poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Poezie Personale Proză Scenariu Eseu Presa Articol Comunități Concurs Special Tehnica Literara Multimedia

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de același autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3378 .



Rigoare
scenariu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [lucipop ]

2013-02-21  |     | 



La un birou impunător, stă un funcționar. La un birou mai mic, cu calculator și imprimantă, stă o secretară tânără.

Intră un tânăr cu o cutie de carton sub braț.

TÂNĂRUL Bună ziua.

FUNCȚIONARUL Continuă. Numele, prenumele, domiciliul.

TÂNĂRUL Buzea Ioan, strada Boia, cartierul Ferentari.

FUNCȚIONARUL Ce ai adus?

TÂNĂRUL O pasăre.

FUNCȚIONARUL Bine că nu un crocodil. Scrie în spatele meu, pe perete, cu litere mari, să vadă și căscații ce și-au pierdut ochelarii, în ce birou au intrat, nu mai suntem pe vremea lui Caragiale, vii la ghișeu și ceri un pahar de apă rece. Ce scrie pe peretele din spatele meu, tinere?



Secretara izbucnește într-un râs zgomotos, fără inhibiții, privindu-l cu o mare și intensă simpatie pe tânăr.

SECRETARA ( Strigă fericită către funcționar) Domnule Lăncianu, nu scrie nimic pe perete! Anita, femeia de serviciu, a luat panoul, tabloul, pancarta indicatoare, avizierul oficial, reclama, poate fi și o reclamă, să o spele cu Ariel. Lozinca, suportul cu informații de primă necesitate! O secundă, vă rog!

Secretara iese din birou cu niște pași mărunți de gheișă. Tânărul o urmărește până iese, cu gura căscată, admirativ.

TÂNĂRUL Semănă leit din profil cu doamna ministru Bartolomea!

FUNCȚIONARUL Mă rog… aici s-a dat concurs serios, tinere, pentru postul de secretară…( izbucnește) … Ce dacă-i fica ministrei Bartolomea, înseamnă că este condamnată la o viață de cenușereasă, fără nici o șansă?!

TÂNĂRUL Și încă ce șansă! Vine balul, vine prințul!

Ușa biroului se deschide cu greutate. Tânărul se repede și o ajută pe secretară să aducă și să fixeze pe peretele din spatele funcționarului, un panou mare, vopsit în culorile steagului național care are în mijloc stema țării. Deasupra stemei scrie: Ministerul mediului, Departamentul ornitologic. Dedesupt: Biroul – expertize și certificate de autentificare -

FUNCȚIONARUL ( Satisfăcut, arătând spre panou) Te-ai lămurit tinere? Știi acuma unde te găsești?

TÂNĂRUL Scrie și pe ușă, domnule.

FUNCȚIONARUL Sigur că scrie…sunt mulți zăpăciți în ziua de azi, trebuie să le dai mură-n gură.

SECRETARA ( Către tânăr ) Vrei o cafea?

TÂNĂRUL Vorba turcului: Paști cazacule votkă?

FUNCȚIONARUL Domnișoară secretară, aici nu este cafenea!

SECRETARA Desigur domnule Lăncianu, dar excepția întărește regula, nu-i așa?…cum te cheamă?

FUNCȚIONARUL Domnișoară secretară, îți depășești atribuțiile! Aici eu pun întrebări. Te rog deschide registrul, fii atentă și notează. ( Spre tânăr ) Cum te cheamă tinere?

TÂNĂRUL Buzea Ioan, strada Boia…Ferentari… ( Se întoarce către secretară și-i întinde mâna)… Neluțu!

SECRETARA ( Îi întinde și ea mâna ) Miha. Cu zahăr?

TÂNĂRUL O jumătate de linguriță.

Secretara lasă baltă registrul, se scoală de la birou, deschide o ușă și intră într-un oficiu, în care se presupune că sunt toate cele necesare preparării cafelei.

FUNCȚIONARUL ( Strigă ) Domnișoară secretară!… te rog…vreau și eu o cafea!….

SECRETARA ( Din oficiu ) S-a marcat, domnule Lăncianu!

