poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9774 .



Jurnal cu PETRE ÞUÞEA
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Radu_Preda ]

2004-03-01  |     |  ÃŽnscris în bibliotecă de Bogdan Gagu




Må întreb cum se poate explica îndråzneala de a pune cuvîntul meu alåturi de cel al lui ÞuÈ›ea; atunci cînd, locuind zi È™i noapte cu el, primeam zi È™i noapte råspunsuri, întrebårile nu au avut timp så se construiascå. Atunci erau fundamentale råspunsurile, pentru cå ele nu veneau atît la întrebårile mele, cît la cele ale lui ÞuÈ›ea; de aici È™i impresia de monolog pe care mi o trezeau uneori. O datå cu trecerea timpului, ÞuÈ›ea a råmas în conÈ™tiinÈ›a mea ca un råspuns — È™i am simÈ›it nevoia întrebårii. Iar paginile care urmeazå, chiar dacå nu sînt cîteodatå deloc interogative, nu reprezintå altceva decît întrebårile ce au crescut în umbra unui råspuns infinit.
Sînt în trenul care må duce spre Tîrgu NeamÈ›, punct de plecare spre mînåstirile din zonå. ÃŽi cer unui domn din compartiment o gazetå; aflu acolo un interviu cu Petre ÞuÈ›ea… Biletele la control! Må scotocesc prin buzunare… Revin la interviu. Nu aveÈ›i un loc È™i pentru mine, maicå? O båtrînå, cu un coÈ™ mare, împletit, stå în uÈ™a compartimentului, cerîndu ne la fiecare pe rînd, din ochi, så i dåm pentru cîteva minute un loc ca så È™i tragå sufletul. Må ridic È™i o poftesc så È™adå. Iau gazeta cu mine pe culoar. Reporter: Domnule Petre ÞuÈ›ea, aÈ›i fost prieten cu Cioran, cu Eliade, cu Noica È™i cu mulÈ›i alÈ›ii din generaÈ›ia interbelicå; puteÈ›i så ne spuneÈ›i în ce a constat strålucirea acestei generaÈ›ii? Petre ÞuÈ›ea: «Påi uite ce e, domnule: generaÈ›ia interbelicå È™i a luat în serios calitatea de generaÈ›ie…» Adicå? «Și a luat în serios calitatea de etapå spiritualå a poporului român, reuÈ™ind så problematizeze esenÈ›ial.» Nu credeÈ›i cå realizarea Marii Uniri a avut È™i ea un rol hotårîtor? «Cum så nu! Påi generaÈ›ia interbelicå a avut poate cea mai mare bucurie geograficå È™i spiritualå din istoria româneascå… Și mai e ceva: uite, eu de exemplu, nu prea am avut chef så ies din È›arå. ÃŽmi era suficientå bucuria de a merge la ChiÈ™inåu sau la Sighet fårå paÈ™aport. Cînd ieÈ™eam din È›arå, oriunde m aÈ™ fi dus, parcå ieÈ™eam dintr o caså primitoare, caldå, È™i intram într un cimitir…» Eu cobor aici! Må uit, neînÈ›elegînd. Gazeta… A, da, vå mulÈ›umesc!
Trenul merge agale, oprind în fiecare staÈ›ie. E ca un interviu… Gårile sînt mereu curate, rezistente, din cåråmidå; întrebårile sînt la fel: precise, fårå ezitåri; råspunsurile sînt înså largi, zburdalnice. Trecem pe lîngå cimitire È™i biserici. ÃŽmi aduc aminte de ce spunea acel Petre ÞuÈ›ea. Cine o fi? Nu mi amintesc så fi auzit vreodatå de numele lui… Dealurile sînt acum împådurite. Ne apropiem de munÈ›i. La o staÈ›ie, våd cum se schimbå locomotiva. Trecem iaråÈ™i pe lîngå case, curÈ›i, cimitire, biserici… Cred cå aÈ™a intrå È™i ideea în om: mai întîi locomotiva, pufåind È™i cu zgomote nåråvaÈ™e; vin argumentele, bizareriile — compartimentele cu doamne È™i pålårii; gingåÈ™iile — copii jucîndu se de a baba oarba printre banchete; È™i, la urmå de tot, vine partea aceea dintr o idee pe care nu o vei ståpîni niciodatå, dar pe care trebuie så o dai mai departe, altora, care o aÈ™teaptå: vagonul cu colete poÈ™tale…

AÈ™a am aflat eu de existenÈ›a lui Petre ÞuÈ›ea. Și mai tîrziu, cînd locuiam împreunå, i am povestit întîmplarea asta. A rîs. «Dragå Radule, må consolez cå ai auzit de mine citindu må. MulÈ›i vin la mine fårå så È™tie nimic. Da’ È™tii ce greu e så È›i faci mereu prezentarea?! Dar de acum mi o faci tu, nu?» Și chiar am încercat så o fac: prin gazete, desigur. Iar acum, încercînd poate mai mult decît o prezentare, fac lucrul acesta sperînd så semene cu un tren: pufåind, tîrînd dupå sine bizarerii È™i gingåÈ™ii, dar avînd la urmå de tot un pachet pentru fiecare, un plus fårå de care orice tren își pierde raÈ›iunea umblåtoare. — Printre dealuri, curÈ›i, cimitire, biserici…
6 octombrie 1990
ÞuÈ›ea a împlinit aståzi 88 de ani. Nu då importanÈ›å evenimentului, înså vin cîțiva tineri care încearcå så i ofere o bucurie pe care el nu o are. Vîrsta nu l bucurå; vîrstele lumii da, înså nu a lui, care se simte din ce în ce mai depåÈ™it de ritmurile unei vieÈ›i pe care n o mai poate umple cu prezenÈ›a lui organizatoare, ci doar cu o prezenÈ›å contemplativ meditativå. Dar cît de mult avea så însemne aceastå prezenÈ›å…
— ÃŽn tinereÈ›e aÈ›i fost director de studii în Ministerul Economiei NaÈ›ionale È™i puteÈ›i spune cå aveaÈ›i atunci o meserie. Aståzi, la 88 de ani, ce meserie credeÈ›i cå aveÈ›i în cetatea româneascå? Doar nu sînteÈ›i un pensionar…
— Dacå existå o È™tiinÈ›å a naÈ›iunii, eu sînt de meserie român!
— Rezumînd, viaÈ›a v a fost împårÈ›itå în douå perioade distincte: una de stînga, cînd scriaÈ›i articole înduioÈ™åtoare È™i descriaÈ›i soarta celor sårmani È™i «proÈ™ti», È™i una de dreapta, a nåzuinÈ›elor naÈ›ionale, cînd v aÈ›i apropiat È™i de credinÈ›å.
— Uite, cu proÈ™tii m am låmurit. Eram odatå cu Iancovescu, actorul. Vorbeam despre proÈ™ti. ProÈ™tii, zic, reprezintå ideea de repetiÈ›ie goalå: o iau totdeauna de la început. Sînt invariabili ca orice lucru neînzestrat, nu au culoare. Dar Iancovescu îmi spune: «ProÈ™tii sînt foarte variabili. Eu am un prieten — È™i de cîte ori îl întîlnesc e mult mai prost decît îl È™tiam.»
— Cum aÈ›i fåcut trecerea de la ateism la credinÈ›å?
— Nu am fost ateu ca atare, nu am avut curajul åsta, înså existå douå cåi: calea omului È™i calea Domnului. Cea a omului e båtåtoritå de filozofie, È™tiinÈ›e È™i tehnicå. Pe calea Domnului, omul este însoÈ›it de rugåciune. Iar eu am mers multå vreme doar pe calea omului.
— De fapt, ca primå consecinÈ›å a acestei treceri, aÈ›i descoperit adevårata libertate…
— Evident. Singura zonå în care acÈ›ioneazå libertatea absolutå a lui Dumnezeu este ritualul creÈ™tin din Bisericå. Acolo nu existå teroare, forÈ›å coercitivå, ci eliberare absolutå a omului de legile påmîntului, cårnii È™i spiritului material. Acolo, omul nu are vecin decît pe Hristos. Iisus Hristos este eternitatea care puncteazå istoria.
— AÈ›i avut momente cînd prezenÈ›a lui Dumnezeu în viaÈ›a dumneavoastrå a fost evidentå?
— Ar fi o mare îndråznealå så afirm prezenÈ›a lui Dumnezeu în viaÈ›a mea, dar È™i o mare bucurie så spun cå am simÈ›it aceastå prezenÈ›å.
— Dacå politic trecerea de la stînga la dreapta a fost posibilå fårå prea mare durere, sub aspect ideatic trecerea de la pasivism religios la credinÈ›å cred cå a avut un plus de tragedie.
— Sigur. Mi am dat seama cå singura definiÈ›ie completå a omului este datå de teologie: omul este fiinÈ›å religioaså. Filozofia È™i È™tiinÈ›ele sînt ancore în calea omului. Singurå credinÈ›a este descoperitoarea cåii adevårate, care este calea spre Dumnezeu. De aceea, am un mare regret: regretul de a nu fi fost teolog; regretul cå nu am realizat în mine un mare teolog. ÃŽn afarå de teologie, se face onanie de prestigiu.
— IniÈ›ial, aÈ›i plecat de la convingerea cå efortul cunoaÈ™terii e un efort strict individual. Nu aveaÈ›i, atunci, nevoia unei învecinåri transcendente.
— Nu te poÈ›i cunoaÈ™te singur. CunoaÈ™terea vine numai prin revelaÈ›ie, iar aceasta vine de la Dumnezeu. Anticii intuiau un mare adevår, cînd spuneau: zeul este creator, iar omul este imitator. ÃŽnså mitologia este preistorie. Este omul infantil, care plåsmuieÈ™te dar e incapabil så primeascå.
— Credința e un mod pur de a gîndi?
— ÃŽntrebat fiind cum înÈ›elege gîndirea, în formå purå sau în exemple, Nae Ionescu a råspuns: exemplele au fost låsate de Dumnezeu pe påmînt pentru a fi sesizate senzorial È™i de proÈ™ti!
— Puritatea împrumutå ceva È™i din frumuseÈ›e.
— Da. Bulgakov a fost întrebat de ce îl iubeÈ™te pe Dumnezeu. Pentru cå a råspuns: «Dumnezeu este o frumuseÈ›e creÈ™tinå», a fost acuzat de erezie.
— ÃŽn credinÈ›å, care este erezia dumneavoastrå?
— Erezia mea e sistemul clasic. Mai precis: aspiraÈ›ia cåtre sistem. Cînd gîndesc un sistem, må pun pe lista de candidaÈ›i la parlament. De fapt, raportul dintre om È™i teoria ideilor e de la subiect la absolut, deoarece ideile sînt arhetipuri, modele nepieritoare È™i perfecte. Cînd gîndesc, nu gîndesc cuvintele purtåtoare de concepte, ca idei, ci gîndesc în idei. Acum, am redefinit radical sistemul. L am încreÈ™tinat!
— Erezia ar consta deci într un preaplin de idei…
— Da.
— AÈ›i tråit È™i alte ispite în viaÈ›å. Printre acestea, tensiunea dintre politic È™i economic v a preocupat multå vreme.
— Påi am fost în Ministerul Economiei NaÈ›ionale… Politicul este legat de setea de putere, iar economicul este lupta de interese. Știi cum våd eu diferenÈ›a dintre omul politic È™i cel economic? Omul politic este vulturul de sus, iar jos — negustorul, o raÈ›å care se uitå la el.
— Perioada stîngistå din tinereÈ›e — am putea s o trecem È™i pe ea printre erezii?
— Știu eu? ÃŽn vremea mea circula o vorbå: dacå cineva pînå la treizeci de ani nu e democrat È™i de stînga, nu are inimå; dacå peste treizeci de ani nu e conservator È™i de dreapta, e tîmpit!
— Cum vå apare imaginea lumii de aståzi, la 88 de ani?
— Eh… Societatea noastrå de aståzi este, evident, un turn al lui Babel. Oamenii tråiesc în turnul lui Babel pentru cå sînt oameni. Omenescul nu e firesc. El reprezintå o mutaÈ›ie biologicå, urmare a cåderii în påcat. Și cu toate acestea, creÈ™tin vorbind, între Kant È™i Adam nu e nici o deosebire… De! E regretabil cå timpul trece. Eficacitatea timpului doare. Cînd simÈ›i cå timpul e eficace, te ia måiculiÈ›a dracului! Simt un vid interior. Cred cå sînt pierdut. Drama este cå acum må simt numai om… Pînå acum am pendulat, ideatic, între supraom È™i neom.
—Drama de a fi om e de fapt drama de a urma cursul vieÈ›uirii acestuia, care culmineazå în moarte…
— Nu må tem de moarte. Må tem de însingurare. Eu, care am fost prezent la toate tragediile È™i victoriile acestei È›åri, må simt ca un par în mijlocul furtunii. Singura nådejde este cå, om cum sînt, Dumnezeu må iubeÈ™te È™i aÈ™a…
*
Vreme de mai mult de o lunå, dialogul nostru a fost întrerupt; ÞuÈ›ea s a internat la Spitalul de Geriatrie nr. 1, iar eu la Spitalul Cantacuzino, pentru operaÈ›ie de apendicitå.
ÃŽnceputul învåÈ›åturii prin învecinare s a petrecut în vara anului ’90, cînd, mergînd cu un prieten la ÞuÈ›ea, am avut un foarte lung dialog. Revenind peste aproape douå luni, ÞuÈ›ea mi a propus så locuim împreunå, pentru a ne îndogåÈ›i È™i pentru a ne fi de ajutor unul altuia. Nu È™tiu cît din ajutorul de care avea nevoie ÞuÈ›ea am putut så i dau eu, dar sînt convins cå el mi a dat un ajutor de nesperat, punîndu må, printr o subtilå pedagogie, în învecinare cu marile probleme la care cåutam, fårå så È™tiu, råspuns.
Stînd împreunå jumåtate de an, zi de zi, am cunoscut zeci de oameni È™i am våzut cum ÞuÈ›ea trecea în revistå acea umanitate peregrinå cu calmul È™i bucuria cu care pårintele își numårå copiii. Se perindau nenumårate întrebåri, disperåri sau comoditåÈ›i, înså nici o întrebare nu a fost luatå ca atare, nici o disperare nu a fost sporitå È™i nici o comoditate încurajatå. Pus în faÈ›a unei varietåÈ›i nåucitoare, ÞuÈ›ea gåsea repede un limbaj care, general, învåÈ›åtor, consolator, påtrundea dincolo de interogaÈ›ii, de zbateri sau liniÈ™ti.
Fårå un program fix, haoticå în aparenÈ›å, viaÈ›a cu ÞuÈ›ea era o permanentå aÈ™teptare. Abia pleca cineva È™i aÈ™tepta pe altcineva; pe altcineva, pentru cå mai avea ceva de adåugat, de spus în plus, întru o È™i mai mare întårire. Iar cînd acel «altcineva» nu mai venea, gîndul lui se întorcea asupra mea È™i fåcea completårile arzåtoare. Iatå de ce paginile de faÈ›å sînt rodul unei neveniri, al unei aÈ™teptåri îndelungi. ÃŽntre o orå È™i alta, timpul s a scurs låsînd, în aÈ™teptarea veciei, mårturia istoriei la care a fost martor.
16 decembrie 1990
O zi calmå. Ne am trezit foarte de dimineaÈ›å. ÞuÈ›ea are o mare poftå de vorbå, de iscodire È™i de aflare; îmi cere amånunte din viaÈ›a mea, pînå cînd l am cunoscut pe el: ce cårÈ›i am citit, ce personalitåÈ›i m au marcat, ce posibile modele cred cå sînt demne de a fi urmate. ÃŽmi spune cå el, în tinereÈ›e, s a cåznit så înÈ›eleagå procesul cognitiv al omului, cå era uimit de paralelismul dintre gînd È™i gînditor, dintre spiritual È™i material. ÃŽn tinereÈ›e credea mult în puterea lui de a crea lucruri noi, originale.
— Omul gîndeÈ™te predicativ sau, mai precis, propoziÈ›ional È™i sistemic. Cînd este autonom, nu pune nici pe afirmaÈ›iile, nici pe negaÈ›iile lui pecetea originalitåÈ›ii. Am spus odatå cå originali sînt numai idioÈ›ii, cå nu seamånå cu nimeni. Ceea ce se crede de obicei despre originalitate È›ine de sfera afirmaÈ›iilor constatator utile. De altfel, adevårul este transuman È™i transnatural, adicå transcendent în esenÈ›å: Dumnezeu.
— În filozofie Dumnezeu este o idee sau un concept?
— Ca noÈ›iune metafizicå este mai apropiat de idee. Ideea e o imagine idealå care prin natura ei realå se deosebeÈ™te de concept, care e formal, apropiindu se niÈ›el de divin. De obicei se confundå ideea cu conceptul. Ideea e metafizicå, în timp ce conceptul e logic. Ideea e conceptul gîndit real, adicå metafizic. Conceptul e formal, logic. Ideea e sediul realului. De altfel, Ideea platonicå este o intuiÈ›ie a realului, în timp ce conceptul exprimå o sumå de lucruri prin similitudini È™i utilitate.
— Putem deci defini metafizica…
— Putem defini metafizica: este știința realului.
— ȘtiinÈ›å a realului intuit, metafizica nu are totuÈ™i acces la realitatea misticå.
— Evident. Salvarea e de naturå religioaså, iar nu logicå. Niciodatå un concept nu e exhaustiv, deoarece necomplet este È™i obiectul exprimat. Metafizica e inutilå în faÈ›a morÈ›ii. Doar mistica e valabilå, È™i din nefericire nu am realizat în mine un mare mistic… Metafizica e o speculaÈ›ie autonom umanå È™i de aceea sensurile dobîndite prin speculaÈ›ie metafizicå È›in de individuaÈ›ie.
— IndividuaÈ›ia, în plan religios, devine însingurare, ascezå.
— Cînd vezi cirezile de imbecili, devine suportabilå însingurarea. Eu am înså un spirit de cireadå sinistru… Asta e doar o izmenealå stilisticå… Sînt de o sociabilitate greÈ›oaså. InteligenÈ›a nu justificå lucrul acesta. Nu am vocaÈ›ie de anahoret.
— SînteÈ›i un autor fårå cårÈ›i, dar cu auditori; de aceea, opera dumneavoastrå e una vorbitå, colectiv apårutå È™i colectiv påstratå. Nu È™tiu cine spunea cå dumneavoastrå gîndiÈ›i pe måsurå ce vorbiÈ›i. Astfel s ar explica sociabilitatea extremå pe care o practicaÈ›i.
— E adevårat. Nu am scris nici o carte. Cîteva încercåri. Rare sînt cårÈ›ile celebre… De obicei sînt cimitire de idei, iar eu am fost prea lucid ca så fiu scriitor.
— ÃŽn epocå n aÈ›i fost totuÈ™i prea lucid… Må gîndesc, iaråÈ™i, la ciudata perioadå de stînga.
— Ce så i fac! Eram în tinereÈ›e de stînga din generozitate. Confundam comunismul cu comunitarismul.
— AÈ›i început så vå apropiaÈ›i de creÈ™tinism chiar în perioada de stînga?
— Visam o republicå religioaså, ceea ce e o absurditate. Religia e legatå de aceste douå mari principii: Principiul monarhiei È™i Principiul ierarhiei. Cålcate acestea, se realizeazå spiritul de cireadå umanå. Eu raportez religia È™i la cantitatea de ordine etico socialå posibilå prin prezenÈ›a ei… E adevårat: eram oleacå agitat în tinereÈ›e. N am putut suporta mizeria umanå. PoziÈ›ia mea la stînga a avut numai un caracter pamfletar, nu È™i teoretic. Mi a plåcut ce mi a zis Cioran, la cafenea, cînd eram neliniÈ™tit. Zic: ce facem, må Emile, cu nefericiÈ›ii lumii? Zice: så nu confiscåm atributele lui Dumnezeu; så i låsåm în grija Lui!
— AveaÈ›i uneori idei «revoluÈ›ionare»? GîndeaÈ›i cå e posibilå o rezolvare a mizeriei sociale prin revoluÈ›ie?
— RevoluÈ›ia e o înaintare pe loc. Nimic nu mai poate fi inventat dupå facerea lumii; doar dacå te situezi în afara ei È™i creezi o lume nouå. Ce de timp a pierdut generaÈ›ia mea cu ideea de revoluÈ›ie, cînd de fapt revoluÈ›ia nu adaugå nimic Ideilor lui Platon! Orice revoluÈ›ionar e ridicol. Vorba ceea: «Mereu råsare acelaÈ™i soare, mereu tråiesc aceiaÈ™i proÈ™ti.»
— Vå simÈ›iÈ›i ataÈ™at de generaÈ›ia dumneavoastrå…
— ÃŽn generaÈ›ia mea, Noica a fost considerat interesant, dar nu È™i inteligent. Ca È™i Eliade. Știi cine a fost inteligent în generaÈ›ia mea? Cioran. Este un om extrem de inteligent, aproape vicios. Nu e un înÈ›elept, ci un disperat. Disperat, el este, în esenÈ›å, anticreÈ™tin… ÃŽnså despre Nae Ionescu se spunea cå scuipå inteligenÈ›å! Douå mari personalitåÈ›i din epocå s au detestat: Nae Ionescu È™i Blaga. Zicea Nae: e unul, Blaga!… Eliade era un vorbitor bun. Þinea cursuri la catedra lui Nae Ionescu. Cu Eliade am vorbit totdeauna împreunå È™i ne am înÈ›eles separat. El a lansat un lucru ofensator pentru mine: geniul oralitåÈ›ii!
— Dar locul dumneavoastrå în epocå…
— Am o legendå, dar legenda mea nu acoperå ideea de statuie. Nu sînt candidat la rangul de mare personalitate.
— Și din cauza asta sînteți neconsolat…
— Nu. Sînt neconsolat pentru cå sînt båtrîn, cå må aÈ™teaptå moartea È™i cå nu am mormînt. Moartea e necesarå, dar insuportabilå. Nimeni nu a murit consolat deplin. Nu må consoleazå ideea cå voi muri. Sînt agåÈ›at de viaÈ›å cu ultimele gheare… Nu i cred pe cei ce spun cå mor consolaÈ›i È™i solemni. Doar sfinÈ›ii sînt capabili de aÈ™a ceva… Nu e un fleac încercarea morÈ›ii. AÈ™ vrea så tråiesc douå sute de ani. E cam nereligioaså aceastå dorinÈ›a È™i aceastå zbatere, dar nu pot face pe viteazul. Ei, mare brînzå n aÈ™ face dacå aÈ™ mai tråi o sutå de ani, dar nici puÈ›in lucru n ar fi… De la o vîrstå, fiecare zi în plus e un cadou.
Continuåm dialogul despre consolare È™i moarte. La un moment dat, izbucneÈ™te: «Hristoase, nu må låsa!» Ochii i se aprind de o durere ce nu vrea så È™i trådeze cauzele. Se uitå la mine cu melancolie È™i adoarme. Noaptea, în timp ce citeam, îl aud vorbind în somn: «Pårinte, de unde È™tiÈ›i cå am prelucrat în temniÈ›å credinÈ›a?»
Spre dimineaÈ›å, må trezeÈ™te så mi spunå «un lucru foarte important — deoarece nu cred, Radule, så fie vorba în cazul meu de o operå; så nu te superi, dar eu cred cå opera mea e mai degrabå aici, în locul È™i timpul vorbirii noastre». SînteÈ›i un imediat! «Oarecum, înså så È™tii cå mi e groazå de o posteritate pur legendarå.» Chiar È™i în forma ei filozoficå È™i mårturisitoare, legenda vi se pare o monstruozitate? «Chiar È™i aÈ™a…» Dar sfinÈ›ii fårå operå, È™i unii chiar fårå ucenici? «Ei, aia este o legendå misticå de care eu, cît m aÈ™ chinui, nu voi beneficia.» ÃŽncepe så se lumineze în camerå. Cîteva vråbii se aÈ™azå pe pervaz. Se uitå la mine puÈ›in nåucit de luminå. «Må preocupå ideea asta, nu È™tiu de ce.» Care idee? «Ideea „operei“ mele.» De ce? «Pentru cå om de stat nu am fost, profesor nu am fost, martir nu am fost, scriitor nu am fost, da’ atunci — ce sînt?» Un mårturisitor, un pedagog. «Crezi?» AveÈ›i mulÈ›i «elevi», «studenÈ›i». AcoperiÈ›i un întreg ciclu de formare… Vorbim multå vreme, pînå aproape de prînz, despre rostul lui în lumea aceasta È™i, drept concluzie — «nu cred cå sînt singurul parazit ce creÈ™te în cutele societåÈ›ii, nu?» ÃŽl contrazic: nu sînteÈ›i deloc aÈ™a ceva. «Dar atunci?» SînteÈ›i, fie cå vå place, fie cå nu vå place, un fenomen, ceva luat ca atare. Nu vi s au descoperit încå legile de funcÈ›ionare, structura etc. Oricum, aveÈ›i un statut care nu e nici înalt È™i nici jos, ci în curs de stabilire. «Påi, sînt È™i dificil de fixat!» Rîde.
21 decembrie 1990
A venit pårintele Voicescu. L a spovedit È™i l a împårtåÈ™it pe ÞuÈ›ea. Dupå aceea multå vreme a stat tåcut, rugîndu se sau gîndindu se, tåcerea fiind la el de o subtilå ambiguitate. Am crezut cå a adormit, cînd deodatå a început så mi vorbeascå despre anii de temniÈ›å.
— Eram bolnav, în temniÈ›å, È™i aveam febrå. Am strigat: må doare capul. Zice gardianul: È™i pe mine må doare… Ce am påÈ›it eu în viaÈ›a asta a mea! Pentru cå am È›inut la poporul acesta… Am fåcut treisprezece ani de închisoare. Cînd m au pus în libertate, nu am våzut niciodatå un cîmp mai glorios. Am avut brusc conÈ™tiinÈ›a spaÈ›iului. Era o minune a lui Dumnezeu… Mi a plåcut în liceu mai mult geometria. Sînt foarte încorporat în spaÈ›iu, fiindcå sînt religios. O religie pur temporalå e cu neputinÈ›å. Templul e spaÈ›iul sacru. Și vecinåtåÈ›ile devin sacre în prezenÈ›a lui… Nu am crezut cå voi fi pus în libertate. Aveam doar o håinuÈ›å de puÈ™cåriaÈ™. Ne dådeau o zeamå chioarå È™i måmåligå friptå. M au båtut… M au arestat acaså. Nici nu È›in minte anul… Cînd m au anchetat, am leÈ™inat din båtaie. Iacåtå cå n am murit! Am stat la Interne trei ani. Am fost dus dupå aceea la Jilava, la Ocnele Mari È™i pe urmå la Aiud. Eu må mir cum mai sînt aici. De multe ori îmi doream så mor. Am avut mereu laÈ™itatea de a nu avea curajul så må sinucid. Din motive religioase… Sinuciderea e ofenså aduså Duhului Sfînt. Treisprezece ani!… Am vorbit odatå într o salå de puÈ™cårie, terminînd cu cuvintele: ni s a fåcut onoarea de a muri pentru poporul român. Eram mai tînår. Acum må simt arestat È™i aici… Am stat în fort la Jilava È™i È›ineam conferinÈ›e. M au izolat într o camerå, iarna, cu geamurile deschise. Am fost adus în celulå abia cînd îmi dåduse sîngele pe nas, de frig. M au frecÈ›ionat båieÈ›ii È™i m am încålzit. La un moment dat, în frigul åla, doream atîta så mor… Sînt ståri umane cînd dorinÈ›a de moarte e o necesitate. E un mare paradox: cum så scapi în È™i prin moarte?… Nu pot så povestesc tot ce am suferit pentru cå nu pot så ofensez poporul român spunîndu i cå în mijlocul lui s au petrecut asemenea monstruozitåÈ›i.
— Anii de temniÈ›å v au definit, într un fel.
— Påi definiÈ›ia mea este: Petre ÞuÈ›ea, românul! Am apårat interesele României în mod eroic, nu diplomatic. S a afirmat despre mine doar atît: vîrf de generaÈ›ie. Ca È™i cum aÈ™ fi un vîrf de deal!
— Mai aveÈ›i vreo curiozitate politicå?
— Vreau så mai tråiesc pentru a vedea dacå poporul român mai este, în sensul lui a fi în fire. Nu pot så l ajut cu nimic, dar aceastå curiozitate må ståpîneÈ™te. Vreau så våd ce se întîmplå cu haimanalele astea de comuniÈ™ti È™i cu zevzecii åÈ™tia de atei!
— Se proiecteazå o unire a tuturor forÈ›elor de opoziÈ›ie.
— Unirea tuturor forÈ›elor sociale la un moment dat, care så înlocuiascå ideea de dominantå ordonatoare, e greu de identificat în istoria publicå. Mereu a existat o forÈ›å dominant ordonatoare. ÃŽn jocul politic dintotdeauna, forÈ›ele politice cuceritoare au promis în opoziÈ›ie tot È™i au fåcut la putere ce au putut.
— Și dumneavoastrå aÈ›i aspirat la conducere.
— Toatå viaÈ›a am dorit så ajung în clanul conducåtor, pentru a face oamenilor binele cu carul… Am proiectat forme de rînduire socialå. Uite, în republica lui Cicero poate tråi oricine. ÃŽn a lui Platon, mai mult el. Cå oamenii pot tråi È™i în state anapoda, vezi Uniunea Sovieticå… Pînå acum, în Europa geniul politic nu l au avut decît latinii, È™i geniul filozofic grecii, iar germanii au fost copiÈ™ti zeloÈ™i. Platon, fåcîndu È™i sieÈ™i republicå, a aråtat cå a avut numai geniul filozofic, iar nu È™i politic. Dovadå cå drept grecesc nu existå, în timp ce dreptul roman e o perfecÈ›iune a ordinii.
— Politic, È™i numai politic, vå puteÈ›i declara înfrînt.
— Da. Acum må simt pustiu. Vorba lui Arghezi: «Tare sînt singur, Doamne, È™i pieziÈ™!»… TotuÈ™i, nu È™tiu de ce am atîta sete de viaÈ›å cînd nu mai pot aÈ™tepta nimic semnificativ. Nu actualizez în nici un chip båtrîneÈ›ea. Nu e necesarmente o legåturå automatå între båtrîneÈ›e È™i moarte. Nu È™tiu ce personaj dostoievskian moare în fiecare zi. A tråi murind… Am o mare poftå de viaÈ›å, Radule, È™i nici un semn de îmbåtrînire. Poate så fie o iluzie, dar nici aÈ™a nu e råu.
— Un donquijotism, o luare de la capåt?
— Oarecum. Don Quijote luptå cu ridicolul. Dacå e genial purtatå, meritå så se întîmple aceastå luptå. Don Quijote e un simbol, iar nu un om ridicol. Dostoievski spunea despre romanul lui Cervantes cå e cea mai tristå carte pe care a citit o.
— AveÈ›i, cred, conÈ™tiinÈ›a unei posteritåÈ›i, a faptului cå nu o så råmîneÈ›i doar ca un nume ci, mai ales, ca o idee, ca o realitate consolatoare pentru cei ce vor veni.
— Știu È™i eu? Mare brînzå nu råmîne dupå mine. M am fîțîit aÈ™a, un pic, în epocå… Eu nu îmi supravieÈ›uiesc. Ca så råmîi în epocå trebuie så fii genial, or eu am fost numai inteligent. Geniul e relief, noutate, invenÈ›ie, creare de epocå È™i stil. Nu e neapårat un înÈ›elept, ci un suprainteligent. Geniile sînt originale, în måsura în care originalitatea e posibilå. ÃŽn fond, maxima mea a fost aceasta: Dumnezeu este creator, iar omul imitator. Prin încercarea de a imita mereu Divinitatea, prin proximitatea faÈ›å de divin, geniul e mai apropiat de cer, dar nu în måsura în care e apropiat sfîntul.
— Nerealizarea «laicå» ar putea fi un semn al realizårii spirituale, religioase.
