poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10391 .



DEBUT EDITORIAL în volum - Daniela Luca, \"Întâlnire în alb\"
articol [ Carte ]
Ela noastra debutând în culorile poeziilor ei

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2006-04-05  |     | 



Am plăcerea de a vă semnala o nouă apariție editorială, mai precis un debut editorial în volum (de poezie) al Danielei Luca sau cea care își semnează creațiile și opiniile ca membru activ al site-ului interactiv poezie.ro, cu numele: Ela.

Este vorba despre: "Întâlnire în alb", carte apărută la Editura Sitech din Craiova, în martie, 2006
Nr. pag 114
ISBN: ISBN: 973-746-195-9
Lector de carte și Prefață: Doina Drăguț
"În loc de postfață" - prezentare de Daniel Bratu
Prezentare coperta IV - Nicolae Maroga-Enceanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Societății Scriitorilor Olteni
Grafica interioară și coperta: Teodor-Alexandru Pricop și Ioana Anghel

Apărută sub egida www.poezie.ro



Cartea este construită din 3 secțiuni, a câte 30 poezii, "Atelier de femeie", "Ora de Santal", "Umbra umbrelor".


Referințe:

Poezia Danielei Luca este o iluzie fragilă, umbră arcuită în spirală, pierdere într-o nesfârșită zăpadă, învăluire în parfumuri scumpe, interogația eului spargându-se în pietre prețioase. Poeta stă la o masă de fildeș și scrie cu pene de păsări exotice, iubește cu o mie de chipuri și alege la întâmplare plecări dintr-o "urmă de vânt". Sprijinită de o coloană, ca într-o nostalgie a infinitului, își caută o formă "de la un capăt al vieții la celălalt", își caută punctul din care începe. Ca într-o întoarcere în timp, în tot atâtea feluri și într-o singurătate discretă, adeseori chipul ia conturul copilăriei în candoarea zorilor împrospătați de vise cu cai înaripați.
Neliniștile poetei, zbaterile eului, intuirea întregului pornind de la punct, cunoașterea de sine prin cunoașterea cosmosului ne duc cu gândul la Nichita Stănescu și la universul său alcătuit prin unirea entităților separate.


Doina Drăguț
(fragment din "Umbră arcuită în spirală" sau Prefața volumului)




Pentru Daniela Luca soarele răsare: „cu o mie de raze/ ca o îmbrățișare descâlcită de alge”, așteptând la malul mării: „răsplata binevenită/ după cețuri căzute între așteptări” (Ziua aceea). De altfel, extazul este starea sufletească, benefică, a poetei, ce îi aduce inspirație și din care se nasc cele mai bune versuri.
Acest prim volum de poezii al Danielei Luca îi răsplătește travaliul creator, dând girul pentru o nouă voce lirică, având un timbru personal și original prin: „unghiul frunzelor” ce îi „lasă nervuri pe frunte”, argumentând cum: „femeia din mine pașește fugar spre iarba frumuseții din altă poveste” (În roz, urmele ploii).


Nicolae Maroga Enceanu
membru al Uniunii Scriitorilor din România
si al Societății Scriitorilor Olteni
(fragment înscris pe coperta a patra a volumului)



Am citit poeziile înscrise în acest volum de câteva ori, le știu ca părți ale unui întreg, ale unui stil, ale unui “fel de a fi scriere”. Scriere cu sensibilitate, jocuri de oglindă, focuri în cuibar, creuzet sufletesc în care tipurile, tendintele, se întrepătrund. Față de sincronismul actual al genurilor poetice ca specii distincte, crescute prin tubulaturi groase, adeseori gata de sugrumare reciprocă, aici are loc o dezvăluire prin reflexie, a sinelui feminin, într-o întoarcere continuă a imaginilor, o candoare a pasului înainte, cu "amploarea mâinilor" suplinind aripile. Fiecare vers pare a fi sinteza unei povesti, a unui vis, chiar și scos din minte de ochii ferestrei, chiar și niciodată întâmplat, poezia se adună ca într-un căuș de arabescuri, pentru a se risipi spre altă strângere, cu palmele ghem, multiplicate într-un fel de coloană a infinitului feminin.
Strofele sunt cutii muzicale, în care sunetul își măsoară amplitudinea când cu metrul antic, când cu bagheta lui Vivaldi, unde secolele se topesc obsesiv prin ferestre de singurătăți dublate – oglinzi cu amprente de “arămuri”, unde cuvintele se înfășoară dansând pe fire de lumină, spirale de imagini, cutii în cutii, ca daruri ale nuntirii cu singurătatea perlei și cochiliile nopții.


Daniel Bratu
(fragment din Postfața volumului)





Lansarea volumului va avea loc la cenaclul www.poezie.ro și apoi la Craiova, datele vor fi anunțate ulterior.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!