poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1721 .



Achtung
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2006-11-01  |     | 



Achtung !


Fericitul tată a dorit să îmi atragă atenția și a reușit. Cum nu auzisem și nici nu citisem nimic despre dumnealui, repede am accesat siteul să aflu ce și cum. Doar pe un sfert de pagină, pe un text gratulat cu steluțe și comentarii, am găsit ceea ce combătea cu atâta strășnicie, barbarismele sub forma unor englezisme și americanisme.
Fericitul tată era însă în al noulea cer printre steluțele sale, pentru că își îmbrăcase copilașul în cele mai frumoase hăinuțe, sloganuri de tot felul. Apoi l-a pus într-o vitrină să-l vadă toată lumea. Strălucea copilul de după sticlă, părea chiar viu, mai ales că mulți se opreau și se minunau, vaai, uitați-vă cum sclipește! Și ce zâmbet are! Va face o carieră strălucită!
După un asemenea succes și-au declarat paternitatea pentru fragedul copilaș, alți trei tați, nume sonore de data asta !
Bietul de mine, oftam și mă întrebam, oare cine o fi adevăratul tată ? Nu-i bai, există azi metode moderne pentru aflarea paternității, testul ADN iar dacă nici acesta nu dă rezultate mai există o șansă la DNA.
Acum, vorba lui Sofronie (din povestea lui Sadoveanu) care administra conacul și terenurile unei tinere boieroaice de care era îndrăgostit. Avea nevoie de un Om de încredere și a angajat ca cioban un hoț urmărit de jandarmerie. I-a zis Sofronie, pe coclaurile noastre nimeni n-o să-ți dea de urmă, dar ai grijă, eu sunt hoțul hoților și de va dispărea vreo mioară și-n gaură de șarpe te găsesc ! Mai ține minte un lucru, dacă te mai sudui din când în când, nu fi supărat pe mine.
Iaca și eu vă cert Boieri mari ! Păi cum se poate Domniile voastre să folosiți boierismul în sens „peiorativ”? Nu v-ați săturat de isme? Și asta n-ar fi nimic. Auzi recomandare, „torpilarea manierei”. Păi Mozart a folosit manierismul epocii și este unic. E adevărat, în timpul vieții a concurat pentru un post la curte, fără succes, n-a încăput !
Nu manierismul sufocă originalitatea ci goana cu orice preț după inovație, invențiunea de doi bani.
Așa ceva nu a mai produs nimeni până la mine ! Păi dragilor, n-ați auzit de geniala maimuță care pictează artă abstractă ?
Dar să nu exagerăm. Sunt multe dungi colorate sub hăinuța cenușie a copilului ca recomandarea pentru „ruperea de ritm” . Cine vrea infarct, n-are decât să pună în aplicare chestiunea cu pricina.
Ar mai fi multe de spus despre ce se află sub hăinuțe, ca realismul scriiturii, textul ca suport al mesajului, opera tensionată prin dinamismul ei (egal literatură polițistă), vitalitatea mahalalei, etc.
Deși copilul reprezintă o ficțiune, o îmbinare nefericită de planuri, estetic, politic, social este totuși colosal, abisal, genial dar lipsește „cu desăvârșire”, pentru că nu este „realist”, ar trebui să fie el însuși operă de artă !
Este lăudabilă însă intențiunea de înlocuire a unor canoane cu altele noi, cât și incriminarea infatuării.
Vreți să știți ce este pozitiv în admirabila imagine de după sticlă ? Dorința celor patru mușchetari, autorii creațiunii, pentru întoarcerea la rădăcini, marea literatură europeană. De aceea trebuie apreciat cum se străduiesc ei să țină în viață copilul din vitrină. Cine știe, dacă au credință, poate vor reuși !

Recomandare

Fiți boieri până la capăt, dacă nu v-a plăcut ce ați citit mai sus nu tăbărâți cu ciomegile, mai bine învățați pe de rost manifestul literar „ Boierismul”.

Nicolae Aurelian Diaconescu



.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!