— Nu am virtuÈ›i religioase. Am fost prea multå vreme raÈ›ionalist. Mi a jucat o festå inteligenÈ›a. Cîteodatå regret cå nu am fost un prost. Dacå eram un prost, acum eram liniÈ™tit! Dar nu sînt nici înÈ›elept. ÃŽnÈ›elepciunea înseamnå însingurare, iar eu nu pot tråi în însingurare. Probabil cå sînt imperfect. Sînt de o sociabilitate dezguståtoare! Am avut mereu admiraÈ›ie faÈ›å de pustnici, pe care i am considerat personalitåÈ›i absolute. Acum, singurul sentiment constant e al nimicniciei mele. ÃŽnaintez într o degradare fizicå, dar conÈ™tiinÈ›a moralå sper så nu må påråseascå niciodatå. Consider trupul ca templu al sufletului. CreÈ™tinismul sacralizeazå substanÈ›a individualå. Nu må pot consola cu ideea de neant postexistenÈ›ial… Dar, dacå nemurirea e numai sufleteascå, asta ne apropie de umbrele antice. CreÈ™tinul crede în nemurirea integralå, deosebindu se de pågîni… Nu mi e teamå de moarte deloc. Am o singurå neliniÈ™te: så nu mor necreÈ™tineÈ™te È™i så nu ajung într o salå de disecÈ›ie. Sînt confiscat integral de religia creÈ™tinå, pe care o situez deasupra oricårui sistem filozofic. E cea mai consolatoare religie din istorie È™i nu pot contesta cå Hristos este fiul lui Dumnezeu.
Zilele acestea au fost foarte mulÈ›i tineri pe la ÞuÈ›ea. Cîțiva prieteni, pe care i am îmboldit så vinå, au adus cu ei fructe. ÞuÈ›ea s a bucurat È™i a afirmat, cu alint, cå el se simte cel mai iubit båtrîn din BucureÈ™ti…
ÃŽi povestesc: nu È™tiu cînd am început så citesc sau cînd am început så scriu; m am trezit într o zi cå È™tiu så citesc iar în altå zi cå È™tiu så scriu. Nu mi aduc aminte de lecÈ›ii… Pentru a învåÈ›a, nu trebuie så te pregåteÈ™ti ca atare; se întîmplå cå, dintr un punct oarecare, niciodatå prea sus È™i niciodatå prea jos, niciodatå prea devreme È™i niciodatå prea tîrziu, începi så mergi pe drum. Ca o fatalitate. Intråm în învåÈ›åturå deoarece «aÈ™a ne este scris» È™i, dacå ne este scris, atunci fireÈ™te trebuie så citim cu luare aminte ceea ce ne a fost destinat. E, în altå lecturå, asumarea pildei talanÈ›ilor, care, atîția fiind la numår È™i avîndu i la dispoziÈ›ie, trebuie så i folosim, pentru cå nefolosiÈ›i dispar.
MulÈ›i vin la ÞuÈ›ea fårå nici o pregåtire anume È™i mulÈ›i pleacå avînd un plus care numai din asumarea unei fatalitåÈ›i poate ieÈ™i. Multora, în închisoare sau pe stradå, ÞuÈ›ea le a apårut ca o fatalitate izbåvitoare. ÃŽn celulå, ÞuÈ›ea venea È™i le vorbea, fåcîndu i pe cei din jur så mute centrul de greutate de pe o existenÈ›å pe alta — mai înaltå È™i mai durabilå. ÃŽn chilia lui de lîngå CiÈ™migiu, tinerii veneau neÈ™tiind la cine vin. Nu bånuiau cît de plinå poate fi o întîlnire cu ÞuÈ›ea… Veneau — È™i, cuprinÈ™i de vîrtejul ideilor È™i consolårilor, închideau ochii È™i intrau în lumea pe care n ar fi intuit o dupå semnele båtrîneÈ›ii, ale såråciei sau ale mizeriei. Cine pleca de la ÞuÈ›ea pleca victorios, ca dupå o izbîndå cuceritå fårå intenÈ›ia de a lupta, ci numai din inerÈ›ia existenÈ›ei care, în derularea ei, a avut un moment cînd È›i a trecut prin minte så mergi la ÞuÈ›ea: È™i ai mers…
10 ianuarie 1991
ÞuÈ›ea a revenit la ideea pe care am discutat o È™i altå datå: aceea a modelului È™i a generaÈ›iei. Mi am mårturisit teama cå generaÈ›ia noastrå nu È™i conÈ™tientizeazå existenÈ›a ca atare; nu profitå de faptul cå reprezintå un segment biologic È™i spiritual care poate låsa urme benefice. Comunismul a reuÈ™it så ne inducå într un soi de curgere în care timpul personal nu mai are curajul unei manifeståri modelatoare. ÞuÈ›ea crede cå acesta poate fi È™i un defect al lipsei de izvoare.
— Nu am sentimentul båtrîneÈ›ii.
— Ce ați face de acum înainte?
— Aș da sfaturi.
— Un învåÈ›åtor…
— …MiÈ™cînd inteligenÈ›ele tinere, întîlnite de mine, în jocul dintre just È™i injust, dintre teologie È™i filozofie. ÃŽnainte eram obsedat de ideea råmînerii a ceva dupå mine. Acum må mai intereseazå ce råmîne dupå mine ca zåpada de anul trecut. Sînt preocupat în prezent de jocul dintre cele douå lumi, joc în care aÈ™ vrea så antrenez pe toÈ›i cei care vin la mine, deoarece sediul nemuririi e teologic, nu filozofic. Numai teologia consoleazå. Filozofia instruieÈ™te. ÃŽn orice caz, de la mine nu moÈ™teneÈ™ti nimic neconsolator. N am fåcut risipå de erudiÈ›ie decît cu åi de fac pe deÈ™tepÈ›ii! Cu tine È™i cu cei asemeni È›ie m am stråduit så dialoghez esenÈ›ial.
— Pot spune cå am favoarea esenÈ›ei?
— Desigur. Moartea må determinå så fiu esenÈ›ial. M a impresionat foarte mult sunetul påmîntului cåzînd pe coÈ™ciugul lui Nae Ionescu…
— Vå îndreptaÈ›i spre sediul înÈ›elepciunii.
— Nici culturå, nici inteligenÈ›å… ÃŽnÈ›elepciunea e singura formå de consolare peste optzeci de ani. Simt nevoia unei vecinåtåÈ›i pe silueta sufletului meu È™i må bucur cå ne împåcåm bine noi amîndoi, dragå Radule. EÈ™ti delicat sufleteÈ™te È™i am nevoie de asemenea delicateÈ›e. Trebuie så må înÈ›elegi È™i så nu te superi cå te preÈ›uiesc întîi de toate sufleteÈ™te. M am såturat de intelectuali… Cîteodatå — È™tii de ce mi este teamå? Så nu mor de melancolie, ca maimuÈ›oiul lui Andreev!
— Vå plac mai mult ritmurile decît linearul…
— Eu am råmas la nivelul melodiei. Armonia o gust din snobism. ÃŽntr un sistem eu caut melodia, aÈ™a cum într un dialog caut cåldura sufleteascå.
— Vå våd uneori tresårind la auzul unor sunete.
— Uite!… Gînguritul porumbelului, care se aude pînå aici, îmi aduce aminte de celula mea de la închisoare, cînd îl auzeam È™i mi sporea melancolia. Eram invidios pe libertatea lui. Sau, cînd aud voci de copii, îmi amintesc de moarte…. ÃŽmi dau sentimentul morÈ›ii. Atunci îmi dau seama de iluzoria existenÈ›å umanå.
— TristeÈ›i… Poate de unde aÈ›i dorit så fiÈ›i diriguitor social È™i nu aÈ›i ajuns så vå împliniÈ›i aceastå menire.
— Nu numai din cauza asta. E adevårat cå am vrut så fiu legiuitor. Dar am ajuns puÈ™cåriaÈ™. Am refuzat så månînc cåcat. AÈ™ fi avut în biografia mea o mare lipså: lipsa de a avea dreptul de a fi salutat.
— Totuși, cum se poate întemeia un curent de generație?
— Apare un cap — sau poate mai multe deodatå, care sînt ancorate în acelaÈ™i ideal. Și dacå idealul este strålucit reprezentat, devine formå modelatoare pentru cei care l urmeazå. Trebuie så acceptaÈ›i ideea de oameni model.
— De apostoli…
— Nu chiar. Ar fi mult spus. Modelele se topesc în generaÈ›ii. Apostolii se topesc în absolut. Cei care devin modele pentru cetate sînt hotårîtori, adicå creatori de curente. Nu È™tiu, dar în generaÈ›ia ta lipsesc figurile reprezentative.
— Oameni cu idei avem, dar nici unul nu e dispus så È™i asume conducerea.
— Oricum, generaÈ›ia de aståzi e mohorîtå. Da’ au fost figuri creatoare de epocå la noi, la români…
— Ne daÈ›i voie så vå consideråm o figurå dinamizantå È™i cålåuzitoare pentru generaÈ›ia noastrå?
— Din lipså de altcineva. Eu pot afirma, fårå orgoliu, cå sînt doar un båtrîn inteligent… Știi care e sensul morÈ›ii unui om excepÈ›ional? ÃŽncurajeazå morÈ›ii obiÈ™nuiÈ›i: dacå a murit åsta, pot så mor È™i eu!
¥ncercînd så refac traseul pedagogiei lui ÞuÈ›ea cu lumea în general È™i cu mine în special, am ajuns la convingerea cå aceastå pedagogie — a învåÈ›åturii prin învecinare — e una de tip È›årånesc; e ca È™i cînd ÞuÈ›ea ar fi båtrînul satului, înÈ›eleptul, descoperitorul de apå, sfîntul sau «moÈ™ul» locului, necunoscut o vreme, dar care, aflat fiind, începe så aibå vizitatori. Timizi la început sau, dimpotrivå, îndråzneÈ›i È™i neîncrezåtori, aceÈ™ti vizitatori cu timpul se transformå în prieteni, în ucenici. ÃŽÈ™i fac colibe în curtea lui, îl îngrijesc È™i îi cultivå påmîntul, primind în schimb alte roade decît cele ale muncii: roadele smereniei întrebåtoare È™i ascultåtoare.
Privesc aceste dialoguri ca fiind mai mult decît o succesiune de întrebåri È™i råspunsuri; le privesc ca pe o întrebare È™i un råspuns care, într o iconomie spiritualå, descriu de fapt un dialog între vîrstele lumii. ÃŽntrebarea — tînårå, inteligentå, isteaÈ›å, mobilå — își asumå din slåbiciunile È™i imperfecÈ›iile biologice ale råspunsului, în vreme ce råspunsul, båtrîn, aÈ™ezat, înÈ›elept, cu alte ritmuri, esenÈ›ial, laconic, își asumå infantilismul È™i ambiguitatea întrebårii. E o strîngere în braÈ›e, cînd È™i unul È™i altul stau cu ochii închiÈ™i, nemaiÈ™tiind de celålalt, ci regåsindu se È™i îmbråÈ›ișîndu se pe sine.
ÃŽntîlnindu l pe ÞuÈ›ea te întîlneÈ™ti înainte de toate pe tine. Pe ÞuÈ›ea este, de altfel, È™i foarte greu så l cunoÈ™ti; poate cå nu È›i ar folosi la nimic o cunoaÈ™tere mai adîncå. ÞuÈ›ea te face så te întorci asuprå È›i, pentru a te descoperi. MulÈ›i prieteni care au venit la ÞuÈ›ea mi au mårturisit senzaÈ›ia de autocriticå pe care au simÈ›it o dupå ce s au despårÈ›it de el.
Putem vorbi despre o tradiÈ›ie mårturisitoare È™i învåÈ›åtoare în spiritualitatea româneascå. Venea un cålugår, plecat la Athos pentru îmbunåtåÈ›ire, È™i întemeia un schit. Se ducea vestea, È™i oamenii începeau så calce locurile acelea, pînå atunci pustii. Dintre cei care vin È™i pleacå, unii vor så råmînå de tot; se formeazå obÈ™tea. Domnitorul aude de monahii aceia È™i le face o danie de ctitorie: se ridicå ziduri È™i chilii; se face o bisericå mare; aÈ™a apare mînåstirea. ÃŽn istoria ei duhovniceascå, mînåstirea începe så numere È™i alÈ›i mari oameni bineplåcuÈ›i lui Dumnezeu. ObÈ™tea se înmulÈ›eÈ™te È™i, cum fiecare cålugår trebuie så aibå chilia lui, o parte din obÈ™te, sub un conducåtor, pleacå într o pustietate vecinå, unde ridicå o nouå mînåstire. Dintre cålugåri se aleg cei care au meÈ™teÈ™ug la icoane; aceÈ™tia își fac ucenici. Dintre cålugåri se aleg cei care au pricepere la cårÈ›i È™i la condei; își fac È™i aceÈ™tia ucenici. Dintre cålugåri se aleg cei care au darul de a vindeca; aceÈ™tia își fac È™i ei ucenici… Apar, astfel, primele forme organizate de învåÈ›åturå. Și cum învåÈ›au? ÃŽnvecinîndu se — dupå modelul Schimbårii la FaÈ›å: «Petru a zis cåtre Iisus: ÃŽnvåÈ›åtorule, bine este ca noi så fim aici È™i så facem trei colibe: una Þie, una lui Moise È™i una lui Ilie…» Chilia duhovnicului e prima catedrå. Mînåstirea se ridicå în jurul chiliei duhovnicului È™i orice lucru capåtå un alt punct de referinÈ›å. Raportul universal este cel de duhovnic–ucenic; relaÈ›ia cu cerul este tot o relaÈ›ie filialå, È™i tot aÈ™a relaÈ›ia cu statul sau cu credincioÈ™ii. Iar aceastå relaÈ›ie atrage dupå sine nevoia unei învecinåri: «så facem trei colibe…» Ucenicul devine martor al existenÈ›ei duhovnicului, iar învecinarea se transformå în învåÈ›åturå. Mai întîi e sfat, dojanå, certare, orientare, dupå care se ajunge la forme teoretice È™i mistice. Duhovnicul îi împårtåÈ™eÈ™te ucenicului viziunile, preocupårile; îl problematizeazå. Dar, în tot acest traseu pedagogic, niciodatå duhovnicul nu face apel la ideile lui proprii, la «opera» lui, ci la TradiÈ›ie, care îl transcende. Testamentar, fårå rest sau gratuitåÈ›i, discursul învåÈ›åtoresc al duhovnicului se transformå, treptat, în È™coala exegezei biblice È™i patristice, iar mult mai tîrziu, o datå cu intrarea în alte vîrste ale trupului È™i sufletului, aceastå È™coalå devine È™coala rugåciunii exclusive. Ca rugåciunea lui Iisus, de exemplu.
Modelul învåÈ›åtoresc al învecinårii a trecut È™i în culturå, în formele profane ale educaÈ›iei. ÃŽncepem så avem curente È™i È™coli, mentori, corifei: generaÈ›ia junimistå, generaÈ›ia nåistå (a lui Nae Ionescu), generaÈ›ia interbelicå (Noica, Eliade, Cioran, ÞuÈ›ea). ÃŽn comunism, modelul se ascunde, firav, în manifeståri de grupuri mici. Noica înså afirmå deschis necesitatea modelului paideic, iar de aici toatå acea emulaÈ›ie paradoxalå din anii ’70–’80. Dupå decembrie 1989, modelul a încetat så mai funcÈ›ioneze ca autoritate valoricå; s a produs o substituire a esteticului cu eticul, a gînditului cu fåcutul, a autohtonului cu universalismul, a credinÈ›ei cu convingerea. — NiÈ™te erori care s au È›inut lanÈ› È™i care au reuÈ™it så lege È™i så opreascå orice aspiraÈ›ie cåtre un model autentic. Pentru prima datå la noi apare ideea de «personalitate a zilei» sau, ironic, stea a zilei: un personaj care nu are limite în manifestare È™i care își impune, în mod efemer, stilul… Punerea în curgere a «modelelor» a însemnat distrugerea minimei raportåri la Model, care se caracterizeazå, înainte de orice, prin constanÈ›å È™i neconjunctural.
ApariÈ›ia lui Petre ÞuÈ›ea a îmbråcat, în aparenÈ›å, toate formele nemodelului. Conjunctural, mediatizat, vorbåreÈ›, fårå «operå», labil politic, miÈ™cîndu se între dreapta È™i liberalism, vulgar uneori, deranjant prin insistenÈ›a criticii comunismului, prieten cu oameni celebri, declarat geniu fårå så se cunoascå motivele etc.; peste toate acestea, vine tîlcul lui Avva Antonie: «Va veni vremea ca oamenii så înnebuneascå, È™i cînd vor vedea pe cineva cå nu înnebuneÈ™te se vor scula asupra lui, zicîndu i cå el este nebun, pentru cå nu este asemenea lor.» ÃŽn mijlocul atîtor «modele» È™i «personalitåÈ›i ale zilei», modelul real nu avea cum så se manifeste decît ca nemodel…
Smerit, cu verbul încins de datoria de a spune ceea ce lumina interioarå È™i dragostea lui Dumnezeu i au descoperit, uzînd de o gramaticå pe care numai marii convertiÈ›i deveniÈ›i apologeÈ›i o pot avea, senin, rîzînd în faÈ›a existenÈ›ei ce È™i a aråtat sensul nemuritor, blînd È™i puternic în învecinarea lui cu oamenii È™i cu cerul, ÞuÈ›ea e un necontenit îndemn la învåÈ›åturå. Agale, linie cu linie, termen cu termen, concept dupå concept, adevår revelat dupå adevår revelat, el ne duce în zona ultimå, a adormirii într o parte, cînd omul, spiritualizîndu se, adoarme pentru lumea de aici È™i se trezeÈ™te pentru cea de dincolo, întorcîndu se apoi cu un elan colonizator È™i luminåtor ce poate så surprindå pe insomniacii, lucizii È™i gravii lumii acesteia È™i numai ai acesteia.
Nu cunosc, deocamdatå, decît o micå parte din textele lui ÞuÈ›ea. Nu am descoperit nimic surprinzåtor, cu toate cå, în esenÈ›å, cuprind aceleaÈ™i lucruri ca È™i dialogurile cu el. Am presimÈ›irea — dacå în lumea spiritului presimÈ›irea poate fi un punct de plecare — cå nu opera, pe care nici n a visat o, va face din ÞuÈ›ea un model, ci mai degrabå, dacå nu chiar exclusiv, oralitatea. Personalitate mårturisitoare, ÞuÈ›ea are în oralitate forma cea mai adecvatå de predicare; dar oralitatea nu înseamnå pur È™i simplu vorbire — ci, prin rigorile È™i legile de care ascultå, se constituie totuÈ™i într o operå; un alt fel de operå, dar, în cele din urmå, o operå. Și în cazul acesta, care putea fi secretul farmecului unei asemenea opere orale? ÃŽn primul rînd, ÞuÈ›ea declama È™i construia ideea enunÈ›atå. Avea un discurs ce descria cu precizie imaginea, materializatå aproape, a unui turn de cetate: începea cu o punere în cadru, în peisajul cåruia se ridica turnul; enumerînd definiÈ›iile date de alÈ›ii, tratatele È™i autorii în chestiune, reuÈ™ea så formeze o ambianÈ›å din care se putea lansa analiza mai departe; cu o gesticå sigurå, de meÈ™ter, ridica dintr o miÈ™care turnul afirmaÈ›iei abrupte, fårå tatonåri sau opriri. La nedumerirea celor de faÈ›å, aducea contraforÈ›ii argumentelor, fåcînd afirmaÈ›ia iniÈ›ialå încå mai incitantå — cu cît era, acum, È™i documentatå. Urmau suavele înflorituri, zîmbete, ferestre în ogivå cu fierårie frumos lucratå, poante, întîmplåri, exemple… Cineva aduce o completare care seamånå cu o obiecÈ›ie; supårat oarecum, urcå rapid în vîrful turnului, reenumerînd, pe trepte, argumentele. Ajuns sus, îl întreabå pe respectivul dacå mai are ceva de obiectat: desigur! — închis în sine, vrînd parcå så spunå cå le aratå el turbulenÈ›ilor, își aranjeazå crenelurile, calculeazå deschizåturile, poziÈ›ioneazå tunurile È™i aÈ™teaptå. ObiecÈ›ia råmîne; toÈ›i aÈ™teaptå explozia. Dar el coboarå agale, rîzînd; îl ia de mînå pe contrariat È™i cu o privire ghiduÈ™å, dar fermå, îi aratå din nou care sînt argumentele; adaugå nu alte argumente, nu! — ci noi afirmaÈ›ii, È™i mai nåucitoare…. Cînd, într un sfîrÈ™it, opozantul se declarå înfrînt, îi ia pe toÈ›i cei de faÈ›å È™i, pedagogic, cu un aer uÈ™or plictisit, le aratå dintr o altå perspectivå a peisajului baza turnului. Le povesteÈ™te cît de greu a adunat tot ce se vede acolo, jos, în neÈ™tiuta temelie. Uimirea È™i bucuria cresc. Urcînd într un tîrziu treptele turnului, cei de jos îl våd apårînd cînd la o fereastrå cînd la alta, pe måsurå ce urcå; prezenÈ›a lui suitoare devine parcå un argument, prea vast spre a se aråta în întregime, dintr o datå…
Alteori, cînd durerea gîndului venea din durerea trupului, discursul lui ÞuÈ›ea era o infinitå psalmodiere. Cuvintele curgeau fårå È›inta de a se aduna într un loc, veneau spre celålalt ca un dar nelimitat. Gesturile erau calde, mai puÈ›ine gråbite, iar chipul completa, prin riduri È™i ochi, punctuaÈ›ia frazei. Turnul, de data aceasta, nu se termina cu platforma de tunuri polemicå, båtåioaså, ci culmina cu o cruce, vådit ridicatå pentru a È™ti oricine cå acolo nimeni nu vrea så lupte cu nimeni, cå acolo, la urma urmelor, nu e decît un «båtrîn inteligent» care ar dori, cu bucurie È™i teamå, så simtå prezenÈ›a lui Dumnezeu. Acest fel de discurs culmina cu amintiri din vremea copilåriei sau cu lungi meditaÈ›ii asupra neîmplinirii È™i morÈ›ii, toate topite într un nesfîrÈ™it dialog în care întrebarea cerea råspunsului îngåduinÈ›a de a deranja — iar råspunsul cerea întrebårii îngåduinÈ›a de a fi iertat dacå nu este la aceeaÈ™i temperaturå È™i în aceeaÈ™i ardere.
Prin cele douå feluri de discurs ÞuÈ›ea reediteazå în mod salvator modelul monahal, al învåÈ›åturii prin învecinare, reinstaurînd, prin dialog, raportul de duhovnic–ucenic care ar trebui så funcÈ›ioneze în orice întîlnire umanå ce nu vrea så dea obol gratuitåÈ›ii. ÞuÈ›ea ne a reobiÈ™nuit, în spaÈ›iul cultural, cu premisele teologale, refåcînd traseul iniÈ›ial, reintegrator în origini, al culturii spre cult. Discursul lui e unul creÈ™tin mårturisitor, tinzînd cåtre delimitarea între omul ca fiinÈ›å ce apare È™i dispare fårå sens È™i omul ca fiinÈ›å religioaså, fåcutå dupå chipul È™i asemånarea lui Dumnezeu. Recuperator, discursul lui ÞuÈ›ea jaloneazå drumul omului contemporan cåtre opÈ›iunea spiritualå finalå.
14 ianuarie 1991
Am avut aståzi o discuÈ›ie teologicå lungå. Multe nedumeriri ale tinereÈ›ii lui, ÞuÈ›ea mi a mårturisit cå nu le regåseÈ™te în tinereÈ›ea mea. Sînt de altå naturå, poate, È™i mai periculoase, am obiectat eu. «Cine È™tie?…» Ne am plimbat de a lungul întregii biblioteci, el cerîndu mi så deschid o carte la întîmplare È™i så i citesc o paginå. De cele mai multe ori, îmi reconstituia întregul cårÈ›ii sau numai contextul, lårgit, al paginii respective. L am întrebat de ce face acest efort de memorie; mi a spus cå nu e un efort de memorie, ci un efort de idee; reface ideatic conÈ›inutul, iar nu literal. Uneori nu È™i aduce aminte de vreo carte; rîzînd, îmi spune cå nu vrea så fie un erudit în lumea drepÈ›ilor, acolo la mare preÈ› fiind simplitatea È™i såråcia cu duhul, adicå smerenia.
ÃŽi vorbesc despre decembrie ’89, care, låsînd la o parte implicaÈ›iile politice ulterioare, e un moment de regåsire a libertåÈ›ii, aceastå libertate trimițînd, în esenÈ›å, la regåsirea lui Dumnezeu. ÃŽmi spune cå toatå viaÈ›a de puÈ™cårie, pentru el, se reduce la acest dublet: Dumnezeu–libertate. «Dumnezeu nu poate fi conceput decît ca izvor al libertåÈ›ii, libertatea ca atare fiind un dar.» ÃŽl întreb cum poate acest dar så se întoarcå împotriva celui care l a fåcut. «Ateii întorc darul prin negarea dåruitorului, or ateii sînt beneficiarii libertåÈ›ii divine, dovadå cå nu i tråsneÈ™te nimeni.» Dar chiar dacå nu negåm dumnezeirea, de multe ori avem totuÈ™i o atitudine relativå faÈ›å de ea. «Adicå vrei så spui cå în fiecare dintre noi e un dram de ateism!» Cam aÈ™a ceva… «E drept cå nimeni nu poate vorbi în mod absolut cert despre Dumnezeu.» ÃŽmi povesteÈ™te cum adevårata lui convertire a fost rezultanta chinurilor din închisoare; este convins cå suferinÈ›a råmîne totuÈ™i cea mai mare dovadå a dragostei lui Dumnezeu.
De fapt, aÈ™a cum singur mårturisea, traiectoria lui ÞuÈ›ea în spaÈ›iul spiritual descrie trecerea de la pågînism la creÈ™tinism, de la Platon la Pavel. ÃŽmi spune cum vede relaÈ›ia dintre cei doi È™i cît de mult îi iubeÈ™te, chiar dacå Platon este captivul zeilor, iar Pavel este sluga lui Dumnezeu. «Îi uneÈ™te ideea aceea, intuiÈ›ie la unul, revelaÈ›ie la celålalt, a invizibilelor.» ÃŽl întreb dacå invizibilul lui Platon, ca È™i cel al lui Pavel, nu ar putea fi identificat cu în sine le lucrurilor; da, cu condiÈ›ia de a vedea în aceastå identificare un efort de întîlnire a metafizicii cu mistica.
Ca legiuitor, ca om ce se pregåtea så diriguiascå locuirea umanå, nu s a inspirat niciodatå din ordinea supranaturalå a religiei? «Sigur cå da.» De multe ori se gîndea la augustinienele cetåÈ›i ca la expresia «civicå» a jocului dintre cele douå lumi: cea de aici È™i cea de dincolo. «Cu toate acestea, binele È™i råul, aplicate celor douå lumi, nu funcÈ›ioneazå ca atare, deoarece au un unic Creator, bun prin esenÈ›å. Binele È™i råul sînt conceptele pedagogiei lui Dumnezeu faÈ›å de oameni.»
Bånuiesc cå este uimit È™i copleÈ™it de progresele tehnice ale lumii cu care a apucat så fie contemporan în aceÈ™ti ultimi ani. ÃŽmi råspunde cå nu vede în rachetå nici un adevår, ci doar o mecanicå pur materialå, înså nesemnificativå; cu tot progresul tehnic, omul va råmîne în univers, ca fiinÈ›å semnificativå, prin gesturi, atitudini È™i afecte.
ÃŽÈ™i aduce aminte de timpul cînd era la È›arå, acaså, cu familia, printre livezi È™i cîmpuri. Sårbåtorile nu le tråia cu fast, ci doar cu emoÈ›ie. «La È›arå e È™i greu så fii fastuos; e mult prea fastuoaså natura, pentru a mai adauga ceva omul.» Nu i a plåcut niciodatå supradimensionarea. A considerat o o zeificare stupidå È™i neconcludentå.
Regretå cå nu a fost un mare gimnast. A fåcut o gimnasticå oarecum unilateralå: gimnastica minÈ›ii. Dar aÈ›i simÈ›it nevoia unei completåri fizice? — «Uneori.» ÃŽi spun cît de mult m a speriat, într o noapte, cînd s a sculat ca så meargå la baie: nu credeam cå e atît de înalt! E normal cå s a înålÈ›at atît — viaÈ›a a tras de el. Rîde. Oricum, e «doar un È›åran care a ajuns la oraÈ™ exclusiv datoritå inteligenÈ›ei».
ÃŽl întreb, ca admirator al Școlii Ardelene, ce pårere are despre relaÈ›ia catolicism–ortodoxie È™i cum a funcÈ›ionat aceastå relaÈ›ie în istoria È™i mentalitatea româneascå. Nu crede cå soluÈ›ia catolicå, propuså de uniÈ›i, e valabilå, deoarece nu ortodoxia a adus România în situaÈ›ia în care e aståzi. Fiu de preot ortodox, se simte legat de aceastå confesiune nu numai liturgic, ci È™i genetic. Protestantismul îl concepe ca o erezie; o forÈ›å moralå cu implicaÈ›ii aparent religioase. Cît despre sectele neoprotestante, acestea sînt degeneråri publicitare ale sentimentului intim religios.
Singura dilemå pe care o are în cîmpul credinÈ›ei creÈ™tine este legatå de poziÈ›ia cålugårului în lume. Cålugårul desåvîrÈ™eÈ™te existenÈ›a negînd o, oprind o la el însuÈ™i; el nu are un destin perpetuator, ci unul individual esenÈ›ializator. Și dumneavoastrå, în linii mari, sînteÈ›i un cålugår! ÃŽmi zîmbeÈ™te cu È™iretenie È™i mi spune cå e un cålugår ce se sustrage autoritåÈ›ii canonice, neaparÈ›inînd de nici o mînåstire.
ÃŽn închisoare, ca È™i în libertate, nu s a simÈ›it niciodatå misionar, propovåduitor? ÃŽmi råspunde cå misiunea este expresia dinamicå a vocaÈ›iei, înså el nu simte cå a avut aceastå vocaÈ›ie. El a purtat ideile È™i credinÈ›a precum poartå vîntul microbii… Și aÈ›i reuÈ™it så i îmbolnåviÈ›i pe mulÈ›i? «Sper!…» ÃŽmi povesteÈ™te de «predica» pe care a È›inut o la Aiud, timp de trei ore, cu picioarele în apå, slåbit fizic, epuizat. A vorbit atunci despre diferenÈ›a dintre Platon È™i Hristos, aråtînd cå primul nu existå în comparaÈ›ie cu cel de al doilea — dumnezeire întrupatå. A vorbit cu patos È™i cu vehemenÈ›å. Le a pus în vedere camarazilor de suferinÈ›å cå numai prin mijlocirea credinÈ›ei pot så se mîntuiascå din ispita cea mare a puÈ™cåriei, unde la fiecare pas È›i se oferå ocazia de a tråda, de a abdica pentru un blid de mîncare… Dupå terminarea celor trei ore, a leÈ™inat. De atunci, cîțiva preoÈ›i care ascultaserå È™i ei predica l au declarat mitropolitul lor. «Petre ÞuÈ›ea, mitropolit de Aiud!…»
ÃŽmi mai povesteÈ™te despre «universitatea» din temniÈ›å — în al cårei «an È™colar» È›inuse È™i el predica despre Platon È™i Hristos —, despre programul de plimbare, cînd «vizita cerul», singura «patå» a acestei vizite fiind påcatul invidiei! — invidia pe libertatea påsårilor.
ÃŽl întreb care a fost perioada de acumulare cea mai fertilå, pe care se bazeazå formidabila lui aparaturå de trimiteri È™i conexiuni; evident, perioada studiilor universitare, ca È™i cea de dupå aceea, pînå la arestare. Dupå treisprezece ani de temniÈ›å, revenirea la bibliotecå nu cred cå mai avea acelaÈ™i haz… ÃŽntr adevår, înså el a fost de o structurå livrescå în sens bun, deoarece «în afarå de cårÈ›i nu tråiesc decît dobitoacele È™i sfinÈ›ii: unele pentru cå nu au raÈ›iune, ceilalÈ›i pentru cå o au într o prea mare måsurå ca så mai aibå nevoie de mijloace auxiliare de conÈ™tiinÈ›å». Considerå emanciparea de sub cårÈ›i sinonimå cu emanciparea omului antic de sub teroarea religioaså, în care își cerea în fiecare zi iertare lui Dumnezeu cå existå. ÃŽi spun de marea mea uimire în faÈ›a discursului preoÈ›esc în care Dumnezeu e prezentat mai mult terifiant decît liniÈ™titor. ÃŽmi råspunde cå e una dintre reacÈ›iile faÈ›å de RenaÈ™tere, care a autonomizat prea mult fiinÈ›a umanå, pînå la limita ieÈ™irii acesteia de sub fruntariile conÈ™tiinÈ›ei justiÈ›iei divine.
