poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3123 .



Alături de Chișinău, alături de lupta pentru libertate și adevăr!
poezie [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2009-04-07  |     | 



Moto: Patria este ca un copil. Dacă nu ai grijă de ea, poate să plece de acasă. (Grigore Vieru, Rădăcini de foc)



La ora la care scriu acest articol, în ziua de marți, 7 aprilie, populația Chișinăului e în stradă, tinerii pun presiune pe autoritățile comuniste, protestele de stradă sunt în toi, după o desfășurare continuă de 20 de ore. Tinerii aceștia nu se tem să lupte pentru libertate, precum se tem părinții lor deja reduși la stadiul de legume ideologice de către bolșevizarea din ultimii cincizeci de ani. La granița dintre România și Moldova se mențin restricțiile pentru cetățenii români. Informațiile sunt blocate, televiziunea oficială de stat difuzează programe cu elevi care prezintă varietăți pentru copii și dansează în cinstea conducătorului Voronin iubit și reales la al nșpelea congres. Forțe necunoscute strecurate printre manifestanți distrug clădiri importante. Flăcări și vandalism etalate cu ostentație în fața camerelor. Se repetă scenariul de acum douăzeci de ani de la București. Clădirile Parlamentului și Președinției sunt ocupate de manifestanți. Scutierii se bat cu tinerii neînarmați, care se aruncă orbește într-o luptă evident inegală. E ora 16.30, iar diversiunile electorale și postelectorale țintesc înspre jocuri de imagini care să blameze România, cu bascularea responsabilității eșecurilor democratice către București. Diversiunile sunt în toi, iar probabil că autoritățile creează scenariul care să le permită represiunea de la noapte, creînd în acest moment al zilei scenarii de așa numite excese care să justifice orice crimă ce va fi posibilă în miezul nopții.
Sunt sparte vitrine, sunt distruse clădiri, sunt arse edificii și locații. Comunicațiiile sunt bruiate, atât în rețeaua fixă, cât și mobilă.
În mai multe orașe din România s-au anunțat manifestații de solidaritate. La ora 16.36 s-a arborat steagul Uniunii Europene la Chișinău. Și steagul României a fluturat cu intermitențe de manifestanți, începând cu ora 16.15. Sunt deja zvonuri că scutierii sunt o simplă recuzită care să fie filmată de operatori, pentru a induce în eroare opinia publică internațională, în timp ce după căderea nopții vor fi aduse efective de mii de soldați. Manifestații de solidaritate cu Moldova au fost anunțate pentru această seară în România: Cluj- ora 18:00. București- ora 20:00, Iași- ora 20:00. În alte orașe, tinerii vor ieși în stradă pentru a-și manifesta simpatia pentru tinerii din Chișinău.
În Piața Adunării Naționale iradiază forța a zeci de mii de cetățeni. Fraudele comise de comuniști în alegerile recente nu vor mai trece nesancționate, pentru că ar fi pentru a treia oară în istorie când Basarabia ar rata șansa democrației.
Șeful asociației tinerilor basarabeni din Iași a fost arestat. Se operează arestări și din ce în ce mai multe intimidări, ca și intervenții în forță. Nimeni nu mai vrea să dea înapoi, de ambele părți. Voronin va trebui să plece, deoarece strada este gata să explodeze, oamenii vor democrație, presiunea străzii a ajuns o armă ce nu mai poate fi învinsă. După ce 800 000 de români au părăsit Moldova luând calea bejeniei în ultimii ani, cei rămași își vor vinde scump pielea acum, pentru a alunga tagma bolșevică și pentru a trăi liberi.
Opoziția din Moldova s-a unit, forțe altădată antagonice din opoziția fărâmițată și-au dat mâna. A fost proclamată decizia unanimă de a rămâne în stradă până la căderea definitivă a regimului comunist instalat prin fraudă. Va curge sânge, pentru că tensiunea socială a atins acel punct fără întoarcere. Tinerii viteji care au ieșit în stradă i-au îmbărbătat și pe cei mai ezitanți actanți. Opoziția de la Chișinău cere și cetățenilor din alte localități să se deplaseze către Capitală și să vină în ajutor.
Ce speră lumea: o renumărare a voturilor, după fraudarea alegerilor de duminică 5 aprilie și implicarea organizațiilor internaționale în eliminarea efectelor dublului limbaj al OSCE și autorităților moldovene. Ambasadorii străini au reușit să se întâlnească la ora 16-17 cu președintele Voronin. Forțele de ordine blochează intrarea în Chișinău. În tot acest timp, pe străzile orașului, zeci de mii de oameni cer anularea rezultatelor alegerilor de duminică, fraudate de comuniști. Flăcările și pietrele sunt răspunsul tinerilor la agresiunea continuă a poliției și jandarmilor care încearcă să alunge protestatarii.
Moldovenii află ce se întâmplă în țara lor de la televiziunile țărilor vecine. Televiziunile locale, în buna tradiție kaghebistă, nu difuzează decât momente artistice cu pionieri și abia la ora 17, la știri, TV Moldova 1 difuzează câteva imagini din Piață. Televiziunea din Moldova televizează numai imagini cu polițiști răniți și manifestanți chipurile violenți fără motiv, cu ambulanțe care nu mai fac față răniților. Se difuzează de fapt montaje care să emită mesajul că protestanții sunt vandali și că sunt organizați, iar manifestarea lor nu ar avea un caracter spontan. Apoi televiziunea reia emisiuni de muzică pentru copii și gospodine.
Același scenariu de la București de acum douăzeci de ani este reluat punct cu punct.
Se fac apeluri dinspre marile partide din România ca guvernul și președintele basarabean să nu cedeze în fața provocărilor și a forțelor violente. Diplomații cer Chișinăului să nu admită abdicarea de la simbolul său de garant al legalității și de apărător al valorilor europene.
Oamenii strigă: Nu plecăm! Nu plecăm! Adevărul este că după eforturile intense de rusificare a Basarabiei, după nenumăratele persecuții și după genocidul la care este supus poporul român basarabean în ultimele șase decenii de către forțele comuniste ruse, unde ar mai putea să plece acești copii români? : acesta este momentul când ei au ales fie să își recâștige țara, fie să plece sus, într-o lume mai bună. Dar mulțimea din stradă nu are lideri, tinerii curajoși sunt cu mâinile goale, iar noaptea este aproape și își va arăta colții. Armata rusă nu admite înfrângeri.