FUNCȚIONARUL ( Către tânăr, cu o ușoară asprime în voce ) Sunt multe cazuri, am exemplificat pe larg…( Tânărul o urmează pe secretară în oficiu, funcționarul continuă să vorbească singur…) când am trimis la Secretariatul Senatului, proiectul unei legi, în care cer luarea unor măsuri clare, nete, categorice, ce mai, pedepsirea drasnică a celor ce vin la biroul meu cu falsuri!… La ce se pretează unii pentru o recompensă de 100 de lei per exemplar?! Jalnic. Nu mă refer la ignoranța unora care nu cunosc fauna națională, cum ar fi Pescusius Cobalticus, juri, după colorit, că este din Jamaica… Și când le impuți contrafacerile premeditate, îți râd în nas. Du-te într-o țară civilizată. Ce înseamnă aici la noi, un birou invadat de doi escroci și o femeie cu timbru ascuțit ca briciul ? Urlete insuportabile, poale date peste cap. Dar într-o țară serioasă? Acolo, am un buton. Îl apăs, intră polițaiul, pune cătușele, confiscă corpul delic, falsul, și justiția se pune în mișcare. O țară sigură! Ca Steaua Polară. Legi neclintite și veșnnice!…



În fața celor două birouri se găsește un covor, iar pe covor, este un stativ, un T-eu mare, de lemn, înalt de aproximativ 1,50 m ce stă pe trei picioare. Tinerii ies din oficiu cu chef de joacă. Fiecare cu câte o ceașcă de cafea în mână. Se amenință unul pe altul cu aruncarea în față a licorii neagre. Cafeaua din ambele cești se varsă pe covor, în spatele T-ului. Cei doi tineri, nu observă că și-au vărsat cafeaua Își pun ceștile pe biroul funcționarului. Acesta stă nemișcat, cu ochii în gol. Când i-sa pus de către secretară ceașca goală în față, se dezmeticește. Vede că ceașca este goală.

FUNCȚIONARL ( Satisfăcut) Și acuma, cu bateriile încărcate, la treabă! Deschide cutia tinere!



Tânărul deschide cutia și scoate cu grijă din ea o pasăre elegantă, cu guler alb și jachetă albastră. Funcționarul îi face semn tânărului să așeze pasărea pe cadrul orizontal al T-eului. Apoi, funcționarul își pune ochelarii și se învârtește în jurul păsării, privind-o cercetător.

FUNCTIONARUL Unde ai găsit-o?

TÂNĂRUL Este pe strada noastră o croitorie. Stătea derutată, deasupra ușii croitoriei, pe un felinar ornamental.

Funcționarul revine la biroul lui, se așează și scoate un catalog mare. Îl răsfoiește, când cu ochii pe paginile catalogului, când pe pasărea de pe suport. Secretara se apropie de pasăre, uimită.

SECRETARA Ce frumoasă este!

FUNCȚIONARUL Domnișoară, păstrază-ți remarcile pentru dumneata.

SECRETARA ( Cum nu l-ar fi auzit) Domnule Lăncianu!… De unde vine, cum se numește?…

Funcționarul își închide cu un pocnet catalogul și îl lovește de câteva ori de birou, ca pe-o farfurie ce-o trântești la nervi să se spargă.

FUNCȚIONARUL Nimic nu se potrivește! Totul se transformă!… Uitați-vă și voi!



Funcționarul își deschide catalogul și-l întoarce cu paginile către cei doi. Pe una din pagini este o poză cu o pasăre ce seamănă leit cu pasărea de pe T-eu, numai că pasărea din poză are o pălărie cochetă pe cap.

SECRETARA Cum se numește?

FUNCȚIONARUL Modist.

SECRETARA ( Bate din palme, încântată) Neluțule, ne-ai adus un modist. Felicitări!

TÂNĂRUL Mulțumesc domnișoară Miha!

Tînărul, parodic, exagerat de galant, merge la secretară, îi sărută mâna, apoi pe obraji. Brusc devin amândoi serioși. Rămân nemișcați, privindu-se tulburați.

FUNCTIONARUL ( Strigă, aducându-i cu picioarele pe pământ ) Dacă ar fi modist, ar avea pălărie! Unde-i pălăria?!

SECRETARA Poate a pierdut-o pe drum. I-a fost furată. De unde vine?

FUNCȚIONARUL Țara de origine. Franța.

Funcționarul se ridică și se plimbă gânditor prin fața biroului.

FUNCȚIONARUL Domnișoară secretară. Complectează-i domnului Buzea Ioan un bon valoric de 100 de lei. Tinere, poți ridica banii de la CEC Bank… Încă ceva, domnișoară… După ce complectezi bonul, iei pasărea și o duci la biroul expulzări!

SECRETARA Dragul de el! Modistul! De ce să-l expulzăm?! După ce s-a chinuit să zboare până aici.

TÂNĂRUL Este… periculos?!

SECRETARA Mănâncă pui de găină?

FUNCȚIONARUL Este semințier. Dar, atenție, mânâncă numai semințe de cânepă. Se droghează, dragii mei. Are halucinații. Intră în baruri, în restaurante unde se dau spectacole de music hall. Moare după ele!

SECRETARA Este… revuistic?!

FUNCȚIONARUL Un mare revuist!… Păsări de ăstea le trebuie țării noastre?!

SECRETARA Vă rog domnule Lăncianu. Uitați-vă ce jachetă frumoasă are.