Recitå psalmul lui Arghezi: «Tare sînt singur, Doamne, È™i pieziÈ™!…», gustînd îndelung sevele amårui ale lui pieziÈ™. PieziÈ™ faÈ›å de lume, spun eu; nebunii pentru Hristos sînt pieziÈ™ pe lumea aceasta È™i, inevitabil, singuri. Må aprobå È™i îmi povesteÈ™te cum a încercat el så i facå unui gardian din închisoare deosebirea dintre Jaspers È™i Heidegger, È™i acela, culmea, a înÈ›eles. Zice: «Era ca È™i mine — pieziÈ™.»
ÃŽncheiem ziua, una dintre cele prea puÈ›ine ale învåÈ›åturii prin învecinare, ascultînd muzicå: un Mozart. ÞuÈ›ea adoarme, nu înainte de a mi spune cå singurul vehicul cåtre Dumnezeu este ritmul iubirii dintre oameni.
Eu mai stau cîteva ore, în noapte, citind Don Quijote de la Mancha; må opresc la pagina în care Cavalerul Tristei Figuri se pregåteÈ™te pentru lupta cu turma de himere.
15 ianuarie 1991
DimineaÈ›a, a exclamat: «Ce bine cå sîntem împreunå!» ÃŽi era teamå så nu fi plecat. E din ce în ce mai legat de o existenÈ›å vecinå, ca un ecou la viaÈ›a lui, pe care È™i o simte uneori epuizatå, alteori nimicitor de energicå. ÃŽn mijlocul acestor variaÈ›iuni, eu sînt o constantå, un reper de adîncime în funcÈ›ie de care se menÈ›ine linia de plutire.
ÃŽl întreb ce facem aståzi. Greu de spus; ar vrea så fie mereu degajat, så tråiascå în plåcerea nelucrului. De fapt, am observat cu cîtå plåcere È™i bucurie întîmpinå noaptea. Somnul, îmi zice, e singura stare în care se rezolvå încordårile È™i jocurile metafizice È™i mistice. Regretå cå una din neplåcerile båtrîneÈ›ii este pierderea treptatå a capacitåÈ›ii de a dormi profund È™i mult… E îngrozit de aspectul dinamic al somnului, de vise È™i nåluciri; pentru el, verbul a face e o calamitate. Care e, atunci, soluÈ›ia odihnitoare, dacå somnul se altereazå în atributele lui fundamentale? «RevelaÈ›ia È™i extazul.» Dar È™i aici intervine o distincÈ›ie… «Evident: revelaÈ›ia e primirea unui adevår, iar extazul e o stare care poate primi un adevår sau nu… Eu, pînå la vîrsta mea, dragå Radule, nu am avut parte de nici o revelaÈ›ie; am cunoscut lumea în mod fragmentar.» AÈ›i fost poate prea sigur pe capacitåÈ›ile intelectuale È™i nu aÈ›i vrut så ieÈ™iÈ›i din fortåreaÈ›a eului. «Adevårat: în revelaÈ›ie nu È›i aparÈ›ii, ci È›i se comunicå ceva, peste tine.» ÃŽi povestesc proba de foc a acceptårii în mînåstire: novicele, candidatul, este pus så batå o zi È™i o noapte, cu nuiaua, un copac; dacå rezistå È™i nu se scandalizeazå È™i nu considerå lucrul acesta fårå raÈ›iune, È™i dacå nu l abandoneazå, atunci este primit în noviciat, în pregåtirea pentru cålugårie, deoarece cine nu poate så treacå peste nebånuitul È™i neraÈ›ionalul hotårîrilor omeneÈ™ti — în cazul acesta: peste pedagogia stareÈ›ului — cum va putea så treacå prin cåile neÈ™tiute ale educaÈ›iei divine?
ÞuÈ›ea îmi spune cå a intuit È™i el aceastå logicå a credinÈ›ei, supunîndu mi atenÈ›iei chiar o definiÈ›ie pe care o construieÈ™te pe loc: creÈ™tinul nu då, nu oferå, ci acceptå. Și adaugå: oriunde apare un efort, înseamnå cåutare. ¥ntr adevår, a bate copacul cu nuiaua nu e un efort, ci o binecuvîntare, nu e o muncå, ci un canon. — Dovadå cå, în mînåstire, cålugårul care aduce apa de la fîntînå nu face munca de a aduce apa de la fîntînå, ci are canonul de a aduce aceastå apå; e o altå ordine aici… Și în logica aceasta È™i puÈ™cåria pe care aÈ›i fåcut o e altceva decît o simplå detenÈ›ie, nu? «Nu vreau så spun cå atunci cînd am fost închis nu aveam påcate care så nu mi justifice faÈ›å de mine pedeapsa lui Dumnezeu, dar, cum spuneai, e vorba de altceva.» Poate de aceea puÈ™cåria a dat oameni ai credinÈ›ei, ca dumneavoastrå. «Adevårat. Orice mare inteligenÈ›å e o pedeapså. Omul vrea så ajungå în lumea drepÈ›ilor, iar nu în cea a celor juÈ™ti; justul are ceva logic, raÈ›ional.» ÃŽl întreb care este diferenÈ›a dintre just È™i util. «Utilul nu se confundå cu justul; utilul e o necesitate materialå, în timp ce justul e o necesitate idealå.»
Revine la ideea puÈ™cåriei È™i a canonului. Må întreabå dacå våd generaÈ›ia mea capabilå de jertfa generaÈ›iei lui. Nu È™tiu ce så spun; nu cred cå istoria a surprins, vreodatå, o generaÈ›ie româneascå nepregåtitå pentru jertfå. AÈ™a crede È™i el, cu toate acestea nu poate så nu È™i aducå aminte de trådåtori È™i demagogi. ÃŽmi povesteÈ™te cum li se aducea mîncarea torÈ›ionarilor, într o salå specialå; aveau o mîncare mai bunå, fåcutå nu în închisoare, ci afarå, în oraÈ™. Cum aÈ›i rezistat ispitei? «Påi, nu È™tiu de ce, dar aveam mereu impresia cå haimanalele astea nu vor avea digestie îndelungatå… Și mai e ceva: nu doream så mi stea un os în gît, în drumul meu spre Judecatå, È™i så nu pot da socotealå limpede în faÈ›a lui Dumnezeu.» Rîdem. Se umbreÈ™te la faÈ›å brusc: «Da’ cît am suferit, Radule!…»
Facem cîțiva paÈ™i prin camerå, pentru dezmorÈ›ire. ÃŽmi promite cå la primåvarå vom ieÈ™i la plimbare în CiÈ™migiu.
17 ianuarie 1991
Toatå ziua s au perindat ziariÈ™ti È™i vizitatori. Un ziarist îl chestioneazå pe ÞuÈ›ea asupra unor personalitåÈ›i politice româneÈ™ti actuale È™i a unor jocuri democratice care se petrec în România. Este dezamågit de indiferenÈ›a lui ÞuÈ›ea, care, auzind întrebårile ziaristului, îl întreabå: «Cine guverneazå România aståzi? stînga?» — Da. «Atunci, nu existå politicå!»
Cineva îl întreabå ce este viaÈ›a. ÞuÈ›ea îi spune cå s a întîlnit odatå, pe Calea Victoriei, cu ea, dar nu mai È›ine minte ce au discutat.
Altcineva îl întreabå cum se ajunge la Dumnezeu. ÞuÈ›ea îi råspunde cå dupå informaÈ›iile lui cea mai apropiatå bisericå de Șipotul Fîntînilor (strada pe care locuim) este cea din PiaÈ›a Amzei.
Seara, våzîndu må cå citesc, îmi spune cå era È™i el noctambul. «Am pierdut mii de nopÈ›i. Nu È™tiu de ce, dar noaptea înÈ›elegeam mai bine…» Vorbim despre urmåtorul dialog din Platon pe care l avem de comentat.
Må întreabå mai tîrziu ce evenimente politice mai importante se petrec în lume. ÃŽi spun de råzboiul din Golf. Are o impresie bunå despre americani — teoretic vorbind. «La forÈ›a lor, americanii nu sînt bestiali. Dacå japonezii ar avea forÈ›a americanilor, ar fi pråpåd. Americanii sînt umani. Și È™tii de ce? — pentru cå sînt creÈ™tini. ÃŽn Europa nu am constatat atîta credinÈ›å globalå.»
ÃŽncerc så aplic formula de «credinÈ›å globalå» asupra propriei lui credinÈ›e. Spune: «Nici eu nu sînt total credincios — am momente goale de credinÈ›å; probabil cå nu existå o credinÈ›å intenså, continuå, sau, cine È™tie, nu sînt eu capabil.»
De multe ori m a frapat declararea insuficientei lui credinÈ›e. Este aici un soi de nonconformism: într o lume care, în mod extrem, neagå sau acceptå pe Dumnezeu, ÞuÈ›ea uneÈ™te în mod dezinvolt aceste douå extreme, realizînd o imagine ciudatå, a unui interval de împåcare. ÞuÈ›ea amintea deseori obiecÈ›ia lui Gandhi faÈ›å de creÈ™tinism: perfecÈ›iunea. Se pot identifica în atitudinea aceasta a lui ÞuÈ›ea tråsåturile apologetului: conÈ™tiinÈ›a supraindividualå a unei realitåÈ›i transcendente, care prin superioritate obligå la misiune, È™i, pe de altå parte, smerenia persoanei puse în faÈ›a unei asemenea transcendenÈ›e. Aceastå tensiune între impersonal È™i personal se rezolvå în mod liturgic È™i explicå într un fel dorinÈ›a lui ÞuÈ›ea de a se abandona rugåciunii. ÞuÈ›ea vorbea È™i mårturisea apologetic, iar astfel învåÈ›ai de la el doar învecinîndu te, întîmplîndu te. De aceea, cine a dorit så înveÈ›e de la ÞuÈ›ea a trebuit så meargå la el, aÈ™a cum cine doreÈ™te så L întîlneascå pe Dumnezeu trebuie så meargå la bisericå.
18 ianuarie 1991
¥i spun cå am început så scriu un eseu: ÃŽnvåÈ›åtura prin ÃŽnvecinare. ÃŽi place titlul. «Ce finalitate are?» Conturarea unui nou tip de personalitate: personalitatea puternicå a mårturisitorului, a celui care nu se identificå în mod necesar cu o bibliografie ci, înainte de toate, se identificå cu propria lui viaÈ›å, fåcînd în mod inconÈ™tient, neintenÈ›ional, din viaÈ›a lui o operå. E apropierea, în linii mari, de tipul eroului, de cel care nu se distinge decît prin modul în care È™tie så tråiascå È™i så apere idealul timpului tråirii lui. Nu cred cå existå eroi cu opere; doar cu memorii, uneori. ÞuÈ›ea are operå, în sensul bibliografic al cuvîntului; voi enumera în alt loc posibilele lui cårÈ›i. Dar e un ÞuÈ›ea care nu atrage È™i, ceea ce e mai grav, nici nu convinge. Cumul de date È™i trimiteri, opera lui prinde viaÈ›å în momentul propovåduirii, împrumutînd din sevele povestitorului.
Ceea ce atrage la «predica» de idei È™i atitudini a lui ÞuÈ›ea e fluenÈ›a, coerenÈ›a formidabilå a construcÈ›iilor. Argumentele se îmbinå cu metafore, iar acestea laså loc strigåtului firav, uman, de durere sau de deznådejde. Curgerea lui mårturisitoare e de fapt marea lui artå; el povesteÈ™te ideile, nu le redå; reface «viaÈ›a» unei idei, o pune în tråire È™i firesc. Ideea apare, la un timp, ca rezultantå a unei respiraÈ›ii. Șuguitor ideatic, ÞuÈ›ea mutå regulile romanului cavaleresc în gîndirea È™i gramatica metafizicå. Dincolo de alte posibile aproximåri pe care le poate justifica aceastå artå, discursul lui ÞuÈ›ea ne trimite cu precizie la modelul parabolei, exemplu ideal de idee în miÈ™care, în lucrare. CreÈ™tin, ÞuÈ›ea realizeazå o punte de legåturå între dialogul platonic È™i dialogul apologetic. Ceea ce face posibilå legåtura este preocuparea — deosebit de constantå — pentru fundamental. Or, fundamentalul se manifestå cotidian, ca o poveste.
Dialogurile cu ÞuÈ›ea au o construcÈ›ie liricå È™i cromaticå. ÞuÈ›ea îmi dåruieÈ™te o summa poeticå a poveÈ™tilor lumii, în drumul acesteia cåtre cel mai bun autoportret cu putinÈ›å. Adunare de nume, de citate, de trimiteri È™i concepte, discursul lui ÞuÈ›ea e o paletå de pictor. ÃŽn preajma lui, înainte de orice, înveÈ›i så priveÈ™ti; de aceea È™i vorbirea lui abundå în imagini, în aproximåri în timp È™i în spaÈ›iu, în culoare, nuanÈ›e È™i sunet. Nu este o simplå trecere prin istoria gîndului uman, ci mergere, pas cu pas, înaintea È™i înåuntrul celor mai importante culori care au fost adåugate de om la lumea pe care Dumnezeu i a dat o spre locuire.
Paradoxul discursului lui ÞuÈ›ea, cåci despre un discurs e totuÈ™i vorba, rezidå în faptul cå, real, precis, bazat pe termeni bine delimitaÈ›i, acest discurs laså o amintire de metaforå. Un concept sau o tråire devin metafore — adicå locuri ale trecerii dintr o lume în alta — în momentul în care omului cugetåtor, prin suferinÈ›å sau revelaÈ›ie, îi revine cu acuitate memoria paradiziacå — a stårii prin excelenÈ›å greu de precizat È™i definit, adicå prin excelenÈ›å metaforicå.
ÃŽmi spune cå dorinÈ›a lui ar fi så È™i petreacå ultimii ani de viaÈ›å într o mînåstire. «AÈ™ încheia, ciclic, cu o altå formå de detenÈ›ie, izbåvitoare.» Ar dori så tråiascå în ritmul slujbelor, så se trezeascå în sunet de toacå È™i så adoarmå påstrînd în auz ultimele vibraÈ›ii ale clopotului vecerniei. Ne sfåtuim care mînåstire ar fi cea mai potrivitå. Ne oprim asupra NeamÈ›ului; vrea så tråiascå în ctitorie domneascå… De fapt, uitîndu se la salba de mînåstiri moldovene, toate zidite de domnitori, a ajuns la minunata definiÈ›ie datå lui Eminescu: sumå liricå de voievozi.
ÃŽmi povesteÈ™te de cålåtoriile diplomatice de la Berlin, Budapesta È™i Moscova, de ordinea înfioråtoate a nemÈ›ilor, de amestecul de barbarie È™i de civilizaÈ›ie al ungurilor È™i de tristeÈ›ea È™i jalea moscovite. Cu pårere de råu, îmi spune cum a încetat så mai creadå în protecÈ›ia Apusului; cum a våzut în mod limpede abandonarea noastrå în drågålaÈ™ele mîini sovietice… ÃŽi pare råu, dar se È™i bucurå pentru generaÈ›ia mea, care a crescut doar puÈ›in timp în comunism. Are mari speranÈ›e în revigorarea presei spirituale creÈ™tine româneÈ™ti, cu reguli mai precise È™i mai solide decît cele pe care le a avut presa româneascå în perioada interbelicå. Singurul regret vine din constatarea amarå cå pe cei din generaÈ›ia lui i a dezbinat orgoliul, iar pe cei din generaÈ›ia mea îi poate dezbina prostia. Må sfåtuieÈ™te cu insistenÈ›å så må feresc de proÈ™ti. Cum? «Påi, de cele mai multe ori, proÈ™tii sînt atei, intelectualiÈ™ti pînå peste poate, comunitariÈ™ti È™i foarte toleranÈ›i, în sensul unui dezmåÈ› al libertåÈ›ii. Au o mare rezervå faÈ›å de cei care vorbesc în termenii credinÈ›ei È™i ai naÈ›iunii.»
ÃŽmi recitå iaråÈ™i psalmul lui Arghezi:
Tare sînt singur, Doamne, și pieziș!
Copac pribeag uitat în cîmpie,
Cu fruct amar și cu frunziș
Þepos și aspru n îndîrjire vie…
Contemplå fiecare cuvînt în parte: «Nu e grozav?…» Crede cå poezia aceasta e cea mai potrivitå pentru starea lui actualå. Dar aveÈ›i totuÈ™i fructe dulci! «Sînt amare pentru mine, care le am descoperit prea tîrziu.»
Discursul lui ÞuÈ›ea are o sfiiciune ce ne trimite la modestia esenÈ›ialå a autorilor patristici. Pedagogia lui e repetitivå în sensul celei mai fericite repetiÈ›ii: aceea a cercului îngustîndu se pe måsurå ce se apropie de centru, de locul cu apå vie.
Mårturisitorul gîndeÈ™te testamentar; pentru el, speculaÈ›ia este ispitå, cåci converteÈ™te toate comoditåÈ›ile mintale în tentaÈ›ii ale råului dizolvant. Testamentaritatea È›ine de felul în care mårturisitorul concepe vorba lui cåtre lume: ultimå, fårå adaosuri, totalå, de neschimbat, consolatoare È™i infinitå în tråire È™i aplicare. Gîndirea testamentarå e specificå SfinÈ›ilor PårinÈ›i; ei conÈ™tientizeazå marile dihotomii, structureazå marile întrebåri È™i dau, rugåtor È™i apologetic, rezolvårile cele mai neaÈ™teptate, È›inînd de acea logicå a credinÈ›ei în care nu conteazå ordinea întrebårilor, ci ordinea lumii. Orice råspuns testamentar recapituleazå istoria lumii; marea pedagogie conÈ›inutå într un astfel de råspuns se vede din faptul cå nimic din ceea ce cade sub incidenÈ›a incertitudinii sau a neconsolårii nu e tratat ca atare, ci contextual proniator, teleologic, cu sens. Un obiect, într un testament, e trecut printre altele; o întrebare, în învåÈ›åtura testamentarå, e trecutå printre alte întrebåri — care, toate, duc la o ÃŽntrebare È™i la un Råspuns. Toate preocupårile individuale creÈ™tine sînt atrase spre arhetipul acestora, spre modelul hristic care le întrupeazå È™i le mîntuie.
21 ianuarie 1991
«Din toatå imaginea morÈ›ii, îmi displace mormîntul. Så pui påmînt pe tine!…» Dar sînteÈ›i un È›åran È™i ar trebui ca lucrul acesta så vå facå mai fireascå imaginea påmîntului, fie ea È™i a mormîntului… «Știu eu ce È›åran poate fi acesta? Vreau totuÈ™i un mormînt oarecare: o groapå fårå påmînt, din piatrå.» Vå place så vorbiÈ›i mult despre moarte; reveniÈ›i cu mare insistenÈ›å asupra acestui cuvînt. «De fapt, dragå Radule, nici nu pot så nu må gîndesc la moarte. ÃŽmboldit de puÈ›inul rågaz pe care l mai am, simt nevoia unei recapitulåri generale, care så cuprindå atît viaÈ›a lumii, cît È™i viaÈ›a mea, de ins amårît.» Și orice tentativå de recapitulare culmineazå cu ideea morÈ›ii? «Oarecum; deÈ™i, creÈ™tin vorbind, nu ar trebui så må preocupe atît moartea, cît învierea… Ce så fac? E una din neputinÈ›ele mele: cînd våd cimitirul… înÈ™iruire de morminte, de cruci, de… Cînd eram student la Cluj, locuiam în cåminul Avram Iancu, care era pe strada ce ducea spre cimitir; zilnic vedeam spectacolul morÈ›ii. ÃŽncepuse så nu må mai afecteze, pînå cînd, într o zi, mi a murit un prieten. De atunci, în fiecare cortegiu funerar vedeam propria mea înmormîntare… sinistru, nu?» AÈ›i avut deci de timpuriu o învecinare cu moartea. «Da; È™i m a marcat, cred. Uite, acum, recapitulînd ziua de ieri, am avut de cel puÈ›in douå ori spaima inactualitåÈ›ii. Nu mai aveam certitudinea existenÈ›ei mele; priveam detaÈ™at toatå aceastå zbatere, nu actualizam ce caut în viaÈ›å. Eram chiar revoltat: ce cauÈ›i aici, må? îmi spuneam. ÃŽncet, prezenÈ›a ta, a cårÈ›ilor, a… încetul cu încetul am revenit acaså. Ce poate fi asta? O manifestare preletalå? Cine È™tie…?»
«AÈ™ vrea så ascult muzicå, foarte multå muzicå. Så pun în sunet toatå durerea È™i inactualitatea mea…» Am så aduc casete. «Foarte bine; da’ uite, nu te supåra pe mine cå am atîtea pretenÈ›ii… sînt ultimele izmeneli È™i råsfåÈ›uri de care må mai pot bucura.»

ÃŽnvåÈ›åtura prin învecinare nu este numai învecinarea cu martorul unei lumi ce se apropie, ci È™i o ciudatå proiecÈ›ie. Te înveÈ›i minte; iei aminte, asculÈ›i sunetele din jur, capeÈ›i o oarecare îndemînare, distingi noutatea de vechi. ÞuÈ›ea are înså È™i o noutate veche, valabilå prin faptul cå nu se verificå acum pentru prima datå; ceva din vîrstele lumii ajunse pînå aici, prin el. — Un sentiment cå asist la spectacolul unei concomitenÈ›e de timpuri: toate fråmîntårile lui, toate obsesiile, afirmaÈ›iile È™i construcÈ›iile lui au o temeinicie pe care nu o poate avea un lucru ieÈ™it chiar acum în lume; e o vechime contemporanå probabil cu drumul Damascului.
ÞuÈ›ea se poate constitui într un model È™i datoritå faptului cå niciodatå nu a aspirat la aÈ™a ceva. Unic în cetatea româneascå, de o unicitate pe care numai curajul de substanÈ›å È›i o poate da, el adunå în sine È™i în mesajul såu tot ceea ce poate fi mai salvator pentru fiinÈ›a contemplativå modernå.
Pregåtit så facå parte din «clanul conducåtorilor», dorind så fie om de drept în statul român, ÞuÈ›ea ajunge pînå la noi nu ca om de drept, nici ca un ctitor de aÈ™ezåri umane, cum nu ajunge nici ca autor; ci, peste toate acestea, ajunge în primul rînd ca model.
Calitatea de model poate fi atribuitå unei existenÈ›e atunci cînd omul, în loc så fie reflexul luptei pentru existenÈ›å, este reflexul unei lupte mai înalte: aceea pentru mîntuire. Trebuie så recunoaÈ™tem imposibilitatea modelelor de a mai apårea azi în culturå sau în oricare altå zonå a preocupårilor umane. Lumea aceasta nu mai poate avea modele în ea, din ea È™i cu întoarcere tot la ea. Singurul model care poate fi urmat ca atare este cel care, în lumea aceasta apårînd, ne trimite cu insistenÈ›å în afara ei, într o lume spre care «înaintåm asimptotic». Modelul devine sinonim cu calea spre transcendenÈ›å. Or, în planul credinÈ›ei, al iconomiei bisericeÈ™ti, modelele, cåile prin excelenÈ›å ale transcendenÈ›ei, sînt sfinÈ›ii; iar printre noi, È™i la scara noastrå laicå, modele sînt mårturisitorii, cei care fac legåtura, în conÈ™tiinÈ›a teoreticå, între cer È™i påmînt.
Mårturisitor, ÞuÈ›ea este un exemplu de «cålugårie albå»: deprins cu o existenÈ›å minimå în închisoare, ÞuÈ›ea a continuat È™i în libertate, pînå la moarte, felul acesta de viaÈ›å, în care nu de puÈ›ine ori asceza se intersecta cu såråcia, iar aceasta comunica cu mizeria È™i nevoia. Oricum, existenÈ›a lui mårturisitoare îl consola precum ne consoleazå È™i pe noi aståzi; dar nu în aÈ™a måsurå încît så ne È™teargå orice urmå de vinovåÈ›ie.
24 ianuarie 1991
«În misticå dispare tensiunea dintre obiect È™i subiect.» Mistica opereazå cu valori? «Nu. Valoarea nu È›ine de persoanå; e un obiect util pe care persoana îl dobîndeÈ™te, menÈ›inîndu l prin primire sau cåutare. Dacå ai primit valoarea, ea îți reveleazå È™i utilitatea. Valorii îi este inerentå utilitatea.» Mistica are deci un alt cod valoric… «O altå noÈ›iune asupra valorii. Valoarea reprezintå judecata ce priveÈ™te adevårul.» Adevårul uman, nu? «Desigur. Nici Ideea platonicå, realå fiind, nu opereazå în misticå…» De ce? «Pentru cå Dumnezeu nu È›ine de inducÈ›ie, deducÈ›ie sau reducÈ›ie; credinÈ›a È›ine de intuiÈ›ie. E intuiÈ›ia maximå.» VorbiÈ›i de intuiÈ›ie: m am întrebat È™i eu cîtå justeÈ›e se aflå în judecata unui om, tînår mai ales, bazatå aproape în totalitate pe intuiÈ›ie; sau, mai precis, în sensul în care vorbeaÈ›i de aflarea lui Dumnezeu — se poate spune cå eu am o intuiÈ›ie sau e altceva? «Ai o intuiÈ›ie, dar nu e una misticå, deoarece într adevår misticul e un tip intuitiv, dar e dublat È™i de un geniu religios. Noi, chiar dacå avem intuiÈ›ii, nefiind religioÈ™i în mod perfect, înseamnå cå nu sîntem mistici.»
Cine e filozoful român prin excelenÈ›å? «Nae Ionescu e singurul filozof român: singurul care are acces fårå neliniÈ™te la transcendent. El ancoreazå nu în imanenÈ›å, ci în transcendenÈ›å.» Dar cu toate acestea, îi obiectez, a fost implicat în mod profund în «imanenÈ›a» vremii sale… «Da’ eu n am vrut så fiu legiuitor? È™i asta m a împiedicat så gîndesc?» ÃŽnseamnå cå ar trebui så nu mai facem distincÈ›ie între gînditor È™i conducåtor… «Ba o facem, dar nu i despårÈ›im cu orice preÈ›; sînt tipi care îmbinå în ei È™i una È™i alta.» Så înÈ›eleg cå vå consideraÈ›i unul dintre aceÈ™ti tipi? «Nu chiar. Nu È™tiu cine mi a spus, Radule, cå eu nu sînt om, ci o abstracÈ›ie. A exagerat.»
«…Înainte, fumam cît doi turci. Fumam È›igåri foarte tari. Dacå fumai o È›igarå „Plugar“ lîngå o pisicå, o fåceai så strånute pînå cråpa… Am fumat pînå cînd am fost la un prieten doctor, care mi a fåcut o radiografie; m a întrebat: må Petricå, tu cîți ani vrei så mai tråieÈ™ti? unul sau doi? Din ziua aceea m am låsat pentru totdeauna de fumat. Fårå remuÈ™cåri sau reveniri melancolice.»
AÈ›i avut mulÈ›i prieteni… «MulÈ›i… Petre Pandrea, Nicolae Tatu, Silvan Ionescu, Emil Cioran, Noica, Eliade, Vasile Munteanu, Toma Vlådescu, Ion MoÈ›a, Sorin Pavel, care a murit în mizerie, Racoveanu, Nae Ionescu, Crainic, Horia Stanca… Sorin Pavel, fiul unui profesor din Bråila, a fost licenÈ›iat în filozofie la IaÈ™i È™i trebuia så dea un doctorat la Berlin, pe care înså nu l a mai dat. Nicolae Tatu, profesor de matematicå, întîi a fost de filozofie; ne a È™i vizitat pe aici… Vasile Munteanu, ziarist, a fost redactor la ziarele Adevårul È™i DimineaÈ›a. Era de stînga.» IsteÈ›? «Cît poate så fie unul de stînga! Toma Vlådescu, ziarist de extremå dreaptå, fåcuse nu È™tiu ce studii, dreptul, cred, la Paris. Era franÈ›uzit råu. Petre Pandrea a låsat doar o carte, Portrete È™i controverse, dar a fost un mare jurnalist… Au murit mulÈ›i…» Cred cå oamenii, în vremea dumneavoastrå, puneau mai mult spirit, în ceea ce fåceau, decît aståzi. «Aståzi pun multå È™iretenie — È™i È™tii de ce? Au impresia cå cineva vrea så i tragå pe sfoarå; È™i nu sînt departe de adevår.»
Revine la tema din tinereÈ›e: gîndirea, gîndul È™i gînditorul. «Gîndirea mea, cu cît e mai cuprinzåtoare, cu atît e mai dureroaså. Am momente cînd må simt gîndire purå. E o iluzie: iluzia gîndirii pure. Gîndirea nu poate fi decît coerent formalå; puritatea e inaccesibilå din cauza existenÈ›ei noastre bipolare — psiho biologice.»
Må întreabå dacå am mai scris ceva la ÃŽnvåÈ›åtura prin ¥nvecinare. — Foarte puÈ›in. Am stabilit doar cîteva din funcÈ›iunile È™i atributele ei: în primul rînd, învåÈ›åtura aceasta e binecuvîntarea risipirii. Te abaÈ›i de la cele dinainte ale tale È™i zåboveÈ™ti în locul acela unde È›i a ieÈ™it în cale învåÈ›åtorul; mai mergi ceva È™i iar te opreÈ™ti, lårgindu È›i viaÈ›a. ÃŽn al doilea rînd, învåÈ›åtura te smereÈ™te; tu eÈ™ti cel care vine al doilea, primul fiind învåÈ›åtorul, care a pregåtit È™ederea ta, învecinarea ta. ÃŽnvåțînd, îți recuperezi familia, te aduni iaråÈ™i în logica vieÈ›uirii tale rotunde; miÈ™cårile îți devin calculate, cuvintele måsurate. ÃŽn al treilea rînd, prin învåÈ›åturå, prin locuire în curtea înÈ›eleptului, devii simplu. Te obiÈ™nuieÈ™ti cu monotonia cereascå a lui Dumnezeu, cu ritmurile È™i respiraÈ›iile spiritului; începi så înÈ›elegi ce înseamnå învecinarea cu taina; capeÈ›i din blîndeÈ›ea ritmului liturgic. ÃŽn ultima parte a învåÈ›åturii, învåÈ›åtorul nu te mai È›ine de mînå, nu te mai struneÈ™te. Ai acum un mers optim, fårå grabå sau moleÈ™ealå; învecinîndu te, capeÈ›i certitudinea cå singura scåpare este în sus — iar scara spre cer este lungå, fiecare treaptå trebuind luatå în serios, deosebitå de celelalte.
ÃŽnainte de a se cunoaÈ™te È™i a se iubi, vecinii ridicå garduri stabile, obsesive È™i interogative prin poziÈ›ia lor separatoare, pînå cînd sînt scurtate, låsat fiind un pîrleaz, al trecerii prin salt de la o locuire la alta. Biblioteca È™i Biserica își ridicå zidurile — înalte, obsesive, separatoare; înÈ›eleptul te învaÈ›å så le vezi ca pe niÈ™te învecinåri, ca pe niÈ™te spaÈ›ii la care poÈ›i apela oricînd ai nevoie È™i nu numai… ÃŽÈ›i aratå care sînt pîrleazurile cunoaÈ™terii, fåcînd din tråirea ta în lume un infinit prilej de vizitare È™i iscodire.
O culturå puså sub semnul învecinårii e o culturå cu mai multe È™anse de a transforma existenÈ›a ei în lume într o învåÈ›åturå, pentru sine È™i pentru alÈ›ii. Spiritul capåtå valenÈ›e pedagogice; omul de culturå își ia în serios rolul de educator, avînd o nouå viziune asupra celor din cetate, pe care îi considerå, acum, potenÈ›iali elevi. Se reinstaureazå raportul de cåldurå învåÈ›åtoreascå. Cuvîntul nu se pierde atîta vreme cît este învåÈ›at, transmis testamentar prin învåÈ›åturå. O culturå bazatå pe relaÈ›ia duhovnic (învåÈ›åtor) – ucenic (elev) e menitå unei perpetuåri foarte adînci în istorie. Și mai ales, cu acest nou canon, o asemenea culturå e menitå È™i ascensiunii cåtre cer. ÞuÈ›ea face o necesarå legåturå între durata istoricå a culturii È™i menirea ei în vecie: deopotrivå aparÈ›inînd celor douå planuri, ÞuÈ›ea e un ambivalent semn, cåtre påmînt È™i cåtre cer; ca un hornar colindînd pe stråduÈ›ele vechi ale unei culturi ce nu a țîșnit încå spre universalitate, ÞuÈ›ea, cu scara pe umår, ne îndeamnå la o urcare spre cer care niciodatå nu poate fi prea tîrzie.
