poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2033 .



Cartea măsluită
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2006-11-15  |     | 



31.10.2006
Cartea măsluită
Schiță de pamflet


Competiția dintre diavol și inteligența umană a fost un subiect atractiv pentru Creangă, Goethe, Balzac, Bulgakov și mulți alții.
De la bun început se știa că „Ucigă-L Toaca” trișează și cel ademenit avea puține șanse de câștig.
Ce ne facem însă când prea puțini și-au închipuit că se va folosi o carte măsluită chiar și în concursul „Mari Români”. De regulă concursurile, indiferent de tematică și domeniu se organizează pe două nivele. Primul, partea vizibilă, pentru „prostime” conține regulile scrise, „ angajamentul” pentru intransigență maximă, etc. Al doilea nivel, care rareori iese la suprafață, conține regulile nescrise, cutume, trasul sforilor din culise și ascultarea necondiționată a liderului natural sau impus, așa numitul Președinte al comisiei care chipurile votează doar în caz de balotaj.
În acest context, faptul că a câștigat Ștefan cel Mare și Sfânt n-are nici-o legătură cu filmulețul prezentat pe postul de televiziune de „avocatul” domnitorului.
Ba cred că „apărătorul” i-a făcut un mare deserviciu cu scena bătăliei de la Vaslui când marionetele erau stropite cu suc de roșii. Vizualizarea grotescă a transformat realitatea istorică într-o ficțiune derizorie.
„Mesajul artistic” se adresa unei societăți de mutanți lipsită de capacitate de abstractizare.
Această cacialma agățată unui fapt istoric cu rezonanță europeană, a fost plătită generos din banul public. Cu unele excepții pledoaria „avocaților” a fost jalnică. Rețeta preluată din anii ’50, manipularea, ne-a fost servită sub forma unei bomboane în care s-a încorporat microbul anticultural, virusul distrugător.
Cum a fost posibil domnilor să folosiți pe postul național de televiziune cărți măsluite ?
Care a fost principala carte măsluită ? Nominalizarea „avocaților”! Cine a făcut această numire, după care criterii și cine îi trage la răspundere pentru prestația lamentabilă ? Trebuie deconspirat Mefisto!
Am avut și o mică satisfacție, în finalul competiției „Proasta satului” s-a întrecut pe Sine.

Recomandare
Identificați-l degrabă pe Aghiuță, dezbrăcați-l, ceea ce nici nu va fi greu că lui îi place la pielea goală, mânjiți-l cu păcură sau magiun, tăvăliți-l în fulgi de gâscă și plimbați-l pe Calea Victoriei, evident, pentru audiență maximă.


Nicolae Aurelian Diaconescu

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!