poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1871 .



Ferestre deschise pentru suflet
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [ika ]

2007-09-25  |     | 




Rezemându-și bărbia pe fruntea orizontului, soarele se gâdilă de plăcerea revederii cu miracolul Divin viața, și zâmbind călduros lumii își trimise o rază caldă asupra unui om îngândurat, căruia îi trase cu ochiul, dându-i de înțeles că are chef de vorbă.
- Măi omule, de ce ești mai trist decât mine ? Te văd tot mai nemulțumit de la o zi la alta.Defapt, știu ce te doare...
Eu ar trebui să mă plâng cel mai mult în universul înconjurător, eu care am asistat de-a lungul timpului la atâtea valuri de nașteri omenești, mai mult sau mai puțin dorite, înfrângeri nedrepte datorită intrigilor lumești nepieritoare și la despărțiri sfâșietoare, dar la mult mai puține bucurii și recunoștințe pământene față de creatorul Divin.
Bucură-te omule, că nu ai o viața lungă ca a mea, ca să te plictisești văzând atâtea lucruri urâte pe pământ și să asiști zilnic cum molia lăcomiei roade tot mai mult fericirea oamenilor.
Scutură-ți sufletul de spinii invidiei și fi mai bun, mai harnic și mai optimist, doar ai încă atâtea motive de bucurie în viață dacă le cauți. Fericirea nu se cumpără cu bani, cum cred majoritatea oamenilor.
Încearcă să privești mult mai atent în oglinda sufletului tău și mai sincer în ochii aproapelui și ai să vezi că vei fi mult mai fericit decât ești, dacă îți recunoști și îți îndrepți greșelile vieții.
Nu trece cu ochii închiși pe lângă frumusețile miraculoase ale naturii, create special de Dumnezeu pentru noi oamenii, pentru a ne hrăni, tămădui, purifica și pentru a ne decora viața și bucuria de-a trăi frumos.
Ascultă atent plânsul copilașilor neajutorați și încearcă să ștergi cât mai des lacrimile nevinovate de pe obrăjorii lor îngerești.
Fi mai vesel și bucură-te împreună cu cei dragi de fiecare clipă fugară a vieții, timp și motive găsești, dacă vrei cu adevărat.
Asistă măcar cinci minute zilnic la concertul gratuit al păsărilor ce-și cântă bucuria libertății sub fereastra ta dimineața, pentru a-ți crea o mai bună dispoziție sufletească și admiră-le puterea decibelilor eliberați din piepturile lor mici. Apoi mângâie câinii și pisicile fără stăpân dacă nu ai pe cine că și ele au suflet, nu le tortura și ignora neputința sorții, că îți vor rămâne prieteni credincioși toată viața.
Fi mai bun și mai sincer cu aproapiații tăi și nu vei rămâne nerăsplătit de viață, mai ales sufletește.
Și câte motive de bucurie ar mai fi de enumerat, omule !
Apoi, mai stai din când în când, de vorbă cu Dumnezeu, dacă nu poți mai des, pentru că oricât îl ocolești preocupat de problemele tale cotidiene, tot la pieptul lui te vei întoarce în zilele de cumpănă grea. Și astfel vei putea trece mai liniștit și mai împăcat prin viață și dincolo de hotarul ei enigmatic, atunci când va sosi momentul.
Eu am încercat, dragă omule, dacă ne–am întâlnit iar, să-ți dau la o parte perdelele intunecate de la fereastrele sufletului, ca să vezi mai clar lucrurile din jurul tău. Iar pentru fericirea la care visezi și râvnești, îți dau un sfat nobil: nu căuta fericirea departe, că nu o găsești ca pe un bibelou așezat pe raft, ea se construiește toată viața cu răbdare și înțelepciune, ca zidul unei cetăți antice.
Acum, te las omule, voi urca iar, sus pe cer, de unde văd mai bine, cum mai stau lucrurile pe pământ.
Tu practică și transmite mai departe sfaturile mele, dacă vrei să fi cu adevărat fericit și nu uita: Pe corabia fericirii tale, tu ești căpitanul, omule.

25-09-2007









.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!