26 ianuarie 1991
O zi frumoaså. Zåpada, cîtå a fost, s a topit. Parcå e primåvarå. «Știi ce mi place mie, Radule? Cornuri cu dulceaÈ›å de caise sau de zmeurå; îmi place untul cu måmåligå, ostropelul de pui, cu oÈ›etul åla din el, peÈ™tele fript. Era un peÈ™te sårat, care se desåra, È™i se numea cosac.» ÃŽn puÈ™cårie nu cred cå aÈ›i avut asemenea melancolii gastronomice… «Nu, pentru cå ar fi însemnat så må amågesc prea tare. ÃŽmi aduc aminte cå la mine la È›arå, la Boteni, aveam douå curÈ›i: una mai lungå, lîngå poartå, È™i alta rotundå, lîngå grådinå. Aveam optzeci de gåini… Mi a spus mie o basarabeancå, zice: ruÈ™ii bolÈ™evici sînt cei mai siniÈ™tri mincinoÈ™i de pe påmînt… Pe vremea È›arilor nu existau chei la uÈ™i. Orice vagabond putea mînca; își fåcea trei cruci la icoana Sfîntului Nicolae È™i pleca… Termenul de muncå nu se aplicå la intelect, deoarece munca e legatå organic de membre, iar nu de spirit. Munca e mecanicå.» Dar «munca» intelectualå ce este? «Știu È™i eu…» E poate o ardere? «S ar putea.»
ÃŽmi povesteÈ™te cum mergea la tîrg cu mama, cum își alegea hainele È™i cît de mîndru era la întoarcere. ViaÈ›a de liceu n a fost o viaÈ›å liberå. A stat în internat. Abia în perioada studenÈ›iei a început så se miÈ™te liber, så meargå oriunde È™i så poatå sta în bibliotecå ore întregi. «Am pierdut orice speranÈ›å de realizare a societåÈ›ii drepÈ›ilor, pe care o visam în tinereÈ›ea mea. De ce or fi oamenii aÈ™a de råi între ei? de ce så aibå unul maså de om È™i så l vadå pe altul murind de foame, iar el så crape de såtul? Am auzit cå moartea de foame nu e chiar de nesuportat, înså omul råu seamånå cu pantera: sare la gît chiar dacå e såtulå.»
Vine un grup de studenÈ›i care îl întreabå asupra cåilor pe care trebuie så meargå pentru a nu face compromisuri È™i pentru a se împlini spiritual. ÞuÈ›ea le då sfaturile de rigoare È™i îi trimite cu arme È™i bagaje la modelul generaÈ›iei interbelice, spunîndu le în acelaÈ™i timp È™i ce atuuri au faÈ›å de aceastå generaÈ›ie. Le mai spune cå, pentru a se realiza, trebuie så realizeze intersecÈ›ia între conÈ™tiinÈ›a de generaÈ›ie È™i conÈ™tiinÈ›a individualå. Le cere iertare cå nu i poate însoÈ›i pe drumul acesta, pe care È™i el l a fåcut cîndva È™i pe care ar dori mult så l parcurgå din nou — måcar teoretic. Se consoleazå cu faptul cå poate în sfîrÈ™it, båtrîn fiind, så spunå lucruri care så nu fie suspectate de avîntare revoluÈ›ionarå sau de elan inconÈ™tient. ÃŽi îndeamnå så abordeze punctele esenÈ›iale ale culturii È™i så nu se ducå la intermediari ci, pe cît e posibil, så aibå un contact intim cu sursele. La plecare, studenÈ›ii îl întreabå ce etalon så aibå în måsurarea faptelor lor. — «Eminescu.» Atît? «Ajunge!»
Må întreabå dacå nu cred È™i eu cå tinereÈ›ea e totuÈ™i, pentru cei båtrîni, o consolare. Cum så nu… «Dar vezi, Radule, nu te poÈ›i consola decît în måsura în care eÈ™ti conÈ™tient cå È›i se continuå o operå; înså ce faci atunci cînd nu ai ce så È›i se continue?» VorbiÈ›i de dumneavoastrå? «Nu, eu nici nu må gîndesc în mod serios la o continuare.»
Revine la imaginea omului panterå. ÃŽmi spune cå existå totuÈ™i È™i exemplul bunåtåÈ›ii infinite: bunåtatea materialå umanå, prelungitå prin cea divinå, devine într adevår infinitå. DeÈ™i nu infinitul funcÈ›ioneazå în creÈ™tinism, ci absolutul. Spune cå, pentru unii, infinitul e la fel de periculos ca È™i finitul mizer. Și ce poate apårea în vid? «Nimic. Dumnezeu e absolut. Se vorbeÈ™te despre infinitatea divinå raportînd o la timp È™i spaÈ›iu; oricum, infinitul, neavînd conÈ›inut, este echivalent cu neantul. Deci adevårul, chiar dacå e dual, real È™i logic, este în esenÈ›å absolut.»
ÃŽi spun cå cineva, în preså, l a prezentat ca diplomat; ce pårere aveÈ›i de aceastå prezentare? «Eu nu sînt diplomat. Consider diplomaÈ›ii niÈ™te fotbaliÈ™ti. Eu må consider economist de stat.» Ca economist de stat a avut ceva de spus în perioada interbelicå. «Am încheiat primul tratat economic între Regatul României È™i noua putere sovieticå, la Moscova. Am spus È™i altå datå: nu am slujit È›ara diplomatic, ci eroic.»
«Eu nu candidez la sfinÈ›enie deoarece nu suport durerea fizicå. Nu må pot salva singur. A fi sfînt înseamnå a fi suveranul tåu perfect.» ÃŽn închisoare aÈ›i fost totuÈ™i suveran pe voinÈ›å È™i trup… «Ei, atunci eram cot la cot cu Dumnezeu!» Iar acum? — «Acum, trebuie så må lupt È™i pe cont propriu, dar se vede treaba cå sînt un creÈ™tin imperfect…»
«…Ascultå! Nu credeam så nvåÈ› a muri vr’odatå… Nu e måreÈ›?»
30 ianuarie 1991
DimineaÈ›a, îmi spune cå ar dori foarte mult så iaså la aer. Ar vrea så mergem, dacå se poate, pînå la Boteni, în sat. Vrea så recapituleze geografic viaÈ›a dintru început; så vadå È™i mormintele pårinÈ›ilor — mai ales.
— Dacå Hristos, în grådina Ghetsimani, a spus: «Întristat de moarte este sufletul meu», atunci un pråpådit ca mine ce mai poate så spunå?
— ÃŽn mijlocul pråpådeniei naturii umane, cum poate fi posibil modelul?
— Ca så fii model trebuie så ai calitåÈ›i care, platonic vorbind, så fie demne de imitat.
— Cred cå în lumea modelelor funcÈ›ioneazå distincÈ›ia dintre imitare È™i participare.
— Hristos participå la Absolut, fiind o parte din el, în timp ce eu doar aspir, imit. AspiraÈ›ia e doar o tendinÈ›å, iar nu o participare. CreÈ™tinismul este o religie absolutå, dar, vorba lui Gandhi, are un cusur: e prea perfect! PoÈ›i så l imiÈ›i, imperfect, dar una e imitarea È™i alta e participarea care te face så te realizezi în tine, prin el, în mod total. Sînt foarte puÈ›ini creÈ™tini totali. Sau må înÈ™el eu… Eu înså nu am afirmat niciodatå, cu obråznicie, cå sînt un creÈ™tin perfect.
— De imperfecÈ›iunea creÈ™tinismului dumneavoastrå e legatå È™i teama de moarte?
— Moartea må pune în contact cu Dumnezeu fårå nici o problemå. E adevårat cå tråiesc ca în formula aceea: silå de ziua de azi È™i teamå de ziua de mîine, dar så È™tii cå nu mi convine så mor. Cu ideea morÈ›ii s au împåcat doar sfinÈ›ii.
— ÃŽn disperarea aceasta nu vå deosebiÈ›i prea mult de Cioran.
— Cioran nu e deloc disperat. Eu cred cå se preface. Dar sînt momente cînd disperarea e un fenomen real. Moartea nu e un fenomen real? Neîmplinirea, în imaginea idealului, — cå eu m am gîndit pe mine supraom È™i constat cå sînt o vietate om — nu e o suferinÈ›å? Eu am fost cum poate fi orice om. Nu må deosebesc de nici un om, fiindcå nu fac ierarhii culturale cînd e vorba de destin uman. Prin destin, Kant este egal cu GhiÈ›å Popescu.
— Poate cå vå proiectaÈ›i prea mult în afarå.
— Nu existå om care så nu se extrapoleze, care så nu se proiecteze în afara lui, oricît de mediocru este.
— CreÈ™tinismul nu opereazå cu destine.
— Eu am folosit aici cuvîntul destin în sensul lui comun, iar nu religios. CreÈ™tinismul este o egalitate misticå. Ne diferenÈ›iem în funcÈ›ie de treptele aspiraÈ›iilor noastre spre transcendentul mîntuitor. Realitatea misticå e transcendentå, adicå singura Realitate, cåci ce este imanent nu e real, ci aparent. Dacå anulezi omul mistic, råmîne un animal. De aceea, Eliade lucreazå pe conceptul de homo religiosus.
— Dar cum råmîne cu incapacitatea de a urma modelul creÈ™tin?
— CreÈ™tinismul, gîndit real, e inaplicabil pentru cå e absolut. Știi ce înseamnå a fi creÈ™tin? A coborî Absolutul la nivel cotidian. E imposibil! Doar sfinÈ›ii… da, sfinÈ›ii. Ei sînt creÈ™tini absoluÈ›i. Restul sîntem creÈ™tini organizaÈ›i.
— FaceÈ›i deseori apel la modelul sfinÈ›eniei. Modelul sfinÈ›eniei e un model tinzînd spre modelul hristic, iar nicidecum un model limitå, inhibator.
— Evident. Teoretic. Nu È™tiu cine a spus cå a fi sfînt înseamnå a fi anahoret, dar cå a fi anahoret nu determinå obligatoriu så fii È™i sfînt, deoarece nu ai capacitatea de a face minuni. Eu cred cå dacå apare un sfînt acum, în BucureÈ™ti, rîde lumea de el… Seamånå cu Tånase… ÃŽn lumea modernå, sfinÈ›enia este aproape impracticabilå. — La nivelul cetåÈ›ii. Omul, în general, tråieÈ™te spre sfinÈ›enie, dar nu la sfinÈ›enie. Una e så fii spre PloieÈ™ti È™i alta e så fii la PloieÈ™ti. Aceasta este drama omului modern.
— La nivelul cetåÈ›ii. Dar soluÈ›ia este asumarea personalå a rigorilor spirituale…
— Creștinismul, în esența lui, e legat de actul individuației.
— Ispita cea mare este colectivismul dinamic — care, în formele lui brutale, poate suprima orice efort individual, nerecunoscîndu l ca valabil.
— Uite, de exemplu catolicismul se distinge de ortodoxie prin activism, care dåuneazå Absolutului mistic. Adicå activismul supraîncårcat se cheamå moralism, iar nu religie.
— Se impune o precizie misticå…
— Tot ce È›ine de Absolut exclude ideea de metaforå sau de comparaÈ›ie.
— ÃŽn lumea modernå, omul a mutat centrul spiritual de pe dubla axå a Bisericii È™i a Culturii pe cea din urmå, distrugînd un echilibru mai mult decît necesar.
— Dacå nu e religioaså în sens creÈ™tin, cultura e civilizaÈ›ie. Nu existå culturå laicå; dacå existå, aceea nu este culturå. Nu poÈ›i fi om de culturå în Europa decît creÈ™tin, pentru cå, altminteri, eÈ™ti taxat ca barbar.
— Acestei mutaÈ›ii îi corespunde una mai largå, de pe spirit — în sens paulinic — pe raÈ›iune.
— Unde e raÈ›iunea? Undeva, prin CiÈ™migiu. Am destulå raÈ›iune. Nu mi trebuie mai multå. Nu mi ajutå la nimic. Pot face, pînå la miezul nopÈ›ii, o sutå de silogisme. Inutil. RaÈ›iunea nu ajutå devenirii, deoarece, dacå raÈ›iunea ar fi apariÈ›ie în iraÈ›ionalul speciei, atunci nu ar mai fi nimeni idiot!
— SoluÈ›ia consolårii, invariabil, cantoneazå în religios…
— Cum så nu! Nu vezi ce putoare este, de exemplu, natura? Te face neom È™i då cu tine de påmînt… Am avut o vreme în viaÈ›a mea cînd am avut pasiunea gloriei. Acum mi se pare infantil. Gloria È™i puterea nu consoleazå în nici un fel. Eu sînt un soi de Socrate påcåtos, un om care se risipeÈ™te în cetate. Asta e, de fapt, cultura! M am zbåtut o viaÈ›å întreagå så ajung creÈ™tin perfect È™i probabil nu e de nasul meu. Un creÈ™tin perfect cred cå existå, de vreme ce s a scris o carte ca Imitatio Christi. Eu nu pot så l imit concret pe Hristos, decît doar printr o gîndire religioaså, fiindcå în afarå de religie nu existå decît devenire, adicå neadevår. Din punctul acesta de vedere sînt salvat.
— BåtrîneÈ›ea aduce cu sine o seamå de încercåri.
— Eu nu pot evita neplåcerile båtrîneÈ›ii È™i nu må pot supåra pe Dumnezeu cå m a È›inut pînå la aproape nouåzeci de ani. ÃŽnså båtrînii au o supapå foarte înÈ›eleaptå: au dreptul la neruÈ™inare. O neruÈ™inare nelimitatå. Asta o spun pentru cine nu a ajuns nici måcar så aspire cåtre cer. MulÈ›i båtrîni ar dori så se idiotizeze. Știi cît de fericit e un idiot?… Cînd må gîndesc la suferinÈ›ele båtrîneÈ›ii, îmi dau seama cå în natura asta oarbå cel mai mare geniu este geniul morÈ›ii. Påi închipuieÈ™te È›i cå eu, aÈ™a cum sînt acum, tråiesc cinci sute de ani! Ar fi o catastrofå cosmicå. Faptul cå murim, de cele mai multe ori la timp, este un semn al dragostei lui Dumnezeu pentru noi.
Andrei mi a adus un aparat de înregistrat È™i casete. Am înregistrat, în paralel, douå interviuri care i au fost luate aståzi lui ÞuÈ›ea de cåtre doi ziariÈ™ti din provincie; am de gînd så înregistrez cît mai multe convorbiri, deoarece cred cå geniul protector al lui ÞuÈ›ea nu este Gutenberg, ci Edison.
Sfîntul Iustin Martirul È™i Filozoful are o expresie: «ruÈ™inea de cruce». Și må gîndesc cîți dintre noi avem puterea de a nu ne ruÈ™ina de cruce… ÞuÈ›ea a fåcut din apartenenÈ›a la creÈ™tinism un motiv de manifestare a eului È™i de curåÈ›are a acestuia, demonstrînd cå intelectualul creÈ™tin nu e un handicapat, gramatical È™i conceptual, È™i cå semnul crucii e argumentul nobleÈ›ii noastre. «RuÈ™inea de cruce» e ruÈ™inea de jertfå; treisprezece ani de ne ruÈ™inare sînt o motivaÈ›ie suficientå a vehemenÈ›ei cu care ÞuÈ›ea mårturiseÈ™te credinÈ›a lui.
31 ianuarie 1991
Discutåm depre cum se poate pune o întrebare astfel încît råspunsul, oricare ar fi el, så mulÈ›umeascå; existå o tacticå a întrebårii, care, cu mijloace autonome de zbor, poate så determine structura råspunsului. ÞuÈ›ea îmi povesteÈ™te cu umor despre disperarea hazoaså a întrebårilor fundamentale: «E un soi de furie a esenÈ›ialului. Ar trebui totuÈ™i så fim gata så facem faÈ›å acestei furii, aÈ™a cum preotul este gata oricînd så råspundå sectarului provocator.»
— Cred cå sînt cîteva idei stîncoase, de pe care cineva se poate lansa în våzduhul cercetårilor.
— Evident. Ideea de libertate, ideea de nemurire È™i ideea de adevår. ÃŽnså, ca så vedem adevårul, de exemplu, ar trebui så l consideråm ca fiind material. Noi nu putem ieÈ™i din carcasa simÈ›urilor decît ipotetic. Adevårul absolut noi nu È™tim ce este. Adevårul absolut îl afirmå doar religia. Omul crede cå are o singurå cale cåtre adevår: demonstraÈ›ia. Or, adevårul absolut este indemonstrabil. El este sau nu este. Nu existå cale spre el. De aceea, adevårul e revelaÈ›ie.
— Existå oameni care nu sînt, probabil, permeabili la revelaÈ›ie…
— Cred cå te referi la «proÈ™ti». Viziunea mea, cå proÈ™tii sînt vinovaÈ›i, este în sensul cå aceÈ™tia sînt damnaÈ›i, iar nu cå au vreo vinå penalå. Se discuta cînd eram eu student la Cluj, la cåminul Avram Iancu, despre proÈ™ti. Și vine unul, Tite Gheorghe, peste noi. Despre ce vorbiÈ›i, må? Despre proÈ™ti. Zice: åÈ™tia reprezintå odihna sufletului nostru. Auzi! proÈ™tii reprezintå odihna sufletului nostru…
— Cu ce ar fi compatibili «proștii»?
— Cu progresul tehnic, care nu e un adevår, ci comoditate. Progresul e un util variabil. Ar fi fost util È™i pentru greci avionul, så nu se ducå dintr o cetate în alta cålare pe mågar.
— AlÈ›i refuzaÈ›i ai adevårului se pare cå sînt nebunii.
— Nu se poate spune cå un nebun este inspirat. Pentru cå atunci spunem cå inspiraÈ›ia nu are limite. Inspiratul e un ales. Nebunul e patologic. S a vorbit despre «nebunia crucii», în sensul de exaltare a crucii, adicå de tråire supraintenså a acesteia. Dar asta nu ne aratå decît cå nebunia poate fi folositå È™i în sens metaforic, nu numai în sens patologic. Nu se poate totuÈ™i vorbi de nebunia lui Hristos! Orice om excepÈ›ional este considerat, la începutul vieÈ›ii lui sau chiar È™i mai tîrziu, nebun, adicå nu seamånå cu toatå lumea. A nu semåna cu toatå lumea nu înseamnå cå nu eÈ™ti zdravån, ci cå eÈ™ti supradotat, ceea ce e cu totul altceva… Nebunia continuå, patologicå, aceea situeazå omul în afarå de cei buni. Nebunia e incompatibilå cu spiritul. La un spital de nebuni logica a murit, iar dacå apare, din cînd în cînd, apare ca un paradox — micå oazå de luciditate. E mult mai dramaticå È™i mai impresionantå vizita unei case de nebuni decît a unui spital de canceroÈ™i. Nu È™tiu de ce, pe mine nebunia må impresioneazå groaznic.
— Nebunia demonstreazå, în fond, limitele practice ale medicinei.
— Medicina este arta vindecårii, care teoretic nu are nici o limitå. Dacå cineva, de pildå, are har È™i cu apå sfinÈ›itå te vindecå de cancer, eu iau act de acest lucru în mod È™tiinÈ›ific. Medicina e pe de altå parte limitatå, chiar dacå, spiritual, e fårå limite. Se spune: ce e åsta? E de meserie doctor. Nu e corect. Doctorul, cu sau fårå voia lui, trebuie så È™tie tot. Cåci ce diagnostic îmi poate pune un doctor dacå eu înnebunesc pînå poimîine? Eu sînt un om destul de rafinat, iar dacå doctorul åla nu e ultrarafinat, poate så scoatå din mine un nebun incalificabil. ÃŽntr un fel, nebunia este egalitarå. Un savant nebun, care vorbeÈ™te anapoda, se deosebeÈ™te de lelea Leana, dar conÈ›inutistic nu e departe de ea. Nebunii sînt, intelectual vorbind, uniformi.
— AÈ›i avut vreodatå teamå de nebunie?
— Så È›i spun cinstit… Am înfruntat durerea celor treisprezece ani de închisoare È™i pentru un motiv simplu: am avut o teamå cînd m au arestat, zic — så nu må supunå åÈ™tia la niÈ™te condiÈ›ii de încarcerare (au fost groaznice condiÈ›iile!), încît så må întorc acaså nebun, adicå incapabil de a tråi.
— Frica de nebunie a influenÈ›at È™i îndreptarea cåtre Dumnezeu?
— Absolut!
— Am observat la toÈ›i camarazii dumneavoastrå de suferinÈ›å un aer foarte hotårît. Și o conÈ™tiinÈ›å naÈ›ionalå foarte pronunÈ›atå.
— Noi n am fåcut neamul românesc de rîs. Asta a fost grija mea, te rog så må crezi. ÃŽmi era teamå så nu ofensez neamul românesc. Și toÈ›i din generaÈ›ia mea au simÈ›it aceastå grijå. Dacå må schingiuiau ca så mårturisesc cå sînt tîmpit, nu må interesa, dar dacå era ca så nu mai fac pe românul, må låsam schingiuit pînå la moarte.
— Nu vi se pare uneori deranjantå declararea apartenenÈ›ei la neam? Nu este cumva reminiscenÈ›a opÈ›iunii politice de dinainte de închisoare?
— Știu È™i eu… Acum, eu nu È™tiu dacå noi sîntem apreciaÈ›i pentru ceea ce am fåcut, înså så È™tii cå nu am fåcut o doar declarativ. Cînd eram la o izolare cruntå… Nu È™tiu de ce må supårå corpul bibliotecii… Eram cu Gogu Teguiani È™i avea o cretå în mînå, È™i îi ziceam: mai trage o linie, Gogule!… È™i biblioteca, cu rafturile ei, îmi aduce aminte de liniile alea, prin care måsuram mizeria… Am suferit mult, dar nu È™tiu, Radule… È™tii cum e? Am uitat tot. Am uitat! Poate cå e supapa de siguranÈ›å a existenÈ›ei, cå dacå ar fi o amintire cu acuitate a stårilor de atunci, aÈ™ înnebuni.
— Acum înțeleg de ce îl iubiți pe Don Quijote!
— Pentru cå È™i el a suferit pentru un ideal. E o monstruozitate så suferi pentru ideal în mod fizic.
— Tåria de a suferi pentru un ideal aÈ›i gåsit o, bånuiesc, în anumite date fundamentale ale fiinÈ›ei dumneavoastrå.
— Eu cultural sînt un european, da’ fundamentul spiritual e de È›åran din Muscel.
— Avînd o structurå de felul acesta, ambivalentå, ce apreciaÈ›i la un tînår?
— Pe mine må intereseazå un tînår în måsura în care e savant în È™tiinÈ›a lui È™i e religios.
— Argumentul creÈ™tin e cel mai des invocat pentru poziÈ›ionarea omului în lume. Vå recunoaÈ™teÈ›i în el cu pasiune…
— Religia creÈ™tinå are o virtute pe care n a avut o nici un sistem filozofic în istorie: egalitatea absolutå, nedemagogicå, a oamenilor în faÈ›a lui Dumnezeu. ToÈ›i sînt oameni. CreÈ™tinismul nu e depåÈ™it în istorie de nimic. Totul se poate numi pînå la Hristos preistorie, inclusiv grecii È™i romanii, cu Platon cu tot. E un båieÈ›el… Eu cunosc filozofia greacå foarte bine: nu m am mîntuit cu ea în nici un fel. E mai mîntuitoare o rugåciune într o bisericå din GåeÈ™ti, decît Platon.
— RelaÈ›ia cult–culturå…
— Dupå mine, È›i am spus o È™i ieri, cultura se cheamå religie. Iar restul se cheamå civilizaÈ›ie. Cultura este spirit, È™i acest lucru nu se practicå decît în ritualul creÈ™tin, ultimul ritual din istorie, singurul, ca spectacol È™i conÈ›inut, inegalabil. Nu spun toate astea pentru cå sînt båiat de popå, cå asta nu înseamnå nimic, ci pentru cå aÈ™a este.
— Cultura greacå, de exemplu, nu contribuie È™i ea la formarea conÈ™tiinÈ›ei religioase creÈ™tine? S a vorbit despre o «pedagogie spre Hristos»…
— Hristos, pentru a se face prezent, nu are nevoie de Platon. El e Dumnezeu, iar Platon e filozof. Omul capåtå conÈ™tiinÈ›a religioaså în bisericå. Acolo o capåtå. Acolo vede icoanele sfinÈ›ilor, acolo vede pe Hristos. AÈ™a devine È›åranul om, adicå om creÈ™tin, pentru cå existå È™i om pågîn. CredinÈ›a ne învaÈ›å cå omul nu e un model al existenÈ›ei. El imitå modele transumane, dacå vrea så se depåÈ™eascå.
— Imitarea modelelor transumane este determinatå È™i de un oarecare mesianism, în sens creÈ™tin.
— Oarecum. Mesianismul e activist, adicå e vehicularea unor forme care nu i aparÈ›in; el le suportå È™i le poartå. Adicå formele lucrurilor ne fac posibilå cunoaÈ™terea lor, dar nu trebuie confundate cu lucrurile în sine. Toate formele astea pe care le vedem ne anunÈ›å niÈ™te existenÈ›e care nu coincid, în realitatea lor, cu ceea ce înregistreazå ochiul imperfect. Acesta e geniul lui Platon, care n a fost în totalitate captivul imaginilor, ci È™i al esenÈ›elor. De aceea, el vedea lumea ca o iluzie. Tabloul acela, cu grota, e cel mai glorios din istoria gîndului omenesc. Omul vede doar lucrurile în imagine, în ghiciturå, dar nu în sinele acestora.
— ÃŽmi spuneaÈ›i odatå cå apreciaÈ›i religia È™i din cauza ordinii social morale pe care o instituie. Din acest punct de vedere, fåceaÈ›i o paralelå între ortodoxie È™i romano catolicism.
— Ortodoxia È™i romano catolicismul sînt douå surori egale. Nu seamånå cu protestanÈ›ii, care sînt socotiÈ›i din punctul nostru de vedere eretici. ÃŽmi place catolicismul ca ordine. Ortodoxia are înså taine, chiar dacå nu are È™i ordine. Catolicismul organizeazå viaÈ›a aceasta dupå modelele religioase, care sînt un joc între absolut È™i relativ. De aceea, ortodocÈ™ii îi socotesc pe catolici mai puÈ›in religioÈ™i decît ei, adicå nu sînt ståpîniÈ›i de mister, cum sînt ståpîniÈ›i ortodocÈ™ii.
— Aveți o mare admirație pentru ordine și pentru cei care o instituie.
— Ordinea de drept este una din måreÈ›iile omului. Cå în afarå de drept e haos… Ordinea unei cetåÈ›i nu e nici naturå È™i nici supranaturå, ci este ordine de cetate. Ordinea nu trebuie så fie confiscatoare, ci protectoare, deoarece ordinea, în afara adevårului, e dezordine. La germani, e o ordine pe care nu o simÈ›i. Chiar cînd vezi un poliÈ›ist, ca o statuie, pe stradå, nu È›i apare coercitiv — ci regulator. Sînt È™i modeÈ™ti, germanii… Spun cå nu ei au inventat omul acesta germanic, ci e imitaÈ›ia omului francez, care a fost modelul absolut, un timp, al Europei. Noi, românii, nici nu avem nevoie så fim ctitori, cå îi avem ca stråmoÈ™i pe marii ctitori de aÈ™ezåri umane: îi avem pe romani. De fapt, Europa are douå mari glorii: filozofia greacå È™i dreptul roman. Iar peste acestea È™i peste întreg universul se ridicå creÈ™tinismul, european ca formå de manifestare.
— Sub auspiciile traiectoriei spirituale a vieÈ›ii unui om, ordinea se converteÈ™te în conÈ™tiinÈ›å a esenÈ›ei?
— Cînd ajungi så cunoÈ™ti lucrurile esenÈ›iale, Biblioteca NaÈ›ionalå din Paris È›i se pare ca cea din PloieÈ™ti. Eu fac deosebirea dintre sfînt È™i cårturar. Sfîntul este È™i cårturarul se face. A fi inteligent È™i a fi informat intelectual nu e un har.
— Ați muncit mai mult pentru exterior decît pentru interior.
— E adevårat. Am muncit mai mult la construcÈ›ia cetåÈ›ii decît la a mea. De aceea am È™i imperfecÈ›ii… Tot ce am adunat în mine n am construit pe silueta mea, ci am mutat în afarå. Fårå succes, bineînÈ›eles!
— ÃŽn lipsa unei cårÈ›i de vizitå bibliografice, nu aveÈ›i regretul cå nu aÈ›i întemeiat o È™coalå? Dåruirea în afarå ar putea justifica asta.
— Påi nici Nae Ionescu nu a avut! El spunea: må, pe mine så nu må imitaÈ›i, cå asta se cheamå maimuÈ›årealå. FiÈ›i voi înÈ™ivå un model real È™i absorbiÈ›i din univers È™i din viaÈ›å geniul necesar. L am auzit eu! Am dat în afarå È™i nu m am construit îndeajuns din cauza unui entuziasm social. E drept cå nu te poÈ›i face om singur, integral. De fapt, omul integral e o aspiraÈ›ie. PerfecÈ›iunea e ceva de neatins. PerfecÈ›ionarea e un proces, în timp ce perfecÈ›iunea e o stare. PerfecÈ›ionarea e o prezenÈ›å simplå, în timp ce perfecÈ›iunea e o prezenÈ›å absolutå.
— Conștienți într un fel de neputința omului de a atinge perfecțiunea, ateii au înlocuit idealul spiritual cu cel material.
— Materia ca atare nu existå. Ai våzut materie undeva? Nu se poate. Vedem pomi, oameni, cer, stele… Manifeståri ale ei, dar pe ea nu. Lucrul e existenÈ›å, nu materie. La lucruri ajungem, dovadå cå le avem È™i le folosim. Existå un concretism la care avem acces. Påi uite, camera asta, cu tot ce e în ea, este expresia concepÈ›iei concretiste. O vedem ca atare… ÃŽnapoia lucrurilor punem douå concepte. Astfel, înapoia lucrurilor poate så stea: materia sau Dumnezeu. Materia e dumnezeul ateilor.
— Ateii aspirå la gåsirea adevårului în viaÈ›a de aici.
— ViaÈ›a nu se poate spune cå posedå adevår; ea aspirå la adevår. Se vede cå omul e un animal imperfect, nu? E imperfect. Pentru cå eu leg perfecÈ›iunea de nemurire, or nemurirea, în viziunea umanå, este misticå, nu fizicå. Dacå omul tråieÈ™te biologic, nu mai e o fiinÈ›å perfectå… Ce i adevårul în sine nu poate spune nimeni. Simpla comoditate mintalå, adicå ordinea interioarå È™i acordul dintre ea È™i ordinea exterioarå, nu înseamnå adevår. Adevårul poate fi model ideal spre care ne miÈ™cåm asimptotic, din aproape în aproape… Eu cred cå sînt neliniÈ™tit È™i în somn, gnoseologic, nu numai în stare de veghe. Cît eÈ™ti viu, eÈ™ti neliniÈ™tit. Se interpune între noi È™i lucruri — asta a fost minciuna aia, a lui Kant, care nu poate fi evitatå — o perdea senzorialå care ne face så nu avem acces la simplitate. Existå totuÈ™i, spre fericirea noastrå, o normalitate — relativå, dar existå.
— Drumul cåtre simplitate este opacizat È™i de isteria tehnicå È™i informaÈ›ionalå.
— Lumea, acum, e ancoratå în cultul genialitåÈ›ii. Dovadå progresul în afarå, mecanic. Atît. Cu cît sîntem mai avansaÈ›i, mecanic È™i material, cu atît sîntem mai departe de esenÈ›a realå a lumii, de sfinÈ›enie. Un sfînt poate fi È™i analfabet, dar e superior unui geniu, fiindcå ideea de sfinÈ›enie e legatå de ideea de minune. Un sfînt poate face o minune. E posibilå minunea ca faptå a lui, dar la geniu nu. Geniul face ispråvi, nu minuni. Acum, È™i la sfinÈ›enie se pune o problemå: dacå este puritate în sine È™i dacå, pentru a beneficia de conceptul completitudinii, acastå puritate înseamnå perfecÈ›iune. Léon Bloy a spus cå singurul regret valabil este acela de a nu putea fi sfînt!
— O parÈ™ivå alunecare se face dinspre creÈ™tinismul ca revelaÈ›ie spre un creÈ™tinism ca ideologie…
— CreÈ™tinismul nu e ideologie, cå atunci se aseamånå cu marxismul. Religia este expresia unui mister tråit, or ideologia e ceva construit. Dacå scoÈ›i ideea de revelaÈ›ie din creÈ™tinism, nu mai facem biserici, ci facem È™coli primare, universitåÈ›i, È™i în loc så ai colÈ›ul cu sfinÈ›i, ai colÈ›ul cu Newton, cu Galileo, cu Copernic… Nu È™tiu cine a fåcut o glumå cu un «templu al È™tiinÈ›ei». Te pråpådeai de rîs!
