poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2858 .



d e f i n i ț i i
personale [ Gânduri ]
2

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [profetul ]

2004-11-08  |     | 





Compromisul este o punte atît de fragilă prin noi înșine încît dacă pășim pe ea o frîngem iar dacă nu o traversăm nu ajungem niciodată dincolo de noi.


Oamenii au o tendință ciudată spre extremism atunci cînd își definesc valorile de care se atașează. De exemplu există o categorie de oameni pentru care dragostea reprezintă valoarea absolută. Pentru ei orice și oricine trebuie privit prin prisma îngăduinței și a bunăvoinței. Comportamentul cel mai apreciat de ei este inclusivitatea. Aproape fiecare om și practică trebuiesc acceptați și nu respinși în ciuda caracterului lor pentru că “trebuie să învățăm să trăim împreună”. Unii oameni cred și practică acest principiu, alții cel puțin îl declară.
Există o altă categorie de oameni pentru care cel mai important lucru este adevărul cu toate implicațiile și derivatele sale, cinste, transparență, încredere, loialitate, etc. Pentru aceștia este valabilă expresia lui Aristotel “Mi-e prieten Platon dar mai prieten îmi este adevărul.” Acești oameni văd majoritatea lucrurilor sub o formă foarte tranșantă, uneori sînt chiar acuzați că văd lucrurile doar în alb și negru și nu percep celelalte nuanțe. În același timp ei îi acuză pe cei care “văd” nuanțele că sînt niște oameni ai compromisului. Interesant este tocmai modul cum acest cuvînt, compromis, capătă valențe diferite pentru cele două categorii de oameni. Pentru primii este aproape o virtute să poți ajunge la un compromis. Pentru ceilalți este o rușine să fii perceput ca om al compromisului. Pentru primii compromisul este arta găsirii unei formule prin care să poți să manifești o minimă cantitate de afecțiune față de fiecare. Pentru cei din urmă compromisul este sinonim cu colapsul moralității.
Un singur cuvînt și o plajă atît de mare de percepție de parcă am vorbi două limbi diferite. Abia atunci îți dai seama o dată în plus că limba nu este doar o masă de vocabular împreună cu articulațiile intrumentarului gramatical ci merge adînc pînă în măduva celor mai intime convingeri cu care conviețuim.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!