de Electricieni și Mecanici în România și a 125 de ani de la nașterea lui Dimitrie Leonida, ctitor de instituții.
O astfel de manifestare este un bun prilej pentru a arăta performanțele în învățământul mediu tehnic românesc la începutul secolului XX și totodată pentru a face trimiteri la Muzeul Tehnic Național ca element complementar în procesul de educație. Este de asemenea o oportunitate pentru a înțelege importanța investiției în cultură și în mod special în Muzeul Tehnic.
La sfârșitul secolului al XIX –lea și începutul secolului al XX-lea, cea mai nouă tehnologie o reprezenta electricitatea. De altfel și azi, fără electricitate ne-am trezi direct în evul mediu sau în secolul al XVIII-lea.
Se cunoaște că în 1876 Graham Bell inventase telefonul, în septembrie 1882 la New York Thomas Alva Edison punea în funcțiune prima centrală electrică și transportul de energie în curent continuu, în 1895 Marconi inventa radioul iar în 1906, Emil Giurgea realiza de aici, din Parcul Carol, primele transmisiuni radiotelegrafice din România.
Acesta este contextul internațional când Dimitrie Leonida a mers la studii în Germania la Universitatea Tehnică din Charlottenburg 1903-1908.
Urmând riguroasa școală nemțească, Dimitrie Leonida a înțeles că pentru acea perioadă, progres tehnic înseamnă energie electrică, înlocuirea instalațiilor cu abur și gaz cu instalații electromecanice. O viață pentru o idee, electrificarea țării, a fost scopul principal al lui Leonida.
Dar, pentru a folosi cea mai nouă tehnologie, era nevoie de specialiști în exploatarea instalațiilor electromecanice.
La nivelul anului 1908, toți cei care deserveau astfel de instalații în România erau străini.
Iată de ce a înființat Dimitrie Leonida “Școala de Electricieni și Mecanici”. Așadar școala reprezenta o necesitate obiectivă în epocă. Noutatea acestei școli o reprezenta învățământul experimental, lucrările de laborator efectuate de elevi. Cunoștințele teoretice trebuiau ilustrate prin lucrări practice, această metodă fiind “mai pedagogică decât toate pedagogiile”. O parte dintre obiecte se regăsesc azi în muzeu și reprezintă exponate de patrimoniu, una dintre cele mai spectaculoase piese realizată ca proiect de diplomă fiind “Motorul Diesel” al lui Fleacă Ion în 1922, în stare de funcțiune.
Școala de electricieni și mecanici a fost celebră în perioada când a funcționat 1908-1954 iar pilda lui Dimitrie Leonida care a subvenționat-o cu bani proprii reprezintă și azi o culme a devotamentului și a interesului public manifestate de profesor.
O treaptă superioară a Școlii de Electricieni și Mecanici, “Școala Școlilor” cum îi plăcea lui Leonida să spună, copilul său de suflet a fost și a rămas până a închis ochii – Muzeul Tehnic.
Azi, Muzeul Tehnic Național, poate fi, pe lângă o “Școală a Școlilor” și o navă a cunoașterii în lume pentru a arăta contribuțiile românești la progresul tehnic mondial, pornind de la faptul că în 1569, Conrad Haas la Sibiu lansa primele rachete, iar Herman Oberth este considerat unul dintre părinții rachetei moderne.
Mai mult, Parcul Carol I unde este amplasat Muzeul Tehnic Național se vede din satelit ca o rachetă și această rachetă poate duce mesajul nostru în lume despre o cultură și o veche civilizație.



Nicolae Aurelian Diaconescu

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0