poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2354 .



Poamele de Crăciun
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Antoniu ]

2017-12-21  |     | 



Astăzi e mare serbare de Crăciun, la grădinița copilului meu.

Þuțica, soția mea, m-a întrebat ce cadou să-i facem educatoarei Pleskoy, pentru că, vezi Doamne, și ceilalți părinți vor veni cu cadouri. I-am retezat-o scurt , spunându-i că o achitare pentru toate delapidările produse la grădiniță i-ar prinde cel mai bine.

Þuțica are dreptate, în fond. La Grădi vor veni părinți sus-puși ai copilașilor. Nimic nu poate fi mai grozav decât să participi la o asemenea serbare cu oameni de vază. Vor veni părinți-deputați, părinți-senatori, părinți-ziariști, părinți intelectuali, părinți-anticorupție, părinți-artiști, părinți-medici, etc.

Din păcate, astăzi de dimineață am aflat că doctorul Boss, care avea în spital pe un perete întreg, portretul lui Bombonel, nepotul Mătușii Tamara, a fost arestat tocmai pentru acest lucru.

Nu-i nimic. Mă încântă participarea altor părinÈ›i. Poate mă lipesc È™i eu la un job bun. Nu vreau să devin medic. A încercat Arvunel de la ‘Farmacia Inimii’ È™i a făcut infarct. Nu, nu vreau să mor !

Am lucrat până acum pentru Ceocolata. Ea plasa forță de muncă în străinătate, dar a săltat-o Portocală. A rămas săltată. Și la fel de exaltată. Și-a făcut din nou firmă, dar nu mai merg acolo.

ÃŽn presa scrisă am lucrat. Ar fi minunat să mai lucrez, mai ales că mă întâlnesc cu NaÈ™ul. Ce bine că vine cu Pomădatu’, care e de la mine din oraÈ™. Dacă nu vine cu prietena lui- celebra în pantofii ei de casă-, aÈ™ putea sta de vorbă cu el despre MunÈ›ii Apuseni, deÈ™i , mi se face oarecum greață pentru că È™i-a ras părul de pe mâini È™i de pe degete.

Dacă n-o să reuÈ™esc, atunci mă lipesc de părinÈ›ii fondatori. Ce-ar fi să merg pe sticlă ?. Arăt foarte bine. De vorbit vorbesc mai greu, însă asta se va remedia atunci când voi câștiga 10.000 euro/luna, că să-mi pun dantura. Da, va veni Varanu’cu Jana de la ‘In pruna presei’, la fel È™i cu Pastoru’, recent premiat. Și cu Tonomatu’. A..nu ! Cu Tonomatu’nu-mi face plăcere să mă întâlnesc. E alunecos. A lucrat la Dipdip, ăla gravat pe vitrina magazinului, dar mai ales că a făcut mecanica fluidelor cu Dragobete Gât-Scurt. Sau cu Julieta. Habar n-am !

Oricum o să mă consult cu prietenul meu Chichibun. E cel mai bun prieten al meu și locuim la același etaj. Îmi spunea că se spală pe dinți chiar și atunci când doarme. Ceea ce nu-i un lucru grav.

La etajul 22 , într-un bloc alăturat stau părinții-intelectuali ai unor copilași de la Grădi. Aș putea să devin intelectual. No, hai la cenaclu ! mi-a zis într-o zi, pe stradă, unul dintre ei. Era însoțit de Minima Moralia, soția lui, o intelectuală rasată, dar cam păroasă. Ajuns acasă, dintr-o suflare am citit jumătate din Egipteanul. E ceva!

Nimic nu este pierdut atunci când crezi cu adevărat că poți deveni cineva. Ce-ar fi să țin aproape și cu ceilalți părinți sus-puși ? Dacă într-o zi mă vor trece pe vreo listă pentru a fi și eu parte a Statului Paralelipipedic ? Știu că vor veni la serbare Genunche , Mitralieră și Șoferul , lângă care aș putea să mă așez. Ei sunt cei care fac și desfac toate ițele încâlcite ale puterii.

ÃŽmi cunosc limitele, totuÈ™i. Nici prin gând nu ar putea să-mi treacă, să mă aÈ™ez lângă Pisicu’ , Marinaru’ sau Hitleristu’. Ei au gustat sau gustă din plăcerile È™i necazurile puterii È™i uite ce au ajuns.

Cel mai bine ar fi să mă fac expert judiciar. Mă aÈ™ez lângă Bunăoară, care va face pe MoÈ™ Te’ndrum, È™i care va împărÈ›i daruri alese aduse de Prinurmare È™i Ciordache. Păi ce, Prinurmare nu È™i-a făcut fiul notar È™i peste noapte lector !? Eu nu aÈ™ putea, mâine, să fiu pe vreo listă È™i să mi se ceară expertiză ? Ba da !

E timpul să mă pregătesc de serbare. Ma duc să mă spăl pe dinți.

Cucuveaua Mov, prietenă cu mine și cu Þuțica pe Gmail, Facebook, WhatsApp, Yahoo, Twitter și mobil, m-a sunat spunându-mi că trece să ne ia . E o simpatică. De multe ori glumește și ne spune cât de mult ne iubește. Ar face orice pentru noi, draga de ea. E în stare să treacă și prin ușă, doar să ne salute.

Nuștiu cum o să fie această zi grea, dar sper să #Rezist .

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!