poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1848 .



Planul meu anticriză
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2009-04-09  |     | 



Planul meu anticriză


Să ne bucurăm că suntem contemporanii doamnei Bau-Bau! Datorită ei simțurile noastre sunt în alertă! Criza se apropie cu mare delicatețe și abia așteaptă să ne tăvălească pe fiecare! Toată lumea vorbește despre ea, deși nu știe nimeni cum arată, n-are miros, culoare, nu țipă când se strecoară pe furiș în casa omului.
Profesioniștii o descriu prin efectele sale, ca pe câmpul electromagnetic! Vede cineva câmpul electromagnetic? întreabă savanții. Îi simte cineva prezența? deși e pretutindeni?
Ne trezim doar cu scleroza în plăci sau cu alte consecințe! Așa e și cu acest tăvălug! Îi constatăm doar consecințele! Cum eu nu sunt specialist, îmi permit și alte opinii față de ale profesioniștilor care spun: “Este o prostie să restricționăm comsumul, doar stimulându-l ieșim din criză”.
Într-un fel au și ei dreptate! Alergați, consumați, indiferent ce ni se recomandă, altfel, fără doza zilnică de drog, intrăm în tremurici!
Cum spuneam, eu am alte opinii. Evident, fără cantitatea minimă de energie, hrană și protecția mediului viața devine imposibilă!
Totuși, dorința unora de a avea din ce în ce mai mult a stimulat consumul până la supraproducție, de nu mai știe omul unde să-și parcheze mașina, de stă ore în șir parcurgând distanțe mici într-un timp mai mare decât ar merge pe jos!
Și-apoi același consum, tot mai mare, a dus la apariția omului nou, are dimensiuni pantagruelice, bărbatul și femeia elefant, însoțiți de copilul purceluș, căruia nu i se văd ochii din grăsime! M-am întrebat uneori, unde dispar atâtea fete frumoase între 18 și 25 de ani care la doar 35-40 devin niște epave?
Nu contest faptul că unii n-au ce să mănânce, alții aleargă într-o mișcare browniană să-și apuce porția de drog și destul de mulți se sinucid! Mai sunt și războaiele care sunt declanșate doar, doar s-o ieși din criză, vezi Irakul, Afganistanul și altele care sunt planificate …pentru a nu se plictisi prostimea.
Mor bieții oameni ca muștele și din criză tot nu iese nimeni…
Și-atunci există vreo cale?
Sigur!
Dați oamenilor cât de multă muzică adevărată, timp liber cât cuprinde, stimulați aptitudinile creative (noi tehnologii, noi resurse, etc.) iar mâncarea … puțină dar de bună calitate! Stimulați virtutea, moralitatea! Ce înseamnă virtute, azi? Un răspuns ar fi promovarea binelui public, implicarea în treburile cetății, cu răspundere, devoțiune.. Dar numai asta nu ar fi suficient. Virtutea unui bărbat adevărat reprezintă capacitatea acestuia de a recunoaște excelența, când există, la cel mai mare adversar al său! Societatea, însă, este profund imorală. Deși se spune că este democratică, este structurată pe caste, politice, profesionale, etnice și pe interese ascunse, nescoase la lumină. Aceste caste își selectează excelența doar în interiorul grupului. Și-atunci cum să ieși din criză când nu se potențează valorile reale ci doar cele de castă?
Exemplul la îndemâna oricui este muzica! (aia de i se spune clasică). A fost acaparată, ca și băncile și mass media de unii care i-au deturnat sensul! Dacă și în acest domeniu se vor “fabrica” în permanență, valori fără acoperire, funcționînd după mirajul vitezomanului, ”cine fuge mai repede“, consumul legiferat prin tot felul de premii inventate, ce se acordă doar celor ce aparțin .....grupului, clanului, se va ajunge la același faliment, ca al băncilor …
Lăsați domnilor băncile să moară, avem nevoie de un nou început!
Ați văzut care e starea de spirit în Europa? Sâmbătă 28 martie 2009 la TVR 1, seara, la Actualități, s-a anunțat că au fost proteste în toată Europa. Manifestanții s-au comportat pașnic, dar au afișat benere și au strigat: “Spânzurați-i pe bancheri, Luați cu asalt băncile!” Aceasta nu este o soluție, eu propun o societate în care există recunoașterea excelenței, a muzicii bune dezvoltate și în afara castei, libertatea de afirmare naturală a oricărei valori autentice. Este oare posibil? Cred că ....

Nicolae Aurelian DIACONESCU

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!