poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2397 .



Fierbe Europa
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2008-02-05  |     | 






Fierbe Europa !



Nimic nu e veșnic. Gaura Neagră din Calea Lactee “mănâncă” tot ce e în jur cu o poftă și-o viteză de speriat. Până și Soarele va fi înghițit într-o zi. Mai contează că undeva la marginea Galaxiei luptele fratricide continuă ? Totuși, până s-o așterne întunericul mai durează, după unii milioane de ani lumină.
Așa că nu e de mirare, papagalii vor avea destul răgaz pentru fapte mărețe. Au hotărât să organizeze Adunarea la-nceput de an. Vor citi o proclamație, vor desemna un guvern, își vor impune limba păsărească în toate cele patru zări.
-Basme, utopii, povești pentru adormit puiuții, au sărit în sus futurologii. Unul dintre ei, avea aproape o sută de ani, zicea, să se adune păsăretul, cui îi pasă ? Să proclame ce vrea în Adunare, când va trece la fapte atunci trebuie strigat, Hușșș ! Doar atât ! Unde s-a pomenit Republica Păsărească ?!
-Există un precedent în Republica Maimuțelor, acolo cimpanzeii au cucerit puterea și-a dat cu părerea un Cintezoi. Asta a fost cu putință datorită spiritului tolerant al Omului. A spus, e de datoria noastră să protejăm ființele slabe, animalele, păsăretul, trebuie promovat multiculturalismul, câte vietăți sunt pe lume, toate să vorbească pre limba lor. Limba pământului s-o folosească doar cârtițele !
-Să profităm de această oportunitate nu s-a lăsat mai prejos Papagalul Verde. Chiar în inima Europei e pe cale să se proclame o Republică a Cabalinelor. Sunt peste cinci milioane de cai pur sânge și nu mai suportă să fie întrebuințați pentru povară, vor să fie recunoscuți cai de curse.
Astfel încurajate, găinile au cerut dreptul să înoate ca rața, gingașa rățușcă nu s-a lăsat mai prejos și a cerut dreptul să zboare ca vulturul, vulturul a depus petiție în Parlamentul European că vrea să cânte ca mierla, mierla a înfierat cu mânie păsărească urâțenia privighetorii care doar se laudă că ar cânta frumos.
Când păsările de pe întregul mapamond s-au întrunit la O, NU toate, bineînțeles prin repzentanți pentru a lua în discuție cererile, s-a stârnit un vacarm că până și Dumnezeu, cât este El de îngăduitor și răbdător, a spus, "de-ajuns" !
Papagalii au bătut din “aripi”, "cum Doamne, nu tu ai hotărât dreptul nostru la autodeterminare ? Chiar și pe vremea celei mai teribile molimi a păsăretului, Gripa Roșie Aviară, am avut Regiunea Autonomă Aviară, care cuprindea trei ținuturi, Papagalii de Stepă, Papagalii de Munte și Corciturile dintre papagali și porumbițe".
Spiritele s-au încins rău de tot și în Parlamentul Păsăretului de pretutindeni, Papagalul cu pălăria verde ajuns pe acolo după ce ani de zile țipase că e victima turturelelor, s-a oțărât de la tribună.
“A sosit vremea să nu mai hotărească nimeni peste capul nostru. A sosit vremea să declarăm unilateral Independența.”
Supărat, Doamne Doamne a numit o comisie care să stabilească împrejurarea în care a fost adusă Gripa Roșie Aviară și a fost declarată Regiunea Autonomă Aviară.
Președinte al comisiei a fost numit Eretele Cenușiu, fiul Uliului de Stepă. Acesta împreună cu reprezentanți ai păsăretului autohton și migrator au întocmit un raport și au concluzionat : “Gripa Roșie Aviară a fost criminală din prima zi și a fost adusă de migrația gingașilor și nevinovaților Fluturi. E adevărat, Halatele Albe au vânat și strâns în sacii de plastic toate păsările contaminate de acest virus și arse de vii”.
“Să nu mai apară astfel de crime abominabile trebuie să învățăm din trecut”, a spus Papagalul Futurolog. “Pentru a fi siguri că așa ceva nu va mai fi posibil, noi papagalii avem o misiune grea, deși suntem puțini la număr, trebuie să înghițim zilnic mii de Fluturi. Ei sunt dușmanii noștri, să-i înghițim ceas de ceas, minut de minut, așa cum Gaura Neagră va înghiți Universul”.
-Ne-am abătut de la subiect a sărit în sus papagalul cu Pălăria Verde. Cum rămâne cu Regiunea Autonomă Aviară, cu proclamarea unilaterală a Independenței noastre ?
-Ai răbdare Scumpete, i-a răspuns Eretele Cenușiu, care în acel moment conducea Adunarea Păsăretului de pretutindeni. Avem sprijinul marii noastre prietene, Republica Maimuțelor. Avem sprijinul și al Urșilor, și al Lupilor ….!
-Fluturii și turturelele sunt dușmanii, ei se opun declarării Republicii Păsărești, e în sarcina voastră, a papagalilor să-i neutralizați. Pe unii mâncați-i, pe ceilalți jumuliți-i de vii și plângeți-vă nouă că sunteți agresați, că sunteți victimile discriminării.
Undeva într-o turlă de biserică, turturelele, ascunse după cotloane se roagă în tăcere … “Trimite-ne Doamne Porumbelul cu ramura de măslin în cioc !” Și Dumnezeu a trimis Porumbița, dar în loc de ramură de măslin a adus turturelelor grăuntele de foc.

Prima variantă 10 .03. 2006


Nicolae Aurelian Diaconescu

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0