poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6178 .



Eu ,Tu si EA
articol [ Internet ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nexus ]

2002-08-14  |     | 



Am recitit deunazi editorialul in care tinerii si "hemoragia" lor erau citate printre cauzele pentru care tara se duce de ripa. Preluata de la JFK acea replica celebra :" nu te gindi ce poate face America pentru tine ci ce poti face tu pentru America" a fost adaptata unui context mioritic.
De acolo s-a nascut intrebarea mea : _Ce datorie am eu fata de Romania ?
Nu mai sunt la virsta revoltelor si nici nu ma gindesc la schimbari majore care s-ar putea naste in sau prin mine.Am trait aceasta bolnava tranzitie in modul cel mai brutal cu putinta,avind exact 18 ani cind Ceausescu murea impuscat. Nu vreau sa pomenesc nimic despre ce si de ce am facut in decembrie 89 pentru ca nu acesta e subiectul pe care as dori sa il discutam. Am fost martorul tragicomediei televizate care ne-a acaparat viata de 13 ani . Am crezut in puterea Romaniei de a face pasul catre o societate a valorilor.O societate nu lipsita de coruptie, minciuna , politicianism si meschinarie (pentru ca aceste trasaturi se regasesc mai mult sau mai putin in toate democratiile vestice) dar macar o societate in care valoarea sa iti asigure o existenta decenta. Decenta ma refer la lipsa grijii zilei de mine , la posibilitatea de a face o vacanta normala de 2 ori pe an, la accesul la cultura (carti, filme etc..) la o viata lipsita de grija banilor pentru mincare (vai !) sau pentru cheltuieli de regie.
Ei bine,tinarul roman vede, simte, intelege, ca Romania nu ii da nici o sansa. Nu va putea in 6 vieti sa stringa prin munca cinstita bani de banala casa si masina, daramite sa fie cap de familie 100% pe picioarele sale. Vede in stinga si in dreapta pecetile inavutirii. Le stiti cu totii si nu le mai pomenesc. Dealurile si soselele sunt pline de ele. Plus ca avem deja o elita care merg la Viena sau Paris mai des decit restul romanilor la Alimentara din colt.
Talibanii care detin cheile in toate sectoarele nu au nici un interes sa promoveze valoarea pentru ca ei au urcat in virf prin cu totul alte metode .Prin concurs de dosar , da . Dar cu dosar de cadre, cu turnatorii , vinzind mama si tata pentru un post mai caldut. Si care nu erau asa au devenit pe parcurs.
Pot sa intru un pic mai adinc in problema si am sa citez urmatoarele domenii bugetare : Medicina, Invatamint, Justitie, Teologie, Administratie . Mai mult decit o coloana vertebrala a unei natii, nu-i asa ? Pervetirea , pauperizarea,demonizarea celor care ar fi trebuit sa fie modelele unui popor ne-au aruncat intr-o epoca de piatra a moralei in care deviza este "scapa cine poate". Tinerii care se spetesc invatand incercind sa intre in elita profesionala a unei natii invata pe pielea lor ca valoarea nu este ceva care se cauta si nici nu se vinde bine.In ultimii ani capacitatea si bacalaureatul se cumpara. Examenele din facultate se cumpara, la modul ca plateste careva pentru nota maxima dar pune conditia ca restul sa ia sub 7. Si uite asa iti vor rinji rudele , pilele, copii potentatilor locali , iti vor ride in fata venind dupa examenul in care tu ai pus zeci de ore de munca sa isi ia carnetul din biroul profesorului. La examenele pe post in toate domeniile mentionate locurile se cumpara cu bani grei. Iar dupa ce intri si ajungi la mizerul salar iti ramine sa furi, sa pretinzi spaga, sa fii cu ei pe-o mina... Medic fiind tragi mizerie in rezidentiat , poate ramii pe post, poate iti moare sau se pensioneaza seful si ajungi la 45 de ani sa fii tu cel care incaseaza spaga. In Justitie mita este arhicunoscuta, daca nu dai ai parohie unde nici curent nu e (apropo am auzit de un preot tinar care a facut biserica si cum a terminat-o a fost detasat la Cracanatii de munte si parohia data la altul...fain nu ???) la fel in toate domeniile citate. Daca spui NU , eu NU iau mita, esti aruncat ca un stricator de piata, ca o masea cariata. Ei detin friiele puterii , tu nu poti decit sa aprinzi un foc de paie sa intinzi prastia impotriva tancului si in final sa mori strivit sub senile in aplauzele celor dinauntrul sistemului.Toti cei care au "fluierat in biserica" ametiti fiind de mirajul puterii dezvaluirilor au stat pe prima pagina citeva zile. Apoi au fost dati afara. Au revenit pe prima pagina cind s-au sinucis...
Pomenirea transformarii omului intr-o masina industriala de facut bani intr-un timp in care salariul acela cinstit si mizer nu ajunge nici macar pentru intretinere mi se pare o gluma sadica a unui moralist platit in dolari de un magnat politic si mediatic cu o evolutie septicemica.
Avind de ales intre mizerie, umilinta si foame pe de o parte si dezradacinare, dar macar cu mijloace de trai este normal ca tinarul sa cedeze instinctului de supravietuire. Iar acesta este doar primul caz al celui care pleaca din mizerie. Eu in schimb ( si nu stiu despre ce statistici pomenea Radu Herjeu) despre toti cei care au plecat din Romania stiu ca aveau cel putin o casa si slujba . Ca pleaca hoarde disperate de romani in Europa sa munceasca cu bratele,sa cerseasca sau sa dea in cap -cred ca e alta problema pentru ca nu ei sunt cei care ar fi putut sa faca schimbarea - . Adica afirm ca imi place sa cred ca intelectualii sunt motorul schimbarii . Cind schimba masele orinduirea se intimpla ca in 1917.