Angela Furtună



PS: Am postat acest reportaj în semn de solidaritate cu oamenii adevărați și pentru a marca un semn: majoritatea românilor au nevoie de un ceas desteptător, mai ales acei lideri de forumuri, partide, instituții media care minimalizează adevăratele probleme ale țării și ale societății civile și manifestă o crasă indolență față de cultura majoră a românilor. Recent, comunicatul de presă publicat acum două zile de mine despre decernarea Premiului Național Monica Lovinescu și Virgil Ierunca lui Gheorghe Grigurcu nu a fost promovat de către conducerea Agonia, în mod deliberat. Un eveniment major este aruncat la coș, ca și altele, în trecut, fiind promovate subiecte minore și veleitarismul anticultural. Ca peste tot în România, conducerea acestui for alege abrutizarea cetățenilor, deturnarea lor de la cultura și valorile democrației și de la idealurile de libertate reală, antitotalitară, punând surdină valorilor demne și verticale, lipsind de vizibilitate conștiințele spiritului liberal civic democrat pentru care au luptat altădată Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, iar astăzi Gheorghe Grigurcu sau atâția tineri, precum cei ce se vor sacrifica și în următoarele ore la Chișinău. Acești tineri se vor afla din nou cu piepturile goale în fața armatelor de asasini ai adevărului românesc arestat și se vor sacrifica sub privirile abrutizate ale marelui forum românesc internațional ce agonizează în minciună, nesimțire și indolență.




.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!