TÂNĂRUL Când am coborât-o de pe felinar, mînca dintr-o bucățică de pîine!

SECRETARA Vedeți? S-a adaptat tradiției noastre. Mulți mănâncă și halvaua cu pâine! Vă implorăm domnule Lăncianu, n-o trimiteți. Gândiți-vă ce minune pe obrăjorii copiilor, văzând-o prin parc!

FUNCȚIONARUL Și dacă sunt chemat la raport? Domnul Borbely, de la Mediu… Adu-mi, zice, lista cu expulzări… Care listă?!… Sunt și eu un suflet milos, dumneata domnișoară ești numai de ieri la mine…n-am expulzat o pasăre, una singură, nici măcar pe Cioratis Manglicuna, venită din Italia, pasărea fascinată de strălucirea bănuților mici, îndemînatică, ți-i ia din palmă în zbor!… Chiar așa suntem?!… Tot ce apare din străinătate, se lipește de sufletul poporului ăsta?… Mi-a venit… când?… alaltăieri… o băbuță cu o pasăre arătoare din Germania…

TÂNĂRUL Arătoare?! Ca un fel de ghid. Arată direcțiile!?

FUNCȚIONARUL Nuuu! Mitstok, așa se numește în patria de origine. Merge în urma plugurilor și mărunțește brazdele. Este o pasăre lucrativă. Dar, din mitstok-ul originar, mărunțire de brazdă, a ajuns la noi miștocar, îți ia peste picior vecinii. Să mă omoare băbuța când am vrut să o expulzez. Și-a vârât miștocarul sub haină, și pe-aci ți-e drumul, n-a mai așteptat certificatul de acreditare și bonul valoric!…Voi fi dat afară, asta mă așteptă… nici o expulzare, pentru ce te-am angajat aici?!…asta mi se va imputa… mai grav… dacă se face anchetă?… am trecut cu vederea și un Scurmatorias Aduncut, te sperii domnule, are niște gheare că scurmă asfaltul, este singurul pentru care, regret profund, îmi ușurez conștiința în fața voastră, am luat mită, din partea domnului Căpșuneanu, cel cu străzile.

TÂNĂRUL La ce i-a trebuit?!

FUNCȚIONARUL. Are un concurent de licitații, pe Pristanda, și acesta a căștigat anul trecut asfaltarea bulevardului Unirii.

TÂNĂRUL Înțeleg!

SECRETARA Și eu înțeleg! S-a dat la televizor. Trebuie să reasfalteze din nou, că au apărut gropi în bulevard. Deci așa!

TÂNĂRUL Sabotare!

SECRETARA Ce ne privește pe noi? Mama este ministru la Industria Fină de precizie.

FUNCȚIONARUL Odată și odată trebuie să tai nodul gordian. Vă rog! Dați-mi o șansă! Domnișoara secretară, du modistul la biroul expulzări!

Secretara cu tânărul se privesc gânditori. Își șoptesc ceva. La sfârșit se sărută.

SECRETARA A fost o experiență utilă domnule Lăncianu. N-am stofă de secretară. Încerc altceva. Vom lansa cu Neluțu o colecție de jachete. Cum să-mi expulzez modelul?! Uitați-vă cu atenție. Bate din alt unghi lumina, ornamentele geometrice de pe jacheta modistului se schimbă… Haide draga noastră mină de inspirație!



Secretara ia de pe T-eu pasărea și iese împreună cu tânărul. Funcționarul stă dărâmat în fața biroului. Sună telefonul.

FUNCȚIONARUL Păi, da…Borbely, ministrul mediului… te joci?… lista…ce listă?!…

Își coboară privirea și vede petele de cafea de pe covor. Petele din spatele T-eului pe care a stat pasărea. Funcționarul se apleacă. Își trece degetele peste o pată cu zaț. Își freacă degete, miroase zațul.

FUNCȚIONARUL Ce poate fi?!… Oare am vedenii?!…

Merge gârbovit la birou, deschide catalogul și caută prin el, răsfoiește toate paginile. Ajunge la ultima. Se bate cu palma peste frunte și arată spre public poza unui modist, fără pălărie, dar cu jachetă, ca și pasărea tinerilor abia plecați.

FUNCȚIONARUL ( Citește cu voce tare) Pasărea de cafea. Mănâncă numai boabe de cafea și elimină cea mai scumpă băutură revigorantă de pe mapamond! Mai scumpă decât cafeaua din excrementele pisicii indoneziene!….

Își trântește catalogul de pământ.

FUNCȚIONARUL Ăștia suntem. Superficiali. Fără rigoare. Ne lipsește rigoareeea!

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei și culturii. Scrie și savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică și concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare și confidențialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!