poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 60 .



Despre înțelepciune
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-07-31  |     | 



Cu certitudine înțelepciunea este superioară inteligenței, mai exact înțelepciunea cuprinde toată inteligența și o pune în valoare, o transformă în opere, în lucrări sacre.
Circulă prin lume un proverb- cine nu are un bătrân să-și cumpere- pentru că la oamenii bătrâni se află înțelepciunea de de calitate superioară.
Înțelept este omul ale cărui gânduri se transformă în iubire, în iertare pentru oamenii acestei lumi, pentru imperfecțiunile societății dar și ale naturii și cerului. Înțelept de seamă este omul prieten cu izvoarele vieții, cu păsările, cu arborii cu florile, cu soarele, cu stelele cu toate creațiile acestui univers plin de farmec dar și plin de mistere.
Înțelept este omul care se dezleagă de lanțurile karmice, de întunericul infernal care este prezent în lume, flămând de lumină, înțelept este omul care cu gândul, cuvântul și fapta produce lumină, această formă de lumină este mai prețioasă decât lumina zilei.
Înțelept este omul pe care un seamăn se poate baza, sprijini, cu care se poate sfătui, împlini, completa.
Cu adevărat omul înțelept este generos tolerant cu semenii, este întotdeauna gata să dea o mână de ajutor celor aflați în mare nevoie, în mare dificultate.
Pe oamenii înțelepți se sprijină și universul și divinitatea, chiar și bunul Dumnezeu Tatăl Ceresc are mare nevoie de înțelepciunea lor pentru ca să mențină raiul pe pământ, pentru ca să mențină pacea și armonia între societăți.
Din păcate înțelepciunea se formează mult mai târziu de cât se așteaptă oamenii, mai exact la vârsta înaintată a bătrâneții, când mulți oamenii nici nu se mai așteaptă să trăiască până la vârsta înaintată a senectuții.
Viața este destul de scurtă, nu este suficientă pentru ca oamenii să devină înțelepți veritabili.
Oamenii bătrâni au în ei înțelepciunea pământului, a naturii, a luminii, a cerului, a divinității, păcat că au dispărut întrunirile- sfaturile bătrânilor înțelepți, păcat că societățile actuale au alte priorități, ca de pildă bunăstarea materială, satisfacerea plăcerilor existențiale, operații estetice, tatuaje și piercinguri la vedere.
În mare parte oamenii care devin înțelepți se pensionează, ca atare nu mai au cu cine să împărtășească din cunoașterea lor, însă au timp suficient pentru rugăciune, meditație, pentru întâlnirile și dialogurile cu divinitatea la biserică sau în cel mai curat loc din casă, lângă o candelă sau o lumânare aprinsă.
Sunt foarte importante și gândurile, astfel că înțelepții le trimit spre lume pline de bunătate, de iubire, de pace și liniște, ca să se armonizeze toate colțurile de rai, cum se armonizează toate grădinile bunilor gospodari înzestrați cu înțelepciune în mediul rural.
Este plină glia românească de înțelepți a căror cunoaștere fenomenală o lasă moștenire noilor generații, ca atare viitorul românesc este asigurat, garantat cu o seamă de valori materiale și spirituale.
Înțelepciunea poporului românesc este reflectată în artă, cultură dar mai ales în tradițiile lăsate moștenire de strămoșii neamului.
Este renumită înțelepciunea românească pretutindeni în lume ca urmare foarte mulți străini s-au mutat aici, printre oameni iubitori, primitori, ospitalieri, prietenoși, calzi în vorbă să faptă.
Foarte mulți străini au afaceri și investiții în societatea românească, aici sunt mai împliniți ca oriunde în lume, aii și-au întemeiat familii.
Aici este grădina Maicii Domnului, aici dăinuie spiritul ei, ca atare înțelepciunea ei divină se resimte în societatea românească din ce în ce mai mult mai evident, mai vizibil, mai grăitor, mai real.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!