poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3329 .



Primăvara vine cu Festivalul Internațional de Scurtmetraj ”CLUJ SHORTS”
presa [ ]
International Short Film Festival

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Adina Ungur ]

2013-04-12  |     | 



Primăvara vine cu Festivalul CLUJ SHORTS (prima ediție)


Zvonul că ”Vine, vine primăvara”, cu un nou festival internațional de film la Cluj m-a făcut curioasă. Investigând, am aflat aflat așa:

- Cine?
- CLUJ SHORTS, în primă ediție.

- Unde?
- La Cinema Victoria, b-dul. Eroilor, nr. 51, Cluj-Napoca.

- Ce?
- Cluj Shorts, primul Festival Internațional de Scurtmetraje, organizat la Cluj-Napoca de Asociația Persona.

- Când?
- Vineri și sâmbătă, 19 și 20 aprilie, 2013.

- Cum?
- Vineri de la orele 11, 13, 15, 17, 19, 21 și sâmbătă de la 11, 13, 15, 17 și 19 vor rula 86 de filme, dintre care 32 sunt selectate pentru a participa la competiția oficială și vor fi prezentate în calupuri ce conțin o bogată diversitate tipologică și tematică. În festival sunt înscrise producții de tip drame, comedii, animații, documentare și filme experimentale, realizate în Germania, Franța, Marea Britanie, Statele Unite, Australia, România, Spania, Grecia, Olanda, Armenia, Suedia, Slovacia, Portugalia, Austria, Serbia, Irlanda, Ungaria, Brazilia, Mexic, Hong Kong, Columbia, Turcia, Rusia, Israel, Cuba, Malaezia. În ultima zi a festivalului, de la ora 21 este programată festivitatea de premiere, unde vor fi acordate titluri pentru “Cel mai bun regizor”, “Cea mai bună imagine”, “Cel mai bun film studențesc”, “Cel mai bun documentar”, “Cea mai bună animație” și nu în ultimul rând “Trofeul Cluj Shorts pentru cel mai bun scurtmetraj”. Atât filmele aflate în competiție, cât și cele în afara acesteia vor concura pentru “Premiul publicului”. Filmele vor avea subtitrări în limba română și engleză.

- Pentru cine?
- ”Pentru public. Pentru că ne aflăm în centrul universitar Cluj-Napoca, unde la ora actuală există un avânt economic, social, artistic și cultural, fiind orașul care va deveni capitala culturală a tineretului 2015 și nu în ultimul rând, un oraș unde există mulți iubitori de film, imagine, artă, animație, teatru și de asemenea școli care formează profesioniști în domeniu. Cu alte cuvinte, Clujul cred că are un public deschis pentru a primi și a cultiva arta”, îmi răspunde la întrebare Rareș Stoica, directorul artistic al festivalului. Discutând cu organizatorii evenimentului aflu în continuare că ”festivalul este realizat pentru toți cei ce vor să se destindă urmărind scurtmetraje, selectate atent de un juriu format din personalități din branșă și prezentate în cele două zile în sala Cinema Victoria. Pentru tineri și nu numai. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Un festival cu și pentru public.” Pe lângă posibilitatea voturilor celor prezenți la proiecții, publicul va avea parte de surprize plăcute oferite de organizatori.

- De ce?
- Pentru că e primăvară și Cluj Shorts își dorește să dea startul evenimentelor cinematografice și culturale ale Clujului. ”Pentru că în stilul alert în care trăim, avem nevoie de producții scurte, clare, concrete, care să evoce o idee, pe care să o înțeleagă toată lumea, într-un timp mai scurt decât cele prezentate în scenariile de lungmetraj. Clujul găzduiește deja două importante festivaluri internaționale de film, Tiff, care și-a câștigat locul binemeritat între festivalurile de gen din România și dincolo de granițe, pe care îl așteptăm și îl urmărim cu drag și Comedy Cluj, dedicat filmului de comedie din Europa, la care există secțiuni de scurtmetraje, însă ar fi păcat ca în inima Transilvaniei să nu existe și un festival dedicat scurtmetrajului. Am inițiat festivalul CLUJSHORTS pentru că acest cult al scurtmetrajului este mult mai puțin dezvoltat la noi decât în țările europene iar în România încă nu s-a creat un tip de consumator al filmului de scurtmetraj”, explică scurt și la obiect, Rareș Stoica.

Nu mi-a mai rămas decât să aflu că festivalul urmează să aibă loc anual în fiecare primăvară iar juriul a selectat din 453 de producții realizate în 6 continente, filmele care vor participa în competiție și cele care vor fi prezentate în afara competiției, în cadrul festivalului, după criterii tehnice și că multe dintre scurtmetrajele prezente în festival sunt deja premiate în festivaluri internaționale de gen. Juriul este constituit din trei membri cu arii extinse de specializare în domeniul cinematografic și de televiziune:

Conf. Univ. Dr. Acad. GABOR XANTUS, cineast - documentarist, director de imagine, regizor, conferențiar universitar, doctor în arte vizuale, academician în arta cinematografică, membru al Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România ( A.P.T.R.) și al International Documentary Association (I.D.A. - Los Angeles), membru fondator al Asociatiei Interna.ionale The Explorer Society, a obținut titlul de doctor în arte vizuale cu calificativul „magna cum laude” , cu tema de cercetare „ Filmul documentar, documentarul-portret – rapeluri creative”. Este membru plin al Academiei de Artă din Ungaria, Secția Cinematografie, având titlul de „academician al artelor”.

Dr. Ioan Pop-Curșeu, susține cursuri de estetică
cinematografică și teoria filmului în cadrul Departamentului de Cinematografie și Media al Universității Babeș-Bolyai. Cercetător în varii domenii de activitate (film, teatru, literatură, psihologie socială și antropologie), acesta își canalizează interesul înspre genuri cum ar fi filmele horror sau fantasy și înspre relația dintre film și literatură. Aceasta din urmă a fost surprinsă într-un studiu recent privind influența poeziei în discursul cinematografic.

Sergiu Matei este cameraman și om de televiziune, absolvent al Scolii BBC, recunoscut pentru munca sa atât în țară cât și în străinătate. Măiestria imaginilor surprinse de catre el a fost comparată cu cea a lui Tarkovsky, iar imaginile inregistrate la granița dintre China și Tibet au fost difuzate pe plan internațional, reportajul fiind premiat în cadrul premiilor Emmy 2007.


Biletele se pot achiziționa începând cu data de 8 Aprilie de la Cinema Victoria. 10 RON – preț normal, o intrare, 5 RON – preț redus, o intrare, pe baza documentelor pentru elevi, studenți, pensionari, persoane cu dizabilități și însoțitorii lor, 20 RON – bilet combinat, trei intrări, 50 RON – abonament pentru toate proiecțile, cu excepția Galei de Premiere. 10 RON – bilet Gala de Premiere.


Mai multe detalii pe: www.clujshorts.ro

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!