Cei care pleaca definitiv pleaca de sila , pleaca cu noduri in git lasind prieteni , familie si amintiri intr-o tara in prada. Nu ii poate judeca si condamna absolut nimeni. Ajung in toate colturile lumii unde fac palinca zacusca , gratare, cinta , vorbesc si se imbraca romaneste. Aveau alternativa mizeriei, a somajului a rinjetelor mieroase din 4 in 4 ani iar intre timp intoxicare cu rachiu ieftin si drog cu diagonala cit mai mare.Chiar pe undeva spiritul romanesc este mai viu in comunitatile de aiurea decit in patrie.
Care au incercat sa revina in tara au fost furati, jecmaniti , scuipati si etichetati drept transfugi, li s-a aplicat teorema lui Soia si trimisi fara drept de apel la origini ."Ce te bagi tu dom le ca noi stim ce e bine si ce e rau p'acia."
Ce a facut mareata patrie sa atraga valoarea inapoi ?(Pina una alta vaz ca lanseaza slogane de genul -ce poti face tu tinere pentru Rrrumania prin lideri de mucava. Pe romaneste -tinere e vina ta, orice ar fi- Vei sfirsi tot ..abuzat si cu banii luati . ) Hai sa luam de exemplu..un program facut de fostul Ambasador USA James Rosapepe numit Return to Romania prin care angajatori romani privati sau de stat puteau prelua la ei in firma tineri cu educatie in USA. Ce a facut mirificul Vaterland in sprijinul ideii ?
Precum tiganul a zis :" Eu vin primul cu nemica ca atita am." Se puteau face facilitati fiscale, imprumuturi cu dobinzi subventionate..repartitii de apartamente..etc ca nu le stiu nu sunt economist.
Era ceva infim fata de cit a pompat guvernul in sute de afaceri nerentabile. S-a preferat acordarea de salarii compensatorii sfirsite invariabil in rachiu in locul unui program clar. Mesajul : nu avem nevoie de voi decit de fata ochilor lumii. Stati naibii acolo nu ne mai deranjati cu (valoarea) infatuarea voastra de educati "afara" !!!
Mai deunazi Dl Geoana spunea unei audiente compusa din cei reveniti din strainatate cum ca " Asteptati sa intram in UE si veti pleca sa lucrati acolo "
Atit de trist dar atit de realist.... Ce nu e bun in Romania e bun in Europa, Canada , SUA...mai nou Australia , Noua Zeelanda.
Sa fiu sincer aici am invatat ce inseamna valoarea unei educatii GRATUITE. Faptul ca nu am platit pentru facultate este un mare avantaj. Dar nu sunt recunoscator de exemplu clasei politice actuale pentru asta. Educatia era obligatorie si deschisa ORICUI. Asa ca nu am nici o obligatie morala.
Cit despre faptul ca 95% din romani pleaca pentru bani asta e poate din vreun sondaj la cerere. La cererea sefului bineinteles.
Ar fi fain de vorbit cu cei care vin aici in site daca a plecat vreunul de foame.
Nu vreau sa para ce spun o pledoarie pro domo. Eu sunt in USA la studii pot reveni acasa in 6 luni, 1 an 5 ani sau doar in vizita. Tine doar de mine.Nu sunt nici rezident nici cetatean strain. Sunt la fel de roman ca si majoritatea celor de aici. Numai ca in loc sa studiez la Cluj de exemplu studiez in Lexington KY.
In Romania si social si material si uman eram mult mai linistit decit aici. Am plecat pentru stiinta . Pentru ceva ce Romania nu imi putea oferi in acel moment dat fiind starea cercetarii stiintifice in tara.
Am acumulat experienta si in cercetare si in predare. Daca universitatea mea m-ar contacta si mi-ar spune : "Hai, vino inapoi , vrem sa pornim la drum nou.Avem nevoie de tine, " poate ca as veni inapoi. Dar sa se coboare EI sa ma contacteze nu se va intimpla nici daca va ingheta iadul.
M-am saturat de propozitii de genul " sa se faca , sa se schimbe , sa se ramina in patrie" Vrem nu vrem traim intr-o economie mondiala de piata iar Romania nu mai ofera pentru unii decit cinicul : nu iti place , Valea ! .
In loc sa trezim sentimentul moralei si a patriotismului in tineri mai bine aruncam "grenadele lacrimogene" in cei ce pot sa schimbe ceva, sa faca un program real de pastrare a valorilor in tara. Tinerii , vrem nu vrem , sunt un barometru sanatos al supravietuirii.Nu mai vor sa se sacrifice pentru nimic sa ofere capital uman, moral si in final voturi. Ca vor fi categorisiti la agape cu tricolor si insemne de partid drept "sobolanii care parasesc corabia " cred ca putin le va pasa.Unii in citiva ani vor jura pe un alt steag , iar copiii lor li se vor adresa acasa in alta limba cind le vor cere bani de buzunar. Le va curge cite o lacrima cind se vor retrage duminica sa asculte un Farcas sau Sofia Vicoveanca si vor avea doar poze cu mormintele bunicilor . Dar nu vor mai spune niciodata copiilor ca bananele sunt otravite sau ca mai mult de o ciocolata pe luna te face sa orbesti....
Orice om , ca si orice tara are soarta pe care si-o face. Si daca nu isi face soarta cu mina lui atunci o va avea pe cea care o merita.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!