poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5922 .



Mitul Emile Nelligan
articol [ Cultura ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Conte de Lautreamont ]

2005-10-30  |     | 



L-am descoperit intamplator, sau retrospectiv privind poate ca nu, intr-o lista a poetilor simbolisti. M-a vrajit de la prima citire a versurilor sale. Un adevarat mit in alte tari este complet necunoscut in Romania. Acest articol despre viata si opera sa este un mult prea modest omagiu adus unuia din cei mai mari poeti care a trait vreodata pe acest pamant.
Emile Nelligan s-a nascut pe 24 decembrie 1879 in Montreal, Canada. Tatal sau, David Nelligan, era originar din Dublin, Irlanda iar mama sa Emilie-Amanda Hudon din Rimouski. Emile a fost primul lor copil dar nu si ultimul, ei mai avand doua fiice, Beatrice Eva si Gertrude Freda.
Inca de la o varsta foarte frageda Emile a fost fascinat si puternic influentat de gigantii poeziei simboliste, Charles Baudelaire, Paul Verlaine, Heredia, Leconte de Lisle, Edgar Allan Poe dar si de opera mai putin cunoscutilor Georges Rodenbach sau Maurice Rollinat. De asemenea romantismul a constituit un nesecat izvor de inspiratie atat prin Millevoye, Lamartine sau Musset dar mai ales prin Chopin caruia ii si dedica un superb poem.
Pe 13 iunie 1896 in "Le Samdi" sub pseudonimul Emile Kovar ii apare primul poem, "Reve fantastique". In 1897 de asta data semnand cu numele care va ramane posteritatii, Emile Nelligan, ii apar cinci sonete in Le Monde illustre.Tot in acest an este admis la "l'École litteraire de Montreal" pe care o paraseste peste cateva luni spre disperarea parintilor sai. In 1898 se angajeaza ca marinar pe o nava cu destinatia Liverpool. Intors din aceasta aventura marina este reprimit pe 9 decembrie la "l'École litteraire de Montreal" care pregatea o serie de evenimente publice. Pe 29 decembrie 1898 la castelul Ramezay in fata unei audiente numeroase Emile citeste trei dintre poemele sale, "Un reve de Watteau", "Le Récital des anges" si "L'idiote aux cloches". Pe 24 februarie 1899 tot in cadrul evenimentelor publice organizate de "l'École litteraire de Montreal", Emile citeste "Le Perroquet", "Boheme blanche", "Les Carmelites", "Nocturne seraphique", "Le Roi du souper" si "Notre-Dame-des-Neiges". Pe 7 aprilie, Emile cunoscut acum publicului, citeste "Petit Vitrail de chapelle", "Amour immacule" si "La Passante". 26 mai 1899 este ziua sa de glorie, "La Romance du Vin" citita in fata unui public fascinat ii aduce ovatiile acestuia, Emile fiind purtat pe brate de catre admiratori.
Dar pe 9 august 1899 Emile este internat in azilul Saint-Benoît-Joseph-Labre, denumirea eufemistica pentru spitalul de nebuni, cu diagnosticul dementia praecox(dementa precoce) o forma incurabila de schizofrenie. Emile nu va mai avea sansa sa-si termine intaiul volum de poezie care conform ultimelor notite trebuia sa se numeasca "Le Recital des Anges".In 1904 i se publica volumul incomplet care este primit cu multe aprecieri de publicul canadian.
In 1925 este mutat in spitalul Saint-Jean-de-Dieu unde ramane pana la moarte, survenita pe 18 Noiembrie 1941.Este inmormantat in cimitirul Notre-Dame-des-Neiges din Montreal. Dupa disparitia acestuia publicul a devenit din ce in ce mai interesat de opera sa care nu se altereaza odata cu trecerea timpului dinpotriva o transforma in mit.
Opera lui Emille Nelligan cuprinde 170 de poeme, sonete, rondele si cantece toate acestea scrise intre 16 si 19 ani. Poeziile sale sunt caracterizate de un lirism rafinat, solitudine, tristete, nostalgie, hipersensibilitate, disperare, gotic,framantari interioare si simboluri.
Un talent colosal de o precocitate asemanatoare doar cu a lui Arthur Rimbaud, cu care este adesea comparat, Emile a fost inzestrat de catre Caliope cu un har fara margini care si-a cerut, din pacate mult prea repede, partea...






.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!