— Progresului, în lumea actualå, i se oferå din ce în ce mai mult atributele esenÈ›ei.
— Progresul e palpabil. Dar È™tiu eu ce i asta? Dacå e esenÈ›å? E bine, oricum, cå eu må simt mai bine acum decît în grotå. Nu? Progresul existå, de la o generaÈ›ie la alta, dar nu È™tiu dacå spiritul poate fi gîndit progresiv. Spirit este È™i la un cosaÈ™, È™i la Kant. ÃŽn grade diferite. Se mai poate vorbi de esenÈ›a spiritului, cînd are grade diferite? Eu nici nu È™tiu dacå omul a atins adevårul în sine. El concepe uneori adevårul în forma unei comoditåÈ›i socio mintale, adicå dacå nu eÈ™ti deranjat în construcÈ›iile logice ale minÈ›ii, te crezi cå eÈ™ti adevårat. Adevårul în sine nu l posedå nimeni. Adevårul în sine e Divinitatea. Dacå eÈ™ti cu Hristos tråieÈ™ti în adevår fårå så vrei. E conceptul participaÈ›iei. Unii oameni — sfinÈ›ii — sînt posesorii revelaÈ›i ai adevårului È™i alÈ›ii sînt guvernaÈ›i de conceptul participaÈ›iei. Dar È™i participaÈ›ia e un act spiritual, care presupune o stare. Nu orice om poate participa. De pildå în fizicå, participå toÈ›i È›åranii la fizica lui Einstein?… Adevårul în sine e de necunoscut de cåtre omul singur. Asta a spus o È™i Kant. E inaccesibil la scara omului. Lucrul în sine al lui Kant e o limitå, e o stare limitå È™i la care totuÈ™i nu ajungi, ci spre care te miÈ™ti. Omului nu i este interziså calea spre adevår… Am spus eu odatå cå dacå un preot din Bårågan, cînd se roagå, este Dumnezeu cu el, atunci preotul åla înlocuieÈ™te toatå Academia Românå…
A urmat un dialog nåstruÈ™nic despre sistemul solar; am încercat så refacem ceva din uimirea primului om care s a uitat cu mai multå atenÈ›ie spre cer. ÞuÈ›ea crede cå acel om nu putea fi decît un muntean, un påstor. Cu detaÈ™are, graÈ›ie, naivitate È™i profunzime, am dialogat douå ore aÈ™a cum se dialoga, pe timpuri, în È™colile ateniene sau în cele asiatice — cu multå culoare, aproximînd subiectul. Se fåcuse noapte, iar de la etajul opt al camerei noastre se vedea luna mergînd spre CiÈ™migiu. Am stins lumina È™i preÈ› de o jumåtate de orå, cît a stat în cîmpul nostru de cercetare, ne am uitat la ea cu atenÈ›ie. «Radule, în lunå direct nu putem fi, pentru cå nu e locuibilå. Mi s a spus cå nu are atmosferå.» Poate de aceea e atît de albå, nu credeÈ›i? «Se poate. ÃŽi admir pe cei care s au dus în lunå È™i care s au întors.» AÈ›i vrea så locuim undeva anume? «Påi nu È›i am spus cå vreau så mergem la mînåstire? De fapt, pentru filozofi orice loc în spaÈ›iul terestru este egal; vreau så spun cå orice loc în spaÈ›iu are condiÈ›ii obiective de existenÈ›å.» Luna a dispårut; ne întoarcem cu ochii È™i cu gîndurile în camerå… «Påmîntul, planeta asta din sistemul solar, dragå Radule, pare un mister cum permite viaÈ›a. Nu numai cå o permite, dar o È™i favorizeazå. Eu nu våd în afarå de Påmînt un loc unde am putea vieÈ›ui. Dumnezeu ne a plasat aici, în condiÈ›iile astea fåcute tot de El.» Și Luna e fåcutå tot de El, dar nu spre locuire; poate doar pentru a fi admiratå… «Ce este adevårul în sine nu s a råspuns; toate stårile comode, materiale È™i mintale, ale omului nu exprimå adevårul în sine, ci ståri.» Sîntem condamnaÈ›i la subiectivitate, la poezie, în ultimå instanÈ›å, nu? «S ar putea så ai dreptate.»
2 februarie 1991
Despre spirit È™i materie; dacå existå baze biblice ale acestei dualitåÈ›i; despre Mozart; existenÈ›å.
— … Sugestionîndu må, verific puterea spiritului asupra materiei. Omul tråieÈ™te sub semnul acestui dualism.
— Omul adamic era sub o altå stare decît aceasta?
— Dualitatea materie spirit e primordialå. Adam È™i Eva, ne aratå Biblia, aveau tulburåri psihice, emoÈ›ii.
— Deci dualismul nu e urmarea cåderii în påcat.
— Nu. Adam nu confundå înainte de påcat spiritul cu materia.
— Dovadå cå L iubeÈ™te pe Dumnezeu, cå se ruÈ™ineazå de El sau cå simte singuråtatea È™i tristeÈ›ea.
— Spiritul constå în intelect È™i sentiment, cu toate cå sentimentul e mai aproape de senzorial. Intelectul e transsenzorial. La mine, înÈ›elepciunea funcÈ›ioneazå polar: negativ È™i pozitiv.
— Cum negativ?
—Må împiedicå de la acte autodistrugåtoare.
— Aveți cultul eroului.
— Sigur.
— Dar eroul nu mi se pare cå È›ine de tipologia creÈ™tinå.
— ÃŽntr adevår. CreÈ™tinismul penduleazå între om, martir È™i sfînt.
— Eroul, în aceastå ierarhie, ar putea så aibå drept corespondent pe martir.
— Nu e greÈ™it. Martirul e mult deasupra omului obiÈ™nuit, dar nu are încå statutul de sfînt… Må întristeazå de moarte muzica asta.
— Mozart?
— Da. ÃŽmi då motive de melancolie. Må descentreazå… Pentru a fi intelectual, trebuie så joci echilibrat între ideal È™i concret. Și så faci distincÈ›iile esenÈ›iale. Harul e un dat, în timp ce imitaÈ›ia e un dobîndit succesiv… Toatå drama existenÈ›ei mele e cå nu pot så renunÈ› la mårginirea mea. Nu pot È™i nici nu vreau så sar peste mine… Numai pe sfinÈ›i nu i pot suspecta de neacceptare È™i neîmpåcare cu durerea. SfinÈ›enia este inexplicabilå la scarå umanå. Principalul lucru care distinge pe sfînt de omul obiÈ™nuit e capacitatea taumaturgicå. Minunile. Sfîntul are forÈ›a de coeziune a pietrei.
¥n general, ne pregåtim så vorbim; ne dregem glasul È™i ne ordonåm cuvintele de început. ÞuÈ›ea se pregåtea så tacå. La el tåcerea avea un început; începea så tacå. Nu era tåcerea care apare în timpul unui dialog, cînd asculÈ›i ce spune celålalt. Tåcea în mod personal: monotåcere. S ar putea crea o imagine necompletå, dacå nu am lua în considerare È™i pe ÞuÈ›ea cel ce tace. Cuvintele È™i ideile se încurcau la un timp, cu un ultim zornåit de pinteni È™i spade, È™i din acel moment începea tåcerea — grea, înfricoÈ™åtoare, ciudatå; plinå de cîntec. Respira mai gråbit, ca într o fugå. Ochii i se fixau pe un obiect din preajmå; nu era o privire continuå, ci cu dese clipiri, dovadå cå nu era un simplu reper, ci îl cerceta, oarecum. AceeaÈ™i privire cu care întîmpina uneori pe cîte un vizitator… Tåcea nu pentru cå nu mai avea ce spune, ci pentru cå, avînd atîtea de spus, de mårturisit, tåcerea era atunci cea mai bunå formå de a comunica, de a «vorbi»; vorbire tåcutå. Trecînd peste oameni È™i lucruri, tåcerea lui parcå råspundea unei tåceri mai mari; dialog între tåceri: de ce? încotro? Chinuitå, prinså în limite nefireÈ™ti, pe nemåsura originii sale divine, fiinÈ›a umanå tace tåcînd împreunå cu tåcerea tainicå a lumii. Cuvîntul, prin tåcere, devine duh; mesajul prinde ceva din precizia lucrurilor ce sînt, iar nu care devin, prin comunicare. Un munte are o tranÈ™anÈ›å ce i vine din tåcere. ÞuÈ›ea tåcînd era cel mai univoc semn: fårå ambiguitåÈ›i sau treceri, existenÈ›a lui pilduia atunci prin simpla geografie. De aceea, era suficient så l vezi pentru a È™ti ceea ce are de spus. Acum, învecinarea era la cotele ei maxime; te învecinezi cu muntele învåțînd din tåcerea lui. O pace se depunea în camerå, ca un strat de praf cosmic sau de zåpadå — asumînd. Ia må, Doamne!… Tåcerea se rupea, un vînt de cuvinte risipea omåtul vorbirii în nevorbele de pînå atunci. ÞuÈ›ea își înålÈ›a vocea ca un colÈ› de stîncå în mijlocul apei, ascuÈ›it, semeÈ›, dureros de subÈ›ire spre vîrf — nici o pasåre nu putea så se odihneascå, ci doar så se învecineze, zburînd —, avînd în adîncuri nebånuita temelie a tåcerii, zonå în care nici un peÈ™te nu tulburå apa È™i nici o plantå nu È™i unduieÈ™te podoaba.
4 februarie 1991
Realizåm cîte decenii ne despart: exact È™apte. El — 6 octombrie 1902; eu — 23 octombrie 1972. Are o mare bucurie pe chip. ÃŽmi spune cå, în sfîrÈ™it, tråieÈ™te sentimentul veciei istorice; singurul lucru care l neliniÈ™teÈ™te este acela de a nu muri înainte de a fi spus tot ce s a întîmplat în cei È™aptezeci de ani. ÃŽl întreb ce distincÈ›ie face între inteligenÈ›a tinereÈ›ii È™i înÈ›elepciunea båtrîneÈ›ii.
— ÃŽnÈ›elepciunea båtrîneÈ›ii e mai mult inteligenÈ›å, iar inteligenÈ›a tinereÈ›ii e mai mult teorie. ÃŽnÈ›elepciunea e mai neteoreticå. Cå înÈ›elept poate fi È™i un cîine… Se zice: un cîine înÈ›elept! Sau un È›åran. De aceea, nu trebuie confundat înÈ›eleptul cu savantul. ÃŽnÈ›eleptul este un om care are experienÈ›a vieÈ›ii. Atît. ExperienÈ›a nu e revelaÈ›ie, ci o acumulare de date. RevelaÈ›ia este cunoaÈ™tere fulger.
— Facem distincție între revelație și inspirație.
— RevelaÈ›ia este intervenÈ›ia directå a DivinitåÈ›ii, iar inspiraÈ›ia este intervenÈ›ia ei indirectå. Acolo unde textele biblice sînt revelate, se presupune cå au fost dictate de chiar Dumnezeu.
— AÈ›i avut în viaÈ›å momente de inspiraÈ›ie sau alt fel de momente?
— Nu cred. Mi au plåcut oamenii cu duh. N am fost un mizantrop, dovadå cå nu suport singuråtatea. Și cînd eram copil È™i må trimiteau cu vacile, numåram pînå la jumåtate de milion ca så scurtez timpul, aÈ™a eram de plictisit singur.
— Ați fost de multe ori cu vacile?
— Påi aia e academia mea!… Știi ce îmi puneau de mîncare? Douå cepe È™i o bucatå de måmåligå, într o micå tråistuÈ›å. Asta era mîncarea mea cu vacile. Ceapå d aia aÈ™ mînca cu plåcere È™i acum…
— Se pare cå aÈ›i continuat È™i în puÈ™cårie academia…
— ÃŽn puÈ™cårie eram permanent revoltat. Må gîndeam întotdeauna la zbaterile unui piÈ›igoi captiv într o colivie. Sinuciderea piÈ›igoiului captiv e o mîndrie, nu È™tiu cum, la nivel animal… TemniÈ›a te mai umple È™i de urå. Resentimentele acolo sînt fireÈ™ti, cå dacå nu suportå o pasåre captivitatea, cum s o suporte un om… Så fii limitat în spaÈ›iu, È™i de cîte ori auzi o uÈ™å trîntindu se så… TotuÈ™i, nu am auzit de nici o råzbunare acolo. ÃŽnså capeÈ›i o mare poftå de dreptate.
— Am discutat de mai multe ori despre anii de temniÈ›å. De fiecare datå adåugaÈ›i o articulaÈ›ie, astfel încît, încercînd så fac un portret al deÈ›inutului politic, am ajuns la cel mai clar portret de om liber prin gînd È™i credinÈ›å.
— Pårerea mea este cå omul cel mai semnificativ este homo religiosus… MulÈ›i au considerat RenaÈ™terea italianå, unde omul este situat în centrul universului, ereticå din punct de vedere creÈ™tin. Antropocentrismul este viciul ei esenÈ›ial. Nae Ionescu, nu îți ascund, era teocentric perfect, adicå spunea cam aÈ™a: fac cu umilinÈ›å tot ceea ce fac la nivelul meu, avînd perpetuu supraordonarea DivinitåÈ›ii È™i limitarea mea, din raÈ›iuni transcendente, în timp È™i în spaÈ›iu… Eu m am simpatizat cu Nae Ionescu deoarece nici el nu era un mare împlinit. Nici el… Știa så sufere pentru adevår, la o adicå. Tråia maxima aceasta: suferinÈ›a este calea regalå a mîntuirii.
— Vå preocupå formele de intermediere între cele douå lumi. AspiraÈ›i la o unitate consolatoare…
— Din punctul de vedere al metafizicii, Evul Mediu ne e superior. Toatå acea ceartå a universaliilor stråbate tot Evul Mediu. ÃŽn È™tiinÈ›å nu poÈ›i fi decît aristotelic. A gîndi platonic È™tiinÈ›a înseamnå så o faci imposibilå tehnico practic, adicå s o priveÈ™ti în sine. Cineva spunea: Platon ne duce într o zonå eteratå unde nu mai putem respira, iar Aristotel are amabilitatea È™i gentileÈ›ea de a ne aduce înapoi, în lumea våzutå! Nu poÈ›i scoate utilul din cîmpul cunoaÈ™terii, ca om. Nu poÈ›i face lucrul åsta. ÃŽnså e o evidenÈ›å cå tot ceea ce e folositor nu este necesarmente adevårat.
— Adevårul este totuÈ™i operant.
— Adevårul în genere este operant, adicå este uneori eficient. Are efecte pozitive. Tot ce nu e eficace este ficÈ›iune. Poate nici atît. Și ficÈ›iunile au, uneori, o utilitate.
— Cum vedeți progresul tehnic?
— Nu trebuie ignorat. A avea dispreÈ› faÈ›å de tehnicå înseamnå a fi incorect. Eu nu sînt tehnocrat, dar trebuie så recunosc cå tehnica este universal utilå. Tehnica, la originile ei, are cunoaÈ™terea limitatå a lucrurilor, care foloseÈ™te în båtålia pentru adaptare. Nu se poate vorbi totuÈ™i de o tehnicå infinitå.
— ÃŽnÈ›eleg cå È™tiinÈ›a are un aspect dual sau, mai direct spus, este alcåtuitå din teorie È™i din practicå.
— ȘtiinÈ›a are, cum spui, un dublu aspect: pragmatic È™i explicativ teoretic. Partea explicativ teoreticå e perfect utilå. Eu am fåcut odatå o afirmaÈ›ie — nu mi amintesc cum a decurs demonstraÈ›ia: tot ce teoretic este just practic este necesarmente just, dar nu È™i invers, cum ne aratå istoria omului. Omul a avut în istoria lui È™i practici stupide.
— Marea ispitå a omului modern este autonomizarea…
— Autonomizarea puterii poate fi consideratå demonicå. Puterea este moralå; ea nu reprezintå nimic în sine, ci trebuie raportatå la utilul social. Puterea degajå în sine istoria. Oprindu se la putere, omul devine victima uneltelor sale È™i ofensator faÈ›å de Dumnezeu, care i a dat aceastå putere.
— Autonomizarea puterii se revendicå dintr o presupuså unitate materialå a lumii.
— Unitatea materialå a lumii nu È™tiu dacå poate fi demonstratå, dar poate fi cercetatå. De pildå, cele douå operaÈ›ii mintale principale, sinteza È™i analiza, ne indicå natura materialå a lumii. Materia este — dar È™tiu eu dacå ceea ce vedem noi multiform e materie sau altceva? Noi nu i zicem cireÈ™ului sau prunului «materie». Materia ca atare este noua divinitate falså. Nefiind demonstrabilå, materia seamånå a divinitate…
— Distingem, iaråÈ™i, între materie È™i concret.
— Concretul existå. Materia ca atare nu o gåsim nicåieri. Materia purå e o ipotezå. Concretul este ceea ce cade sub incidenÈ›a simÈ›urilor. De aceea, chiar dacå ai cele mai rafinate instrumente de måsuratoare, tot în lumea sensibilå te afli, cînd e vorba de concret. Concretul este.
— ÃŽn virtutea jocului concret–materie purå, am putea defini conceptul ca fiind cel ce face legåtura între cele douå lumi?
— Bineînțeles, deoarece conceptul este expresia jocului dintre empiric și logic.
— Omul este condamnat la acest joc, mulÈ›umindu se cu manifestårile variate ale lumii È™i neavînd acces la esenÈ›å, la puritatea izvorîtoare a acestora.
— SavanÈ›ii råmîn la constatarea legitåÈ›ilor lumii fenomenale. Nu pot defini lumea fenomenalå. Materia e consideratå ca fiind în sine È™i ca substrat al tuturor lucrurilor sensibile. AÈ™a ceva nu s a dovedit. Este un nou mod de a percepe Divinitatea, coborîtå la acest nivel.
5 februarie 1991
Despre dreapta È™i stînga — distincÈ›ii È™i precizåri; modul lor de manifestare în istorie; o posibilå soluÈ›ie, între extreme.
— Care sînt caracteristicile dreptei?
— Caracteristicile dreptei sînt: 1. naÈ›ionalism — naÈ›iunea ca punct terminus al evoluÈ›iei, concentrînd specia om; 2. monarhism — principiul monarhic ca o constantå istoricå în teoria formelor de guvernåmînt; 3. ierarhie socialå — afirmarea principiului selecÈ›iunii naturale, dar nereacÈ›ionar, fiindcå suflul ortodox nu permite elitei patosul distanÈ›ei aristocratice; 4. unitatea de conducere… nu e vorba de conducere colectivå, ci de unitatea membrelor conducåtoare; 5. proprietatea privatå ca sediu al libertåÈ›ii. Nu e de conceput libertatea fårå proprietate; orice om trebuie så fie considerat proprietar individual ipotetic, chiar dacå nu posedå nimic.
— Iar caracteristicile stîngii…
— Caracteristicile stîngii sînt: 1. egalitarismul cu orice preÈ›; 2. lipsa ierarhiei sociale autentice, pe baze valorice; 3. ateism manifest; 4. proletcultism sinistru; 5. structurå iudaicå, în ideologie È™i conducere.
— Extrema stîngå a låsat mult sînge în istorie…
— Stînga nu poate guverna, Radule! Cînd vine la putere, e pustiu. Dar este un blestem: de ce nu foloseÈ™te schemele guvernamentale ale burgheziei?! Cum e asta? Și de ce popoarele, totuÈ™i, au mers spre stînga? Dacå ElveÈ›ia ar fi fost comunistå, puteai fi tentat så crezi cå a fi comunist, È›inînd de un spaÈ›iu social atît de redus, nu e semnificativ, dar cînd pe un spaÈ›iu ca Rusia de mare s a experimentat, cred cå nu mai e nici o îndoialå cå comunismul nu are ce cåuta, ca doctrinå socialå, în lumea modernå. Rusia a demonstrat tehnic, practic È™i teoretic nulitatea comunismului.
— Comunismul e anularea evidenței.
— Så mi aråÈ›i mie egalitate în vreunul din regnurile cunoscute — mineral, vegetal, animal È™i uman! Så mi aråÈ›i mie principiul egalitåÈ›ii cu valoare absolutå! Și atunci cred È™i eu în democraÈ›ie… Comunismul înseamnå negarea evidenÈ›ei, deoarece nici nu ieÈ™i bine din caså È™i te întîmpinå lucruri, însufleÈ›ite È™i neînsufleÈ›ite, inegale, È™i dacå mai vorbeÈ™ti de egalitatea comunismului, atunci înseamnå cå eÈ™ti sau sifilitic, sau nebun.
— Social democrația, ca soluție de centru stînga, cum vi se pare?
— Social democraÈ›ia nu e nimic. FaÈ›å de comunism, ea e neputincioaså. Cel puÈ›in comunismul, unde a triumfat, te beleÈ™te sistematic. Și are forÈ›å. Social democraÈ›ia nu te ajutå chiar dacå poate. E neputincioaså.
— ComuniÈ™tii sînt legaÈ›i de materie ca È™arpele de påmînt.
— Comunismul e imanentism absolut. El mutå omul complet în lumea asta. Comunismul înseamnå negaÈ›ia omului total, cå omul total aparÈ›ine la cele douå lumi: lumea trecåtoare È™i lumea veÈ™nicå. Ori comunismul ancoreazå în dimensiunea lumii trecåtoare, adicå nu este uman. Pentru cå dacå îi spui unui om: må, eÈ™ti un animal muritor — È™i dupå tine råmîn doar viermi È™i minerale, îți då cu bîta în cap!… ComuniÈ™tii sînt atît de tereÈ™tri, cå eu nici nu i aÈ™ låsa så se urce în avion, È™i între BucureÈ™ti È™i Moscova i aÈ™ pune så meargå pe jos, umplînd desagii cu mîncare, din loc în loc…
— Comuniștii sînt un fel de extratereștri, atît de mult se deosebesc de oamenii normali.
— Ei nu au, în primul rînd, patrie. Sînt apatrizi. Și åsta e un cusur atît de mare, încît nu meritå dezbateri. Specia om, ca atare, e o concepÈ›ie purå. Existå neamuri, nu neamul omenesc.
— Impresioneazå printr un revoluÈ›ionarism exagerat…
— Comunistul e un fals erou. Adicå È™tie cå este animal, È™tie cå e raÈ›ional È™i È™tie cå e absolut muritor. Adicå, cu toatå raÈ›ionalitatea lui, între el È™i dihor nu e nici o deosebire.
— AÈ™a se explicå de ce, pentru comuniÈ™ti, oamenii se constituie în turme.
— Comunismul e o falså înÈ›elegere a corpului social. Adicå societatea, în loc så fie organizatå ierarhic, e degradatå la rangul de cireadå. Nu poÈ›i fi liber dacå te absoarbe corpul social. Comunismul e absorbÈ›ia individualitåÈ›ii de cåtre comunitate. Comunismul face pe toÈ›i oamenii uniformi, ceea ce e împotriva naturii. Oamenii nu sînt egali de la naturå. «DeclaraÈ›ia drepturilor omului È™i cetåÈ›eanului» a RevoluÈ›iei franceze începe printr un sofism: oamenii sînt egali de la naturå! Asta vede È™i un idiot — cå nu sînt egali! E o idioÈ›ie din prima propoziÈ›ie a celebrei DeclaraÈ›ii…
— Comunismul iniÈ›iazå un cult al muncii…
— Am citit pe unul, de la Ministerul Muncii, care fåcea apologia muncii, È™i eu am demonstrat cå munca e un blestem. Cå înainte de påcatul originar cådea para målåiaÈ›å în gura lui Adam nåtåfleaÈ›å… Și a devenit muncitor din curiozitatea Evei… Da! Eu înÈ›eleg munca drept un blestem.
— Ca peste tot, și la noi comunismul a însemnat o tragedie.
— Și comuniÈ™ti mai existå în România! Au atîta neruÈ™inare… Poate cå cei de acum nu È™tiu ce s a întîmplat. ComuniÈ™tii nu au låsat loc de bunå ziua. Oricum, È™i numai teoretic È™i tot îți dai seama cå e o monstruozitate. ComuniÈ™tii au vrut så ne facå fericiÈ›i cu forÈ›a: så fiÈ›i fericiÈ›i, cå vå ia mama dracului! Adicå så månînci bine, så bei bine, så dormi bine, È™i la loc comanda!
— Monstruozitatea comunistå e totalå È™i teoretic vorbind.
— Påi a face mesianism din egalitarism nu e o nebunie? Seamånå Kant cu GhiÈ›å FleaÈ™cå? Så fim serioÈ™i. FleaÈ™cå nu are nici o vinå cå e aÈ™a. Dar românii au un proverb, cînd GhiÈ›å FleaÈ™cå se întinde dincolo de gardul lui: så vorbeascå È™i nea’ Ion cå È™i el e om! Asta e ironie…
— Så abordåm È™i cel de al doilea termen. ÃŽn primul rînd, vorbiÈ›i mi de forma «clasicå» de manifestare a dreptei în România, mai precis a extremei drepte: legionarismul. Existå, cred, unele confuzii terminologice în ceea ce l priveÈ™te, nu?
— Fenomenul legionar românesc a fost confundat cu fascismul italian È™i cu naÈ›ional socialismul german. Dreapta româneascå nu seamånå cu aceste douå forme ale dreptei europene, fiind mistic creÈ™tinå. Aspectele creÈ™tine ale dreptei româneÈ™ti îi dau acesteia caracter de constantå a ordinii naturale, care, chiar dacå nu a fost realizat, elita socialå aspirå permanent la el… Legionarismul e mistic creÈ™tin. Fascismul e, ca È™i naÈ›ional socialismul, nereligios. Acestea sînt explozii etno istorice, iar nu religioase. Legionarismul se salveazå prin creÈ™tinismul ståpînitor înlåuntrul lui. Adicå legionarul nu se simte bine decît în umbra bisericilor È™i a troiÈ›elor.
— Dar nu credeÈ›i cå aceastå «salvare» este, în definitiv, È™i pieirea lui? Må refer la faptul cå întotdeauna în istorie, chiar È™i în structurile politice cele mai teocratice, ieÈ™irea religiei în cetate, altfel decît sacerdotal, a provocat mari drame. De multe ori m am întrebat de ce legionarii au fost cei mai chinuiÈ›i dintre membrii vreunui partid din România. Și atunci mi am råspuns în stilul lor, gîndindu må cå e o pedeapså a lui Dumnezeu. Scoțînd cålugårii pe Calea Victoriei în pas de defilare, nu faci nici istorie, dar nici nu afirmi credinÈ›a, pentru cå funcÈ›ia monahului este de a participa rugåtor la viaÈ›a cetåÈ›ii, iar nu de a participa direct, implicativ. Patriarhul Miron Cristea, ca regent È™i apoi ca prim ministru, a fost o figurå jalnicå. Aproape cå låsase Biserica în paraginå…
— Legionarismul a cåutat românul în sine…
— Și l a realizat?
— Nu. N a putut. A rîvnit peste limitele puterii lui.
— Care au fost cauzele apariției legionarismului?
— Nu È™tiu care dintre conducåtorii legionarilor a spus: «Noi apårem în vidul naÈ›ional.»
— Sunå ciudat aceastå expresie. E posibil aÈ™a ceva? Se poate accepta ideea cå, în curgerea istoriei unei etnii, poate så aparå o gaurå, un vid? Eu cred cå vidul poate så aparå în momentul în care ceea ce este este supradimensionat, supralicitat, încît își pierde acoperirea semanticå È™i afectivå, devenind un nu este.
— E adevårat cå nu poÈ›i så absolutizezi românul — român absolut! —, cå vin francezii: stai, nene, cå sîntem È™i noi… Dar a absolutiza poporul român nu e de condamnat. Legionarul vrea så facå din românism absolutism. Asta e — cå ne place sau nu ne place. TotuÈ™i, vina legionarilor este cå au absolutizat noÈ›iunea de român. Asta e adevårat. Dar ce erau så facå? Liberalii, de exemplu, seamånå cu francezii. Liberalii sînt români numai fiindcå vorbesc ca noi È™i au pe adreså «România». ÃŽi gåseÈ™ti în România: GhiÈ›å Popescu, liberal din GåeÈ™ti!
— Dar liberalii nu sînt «naÈ›iunea», ca så determine, prin faptul cå sînt incolori, «vidul».
— Au fost și alte cauze…
— Cårui fapt îi datoreazå legionarii cåderea în dizgraÈ›ia Germaniei naziste?
— Legionarii au spus aÈ™a: capitala României este la BucureÈ™ti, iar nu la Berlin. Și cu asta s au sinucis. Au fost declaraÈ›i antinaziÈ™ti. Hitler credea cå va face din ei instrument nazist în Balcani. Dar nu a fost aÈ™a.
— Aceasta e cåderea în exterior. Dar în interior?
— Påi uite, cînd noi avem dreptul så spunem «bunå ziua» doar o singurå datå pe an, asta se cheamå dictaturå. Legionarii au procedat dictatorial. Cele douå extreme nu au vrut så discute niciodatå nimic cu nimeni È™i s au întredevorat ambele, dovadå cå au dispårut din spaÈ›iul european… Burghezia se aflå între stînga È™i dreapta, È™i trage fiecare de ea. Singurii necinstiÈ›i sînt cei de stînga. Singurii proÈ™ti sînt chiar burghezii. Iar singurii martiri sînt cei de dreapta. Au suferit popoarele crîncen, atît din cauza duÈ™manilor dreptei, cît È™i din partea comuniÈ™tilor. Și uite, e atît de liniÈ™tit Apusul åsta! El poate så facå oricînd ordine în Europa, dar nu vrea… Fierbe în zeama lui proprie.
— Deci în afarå semeÈ›ia naÈ›ionalå, deloc de condamnat, iar în interior tirania, care chiar dacå e fåcutå cu scopuri nobile nu poate fi scuzatå în totalitate. Acestea sînt, pe scurt, cauzele cåderii legionarismului la noi. Legionarismul vi se pare reversibil?
— Nu. E un fenomen total ireversibil. Dacå ar apårea cineva cu gîndul så l reediteze ar cådea uÈ™or în epigonismul cel mai sinistru.
— De ce?
— Pentru cå lipsesc condiÈ›iile È™i starea de spirit de atunci, cînd lumea era mai predispuså så suporte tirania extremelor.
— Proces ireversibil… Cum vi se pare, acum, miÈ™carea legionarå din perspectiva istoriei?
— Legiunea a fost singura miÈ™care de revigorare creÈ™tinå È™i naÈ›ionalå din acest veac, din România.
— Singura miÈ™care care È™i a propus în mod limpede È™i declarat lucrul acesta. Dar cred cå orice partid ar trebui så È™i propunå È™i chiar declarå uneori un asemenea scop. Deci nu declaraÈ›ia a unicizat Legiunea, ci modul în care a pus în practicå aceastå declaraÈ›ie… Ce pårere aveÈ›i despre demagogia unor publicaÈ›ii gen România Mare, Europa etc.? Și ele proclamå revigorarea creÈ™tinå È™i naÈ›ionalå…
— Ar trebui båtuÈ›i cu frînghia în piaÈ›a publicå. NiÈ™te mincinoÈ™i. Au preluat doar lozincile.
— L ați cunoscut pe Corneliu Zelea Codreanu?
— Corneliu Codreanu spunea despre mine: am stat zece nopÈ›i sub o ploaie de stele cåzåtoare; m am plimbat zece nopÈ›i, pe malul Mårii Negre, cu Petre ÞuÈ›ea.
— Aståzi vå simÈ›iÈ›i la fel de ataÈ™at de ideile È™i atitudinile din tinereÈ›ea interbelicå? Ce aÈ›i recomanda unui tînår pus în faÈ›a unei posibile opÈ›iuni politice?
— Nu am cum så fiu ataÈ™at de o himerå. E trecutul meu. Trecut! Iar în ceea ce priveÈ™te opÈ›iunea unui tînår, e liber så aleagå între formele normale de manifestare politicå, dar nu între extreme. Nu ai cum så alegi între extreme. Ori o respingi pe una È™i o accepÈ›i pe cealaltå, ori nu ai ce discuta cu nici una dintre ele.
ÃŽmi povesteÈ™te despre taberele legionare, unde se construiau canale, biserici È™i È™coli; un revoluÈ›ionarism din care aveau så se inspire, mai tîrziu, comuniÈ™tii.
6 februarie 1991
Continuåm discuÈ›ia începutå ieri. ÃŽi pare råu cå nu poate da amånunte mai precise, dar trebuie så l înÈ›eleg; îmi spune cå a tråit în istoria acelor vremuri È™i i a prins adevårurile, stårile, datele. «Voi, generaÈ›ia de azi, din påcate nu aveÈ›i nici datele epocii È™i, prin urmare, nu puteÈ›i avea acces nici la ritmul vremii. Doar afectiv, ceea ce e foarte periculos; din afectivitate È™i aderare necondiÈ›ionatå se nasc fanatismele È™i extremele.»
— Din punerea în paralel a celor douå structuri mentale È™i politice, de dreapta È™i de stînga, — mai precis, noi ne am referit la formele extreme ale acestora — am înÈ›eles cå nici una nu acoperå în întregime gradul de acceptabilitate care så o impunå în istorie pentru o duratå mai lungå: stînga — ca extremå — eÈ™ueazå în demagogie È™i crimå, plecînd de la o utopie negativå; dreapta — tot ca extremå — eÈ™ueazå în tiranie È™i în izolare. Atunci, în cadrele cetåÈ›ii umane, ce sistem politic este acceptabil?
— Singurul sistem suportabil, fiindcå e compatibil cu demnitatea È™i libertatea umanå, este liberalismul englez. Sistemul liberal: eÈ™ti un om — È™i nu un confiscator al vecinilor tåi, ci un concurent al lor. E competiÈ›ie de valori, nu confiscare umanå. ÃŽn Evul Mediu a fost tiranie, apoi a urmat lumea liberalå modernå, dupå care a încercat o luptå comunismul, care nu este Ev Mediu complet, ci e numai aspectul tiranic al societåÈ›ii medievale… Și încå în societatea medievalå exista o supapå de siguranÈ›å: religia…
— Liberalismul este cam ateu…
— Cam este. Indivizii nu, dar el, ca sistem, este ateu. El, global, nu e mistic. Și dacå nu e mistic, nu e religios. Poate så nu fie antireligios, dar poate så fie nereligios, ceea ce este aproape acelaÈ™i lucru. Religia e superioarå statului, avînd o autoritate extraordinarå. S a È™i spus: întoarcerea socialå este întoarcerea spre mistica medievalå… ÃŽn Europa s au verificat toate sistemele social politice posibile. De la tirania medievalå la liberalismul modern È™i pînå la bolÈ™evismul rusesc. Mai multe experimente sociale nu se pot face. Nu mi imaginez. Toate fac parte din evoluÈ›ia omului.
— Organic, la ce treaptå ar trebui så se opreascå omul?
— Organic, omul nu se poate opri la el însuÈ™i, cå asta e anarhie. Dar nu se poate opri exclusiv nici la social, cå asta e tiranie. Trebuie så stea la intersecÈ›ia dintre social È™i individual.
— Și credeÈ›i cå liberalismul realizeazå aceastå intersecÈ›ie?
— Da. Numai cå are un defect: nu se poate evita, prin competiÈ›ia durå care se practicå în liberalism, apariÈ›ia deÈ™eurilor sociale, adicå a neajutoraÈ›ilor.
— Existå un joc între biologic È™i social…
— Un joc deschis, neterminat. Nu s a gåsit formula de echilibru între individ È™i societate care så nu aibå nici un rest. O formulå convenabilå, durabilå. Cînd dominå individul, e anarhie; iar cînd dominå societatea e tiranie. La intersecÈ›ia dintre acestea douå se situeazå oamenii activi È™i creatori. Oricum, individul nu a putut fi anulat… A dovedit o societatea modernå. ÃŽntr o fabricå, crezi cå toÈ›i muncitorii sînt egali tehnic? Nu. MaÈ™ina nu egalizeazå, dar nici nu naÈ™te personalitåÈ›i. O formulå socialå idealå nu s a descoperit. Liberalii spun cå ei au descoperit o… E adevårat cå statele liberale, faÈ›å de Rusia bolÈ™evicå, sînt la apogeu! Liberalismul poate fi raÈ›ional, nu organic, în timp ce bolÈ™evismul e iraÈ›ional… Liberalismul e compromis totuÈ™i, måcar prin faptul cå a închis ochii în faÈ›a comunismului. Dar, pentru a nu pierde experienÈ›a socialå a liberalismului, am putea folosi metodele È™i elementele lui bune…
— Nu credeÈ›i cå fiecare gînditor care face declaraÈ›ii — prin operå sau prin alte mijloace — ar trebui så vizeze o eficacitate imediatå?
— Nu cred cå e posibil un ecou imediat. Dar ar trebui. Unde existå un cap bine organizat — så cheme presa… Dar publicå presa o declaraÈ›ie vastå È™i complexå asupra ordinii? Asta e întrebarea. Nu cred. Știi cum ar fi ideal? Un numår de ziar în zece pagini: un manifest organizat perfect. Asta ar produce un efect cotropitor… Dar nu e posibil. Ne am obiÈ™nuit prea mult cu spiritul colectiv È™i ne am obiÈ™nuit så suspectåm orice personalitate. Zicem: åsta e punctul lui de vedere, då l în må sa! Știi cå asta e o slåbiciune a noastrå, a românilor. Și nu numai… S ar putea ca de la nord la Marea Mediteranå un singur francez så fie purtåtor al adevårului È™i FranÈ›a toatå så fie captiva erorii.
— Cum am putea proiecta o asemenea declarație?
— Trebuie så ne gîndim la cadrul ei, la dimensiunile ei, la spaÈ›iul aplicat, la condiÈ›iile istorice în care ne aflåm, la receptivitatea poporului român aståzi. Sînt foarte mulÈ›i factori obiectivi care må împiedicå så manifest ceva. Nu e uÈ™or, mai ales cå acum se tråieÈ™te din improvizaÈ›ie, de pe o zi pe alta. ImprovizaÈ›ia e nota dominantå a actualei guvernåri româneÈ™ti.
— S ar putea ca tocmai aceastå stare de improvizaÈ›ie så ne fie de folos. Cå dacå vine în aceastå atmosferå un element de stabilitate È™i esenÈ›ialitate, ar avea un impact foarte mare…
— … Demascînd improvizaÈ›ia, cåreia i se opune setea de constant social istoric. Setea de constanÈ›å socialå så domine în declaraÈ›ia aceasta… Da’ nu È™tiu dacå românii sînt dispuÈ™i så primeascå definitivul ca formå a politicului. Dacå declaraÈ›ia e prea vehementå, e un È™oc È™i lezeazå atîtea interese individuale încît nu are efect. Iar dacå e cåldicicå, e tot atît de råu. Trebuie så gåseÈ™ti ceva median, pentru cå linia medianå are acces. Dacå eÈ™ti original, eÈ™ti un curios, un interesant — atît. Trebuie så depåÈ™im jocul dintre interesant È™i just. Teoretic explicativ, teoretic configurativ È™i practic normativ, e foarte greu de împåcat toate minÈ›ile È™i de gåsit o medie a lucrurilor general valabile. ÃŽmi dau seama eu… så nu crezi cå stau de pomanå aici! N am gåsit nici o formulå de a aduna voinÈ›ele… Eu am fåcut niÈ™te ieÈ™iri dintr astea, globale, fårå efect prea mare. E foarte greu. Am început È™i eu så fiu captivul colegialitåÈ›ii, adicå al gîndirii în comun, în colegiu. Am fost multå vreme captivul individualitåÈ›ii È™i mi am dat seama cå colegialitatea e superioarå, antreneazå forÈ›e mai multe, care în mod firesc capåtå o dominantå. Un grup social activ are forÈ›å. Intereseazå ca grup, iar nu fiecare în parte… Poate så aibå un È™ef, dar grupul e forÈ›a care impune. AÈ™a e normal È™i în felul acesta aÈ™ vedea pregåtirea unui manifest menit så aducå ceva nou, benefic È™i constant.
— Ce problemå credeÈ›i cå ar trebui så rezolve, înainte de toate, declaraÈ›ia?
— Problema proprietåÈ›ii, care e aproape insolubilå. Marea proprietate e sterilizantå, ca È™i mica proprietate, care e neputincioaså. Suma micilor proprietåÈ›i nu duce la o sumå creatoare. Nu È™tiu care tip de proprietate, imobiliarå È™i mobiliarå, poate concentra forÈ›e sociale incoruptibile È™i de neînvins. Cu toate astea, în climatul proprietåÈ›ii private, fiecare dobitoc poate ajunge proprietar. Nu l împiedicå nimeni. Dacå are capacitatea socialå corespunzåtoare, poate så devinå, din muncitor sau È™omer, proprietar. Aceastå posibilitate trebuie exploatatå. — Cå nu e interzis nici unui individ så devinå proprietar asupra unui fragment din spaÈ›iu… Trebuie så înfrîngem tendinÈ›a asta, de neîncredere.
— Neîncrederea, trecutå în plan spiritual, ne îndeamnå la demonstraÈ›ie, la neputinÈ›a traduså logic, confiscîndu ne È™i îndepårtîndu ne oarecum de logica credinÈ›ei.
— CredinÈ›a nu are nimic comun cu demonstraÈ›ia. Convingerea are. Te pot convinge dacå îți demonstrez, dar nu pot så È›i comunic credinÈ›a mea. CredinÈ›a råmîne o participare. CredinÈ›a ne separå pe unul de altul È™i ne adunå pe amîndoi la un loc.
— Teologul, de exemplu, e afirmativ iar nu demonstrativ. Se bazeazå pe calitatea persuasivå a adevårului enunÈ›at, iar nu pe cea a adevårului dovedit, demonstrat.
— Da. Teologul e superior, prin aceasta, filozofului. Filozoful se aflå la intersecÈ›ia dintre teologie È™i È™tiinÈ›å. Vorba neamÈ›ului: nici peÈ™te, nici carne!
— Dar filozoful are È™i el acces la adevår…
— Evident, deoarece la urma urmelor situarea spiritului în adevår e vocaÈ›ionalå.
— ÃŽn filozofie sînt exemple de mai mare sau mai micå participare: Platon È™i Aristotel.
— Platon este etern, real, mistic și arhetipal. Aristotel este util, aparent, rațional și logic. De la Platon la Aristotel treci de la dialog, forma vie a ideilor, la sistem… Original, în filozofie, este considerat sistemul.
— SpuneaÈ›i cå în cetatea româneascå de aståzi lipsesc personalitåÈ›ile. Cum definiÈ›i personalitatea?
— Eu definesc personalitatea ca fiind acel individ înzestrat cu capacitatea de a se dårui. Eroul e o personalitate — deoarece nu È™i mai aparÈ›ine.
— VedeaÈ›i în protestantism un model de proastå neaparÈ›inere de sine a operei — care, crezînd cå îi aparÈ›ine lui Dumnezeu, de fapt își aparÈ›ine tot sieÈ™i, aceloraÈ™i limite.
— Protestantismul e o religie coborîtå la rangul de moralå pentru grådiniÈ›a de copii.
— E frecventå confuzia, «protestantå» i aÈ™ spune, între fantastic È™i mistic.
— Fantasticul e transsenzorial È™i nu È™tim dacå e din nimic sau din ceva. Dar, ca så fii fantastic, trebuie så fii în afarå de concret È™i de real. Trebuie fåcutå distincÈ›ia dintre sensibil, fantastic È™i mistic. Fantasticul nu e totuna cu misticul È™i nici cu sensibilul. E mai aproape fantasticul de senzorial, dar foarte depårtat de mistic. Fiindcå mistica înseamnå vehicularea misterului.
— Pentru cå tot vorbeam despre confuzii, iar confuzia e un semn al neiniÈ›ierii, ce recomandaÈ›i unui tînår så studieze pentru a putea intra, problematic È™i conceptual, în zona cugetårii È™i a cunoaÈ™terii?
— CiteÈ™te un tratat de psihologie, pentru aspectele sufleteÈ™ti, citeÈ™te un tratat de teologie, citeÈ™te un tratat de istorie a filozofiei, citeÈ™te un tratat de logicå, pentru aspectele relaÈ›iilor sociale, È™i citeÈ™te un tratat de antropologie. Cu toate acestea, oriunde te ai duce, grådinåreÈ™ti cu orice aspect teoretic, practic sau tehnic cu care te întîlneÈ™ti.
— Aceste cårÈ›i corespund unor trepte de cunoaÈ™tere…
— Existå trei aspecte fundamentale ale cunoaÈ™terii: aspectul teoretic explicativ, aspectul tehnic configurativ È™i aspectul practic normativ. CunoaÈ™tere, configuraÈ›ie È™i normativitate — sau viaÈ›a în realizårile ei discontinue.
— Iar corespondența pe planul gîndirii…
— A gîndi sistemic e una; a gîndi dialectic e alta; È™i a gîndi empiric e alta. A gîndi empiric înseamnå cå eÈ™ti prizonierul senzorialitåÈ›ii; a gîndi dialectic înseamnå så fii prizonierul discursivitåÈ›ii mintale; iar a gîndi sistemic, logic, înseamnå a gîndi raÈ›ional, a fi captivul schemelor raÈ›ionale, al gîndirii formale.
— ÃŽn toate acestea, intuiÈ›ia ce rol joacå?
— Existå o relaÈ›ie constantå care È›i fixeazå poziÈ›ia în lume: relaÈ›ia subiect–obiect. Acest dublu termen te defineÈ™te ca om în univers. Cînd intuieÈ™ti eÈ™ti subiect, nu obiect. Nu te identifici cu obiectul. IntuiÈ›ia este nemijlocire, È™i nu poate fi niciodatå nici purå È™i nici atotcuprinzåtoare. IntuiÈ›ia e suficientå, deoarece e legatå de un obiect imediat. Se vorbeÈ™te despre intuiÈ›ia purå. Nu a putut fi demonstratå, fiindcå intuiÈ›ia purå e transsenzorialå. Nu poÈ›i intui, dacå admiÈ›i intuiÈ›ia sensibilå, decît un obiect concret, iar dacå admiÈ›i intuiÈ›ia dublå — deci È™i intuiÈ›ia purå —, atunci intuieÈ™ti un obiect ideal, fårå corespondent în lumea concretå.
— IntuiÈ›ia trebuie deci canalizatå.
— Påi una e så fii intelectual propriu zis È™i alta È›åran, care are È™i el intelect È™i intuiÈ›ie. Are scule, dar nu poate face mare lucru cu ele.
— CreaÈ›ia ar fi caracteristicå primului…
— Nu È™tiu dacå se poate vorbi despre creaÈ›ie propriu ziså, la scara omului. El e prefigurat. Nu vine pur, ci fåcut. Și tot ce cunoaÈ™te cunoaÈ™te din acest fåcut.
— Atunci unde se aflå finalitatea gîndirii?
— Nu È™tiu cine dintre gînditori a spus cå rostul gîndirii este så purifice, în etape, limbajul de impuritåÈ›ile empirice. Limbajul pur.
— Puritatea poate fi învecinatå cu în sine le?
— ÃŽntr un fel… ÃŽn sine le e incognoscibil. Existå transsenzorialul sau incognoscibilul, în mod ideatic, în noi. Omul e de fapt un damnat: nu poate cunoaÈ™te pur. CunoaÈ™te cunoscînd. Dintre cei doi termeni ai lui Kant, fenomenul È™i lucrul în sine, lucrul în sine e un concept limitå. Dincolo de el nu se poate merge, deoarece omul e un animal care tråieÈ™te captiv în cuÈ™ca simÈ›urilor È™i care are o gîndire È™chioapå.
— ÃŽn sine le råmîne un «de ce?» nerezolvat.
— ÃŽn faÈ›a întrebårii « de ce?», te izbeÈ™ti de formula regresului în infinit. Tot te întrebi «de ce?» — pînå ce ajungi la o limitå unde de ce ul moare. La de ce ul absolut nu a råspuns nici un om pînå acum. Ce finalitate ai tu nu poÈ›i råspunde, cå te izbeÈ™ti de limitele cunoaÈ™terii subiective.
— În cazul acesta, libertatea e pe moarte…
— Libertatea autonomå e de neconceput. Dovadå cå apari, dovadå cå creÈ™ti, dovadå cå descreÈ™ti, dovadå cå îmbåtrîneÈ™ti, dovadå cå mori… EÈ™ti predeterminat.
— Nu È›i råmîne decît så intri în spaÈ›iul ocrotitor al Bisericii.
— «RobeÈ™te må, Doamne, ca så må simt liber!…» E definiÈ›ia creÈ™tinå a libertåÈ›ii. Adicå eÈ™ti liber întru Dumnezeu, nu în tine, care eÈ™ti finit, È™i mergi la bisericå deoarece crezi, iar nu pentru cå È™tii.
Seara am privit iaråÈ™i luna: era foarte aproape; albå, rotundå, pårea stingherå în lumea ei; se recunoÈ™tea doar în stelele ce i perpetuau lumina È™i în luminile Påmîntului. ÞuÈ›ea îmi povesteÈ™te cum, copil fiind, visa la o scarå mare, mare de tot, care så l ducå acolo, sus, pe una din stele. «Îți închipui? Ce schimbare! De la stele am ajuns så aspir la conducerea unei stele locuite È™i epuizate, care mi a dat mai multå durere decît mi ar fi putut da universul în întregime… Cuvîntul pe care l foloseÈ™ti, smerenie, e atît de cald… Hai så adormim. Noapte bunå!»
8 februarie 1991
O zi încårcatå; douå interviuri pentru preså, mulÈ›i vizitatori. Spre searå, atmosfera s a echilibrat. Am råmas singuri, în acordurile lui Bach. ÞuÈ›ea vrea så ascultåm, dacå se poate, toÈ›i marii compozitori din istorie. Vrea så mi demonstreze legåtura de geometrie È™i ordine dintre o simfonie È™i un sistem filozofic; crede cå aceasta e forma cea mai organicå de asumare a unor rigori care så nu fie sterilizante ci, dimpotrivå, armonizante.
— Am observat cå vå preocupå foarte mult problema inspiraÈ›iei…
— Inspiratul are o oarecare autonomie a eului. InspiraÈ›ia nu poate fi înlocuitå cu nimic. ExperienÈ›a poate iniÈ›ia parÈ›ial empiric. ExperienÈ›a nu duce la adevår, ci duce la identificarea empiricå a unor fapte. ConÈ™tiinÈ›a teoreticå e supraempiricå. Inspiratul se detaÈ™eazå de livresc È™i de experienÈ›å. Adicå îi picå ceva în creier. Ca din cer, cum se zice.
— InspiraÈ›ia È›ine de calitåÈ›ile persoanei.
— Oarecum. Se vorbeÈ™te de «inspiraÈ›ia interioarå». Termenul este impropriu. Tot ce este interior nu este inspirat; e autonom. — Autonomia eului. InspiraÈ›ia e de naturå exterioarå, misticå.
— TotuÈ™i, exterioritatea aceasta nu trebuie så corespundå unei interioritåÈ›i pe måsurå?
— Dacå n ar avea corespondenÈ›å interioarå, n ar exista poeÈ›i, ci numai sfinÈ›i. InspiraÈ›ia are caracter dominant vocaÈ›ional. Adicå e chemare… InspiraÈ›ia se verificå prin natura ei înseÈ™i. Ai contact, în mod distinct de alÈ›ii, cu lucruri la care ei nu ajung sau ajung greu.
— V aÈ›i simÈ›it vreodatå inspirat?
— Niciodatå! Eu sînt un om fåcut. Un om construit cu sîrguinÈ›å. Douå vocaÈ›ii îmi lipsesc: cea de erou È™i cea de sfînt. Și nu må deranjeazå, pentru cå nu sînt singurul. Orice lipså îți demonstreazå sau o situaÈ›ie inexplicabilå, sau o neputinÈ›å. Påi uitå te acolo, în perete. Eu sînt acolo, nu în mine!
— ÃŽnså acum mai simÈ›iÈ›i nevoia unei identificåri sau a unei reveniri la peretele cu cårÈ›i?
— Nu. Nu am ce så învåÈ› de la el. Adicå — am învåÈ›at destul. Existå o esenÈ›ialitate mintalå cåreia îi repugnå supraabundenÈ›a informativå.
— InformaÈ›ia e modul omului de a se înÈ™ela pe sine, atunci cînd supraabundenÈ›a ei riscå så i taie legåtura cu realul.
— Omul e un animal care se poate înÈ™ela È™i care înÈ™alå la discreÈ›ie.
— AÈ›i avut vreodatå tentaÈ›ia de a înÈ™ela în mod esenÈ›ial, grav?
— Știu eu?… O singurå forÈ›å nu am înÈ™elat o niciodatå: nu am înÈ™elat poporul român! Eu nu pot så gîndesc intelectual pur poporul român. Adaug un fluviu afectiv la gîndirea mea.
— Aceastå afectivitate v a costat mult.
— E adevårat. Treisprezece ani! ÃŽnså eu nu vreau så fiu mai mult decît ceea ce sînt. De aceea, pentru ceea ce sînt, trebuie låudatå închisoarea… A fost întrebat un È›åran, în închisoare: ce înÈ›elegi din tot ce spune Petre ÞuÈ›ea? Zice: nu înÈ›eleg nimic, dar e o grozåvie! Auzi!… Mi am spus: elitele morale nu seamånå cu cele intelectuale. Mie îmi plac oamenii care fac judecåÈ›i. Cei care fac silogisme sînt, faÈ›å de Adevår, ca acele curci care se încurcå printre popice.
— AÈ›i avut deseori dorinÈ›a de a vå implica în viaÈ›a cetåÈ›ii…
— Cum så nu! Un mare intelectual care nu se implicå în viaÈ›a socialå e un anahoret. De fapt, dacå gîndim pragmatic, societatea ar trebui alcåtuitå doar din savanÈ›i È™i ingineri…
— Aceasta e o viziune materialistå.
— Evident. MaterialiÈ™tii ne deosebesc de animale prin faptul cå nu avem coadå. Am învåÈ›at la închisoare cå omul e un animal stupid, deoarece confiscå libertatea semenilor lui. Tiranul e un om absurd È™i lipsit de ruÈ™ine. Nu îi este ruÈ™ine så È™i chinuie semenii… Omul captiv nu poate fi fericit. Sîntem captivi în univers. Ne ajunge aceastå grozåvie… Dar så intensifici aceastå captivitate, pînå la nivelul puÈ™cåriei — numai omul e capabil de asemenea nebunie.
— E suficientå limitarea naturalå…
— Cînd vorbim de libertate, apare o corecturå: moartea. Omul basculeazå între libertate È™i moarte. Singurii oameni care nu pot fi suspectaÈ›i cå se înfioarå în faÈ›a morÈ›ii sînt sfinÈ›ii.
— Și eroii…
— Eroul merge pînå la anularea absurdå a existenÈ›ei È™i nu mai este el, ci întruparea idealului pentru care luptå.
— Dar geniile?
— ÃŽn faÈ›a lui Dumnezeu nu existå genii, Dumnezeu lucrînd nu cu genii, ci cu oameni.
Panå de curent. Continuåm discuÈ›ia pe întuneric. ÃŽmi spune cå aÈ™a era È™i la cursurile «serale» din închisoare. «Vorbeam pînå tîrziu. Pînå cînd venea gardianul È™i råcnea: liniÈ™te! liniÈ™te! liniÈ™te! AmuÈ›eam cu toÈ›ii.» ÃŽl întreb cum ar vedea un sistem social care så excludå temniÈ›a. «E necesarå! Doar în utopii, poate, nu ai s o gåseÈ™ti, dar È™i acolo pentru cå oamenii sînt selectaÈ›i.» ÃŽn democraÈ›ia superevoluatå nu ar fi posibil acest lucru? «Cine È™tie? Oricum, democraÈ›ia e un sistem social care face posibilå existenÈ›a idiotului alåturi de geniu!» ÃŽn cazul acesta, nu se prea deosebeÈ™te de egalitarismul comunist… «Se deosebeÈ™te prin lege: funcÈ›ioneazå. ÃŽn vreme ce, în comunism, legea nici nu existå; e tiranie.»
9 februarie 1991
Un lung dialog despre cunoaÈ™tere. Uneori ne opream pentru a respira liniÈ™tea aduså de muzicå… Dialogurile noastre încep så aibå aerul unor ceasuri de tainå: cînd se întîmplå så intre cineva în camerå, ÞuÈ›ea schimbå subiectul; un soi de pudoare ideaticå. Cînd îmi povesteÈ™te de anii de temniÈ›å, îmi vorbeÈ™te în È™oaptå — È™i nu din fricå, nicidecum, ci dintr un instinct de a nu face zgomot în jurul unui lucru atît de grav: de a fi fost martor la nebunia lumii. ÃŽl întreb dacå nu considerå dorinÈ›a omului de a explica totul un viciu.
— De fapt, explicaÈ›ia a murit acum, în lumea modernå. Deoarece a murit cauzalitatea, care e înlocuitå cu constatarea È™i descripÈ›ia. Cauzalitatea, prin regresul în infinit, nu oferå nici o soluÈ›ie. Nu gåseÈ™ti cauzele fenomenelor. Omul nu a putut, de cînd a apårut È™i pînå aståzi, så explice de ce se întîmplå un lucru sau un fenomen. «De ce» È™i «pentru ce». N a reuÈ™it så explice. A circulat mult ideea explicaÈ›iei, dar acum a fost înlocuitå cu descripÈ›ia. ConstaÈ›i È™i descrii, nu explici. Nu te mai întrebi, în È™tiinÈ›a modernå, cauzal, ci constaÈ›i — descriptiv È™i util. Spiritul din noi e cåutåtor, nu explicativ.
— Cåutarea e înruditå cu curiozitatea.
— Curiozitatea e poarta strîmtå prin care intrå cunoaÈ™terea lucrurilor. Se poate face o legåturå È™i între curiozitate È™i necesitatea adaptårii. EÈ™ti curios så afli de ce se întîmplå fenomene nocive sau benefice, pentru a te adapta.
— Omul religios are voie så întrebe È™i så iscodeascå?
— Depinde de ce ul ce hram poartå, pentru cå, din perspectivå religioaså, Dumnezeu nu te împiedicå så cunoÈ™ti cauza lumii, care existå, È™i cauzele fenomenelor. Nu te împiedicå!
— Hramul de ce ului poate fi È™i luciferic. Și atunci, se poate spune cå un asemenea de ce te duce la aflarea unor valori?
— Sigur, pentru cå valoarea nu e religioaså. Valoarea e conjuncturalå. E o apreciere, o proiecÈ›ie subiectivå asupra obiectului contemplat, pe care l valorifici sau nu.
— Urmînd logica credinÈ›ei, calea absolutå de cunoaÈ™tere e rugåciunea…
— Omul e un animal care se roagå la ceva. Cautå un model ideal. Și uneori nimereÈ™te, alteori nu. Cei care au descoperit modelul ideal È™i succesiunea fenomenului din el sînt creÈ™tinii… Ei au aflat care e rådåcina lumii.
— Consolarea raÈ›ionalistå e mediocrå!
— Ei nu… Consolarea nu e mediocrå, de orice naturå ar fi. Omul e cåutåtor de consolare È™i cautå mîngîierea cum cautå copilul țîța må sii. CreÈ™tinii sînt superiori prin faptul cå au, de la botez, consolarea absolutå mereu la îndemînå.
— Neconsolați sînt doar lucizii. Cum e Cioran, de exemplu.
— Cînd eÈ™ti lucid, eÈ™ti în faÈ›a cimitirului. Luciditatea e o limpezire a spiritului nimicitoare. A fi lucid înseamnå a È›i da seama perfect de limitele È™i neputinÈ›ele tale. Luciditatea e o categorie dizolvantå. ÃŽnså la Dumnezeu n ai acces prin luciditate, cå Dumnezeu trebuie primit, nu înÈ›eles. TotuÈ™i, Dumnezeu nu ne då atîta luciditate încît så ne copleÈ™eascå singuråtatea.
— Cioran practicå È™i un fel de luciditate istoricå, în ceea ce priveÈ™te traiectoria româneascå prin lume È™i timp.
— La Cioran e o deficienÈ›å personalå, pe care el o proiecteazå asupra poporului român, sau e o constatare obiectivå a incapacitåÈ›ii de a face istorie a poporului român. Eu, ca så må consolez, må gîndesc cå la Podul ÃŽnalt Ștefan cel Mare a zdrobit armata turcå. Påi åsta e un fleac? GåseÈ™ti în istoria poporului român puncte îmbårbåtåtoare… Cioran, cînd e pesimist, comparå poporul român cu FranÈ›a. Sau cu Anglia, sau cu Italia… Și, cînd constaÈ›i expansiunea universalå a ålora, te apucå groaza. Dar grecii, dacå citesc istoria gîndirii din spaÈ›iul lor, trebuie, vorba lui Cioran, så se sinucidå! Capåtå sentimentul inutilitåÈ›ii È™i al decadenÈ›ei. Adicå nu mai poartå numele de greci decît în mod geografic. Atît! Ceea ce nu e cazul cu noi. Nu È™tiu cine a spus, eu sau Cioran: Eminescu are meritul de a fi salvat onoarea spiritualå a poporului român!
— Raportîndu se mereu la defectele È™i calitåÈ›ile poporului român, Cioran tinde la un «sistem». Oricum, Cioran, fiind incitant, e fertil astfel. E sistemic prin fertilitatea ce o declanÈ™eazå în celålalt…
— Fuge de sistem. Dar asta e firea lui. Am vorbit eu odatå cu el: må Emile, tu ai sistem? — «Må, nu må întreba dacå am coÈ™ciug înainte de a muri…» Cioran e o inteligenÈ›å purå. Are o singurå tråsåtura inadmisibilå în fiinÈ›a lui: e neconsolator. E înså o inteligenÈ›å realå. Påi, pentru ca så te fîțîi ca el prin Paris, trebuie så ai inteligenÈ›å. E greu så te fîțîi acolo fårå inteligenÈ›å. Cå acolo inteligenÈ›å este! Ca så tråieÈ™ti, am spus eu odatå — poate sînt nedrept —, ca så tråieÈ™ti comod fårå inteligenÈ›å, trebuie så te muÈ›i în Bulgaria. Am discutat cu un bulgar la Moscova, cînd eram în delegaÈ›ia din 1940 a României. Bulgarul era de un cinism cå m a È™i mirat. Zice: dumneavoastrå cunoaÈ™teÈ›i Bulgaria? Nu. CunoaÈ™teÈ›i istoria noastrå? Aproximativ È™tiu de unde aÈ›i venit: de la Volga. Dar ce hram purtaÈ›i, nu È™tiu. Bulgarul zice: n aÈ›i pierdut mare lucru, fiindcå noi, deocamdatå, sîntem geografie purå!
— Cioran se zbate în cadrele unei drame pe care el nu o vede rezolvatå.
— Adevårat. Singura dramå a omului e cunoaÈ™terea apariÈ›iei È™i devenirii lui; È™i conÈ™tientizarea limitelor lui în timp È™i spaÈ›iu. Deoarece setea de absolut nu i a fost satisfåcutå la grad biopsihic, omul e etern trist. ÃŽnså setea de absolut poate så fie È™i demonicå. Putere nelimitatå în timp È™i spaÈ›iu… adicå a te situa arbitrar È™i tiranic deasupra devenirii È™i fiinÈ›ei. A vrea nelimitat înseamnå a vrea în mod infinit. Mai mult decît putere. Puterea e oarecum limitatå. VoinÈ›a este nelimitatå! Ceea ce ne limiteazå pe noi, cu toate cå avem o voinÈ›å nelimitatå, e devenirea vieÈ›ii, boala, neputinÈ›a… Devenirea ne indicå o sete etern nesatisfåcutå. Nelimitat este tot ce ne înconjoarå, în mod infinit È™i ipotetic, È™i nu putem niciodatå ståpîni deplin.
— ConÈ™tiinÈ›a limitei e totodatå È™i conÈ™tiinÈ›a cå nu eÈ™ti beneficiarul unei libertåÈ›i autentice È™i totale.
— Libertatea È›i o då numai Biserica, considerîndu te fiu dumnezeiesc. Fårå nemurire È™i mîntuire, libertatea e de neconceput. Omul, dacå nu are în substanÈ›a lui ideea nemuririi È™i mîntuirii, nu e liber. Seamånå cu berbecul, cu capra, cu oaia… Libertatea îți apare cînd te detaÈ™ezi de limitele tale terestre.
— Libertatea nu poate fi decît în comuniune.
— Biserica este viaÈ›a în comuniune, revelîndu må pe mine mie. Ea impune învecinarea ca o condiÈ›ie minimå de a gusta din bucuria CreaÈ›iei lui Dumnezeu. Pentru cå omul absolut liber decade. Absolut liber înseamnå nimic. Nimic È™i singur… Så ne închipuim omul singur în univers. Nu e nimic! El e legat de semeni. AÈ™a are sens existenÈ›a lui. Altfel nu are sens. E absurd, luat în el… Individualismul e caduc. Un singur om nu se poate autodefini. Nu È™tie ce este. El se defineÈ™te prin semeni. Dumnezeu e descoperit în comunitate, iar nu individual. Så nu uitåm cå pustnicii vin dintre noi…
— Omul nu È™i poate gåsi definiÈ›ia decît în mod spiritual.
— Altminteri e o fiinÈ›å care cautå cåutînd È™i aflå neaflînd. DefiniÈ›ia omului este foarte greu de dat definitiv. Depinde la ce te raportezi: la semeni, la Dumnezeu sau la orice alt criteriu. Eu cred cå în sala de anatomie nu afli o definiÈ›ie a omului. Fiindcå moartea are ca termen dual nemurirea. Or, setea de nemurire e definitorie pentru poziÈ›ia omului în timp È™i în spaÈ›iu.
— Definind omul, îi definim, de fapt, și sensul.
— Cea mai mare dramå a cunoaÈ™terii umane e jocul între sens È™i nonsens. Asta e rådåcina dramei omului.
— De aceea, eu cred cå întrebarea «ce sens are omul?» e mai adîncå decît întrebarea «ce este omul?».
— Nu e mai adîncå. E mai misterioaså… Și mai neliniÈ™titoare. Ce sens am eu ca så exist? Dar nu pot råspunde decît arbitrar, prin silogisme. — Adicå judecînd. Dar judecata mea nu e concludentå în ceea ce priveÈ™te sensul existenÈ›ei mele. Pe lîngå sens apare È™i nonsensul. Astfel încît poÈ›i gîndi autonom universul, fårå oameni!… De ce a apårut omul nu se poate råspunde. De ce ul este o încercare de a defini ceea ce este.
— Cunoscîndu È™i limitele È™i neputinÈ›ele de a rezolva de ce ul existenÈ›ei sale, omul ajunge la ideea de transcendent, dar pe care nu o poate concretiza. Nevoia de întrupare traverseazå toate zbaterile fiinÈ›ei gînditoare.
— Da. ÃŽntruparea. Adicå revelaÈ›ia… Dupå ce ai cunoscut påmîntul È™i sistemul solar, constaÈ›i cå poate exista universul È™i fårå om, cå nu noi am fåcut universul È™i cå noi îl cunoaÈ™tem gata fåcut. Noi constatåm. Omul este un subiect care apare în lume — întrebåtor, relativ È™i constatator. Orice om care nu e hermeneutic autofilozofeazå. Adicå, el devine buricul påmîntului.
— PoziÈ›ia interogativå a teologului cum vi se pare?
— Teologul gîndeÈ™te fundamental. Are È™i puÈ›in din gîndirea deterministå. El se întreabå asupra cauzei È™i finalitåÈ›ii lumii. Fårå teologie — care e È™tiinÈ›a esenÈ›elor —, omul de È™tiinÈ›å È™tie neÈ™tiind… «ȘtiinÈ›ificii», cum numea Nae Ionescu pe oamenii de È™tiinÈ›å siguri pe ei. Util lucru cå au fåcut trenul, dar trenul nu are nici un adevår în el. E un instrument… Ancorat în dogmå, teologul nu e un om de È™tiinÈ›å, ci un iluminat. Filozofia te face captivul speculaÈ›iilor proprii È™i ale celorlalÈ›i. Dacå citeÈ™ti un tratat clasic, nemÈ›esc, de istorie a filozofiei, afli niÈ™te sisteme care n au epuizat gnoseologic lumea È™i viaÈ›a. Toatå istoria filozofiei nu conÈ›ine nici un adevår, ci este o cåutare continuå… Filozofia poate fi utilå ca instrument al teologiei, adicå så i rafineze limbajul. Dacå devii filozof pur, devii ateu prin definiÈ›ie.
— Existå deci o cunoaÈ™tere teologicå È™i o «cunoaÈ™tere» filozoficå.
— CunoaÈ™terea misticå, teologicå, e o cunoaÈ™tere mediatå, deoarece vine de afarå, din transcendent. CunoaÈ™terea imediatå, filozoficå, o are orice om, dar aceea nu e cunoaÈ™tere realå ci relativå, un mod de a lua contact, util sau speculativ, cu lucrurile.
— Revenind la neputinÈ›a omului de a fi beneficiarul libertåÈ›ii adevårate, putem spune cå, teologic, libertatea apare în momentul în care omul își aduce aminte de calitatea de fiu dumnezeiesc.
— Libertatea omului e partea divinå din el.
Vin niÈ™te prieteni. ÞuÈ›ea îi întreabå cum își våd ei poziÈ›ia în cetatea româneascå de aståzi. «SînteÈ›i încurajaÈ›i sau nu?» Nu prea sîntem… «Atunci, e foarte råu! O societate care nu încurajeazå înseamnå cå nu mai vrea så tråiascå.» ÃŽi spun cå generaÈ›ia mea e prin excelenÈ›å una a mijloacelor proprii de zbor. GeneraÈ›ia lui, spune ÞuÈ›ea, a avut noroc cu niÈ™te profesori deloc strålucitori, dar corecÈ›i. «Profesorul, de fapt, nu trebuie så fie de excepÈ›ie — ajunge faptul cå elevul este excepÈ›ional —, ci så È›i spunå limpede legile È™i regulile.»
Mårturisitorul face din discurs rugåciune. Transferå gramatica discursivitåÈ›ii ideatice în cîmpul discursului esenÈ›ial al rugåciunii:
«Pe Dumnezeu a L vedea nu este cu putinÈ›å oamenilor… Care desfåtare lumeascå råmîne neîmpreunatå cu grija? Care mårire stå pe påmînt neschimbatå? Toate sînt mai neputincioase decît umbra, toate mai înÈ™elåtoare decît visurile; o clipå, numai, È™i toate acestea moartea le primeÈ™te… Vai, cîtå nevoie are sufletul cînd se desparte de trup! Vai, cît låcrimeazå atunci, È™i nu este cine så l miluiascå pe dînsul! Cåtre îngeri ridicîndu È™i ochii, în zadar se roagå; cåtre oameni mîinile tinzîndu È™i, nu are cine så i ajute… DeÈ™ertåciuni sînt cele omeneÈ™ti. Cîte ne råmîn dupå moarte? Nu merge cu noi bogåÈ›ia, nu ne însoÈ›eÈ™te mårirea, cåci, venind moartea, toate acestea pier… Unde este dezmierderea cea lumeascå? Unde este nålucirea celor trecåtoare? Unde sînt aurul È™i argintul? Unde sînt mulÈ›imea slugilor È™i strigarea? Toate sînt È›årînå, toate cenuÈ™å, toate umbrå… Adusu mi am aminte de proorocul ce strigå: eu sînt påmînt È™i cenuÈ™å; È™i iaråÈ™i m am uitat în morminte È™i am våzut oase goale, È™i am zis: oare cine este împåratul sau ostaÈ™ul, bogatul sau såracul, dreptul sau påcåtosul… ÃŽnceput È™i temei mi a fost mie hotårîrea Ta de a må zidi: cåci voind så må faci fiinÈ›å vie, din firea cea nevåzutå È™i din cea våzutå, ai plåsmuit trupul meu din påmînt È™i mi ai dat suflet prin însuflarea Ta cea dumnezeiascå È™i fåcåtoare de viaÈ›å… Dupå chipul È™i asemånarea Ta ai plåsmuit din început pe om È™i l ai pus în rai så ståpîneascå peste fåpturile Tale; dar din pizma diavolului fiind amågit, s a fåcut pårtaÈ™ mîncårii, cålcåtor poruncilor Tale fåcîndu se. Pentru aceasta l ai osîndit så se întoarcå iaråÈ™i în påmîntul din care a fost luat, Doamne, È™i så È™i cearå odihnå… Plîng È™i må tînguiesc cînd gîndesc la moarte È™i våd în morminte frumuseÈ›ea noastrå, cea ziditå dupå chipul lui Dumnezeu, zåcînd: grozavå, fårå mårire È™i fårå chip. O, minune! ce tainå este aceasta, ce s a fåcut cu noi? Cum ne am dat stricåciunii? Cum ne am înjugat cu moartea?…»
Stihirile lui Ioan Damaschin Monahul comunicå ideal cu discursul lui ÞuÈ›ea; aceeaÈ™i apå freaticå, a recapitulårii cåderii È™i ridicårii lumii, uneÈ™te peste veacuri cuvintele mårturisitorilor. E un mod esenÈ›ial, retrospectiv È™i însumator, prin care mårturisitorul își aratå uimirea în faÈ›a extraordinarelor întrebåri ale existenÈ›ei, aflînd, tot cu uimire, minunata rezolvare a acestora. ApologeÈ›ii seamånå între ei; au aceeaÈ™i putere de a convinge È™i de a ne aduce în lumea argumentului lor. ÃŽnvecinîndu se cu lumea, ei o învaÈ›å multele ei chinuri, îi aratå zadarnica ei finitudine È™i limitare, spunîndu i în acelaÈ™i timp care sînt cåile de a ajunge la realizarea echilibrului. De aceea, så nu ne mire cå ÞuÈ›ea nu aduce nimic nou; doar la nivelul discursului, È™i nici la acesta în mod deplin, aÈ™a cum am våzut; demersul lui filozofic, mårturisitor — în lumea de aståzi este demersul oricårui creÈ™tin rostind Crezul în bisericå.
ÃŽi vorbesc despre ultimele cårÈ›i pe care le am citit, pentru admiterea la facultate. Nu må pot obiÈ™nui cu ideea unui «limbaj» teologic specializat în aÈ™a måsurå, încît så riÈ™te mai mult decît golirea de sens È™i afect a cuvîntului propovåduit: existå riscul de a aduce o altå imagine decît cea revelatå. Teologii sînt cei mai ameninÈ›aÈ›i de pericolul de a lua în deÈ™ert numele Domnului. Dacå tråim într o vreme a crizei limbajului, asta se datoreazå într o mare måsurå È™i handicapului de comunicare al sacerdotului; existå un fel de manierism teologic care adunå în el elemente arhaice, deloc neplåcute, într o gramaticå înså desuetå. Vechimea Bisericii nu presupune È™i o vechime a limbajului pe care l foloseÈ™te; este o vechime ce vizeazå în primul rînd sensul È™i trimiterile cuvîntului. Limbajul teologic, apologetic în intenÈ›ie, trebuie så È™i garanteze un grad de persuasiune ce nu se poate obÈ›ine decît printr o racordare din mers la structurile mentale È™i lingvistice ale omului, în drumul acestuia prin istorie. Dogma precis formulatå È™i mårturisitå este cea care face legåtura dintre noutatea È™i vechimea mesajului teologal. De aceea, fåcînd apel în mod permanent la dogmå, È™i aceasta într un cadru stilistic mai mult decît personal È™i modern, ÞuÈ›ea intuia valoarea de adevår a adaptabilitåÈ›ii mårturisii creÈ™tine la vremea cu care este contemporanå. Dincolo de asemånårile lingvistice, «discursul» rugåtor al lui Ioan Damaschin Monahul se apropie, pînå la o fråÈ›ietate semanticå frapantå, de discursul lui ÞuÈ›ea, prin faptul cå amîndouå sînt traversate de preocupåri, interogaÈ›ii, neliniÈ™ti cu statut atemporal.
12 februarie 1991
Noaptea a nins. ÃŽl întreb dacå în temniÈ›å a pus rugåciunea înaintea tuturor mijloacelor de salvare a sånåtåÈ›ii mintale È™i spirituale. ÃŽmi spune cå numai prin ea È™i prin dialogul cu cei din celulå a reuÈ™it så depåÈ™eascå momentele de cådere. ÃŽmi povesteÈ™te cît de greu i a fost så se obiÈ™nuiascå, la izolare, cu singuråtatea totalå; ar fi dorit så audå måcar un È™oarece sau o muscå… «Nu È™tiu cum am suportat, Radule! Poate prin rugåciune; så È™tii cå numai prin ea.» Și, poate, prin rugåciunile altora… Se uitå cu mirare. «Nu m am gîndit niciodatå la asta: så se roage cineva pentru mine!» De ce nu? «Påi, înainte de închisoare, în afarå de tata, care era preot, nu am avut cu nimeni o legåturå religioaså, ci numai legåturi amicale, intelectuale.» Astfel încît în temniÈ›å v aÈ›i simÈ›it total singur, deoarece autonomiile intelectuale nu comunicå între ele È™i nici nu pot mijloci… «Så È™tii cå ai dreptate. ÃŽnså mi am pus de multe ori întrebarea de unde vine dorinÈ›a omului de a se uita spre cer…»
— Påi nu existå o revelaÈ›ie a nevoii de rugåciune, ci o revelaÈ›ie a existenÈ›ei lui Dumnezeu, care atrage dupå sine È™i nevoia de rugåciune. Rugåciunea este expresia unui suflet religios care recunoaÈ™te o putere supranaturalå care i asigurå eliberarea din înlånÈ›uirea limitelor personale È™i cosmice. Este o cerere specific misticå.
— Facem distincÈ›ie între rugåciune È™i rugåminte.
— Evident. Nu se roagå decît omul religios — care, practicînd rugåciunea, recunoaÈ™te prin ea prezenÈ›a DivinitåÈ›ii, fapt care distinge rugåciunea de rugåminte, aceasta din urmå cuprinzînd o sferå atitudinalå mai largå. Rugåciunea ne aratå cå umilinÈ›a, gînditå creÈ™tin, înalÈ›å, iar nu coboarå pe om.
— Rugåciunea are un aspect revelaÈ›ionar, deoarece în urma ei ni se descoperå voinÈ›a lui Dumnezeu în ceea ce ne priveÈ™te.
— Rugåciunea, ca È™i revelaÈ›ia, nu duce la o descoperire banalå, ci la tråirea unui eveniment care depåÈ™eÈ™te puterea umanå.
— Se face o confuzie terminologicå între revelaÈ›ia sacrå È™i cea profanå.
— RevelaÈ›ia, ca termen, este de obicei întrebuinÈ›atå polisemic, prin depåÈ™irea caracterului ei religios. RevelaÈ›ia propriu ziså trebuie gînditå religios. Nu se poate vorbi de revelaÈ›ie în cadrul unei descoperiri È™tiinÈ›ifice, care poartå nu numai rodul inspiraÈ›iei, ci È™i pe cel al cåutårii.
— Aceastå confuzie are la bazå o substituire mult mai largå…
— … ÃŽnlocuirea religiei cu È™tiinÈ›a! Fårå credinÈ›å È™i Bisericå, omul råmîne un simplu animal raÈ›ional È™i muritor, raÈ›ionalitatea avînd doar caracterul unei mai mari puteri de adaptare la condiÈ›iile cosmice decît restul dobitoacelor. Cînd zici cå omul e un animal raÈ›ional, atributul raÈ›ionalitåÈ›ii îl distinge de restul vietåÈ›ilor, nescoțîndu l din perspectiva morÈ›ii absolute. Moartea devine relativå, ca o trecere, numai prin religie — È™tiinÈ›a, oricît de savantå, nescoțînd omul decît aparent din regnul animal. Nici o consolare cå eu må deosebesc de elefant sau de caprå pentru cå fac silogisme, dacå apar È™i dispar în mod absurd din naturå.
— Religia nu te ajutå så «evadezi» din lume, ci så devii un mai bun locuitor al ei.
— Trebuie så recunoaÈ™tem cå supranaturalul elibereazå omul din înlånÈ›uirea cosmicå, dar religia ca atare nu te face så ieÈ™i din naturå, pe care o consideri creaÈ›ie divinå, ci så te situezi deasupra ei.
— Tot cåtre o situare spiritualå deasupra lumii tinde È™i rugåciunea. Dovadå cå, în temniÈ›å, rugåciunea vå elibera.
— Rugåciunea miÈ™cå subiectul rugåtor între o putere supraumanå È™i un subiect care recunoaÈ™te cå aceastå putere îl transcende. Rugåciunea este singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu. Nici o altå calea umanå nu L atinge, deÈ™i omul, la scara lui, tinde perpetuu spre El. Sau, cum spune Max Planck, este efortul spiritual al omului de a trece de la relativ la absolut. Prin rugåciune omul se îndumnezeieÈ™te, anulînd conÈ™tiinÈ›a imposibilitåÈ›ii contactului cu Absolutul. RelaÈ›ia cu Divinitatea nu este justå decît prin actul rugåciunii, meditaÈ›ia autonomå fiind expresia unui proces cognitiv comod. Poarta spre Dumnezeu este credinÈ›a, iar forma prin care se intrå la Dumnezeu e rugåciunea.
— Sfîntul este un model maxim de subiect rugåtor.
— SfinÈ›ii, ca forme supreme ale sufletului religios, sînt modele umane cu rol protector È™i sprijinitor. SfinÈ›ii fac posibilå tråirea absolutului la scarå umanå. Sfîntul stå în fruntea tablei valorilor. Eroul se consumå fåcînd istorie È™i nedepåÈ™ind sfera laicului. Eroul este admirat — dar nimeni nu i se închinå, chiar dacå fapta sa aduce reale foloase omului.
— Deci putem structura o tablå a valorilor umane…
— Desigur. Astfel, scara valorilor umane conține: omul obișnuit, eroul și sfîntul — dincolo de aceștia situîndu se infractorul.
— ÃŽn firea infractorului stå È™i falsitatea… Cum apare, de exemplu, infractorul în istorie?
— Uite aÈ™a: apare o aråtare care se strecoarå ca o È™opîrlå pe treptele corpului social, ajungînd så se miÈ™te în vîrf nestingherit. El nu se întreabå dacå e ctitor de aÈ™ezåri umane, legiuitor, binefåcåtor sau orice altceva care så acopere ideea de mare conducåtor. Se simte bine acolo unde e È™i se considerå diferenÈ›iat de concetåÈ›enii lui, crezînd cå acest lucru e rodul unei virtuÈ›i excepÈ›ionale. AÈ™a crede el! El nu È™tie cine este el. El crede cå d aia a ajuns sus, cå nu se putea altfel!
— Dar infractorul în gîndire?
— Ha! N am putut în viaÈ›a mea så mi satisfac aceastå dorinÈ›å: så aud un antropolog savant, la Sorbona, discutînd jocul vieÈ›ii È™i al morÈ›ii… Så vezi cum, la Sorbona, apare o aråtare care se miÈ™cå în misterele existenÈ›ei ca curca între popice. La Sorbona!
— Mișcîndu se așa zis autonom…
— Omul autonom e iluzoriu, fiindcå sau e sub imperiul transcendenÈ›ei, È™i atunci este religios, sau e sub imperiul naturii, È™i atunci e materialist. Autonomia umanå nu poate fi concludentå, adicå omul nu este fiinÈ›å liberå dacå nu are finalitate religioaså, deoarece, chiar dacå descoperi un leac împotriva cancerului È™i eÈ™ti un mare binefacåtor pentru omenire, nu te deosebeÈ™ti de vulpe È™i de elefant dacå te consideri absolut muritor, adicå dacå apari È™i dispari în mod absurd. ÃŽn È™tiinÈ›å È™i tehnicå întîlneÈ™ti la orice pas utilul, comodul, socialul È™i mintalul, da’ nicåieri adevårul consolator. Adevårul absolut nu poate fi gîndit decît teologic, deoarece numai teologul vehiculeazå cu el în mod dogmatic È™i ritualic.
— Autonomia cred cå își are motivaÈ›ia, iluzorie, în actul individuaÈ›iei…
— Se pune întrebarea: existå un act individual pur sau puritatea mintalå este formalå? Este greu de conceput. O individuaÈ›ie purå nu este posibilå, prin faptul cå omul se naÈ™te È™i vieÈ›uieÈ™te biosocial. Variabilitatea sufletului omenesc, care exclude individuaÈ›ia perfectå È™i constantå, este expresia miÈ™cårii lui provocate de temperament sau de peisajul instabil al societåÈ›ii.
— Tragedia omului nereligios, fiindcå despre o tragedie este vorba, vine cred din faptul cå, punîndu È™i întrebåri fundamentale, izvorîte din conÈ™tiinÈ›a lui teoreticå, nu gåseÈ™te, necålåuzit de nimeni fiind, nici un råspuns consolator.
— Dacå ai întrebåri fundamentale, esenÈ›iale, dar råspunsuri neconcludente, joci pe foc. EÈ™ti chinuit. La întrebårile pe care È™i le pune omul, el poate råspunde util, relativ, inutil sau nociv. Jocul vieÈ›ii È™i al morÈ›ii este fundamental È™i încurcå toate socotelile. De ce ne naÈ™tem? De ce creÈ™tem? De ce ne realizåm trecåtor? Și — de ce murim? sînt întrebåri la care råspunsurile sînt aleatorii, adicå neconcludente. Sub raportul adevårului, un om modern, care are conÈ™tiinÈ›å teoreticå dar nu È™i religioaså, nu se deosebeÈ™te de un primitiv care cînd tråsneÈ™te È™i fulgerå pe cer cade cu fundul în sus. Nu e departe! ȘtiinÈ›a nu råspunde la nici un «de ce», ci constatå — util sau eronat.
— NeputinÈ›ei È™tiinÈ›ei i se alåturå cumva È™i neputinÈ›a filozofiei?
— Filozofia nu e o cale spre mîntuire. E o comoditate mintalå orientatoare, så zicem, în timp È™i spaÈ›iu, în relaÈ›iile interumane… Fårå credinÈ›å, viaÈ›a universalå ar fi un pustiu dezguståtor È™i de nesuportat. Nu eÈ™ti liber È™i senin decît în bisericå sau påstrînd în tine imaginea ei È™i a preotului. ToÈ›i ateii sînt jalnici. Ei renunÈ›å la absolut, limitîndu se la ei înÈ™iÈ™i. Un savant ateu, care se bazeazå doar pe supoziÈ›ii, se deosebeÈ™te de vulpe doar prin faptul cå vorbeÈ™te articulat È™i face supoziÈ›ii… Dacå adevårul existå, atunci trebuie så fie unul, iar pe acesta îl afli tråind, prin credinÈ›å… Babele evlavioase merg la absolut rugîndu se, iar filozoful tråncånind silogisme…
Și mergem cîteodatå în lume, aflînd de la unii È™i de la alÈ›ii cît de minunatå poate fi învecinarea cu minunea care È›i deschide ochii È™i te face apt pentru acceptarea unei alte rînduieli decît cea de aici, de unde cerul se vede mic, neîntreg, cît un drum al soarelui; iar rînduiala cealaltå — cît de cealaltå este! — îți aratå påmîntul mare, întreg, rotund, cît un drum pe scara lui Iacob, de la creaÈ›ie la Creator.
ÞuÈ›ea îmi spune cå i este sete, dar nu de apå, nici de vreo altå båuturå. O simplå stare de sete; ca somnul, de pildå.
15 februarie 1991
Vorbim despre cum ar trebui så abordåm necunoscutele care apar în drumul minÈ›ii noastre. ÞuÈ›ea îmi spune cå materialismul e cel mai incomod fel de a gîndi. Cum aÈ™a? «Påi, unde întîlneÈ™ti misterul, spui cå nu e nimic. Și te înconjuri numai cu nimicuri dintr astea, pentru cå viaÈ›a în întregime e un mister!…» Facem cîțiva paÈ™i prin camerå, pentru dezmorÈ›ire; în ultima vreme, ÞuÈ›ea stå mai mult în pat. A slåbit mult, îl doare capul. Un ziarist i a spus cå de aceea îl doare capul, fiindcå are idei…
— Sînt douå mari principii care se zbat într o conÈ™tiinÈ›å autenticå: principiul autoritåÈ›ii È™i principiul libertåÈ›ii. Eu încerc så le împac, în conÈ™tiinÈ›a mea, într un soi de automatism fundamental al omului în corpul social. Adevårata organizare È›ine de relaÈ›ia dintre om È™i stat, formulatå juridic atît de exact, încît så nu se suprapunå nici una din acestea pe cealaltå: nici individul pe stat, nici statul pe individ. Adevårata instituÈ›ie este, dar nu se simte… TotuÈ™i, nu individul este sursa ordinii în stat. Individul e reflexul societåÈ›ii prost sau bine organizate. El nu este decît biologic, adicå fizic. Dar spiritual el e reflexul societåÈ›ii, al comunitåÈ›ii.
— Organizarea unui stat urmeazå, oarecum, organizarea în sistem a unei concepÈ›ii filozofice…
— Sistemele sînt, ipotetic, atotcuprinzåtoare. Cel puÈ›in în intenÈ›ie. Dacå nu råspund la problemele fundamentale, È›in de eseisticå. E greu, e adevårat, så mai inventezi un sistem acum. Se poate vorbi despre o îngheÈ›are sistemicå. Nu sînt posibile mai multe sisteme.
— Aveți o nostalgie a sistemului?
— Nu. Pentru cå mi am dat seama cå nu pot fi sistemic. Sistemul e un mod fundamental È™i global de a gîndi. Idealism, materialism, criticism, pozitivism — acestea sînt, în linii mari, sistemele. E greu de conceput ceva în afara lor. Nu orice construcÈ›ie e un sistem nou. Poate så fie o construcÈ›ie validå, dar så nu aibå caracterul unui nou sistem, miÈ™cîndu se într unul dintre cele clasice.
— Deci filozoful de aståzi nu mai este identificabil dupå sistem…
— Un filozof nu se mai poate defini în funcÈ›ie de sistem, ci în funcÈ›ie de geniul observaÈ›iei, de geniul speculaÈ›iei, de geniul argumentaÈ›iei… Stilul! Sîntem într o perioadå a originalitåÈ›ii literare. Acum, filozofii sînt eseiÈ™ti. ÃŽn mod concret, filozofia nici nu poate fi decît combinatorie, stilisticå, ascultînd de o lege mai largå: omul nu creeazå, ci alcåtuieÈ™te.
— AveÈ›i o maximå care, filozofic vorbind, så «acopere», ca valoare rezumativå, un sistem?
— Så zicem. Uite: psihologic este tot, afarå de eternitate.
— Iar sistemul cred cå nu este consolator, cum nu e consolatoare nici una dintre îndeletnicirile autonome.
— Oamenii se împlinesc sau nu dupå cum își fac sau nu o lume proprie. TotuÈ™i, ambiÈ›ia de a te face singur e neconsolatoare. Eu puteam så înÈ™ir braÈ™oave, dar am gåsit cå e prisoselnic så mai adaug È™i eu niÈ™te idei la cele care circulau deja. Am fåcut asta dintr o conÈ™tiinÈ›å a inutilitåÈ›ii gratuitåÈ›ii… Cînd ai conÈ™tiinÈ›a împlinirii, eÈ™ti un tip suficient. Eu nu È™tiu dacå am avut virtuÈ›i de împlinire rotundå. Asta nu pot spune — nici da, nici nu. Am avut momente în viaÈ›a mea de mare subtilitate intelectualå, dar care nu m au dus, împreunå, la un sistem. Sînt momente cînd mistica existenÈ›ei mele må consoleazå cå nu am construit aceastå lume, È™i sînt momente cînd sînt disperat… Totdeauna am imaginea vieÈ›ii mele ca apa care curge È™i nu se mai întoarce.
— Dar în ce mare se opreÈ™te aceastå curgere?
— ÃŽn credinÈ›a în nemurirea sufletului, iar nu în nemurirea påmînteanå a împlinirii. Må salvez religios, nu laic. Asta e una din funcÈ›iile consolatoare ale båtrîneÈ›ii: te situeazå concret în poziÈ›ia în care eÈ™ti È™i nu È›i mai cere efortul unei stråluciri viitoare… Am vrut, în tinereÈ›e, så råmîn. Nåzuiam så fac un mic punctaj în existenÈ›a È›årii åsteia cu existenÈ›a mea. Acum nu mai sînt obsedat de ideea asta.
— Oricum, råmîneÈ›i într un fel. Måcar prin tratatul din 1940, sau prin fantasticul proiect pe care l aÈ›i prezentat comuniÈ™tilor, pentru redresarea economiei…
— Știu eu? M a întrebat odatå o cucoanå cu ce må ocup. Zic: lucrez la legenda mea!… Existå trepte ale råmînerii. Eroul moare în istorie, iar sfîntul se situeazå în eternitate, înÈ›elegînd prin erou un împlinit care laså o urmå în timp È™i spaÈ›iu… Nu må îngrozeÈ™te pe mine decît un singur lucru: ideea morÈ›ii absolute! Adicå omul apare È™i dispare fårå sens. Cå, dacå nu existå nemurire, vieÈ›uirea umanå e doar o apariÈ›ie È™i o dispariÈ›ie. Nu e o consolare succesiunea biologicå, ci succesiunea spiritualå. Nici un pårinte, cînd moare, nu se consoleazå cå a låsat copii, dacå aceÈ™tia nu l continuå cu adevårat. Decît atît: så facå pomeni… Cimitirele gem de uitaÈ›i.
— Apariția și dispariția…
— Ceea ce neliniÈ™teÈ™te metafizic omul e principiul apariÈ›iei È™i dispariÈ›iei absolute. Adicå al existenÈ›ei ca absurditate. NeliniÈ™teÈ™te limitarea È™i jocul existenÈ›ial între apariÈ›ie È™i dispariÈ›ie ca fiind totdeauna ståpînit de finitudine… Cum så te consolezi cu valoarea personalå? Cred cå È™i laureaÈ›ii Premiului Nobel, cînd se raporteazå la nemurire, ajung la formula: psihologic este tot, afarå de eternitate.
¥l întreb unde are manuscrisele de care mi a vorbit cîndva. La Oradea, la IaÈ™i, la prieteni, la securitate; dar îmi spune cå nu acelea vor constitui opera lui. Nimeni så nu aÈ™tepte de la el o operå, deoarece el nu s a pregåtit pentru a fi un autor, ci un legiuitor. Pentru traiectoria vieÈ›ii lui, opera e un punct eventual È™i întîmplåtor. Dacå se poate vorbi totuÈ™i de o împlinire, aceasta se poate identifica oriunde, dar numai în planul operei scrise nu. Atunci în opera oralå? — Nu cu certitudine, chiar dacå Mircea Eliade a spus cå are geniul oralitåÈ›ii; asta nu înseamnå nimic. ÃŽl întreb de ce nu vrea så dicteze acum textele care l preocupå. ÃŽmi råspunde cå nu l preocupå textele, ci problemele, care au o altå gramaticå È™i o altå logicå. Cînd a fost scos din temniÈ›å, a încercat så scrie; cu greu… A scris destule pagini, dar nu l au mulÈ›umit. A È™i dictat. Pentru el, pagina scriså era un mod de a sistematiza trimiterile, citatele, jaloanele, iar nu gîndirea care pleacå de la acestea.
Ce aÈ›i fåcut, atunci, în întreaga viaÈ›å, dacå de operå ca atare nu v aÈ›i preocupat? «Am adunat mici ramuri, paie, alte mårunÈ›iÈ™uri…» Opera dumneavoastrå e un cuib.
Minunile sînt totdeauna mari. Doamne, mari sînt minunile tale! Mårimea minunii e mårinimia ei, dåruirea ei cosmicå; o minune «micå», izolatå, netotalå în dåruire, presupune un numår de martori, dacå nu privilegiaÈ›i, oricum întîmplåtori. Minunea nu are nimic comun cu întîmplåtorul: ea este evenimentul în starea lui realå, absolutå, fiind revelaÈ›ie. De aceea minunea e mare, plinå, de o universalå izbucnire întru dåruire. Minunea se aprinde din mai multe colÈ›uri deodatå, încercuind. Minunea nu È™i pierde caracterul personal de adresare cåtre mine sau tine prin faptul cå e universalå; personalå, ea încercuie, te plaseazå într o geometrie a captivitåÈ›ii, în «fruntariile» absolutului. ÃŽncercuire, ea este asumare; tainå, revelaÈ›ie, ea este credinÈ›å; e cercul sferå al bolÈ›ii, al sfîntului potir È™i al sfîntului disc, al cununilor. Minunea e aurå.
ÃŽn Rai, toÈ›i locuitorii acestui topos dåruit tråiesc sub zodia sferei. Dionisie Areopagitul, în descoperirea lui, vorbeÈ™te despre cîntarea de slavå permanentå pe care o aduce lui Dumnezeu Raiul. Or, ce este mai sfericå, mai împlinitå, decît cîntarea ce urcå în tonuri înalte, pentru a se opri într o binecuvîntatå neputinÈ›å de a trece de anumite piscuri, cantonînd discret într o unduire de arc de boltå? Și ce este mai rotund decît gestul mîinilor în rugåciune, care, apropiate, cåuÈ™ spre cåuÈ™, îi dau omului sentimentul ocrotitorului, al creatorului de cuib, de adåpost? Cuibul de pasåre e sfera minune, sfera realizare împreunå; aÈ™a cum glasul meu se ridicå È™i ajunge pînå într un punct de unde este preluat de alÈ›ii, împlinindu se, tot astfel cuibul solid, din ramuri È™i frunze, jumåtate de sferå, își realizeazå rotunjimea perfectå prin venirea påsårii, ce acoperå puii cu aripile larg deschise, ca o inimå carte. Pasårea este mereu cealaltå jumåtate de sferå, aceea care zboarå. Fiecare pasåre este o jumåtate de sferå; cealaltå jumåtate a unei påsåri este cuibul; dacå întîlneÈ™ti o pasåre jumåtate de sferå È™i alåturi o altå pasåre jumåtate de sferå, nu înseamnå cå ai våzut o sferå, ci doar douå jumåtåÈ›i de sferå. Pasårea se rotunjeÈ™te numai în cuib. Pasårea sufletului nostru se rotunjeÈ™te în cuibul cald, comunitar, al Bisericii. De aceea, Biserica e boltå, e cununå, sfînt potir È™i sfînt disc, geometrie fundamentalå pentru aflarea geometriilor divine.
Minunea e mare, infinitå È™i încercuitoare, iar Biserica, påstråtoare a minunii întrupårii, e pînza de apå a cerului oglindit în ochii ridicaÈ›i spre el cu dor negråit de împlinire; omul e sferå idealå în miÈ™care, rotunjime de cuib È™i de pasåre.
Modelul pe care ni l aduce înainte ÞuÈ›ea prin pedagogia învåÈ›åturii prin învecinare e modelul felului de a te rotunji, de a considera pe celålalt un cuib, acordîndu i toatå credibilitatea pentru o necesarå rotunjire în el.
17 februarie 1991
A venit doctorul; tensiunea bunå, circulaÈ›ia proastå. Trebuie mai multå miÈ™care. «Må miÈ™c suficient de mult printre idei, domnule doctor…» ÃŽmi då, la plecare, sfaturi privitoare la administrarea medicamentelor. Dacå mai are crize de durere, så l chem.
Dupå ce pleacå, discutåm despre dreptul fiecårui om, cît de redus spiritual, de a tråi în societate.
— Nimeni nu È›i contestå dreptul la existenÈ›å dacå eÈ™ti mediocru, dar nimeni nu face confuzie între tine, sfînt, erou È™i geniu. Sfîntul, eroul È™i geniul sînt fårå voia societåÈ›ii, care e obligatå så i recunoascå… Oamenii sînt egali în faÈ›a legii, adicå trebuie respectaÈ›i ca atare, dar nu confundaÈ›i, nu fåcuÈ›i identici, cå e o gogoaÈ™å… Nimeni nu È›i contestå dreptul la o viaÈ›å umanå, normalå, dacå porÈ›i masca de om. Numai cå, dacå eÈ™ti mediocru, nu trebuie så te instaleze în vîrf, pentru cå nu e nici în interesul tåu. Acolo trebuie så stea cei dotaÈ›i, care sînt valoroÈ™i È™i pentru ei, È™i pentru alÈ›ii.
— ÃŽn generaÈ›ia dumneavoastrå aÈ›i avut mulÈ›i dotaÈ›i. Cioran, de exemplu.
— Cioran e mult prea inteligent pentru a fi durabil — înÈ›elegînd prin inteligent o luciditate sterilizantå, care nu ancoreazå în definitiv È™i parcå nici nu vrea. Are tot timpul gustul provizoratului scînteietor… ÃŽn generaÈ›ia mea nimeni nu a gîndit fundamental. Nici Nae Ionescu nu a construit fundamental. A construi fundamental înseamnå, cum È›i am mai spus, a construi în sistem: fie materialist, fie idealist, fie criticist. Trebuie så te situezi undeva. ÃŽn afarå de sistem faci impresionism. Adicå toatå generaÈ›ia mea nu a depåÈ™it strålucirea fragmentului bine fåcut.
— Dar dumneavoastrå cum aÈ›i construit?
— ÃŽn limba scriså eu sînt om de dicÈ›ionar, adicå ceea ce må intereseazå nu este atît strålucirea stilisticå, cît precizia terminologicå a cuvintelor. Cînd vorbeÈ™ti, mai colorezi ici È™i colea. Dar în general nu colorez, deoarece colorînd sînt braconier în teren interzis. De fapt, eu nu sînt un om al scrisului, cu atît mai puÈ›in al scrisului frumos.
— Dar mînuiÈ›i o limbå foarte expresivå È™i plasticå.
— Limba româneascå? Prin ea poÈ›i deveni vultur, dar e foarte greu de mînuit. Sau prin ea devii un cîntåreÈ› de stranå. Limba românå are virtuÈ›i complete, adicå poate fi vehicul a tot ce se întîmplå spiritual în specia om. Au lucrat stråmoÈ™ii noÈ™tri la un instrument minunat! Limba românå are toate premisele valorice pentru a deveni o limbå universalå, dar nu È™tiu dacå e posibil acest marÈ™ istoric. Dacå am fi fost un popor cuceritor… Dar È™tii cum am fi devenit universali? Dacå am fi avut un stoc de EmineÈ™ti! Adicå un stoc de valori. O limbå devine prin genii universalå. Limbå germanå nu devine universalå printr un berar, brutar sau måturåtor, ci prin Goethe, Schiller, Kant, Schopenhauer, Rilke… Prin aceÈ™tia limba germanå devine universalå. Universalismul este legat de marile personalitåÈ›i, care își ridicå apartenenÈ›a, la o limbå sau la o etnie, la grad de model. Noi, românii, nu punctåm universalitatea nicåieri. Lipsa universalului ne face sceptici. Nu e nevoie så strici ierarhii. Te învecinezi… Nu trebuie så încerci så înlocuieÈ™ti nimic din ceea ce a råmas definitiv, ci så adaugi. Så întregeÈ™ti mereu. Noi virtuÈ›i avem…
— Ce ne lipsește totuși pentru a puncta universalitatea?
— ÃŽndråzneala.
Facem cîțiva paÈ™i prin camerå, pentru dezmorÈ›ire.
Recapitulez zilele care au trecut: deopotrivå spectator È™i actor la o pieså dintre cele mai grele… ÃŽnvecinarea, vorbind în termenii lui ÞuÈ›ea, are o structurå ambivalentå, de aspiraÈ›ie È™i participare. ÃŽmpårÈ›ind învåÈ›åtura prin învecinare în douå paliere, cred cå învåÈ›åtura ar È›ine de aspiraÈ›ie, deoarece niciodatå nu se va realiza intrarea definitivå în lumea ei, iar învecinarea È›ine de participare, înÈ›elegînd participarea altminteri decît o vedeam pînå acum: participarea e angajare, e intrarea în ritmul personajului È™i, în cele din urmå, presupune disponibilitatea de a l înlocui în pasajele acute.
Må întreb cum se explicå desele tururi de forÈ›å pe care le face ÞuÈ›ea: treceri radicale de la o opinie la alta, în faÈ›a mea sau a altora. Nu e un element de pedagogie; e, cum s ar spune, o chestiune de principii. Tot ceea ce pot înÈ›elege din aceastå labilitate este faptul cå nu È›ine la idei. Nu i paså de ele… Spunea odatå: «Eu gîndesc în idei!» — È™i atunci nu sesizasem încå pluralul. Idei! Ceea ce nu înseamnå idei numai de un fel sau numai de douå feluri. Idei! Multe, variate, colorate, ciudate, în contradicÈ›ie unele cu altele, complementare, rotunde. Idei! «Și ce? sînt angajat de ele?» Nu sînteÈ›i angajat, dar… «Nici un dar, Radule, nici un dar. E dreptul meu de a face cu ele ce vreau.» DezmåÈ›! «Ei, nici chiar, dar le pun È™i eu cum cred cå e mai bine. Pentru moment, evident: e un bine relativ!» Rîdem.
Revenim la universalitate: îndråzneala nu presupune un discurs, o È›inutå, o oarecare putinÈ›å de a da tonul, de a incita prin ceva nou? «Desigur: e actorie, pînå la un punct…» Și nu avem prezenÈ›å scenicå? «Avem, dar nu ne alegem scenele cele mai bune.»
Sînt din ce în ce mai fericit cînd îl aud pe ÞuÈ›ea vorbind. Spectacolul e unic. Turnul afirmaÈ›iei, cu contraforÈ›ii argumentelor sau platforma polemicii, toate acestea, acum, nu se mai ridicå aÈ™a de uÈ™or; a trecut la forme arhitecturale mai lesnicioase. De la o vreme preferå liniile calme, convingåtoare prin simplitate. Nu mai råspunde la întrebårile celor ce vin; are el întrebåri pentru ei. Examenul nu mai este al întrebårii, ci al råspunsului. MulÈ›i, care vin cu întrebårile înghesuite, sînt nevoiÈ›i så improvizeze råspunsuri la un interogatoriu pe care nu l prevedeau. Cu un gest de luare în proprietate, ÞuÈ›ea situeazå pe cel din faÈ›å exact în lumea în care acesta se aflå. ÃŽncet, gradat, îi pune întrebåri: ce vezi? ce auzi? ce simÈ›i? cum È›i se pare cutare lucru? dar celålalt? cine conduce? ce È™anse sînt de îndreptare? spre ce se îndreaptå cultura aståzi? Rînd pe rînd, ceea ce este începe så fie cercetat cu aviditate, în punctele esenÈ›iale. SusÈ›inînd cu un zîmbet larg efortul de concentrare al celui ce se vede pus în poziÈ›ie scrutåtoare faÈ›å de locuirea sa — prea puÈ›in bågatå în seamå pînå atunci —, ÞuÈ›ea nuanÈ›eazå întrebårile, împinge la ierarhizåri: care e mai mare — acesta sau acesta? cine e mai bun?… Spre sfîrÈ™it, cu o violenÈ›å de pedagog, îmbrînceÈ™te spre concluzii ferme: È™i deci, domnule… carevasåzicå… Nu ståruie asupra datelor ca atare, ci pe påreri: zici dumneata cå…? crezi cå…? Atunci cînd interlocutorul, transformat în releu de captare a articulaÈ›iilor prezente, se poticneÈ™te sau oboseÈ™te, ÞuÈ›ea strecoarå o glumå, È™i ea interogativå, care se terminå cu un rîs asemeni unei întrebåri subînÈ›elese: «Ce zici de asta? Ce zici?» Și acela trebuie så zicå… Sînt È™i momente de odihnå, de preumblare. «Ai fost vreodatå la Boteni?» Nu. «Da’ la Cîmpulung Muscel?» Nu. «Da’ la Cluj?» Da! Odatå fixatå o geografie comunå, începe un itinerariu precis, cu denumiri È™i oameni preciÈ™i, unii morÈ›i, alÈ›ii în viaÈ›å. «Så l întrebi dacå n a fost aÈ™a! ha, ha…» ÃŽntîmplåri, poveÈ™ti; sau descrieri. Stå pe loc în faÈ›a unei imagini; bucuros cå a reuÈ™it så o prindå pentru mai mult timp în atenÈ›ie È™i retinå, o întoarce pe toate feÈ›ele, o demonteazå în locurile cele mai nebånuite. «Știi ce îmi spunea mie George, un prieten de la Cluj, despre statuia lui Matei Corvin?… Da’ ce? crezi cå l am crezut cu una cu douå?» Dialogul capåtå alte trepte; pe dialogul iniÈ›ial, între ÞuÈ›ea È™i vizitator se suprapune dialogul dintre ÞuÈ›ea È™i amintiri. Prin povestire È™i înghiontire, vizitatorul este chemat så participe È™i el la acest dialog nou. «Dar ai spus cå È™tii, domnule, Clujul; nu È›i aminteÈ™ti de cafeneaua aia, din colÈ›, de la Universitate? cum se poate!…» Ca dupå acest excurs så se întoarcå brusc la o idee, la o întrebare sau la o preocupare de la începutul dialogului: «Și cum spuneai, crezi cå…» ÃŽntrebårile reîncepeau så curgå, så înconjoare o obsesie, o enigmå ce se cerea rezolvatå. Dupå ce îi demonstrase cå el, la tinereÈ›e, luase din lume lucruri multe, multe de tot, È™i se învåÈ›ase minte în multe privinÈ›e, cel de acum, tînårul vizitator, era parcå întrebat: dar dumneata? dumneata?… ÃŽntrebårile È™i privirile alunecau spre bibliotecå, pluteau cîteva momente deasupra fiecårui raft în parte, alunecau mai departe, spre fereastrå, treceau deasupra blocului din faÈ›å, a primilor copaci din CiÈ™migiu, È™i în cele din urmå se întorceau, rotund, la ÞuÈ›ea. Și n acest cerc era pus tînårul vizitator; din acest cerc, de acum, nu avea så mai iaså, poate, niciodatå. Cum nu ieÈ™ise nici ÞuÈ›ea… Peste cårÈ›i, case È™i arbori, fiinÈ›a gînditoare se întorcea mereu asuprå È™i, într un efort de modelare È™i de coerentizare a multelor aspecte pe care viaÈ›a le aduce spre gîndire È™i folosire omului.
Må uit la niÈ™te fotografii care l aratå pe ÞuÈ›ea mergînd pe Calea Victoriei, în tinereÈ›e È™i la båtrîneÈ›e. Mersul È™i cadenÈ›a sînt aceleaÈ™i; privirea parcå e mult mai lungå în timpul din urmå. O privire ce stråpunge zidurile cauzal, scormonind în temeiurile de viaÈ›å È™i piatrå ale caselor È™i, mai ales, în ale celor ce le dau viaÈ›å, atunci È™i acum. ÃŽnalt, cu basca puså cu dichis de moÈ™neag, ÞuÈ›ea apare, prin fluviul de oameni, ca un far pe o insulå în derivå; desprinså parcå din alte legitåÈ›i È™i È›intind cåtre zone deloc comune, prezenÈ›a lui nu are cum så nu atragå atenÈ›ia; neplåcut, desigur: e mustråtor — treisprezece ani de pustnicie privesc cu atenÈ›ie la rostul lucrurilor È™i oamenilor din jur; È™i se pare cå nimeni nu È™i justificå dinamica È™i nimeni prezenÈ›a. Toate cele din jur par a avea nevoie de treisprezece ani de aÈ™ezare È™i cumpånire. Dar så nu fie! så nu fie! Basca neagrå se apleacå asemenea unui catarg în bernå; så nu fie!
Cea mai iscoditoare întrebare pe care o punea ÞuÈ›ea celor care veneau la el era, în linii mari, aceasta: «Eu, vedeÈ›i må bine, sînt ceea ce sînt dupå treisprezece ani, de nu ar mai fi fost, voi, må uit bine, sînteÈ›i ceea ce trebuia så fiÈ›i È™i mai trebuie så fiÈ›i încå. Acum, vå întreb: ce faceÈ›i, domnilor, cu libertatea voastrå? Aud?» Nu tolera scuzele È™i nici artificiile. «Aud?» Și de multe ori auzea lucruri bune; È™i se bucura, ca un catarg pe care se desfåÈ™oarå pînza, gata så primeascå îmbråÈ›iÈ™area vîntului.
ÃŽnvecinare cu libertatea; cum så faci din învecinare învåÈ›åturå. Må gîndesc cum ar putea fi rezumatå întîmplarea asta, a învåÈ›åturii prin învecinare; må gîndesc: dacå Dumnezeu ne a fåcut så ne învecinåm cu lumea È™i cu oamenii È™i dacå rostul nostru este acela de a ne întoarce la El, atunci aceastå învecinare nu poate fi decît spre acest rost; så facem din învecinare învåÈ›åtura întoarcerii Acaså… Iar menirea mårturisitorului este aceea de a ne obiÈ™nui cu cåldura È™i cu lumina învecinårii cu cerul. Numindu l pe ÞuÈ›ea mårturisitor, nu introduc o valoare nouå în tabla valorilor umane, ci încerc så fac o fuziune între tipul eroului È™i tipul sfîntului, între istorie È™i vecie. ReuÈ™itå sau nu, aceastå încercare meritå fåcutå.
ÞuÈ›ea nu e neobiÈ™nuit, ci cu totul în ale sale, È›inînd de firescul cel mai la îndemînå. Și lecÈ›ia pe care ne o poate da prezenÈ›a sa e tocmai aceea a simplitåÈ›ii, fiind în acelaÈ™i timp atenÈ›i È™i la dictonul: så fii simplu nu e simplu deloc — menit så ne arate, discret, simplitatea ca pe o excepÈ›ie.
Pasional în opÈ›iuni, ardent în idei È™i foarte bucuros în sisteme, curios de oameni È™i locuiri, iubitor de puritate È™i frumuseÈ›e, ÞuÈ›ea e un om ce se plimbå pe Calea Victoriei, asemenea unui far pe o insulå în derivå; basca? — da, basca: o flamurå stînd la îndoialå, între tristeÈ›e È™i bucurie… Acesta e, poate prea simplu, jocul vieÈ›ii unui om ce se plimba, cîndva, pe Calea Victoriei.
18 februarie 1991
Aståzi ne am trezit tîrziu, dupå o noapte foarte agitatå. Dureri mari de cap; o crizå. E liniÈ™tit acum È™i îmi cere iertare cå m a deranjat din somn. Ne zîmbim. «Ce så i faci? Ne îndogåÈ›im È™i noi cum putem, dragå Radule.» Vorbim despre paradoxul libertåÈ›ii mistice, care face din libertate ceva relativ, deoarece raportîndu te la absolut nu te poÈ›i considera decît relativ, altminteri nu ai accepta transcendenÈ›a lui.
ÃŽmi spune cå a auzit de la mulÈ›i ziariÈ™ti expresia aceea, cu «intrarea în Europa». I se pare o stupiditate. «E ca È™i cum noi am fi în camera asta È™i toatå lumea ar È›ipa la noi så intråm odatå în ea… Dar noi sîntem aici! AÈ™a este È™i cu aceastå intrare… Nu sînt antieuropeist, dar nu sufår excesele.»
ÃŽmi povesteÈ™te cum au venit odatå la el hoÈ›ii. «Eram pe jumåtate adormit, cînd aud uÈ™a deschizîndu se. Eu nu închid niciodatå uÈ™a… Intrå doi domni, adicå doi hoÈ›i. Ce doriÈ›i? — Nimic. Da’ atunci, de ce aÈ›i venit? Så furåm. Så furaÈ›i? Da. Pe cine? Pe tine, moÈ™ule! Pe mine?…» Zice cå nu au furat, pînå la urmå, nimic; ba chiar au fost miraÈ›i de såråcia lucie. Rîde. Are o mare atracÈ›ie pentru imaginea lui Don Quijote: îl impresioneazå fantastic; i se pare un personaj sugestiv pentru secolul nostru. Dacå nu må supår, îmi va spune Panza. ÃŽnseamnå cå el e Don Quijote? Nu mi råspunde.
Odatå s a întîlnit, la Uniune, cu Nichita Stånescu; acela era cu soÈ›ia. «Zice Nichita: uite un om idee, nu ca noi, få!» Rîde.
Cînd a apårut cartea lui Cioran, Pe culmile disperårii, ÞuÈ›ea i a spus: «Må Emile, nu existå culmi ale disperårii, cå dacå tu eÈ™ti pe culmi, atunci eu sînt în våile disperårii!» Nu crede cå Cioran va råmîne în conÈ™tiinÈ›a filozoficå a viitorului; zice cå e prea neconsolator pentru a putea fi reÈ›inut. Lumea, îi dau dreptate, tinde cåtre formule consolatoare; tinde în mod inconÈ™tient. Considerå ca cea mai consolatoare propoziÈ›ie din istoria lumii aceasta: Dumnezeu a fåcut omul dupå chipul È™i asemånarea Sa. «Asta uneÈ™te ciobanul care cîntå din fluier cu Nicolae Iorga!»
ÃŽi spun cå nu prea am încredere în egalitatea democraticå. «Nici så nu ai! Principiul egalitåÈ›ii, pe care l vehiculeazå democraÈ›ii din lume, funcÈ›ioneazå în mod real numai în religie, fiindcå numai religia creÈ™tinå considerå oamenii egali în faÈ›a lui Dumnezeu.»
Nu i plac lucizii, deoarece nu sînt oameni. ÃŽi povestesc o pildå din Pateric, unde un avva îl întreabå pe un ucenic de ce e speriat. Am våzut pe dracul, zice acesta. Și ai fåcut semnul crucii? Da. Și a dispårut? Da. Atunci de ce mai eÈ™ti speriat, cå doar nu din cauza crucii?! AÈ™a e È™i cu lucizii: våd destinul lumii în culori sumbre, dar nu fac cruce, sau dacå o fac, unii, o fac neconvingåtor. ÃŽi place pilda. Discutåm nuanÈ›ele ce despart pesimismul de melancolie: «Pesimismul este expresia metafizicå a luciditåÈ›ii, iar melancolia e o tristeÈ›e subiectivå fårå ieÈ™ire.»
Vorbim despre mînåstire È™i monahi. ÃŽmi spune cå în tinereÈ›e vedea în mînåstire un loc al påcii absolute, pure; dar pe måsurå ce a înaintat în vîrstå È™i în credinÈ›å a constatat cå, în fapt, mînåstirea e o insulå a neliniÈ™tii mistice È™i cå mai degrabå cetatea e liniÈ™titå, deoarece nu mulÈ›i dintre cei care o locuiesc au neliniÈ™ti mistice; cel mult metafizice. «Dar asta e o izmenealå subiectivå.» Revenim la gîndul mai vechi de a merge împreunå la o mînåstire. ÃŽi povestesc despre Mînåstirea NeamÈ›, unde am fost vara trecutå; are un schit numit Icoanei, mai sus, la vreo È™apte kilometri. Ar fi poate mult mai bine acolo, la mînåstire vin prea mulÈ›i turiÈ™ti. Nu È™tiu de ce, dar pe Cioran l aÈ™ vedea foarte organic încadrat într un peisaj mînåstiresc. E mirat: «De ce?» — Are un aer de neputinÈ›å, or neputinÈ›a nu gåseÈ™te niciunde mai mare audienÈ›å ca la o mînåstire. De fapt, mînåstirile au pe lîngå ele aÈ™a numitele bolniÈ›e: mînåstiri mai mici, cu bisericå, pentru bolnavi sau cålugåri båtrîni. Ce ar fi o bolniÈ›å a culturii româneÈ™ti? Spune cå el ar fi primul care ar solicita un loc. De ce? — «Pentru cå sînt båiat de popå È™i pentru cå în felul acesta aÈ™ putea så må vindec total.» Cum? «Påi nu ai spus cå bolniÈ›a are în cadrul ei È™i o bisericå? AÈ™ fi mereu la slujbå, nu ca acum… Stau în pat È™i nu pot merge.»
ÞuÈ›ea spune cå are nostalgii liturgice, dar våd prea bine cum însuÈ™i dialogul ce se poartå în conÈ™tiinÈ›a lui seamånå atît de mult cu un dialog rugåtor, liturgic — între omul vechi È™i omul nou, între concept È™i dogmå… Vorbindu mi aÈ™a mult despre moarte È™i despre dorinÈ›a de a merge la o mînåstire, am deschis o carte de rugåciuni bisericeÈ™ti, aceeaÈ™i în care am descoperit discursul lui Ioan Damaschin Monahul. Mi am imaginat atunci un alt dialog, nu esenÈ›ial diferit de cel pe care l purtam zilnic, dar altminteri, mai aproape, poate, de expresia ultimå la care aspira È™i discursul lui ÞuÈ›ea.
— Care e locul spre care omul se miÈ™cå asimptotic?
— «… ÃŽn loc luminat, în loc de verdeaÈ›å, în loc de odihnå, de unde a fugit toatå durerea, întristarea È™i suspinarea.»
— Cum se definește omul etern?
— «… Fåpturå amestecatå din smerenie È™i din mårire.»
— Care e începutul istoriei cåderii omului etern?
— «Locuitor È™i lucråtor al Raiului m ai rînduit, dar, cålcînd porunca Ta, m ai izgonit.»
— Istoria aceasta, recuperatorie în sensul ei ultim, nu a avut o constantå supraveghetoare?
— «Mai întîi m ai învåÈ›at prin multe minuni È™i semne, pe mine, råtåcitul, iar mai pe urmå ÃŽnsuÈ›i, umilindu Te, ca un îndurat, È™i cåutîndu må, m ai aflat È™i m ai mîntuit…»
— Ce trezeÈ™te în conÈ™tiinÈ›å învecinarea cu constanta divinå supraveghetoare?
— «Cu adevårat deÈ™ertåciune sînt toate È™i viaÈ›a aceasta este umbrå È™i vis; cå în deÈ™ert se tulburå tot påmînteanul, precum a zis Scriptura: cînd dobîndim lumea, atunci în groapå ne sålåÈ™luim, unde împreunå sînt împåraÈ›ii È™i såracii.»
— Strigåtul omului neputincios…
— «Dumnezeule, în vremea vieÈ›ii mele nu må påråsi pe mine; ajutorului omenesc nu må încredinÈ›a, ci må apårå È™i må miluieÈ™te.»
— ÃŽnvecinarea ultimå…
— «Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletul meu…»
— De ce aducem neputințele noastre în fața lui Dumnezeu?
— «Tu ¥nsuÈ›i eÈ™ti fårå de moarte, Cel ce ai fåcut È™i ai zidit pe om, iar noi, påmîntenii, din påmînt sîntem zidiÈ›i È™i în acelaÈ™i påmînt vom merge.»
— Care sînt temeiurile speranței omului în Dumnezeu?
— «M ai însufleÈ›it pe mine, omul, cu suflarea cea dumnezeiascå È™i ai omorît moartea cea semeaÈ›å.»
— Cåtre învecinarea cea doritå omul se îndreaptå…
— «… pårtaÈ™ È™i vecin al strålucirii Tale celei luminoase…»
Acesta e dialogul rugåtor al omului cu cerul.
ÞuÈ›ea, prin nostalgia liturgicå, rîvnea la ritmurile unui astfel de dialog, poate. ÃŽmi spunea deseori cît de mult ar fi dorit så se abandoneze rugåciunii. «Toatå viaÈ›a m am pregåtit så må rog, dar nu am reuÈ™it så spun decît primele cuvinte.»
Så aibå ceva manierist acest dialog? — må întreb. Nu cred. Sînt zone în care limba se întîlneÈ™te cu spiritul în aÈ™a måsurå, încît își împrumutå din frumuseÈ›ile reciproce. Sînt bucuros de aceastå descoperire. AÈ™ vrea så mi fac odatå timp È™i så trec prin toate cårÈ›ile de cult; regåsirea discursului iniÈ›ial, refacerea gramaticii acestuia È™i aducerea lui la luminå, pentru a ne salva din criza de comunicare actualå. ÃŽmi aduc aminte de douå definiÈ›ii date sfîntului, una È›inînd de un asemenea discurs, vechi, iar alta È›inînd de cea mai strictå contemporaneitate. Prima: sfîntul e cel ce a måsurat cerul cu genunchii. A doua: sfîntul este un om desåvîrÈ™it, care ajutå pe oamenii obiÈ™nuiÈ›i. Ultima e datå de un copil! ÞuÈ›ea ne ar fi întrebat, printre zîmbete: «Nu e grozav?» Ce i råspundem… ?
ÃŽmi amintesc de vara petrecutå la Mînåstirea NeamÈ›, aceeaÈ™i varå în care am aflat de existenÈ›a lui ÞuÈ›ea. DimineaÈ›a lucram la grådina de zarzavat. Nu fåceam mare lucru: adunam ceapå, cartofi, fasole. Mîncam foarte mulÈ›i morcovi; erau mari È™i dulci; È™i multe mere. Dupå prînz, må refugiam în chilie, unde aveam de la un cålugår binevoitor mai toate cårÈ›ile de bazå ale iniÈ›ierii în spiritualitate. Seara, dupå vecernie, fåceam o plimbare ocolitå în jurul mînåstirii. Drumul meu preferat era cel ce ducea spre schitul Buna Vestire — un drum stråjuit de brazi, ca o prezentare de arme. Pe un drum ca acesta aÈ™ fi dorit så må plimb cu ÞuÈ›ea, så trecem în revistå vîrstele È™i sevele ce ne au stråjuit cu demnitate paÈ™nicå, suitoare spre cer. Dar se vede treaba cå nu a trebuit så fie aÈ™a. Am trecut pe lîngå alte vîrste È™i alte seve. Cîndva îmi spunea cå vede biblioteca asemenea råbojului cu zilele de izolare.
Mai era un drum ce te îmbia la preumblare; un drum ce pleca de la fîntînå, stråjuit de data aceasta de case. Poate cå È™i un astfel de drum i ar fi plåcut lui ÞuÈ›ea; putea oricînd så aparå, de dupå un pom sau dintr o verandå, vreun cålugår, tînår ori båtrîn, cu care så poÈ›i împårtåÈ™i încet, discret, tainele lumii.
Și era un al treilea drum: între poarta mînåstirii È™i schitul Icoanei. Lung, pietros, fårå menajamente; era stråjuit de pådure pe o parte È™i de un rîu pe cealaltå. Și acest drum, cred, i ar fi plåcut lui ÞuÈ›ea. Am fi mers cînd sub vîrstele vegetale È™i puternice ale pådurii, cînd prin vîrsta lichidå, miÈ™cåtoare È™i cîntåtoare a apei, pendulînd oarecum între rådåcini È™i cer oglindit, între înålÈ›are È™i curgere.
ÞuÈ›ea se recunoÈ™tea cu bucurie în Don Quijote. O recunoaÈ™tere care nu de puÈ›ine ori aducea a completare: se rotunjea în imaginea lui simbolicå; Cavalerul Tristei Figuri… De la cei trei ani, de la Interne, la Jilava, Aiud, Ocnele Mari, ÞuÈ›ea a peregrinat fårå de voie într o Spanie a durerii È™i a jertfei, deopotrivå de amarå È™i de «realistå» ca Spania lui Don Quijote; È™i tot asemenea acestei Spanii, drumul lui ÞuÈ›ea a avut de multe ori oaze de veselie È™i scufundare în vis. Ce l a mînat pe ÞuÈ›ea, în toatå viaÈ›a lui? Ce rosturi va fi descifrat, retrospectiv, în tot ce i s a întîmplat? AceeaÈ™i soartå a nobilului o aflåm È™i în viaÈ›a, cititå cu atenÈ›ie, a gînditorului; deopotrivå cavaleri, deopotrivå de triÈ™ti, deopotrivå figuri, simboluri, cei doi se întîlnesc, spunîndu È™i unul altuia cîte ceva din drumurile lor, întregind astfel geografia idealului.
Asumîndu È™i scåderile, inconsistenÈ›ele sau È™ovåielile, ÞuÈ›ea trece printre dealurile deloc primitoare ale vieÈ›ii lui avînd conÈ™tiinÈ›a unei pedagogii la care este supus È™i care, ascultatå pînå în consecinÈ›a ultimå, poate provoca la rîndu i o nouå pedagogie.
ÞuÈ›ea poate cå niciodatå nu a visat la o materializare, la o «punere în practicå» a idealului såu, dar a lansat acest ideal în lume, a învåÈ›at — oriunde a putut È™i cu cine a dorit — imaginea cetåÈ›ii creÈ™tine, sperînd ca în felul acesta, în urma luptei cu himerele, ispitele È™i încercårile, pînå la urmå så determine pe oamenii cu care se învecina så accepte È™i o altå învecinare, mai înaltå, så i facå så intre pe drumul cåtre ideal ca pe drumul spre un castel la care nu trebuie så baÈ›i în poartå pentru a putea spune cå ai ajuns.
19 februarie 1991
¥l rog så mi spunå ce este cu «teatrul seminar» de care a amintit. Zice: «În teatrul obiÈ™nuit, spectatorii sînt cronofagi. ÃŽÈ™i mîncå vremea cåscînd gura la inutilitåÈ›i, cînd ar trebui de fapt så plece de acolo cu un plus de conÈ™tiinÈ›å filozoficå, sau socialå, sau umanå, ferindu se de sterilitate. Så nu stea la teatru ca la ceva hazliu, ci så plece acaså mai plini. Un teatru teoretic, adicå modelul piesei mele ideale de teatru, nu e nici Shakespeare, nici Goethe, nici Molière, ci Platon în dialogurile lui. Adicå imitaÈ›ia dialogului platonic, care este expresia conÈ™tiinÈ›ei teoretice, nu estetice. Nu te intereseazå frumuseÈ›ea, cît dacå poÈ›i sau nu så imiÈ›i un adevår. Acest teatru seminar mutå dialogul platonic în dialogul dramatic.» Și ce titlu v aÈ›i gîndit så i daÈ›i? «Întîmplåri obiÈ™nuite.» Cum adicå? «Adicå cotidianul ridicat la semnificaÈ›ie scenicå.»
Ascultåm Mozart.
Cum se explicå mobilitatea globalå pe care o aveÈ›i în cîmpul ideilor? «Nu e nevoie så fii enciclopedist — cå enciclopedismul, în general, e un fel de cancer mintal —, dar så pleci din niