poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1566 .



Peia-Sche și conceptul Daftro
eseu [ ]
Mici chinezării

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eugen ]

2004-09-12  |     | 



Așa cum s-a presupus mai demult și cum a fost confirmat în ultimii ani, în spatele fiecărei etape importante din istoria chineză se află cel puțin una sau mai multe etape "secrete", în care realizările "de fațadă" au avut în realitate motivații din "umbră". Astfel, dacă în epoca modernă și contemporană triadele au stat în spatele fondării Chinei moderne s-ar putea spune, după analiza unor manuscrise scoase la lumină în perioada 1996-2000 la biblioteca Bodelyan de către cunoscutul istoric sinolog Sir Trevor Harrison Mc-Ford că se poate merge foarte mult în urmă, la ceea ce domnia sa denumea "prima societate proto-secretă din istorie". Apărută în Guangdong, în timpul "regatelor luptătoare" această societate s-a aflat în spatele conceptului de "Daftro bul'eandr' bul" , concept care, la rândul său a stat la baza confucianismului clasic.
Istoria începe deci, în perioada pre-clasică a Chinei, în epoca "regatelor luptătoare"
Istoricii au arătat că regele din Guandong era un personaj în cel mai bun caz sinistru care concentrase toată puterea în jurul său-ceea ce aveau să facă de fapt și "fii cerului" din perioada clasică.Acest lucru a stârnit evident nemulțumirea, iar primul din nemulțumiți s-a dovedit a fi șeful cancelariei regale, funcționarul Peia-Sche.Peia pune bazele acestei societăți secrete după ce, cu un grup de discipoli realizează un traseu inițiatic absolut spectaculos care-l face să intre în legătură cu civilizația sumeriană aflată în perioada de decădere- se pare că conceptul "daftro" inițial are origini sumeriene, precum și cu Egiptul celei de-a doua dinastii. Inscripții găsite la Avaris pomenesc ca un lucru cu totul neobișnuit "vizita grupului de oameni de culoare galbenă, conduși de un înțelept" care au avut contacte cu "steaua" Egiptului din acea vreme ,arhitectul ImHotep.
Reîntors în China Peia-Sche desfășoară atât o activitate secretă filozofică intensă, orientată spre sublimarea celor văzute la contactul cu civilizații cu totul opuse civilizației chineze- ceea ce a condus la apariția conceptului "Daftro bul'eandr' bul" cât și o activitate la fel de secretă, destinată prăbușirii regelui din Guandong și aducerii la putere a fiului acestuia, cel care avea să devină primul împărat al Chinei clasice.Restul este istorie- bătălia de la Fa'o'Hang și începutul perioadei "clasice" în China. Nu există surse prea clare referitoare la sfârșitul lui Peia-"legendele tufișului întunecat" amintesc de dispariția acestuia "într-un nor de slavă stîrnit de un dragon".
"Daftro" reprezintă ideea de libertate absolută, infinită ca amplitudine și ca timp. Așa cum am mai arătat este preluată din sumeriană, respectiv din filozofia nișapurică târzie.Așa cum arată și sinologul Wu Pei Fu, "daftro" stă la baza confucianismului timpuriu- de asemenea la baza mult mai cunoscutei "let the thousand flowers bloom" a lui Mao din anii 50.
"bul'eandr'" arată ideea de act, de acțiune restrictivă, îndreptată spre un anumit scop.Această noțiune sublimează noțiunea de daftro către o libertate limitată, înțeleasă.
"bul" este sublimarea finală a conceptului "daftro" prin prisma cuplului ying-yang, mai ales prin partea întunecată a yingului, legată atât de mecanismele lunare cât și de mecanismele terriene.
Prin urmare, se poate considera că "Daftro bul'eandr' bul" conține germenele filozofiei chinezești.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!