poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 837 .



Împotriva ei înseși
proză [ ]
Fragmente naturalist-fantastice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Danaia ]

2019-06-12  |     | 



Nu se mai fardează de mult. Cu certitudine a făcut-o cândva. Cu fervoare. Oarecum artistic. Puțin narcisist. Relativ eroic. Într-o autoiluzionare cosmică destituind realitatea cu-crochiuri-și-tăvălugi....10spre90%balast...

Habar nu are de tâmplele încărunțite. Acolo își lipește un pisoi alb-cu-negru, o floare-de-colț, mireasma timpului ce stă să alunece din el însuși într-o înțelepciune bună.

Nu-i pasă când el o privește. O analizează. Nu este amatoare de comparații. Nici aspirantă la podium. De pildă, nu intră în panică știind că, da, peste exact 100 de secunde el o să-și facă apariția. Imperturbabil până la clișeu și dincolo de acesta, ea se complace. Cu 5 scame și jumătate pe o ureche. Cu mână asimetrică. Și sân obraznic. Celălalt, aproape imperceptibil.

Trece printr-o lume a oglinzilor absente!

Nu-și caută cuvinte. Nici silueta. De mult n-a mai compus poetic. N-a mai ținut regim. Zice măr și măr se face. Țipă soare și pârjol bun se iscă! Nu-și amintește nici măcar sandalele care au strâns-o de moarte ultima dată într-un imbold de Femeie. Cum arăta un deget oropsit. Și cum trudise poate să-și mascheze chinul, nefeminitatea. Intruziunea în lumea... nu a ei. Complexele în fața altor eve. În primul rând în fața lui. A celui topindu-se văzând(-o) cu ochii. Topindu-se și dezicându-se.

Șorțul cu trandafiri uriași miroase a vanilie și a iarbă. Parțial și a graba după-amiezii în care în același minut a făcut circa 10 lucruri diferite. Cu dexteritate!? Cu spaimă?! Cu incoerență?! Doar mecanic, lăsându-se în seama obișnuințelor, a schemelor prestabilite?! Nu! Pur și simplu, cât se poate de natural! De adevărat! Dacă a obosit!? Dacă a greșit?! Conceptele sunt atât de relative! Starea aceea care vine din lăuntru contează! Să n-o irosească deci!

Când o strigi pe nume – Crizantema!?, Cleopatra!?, AfroditaSpreAltceva!?, HeiTuGospodină, FărâmițăDeRază, OleacăDePătrunjelCuLevănțică, OleacăDeCer, NițicăZeiță, NițicăSupăCuRoșu, HeiTuEtcaetera – te aude cu muuuuuult înainte: Nu-Te-Spe-Ri-A!

Îi vin în urmă câteva sute de vrăbii. Habar n-au ele că de mult ea nu s-a mai epilat! Și rochia de cameră are o pată verde! Care nu din fabrică este! Își prinde perechea de cercei cu ametiste. Ajunge la uși răspândindu-și esența în Uliță. Se coc cireșii. Ăia fantastici de iunie. Și ea, atât de frumoasă!

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!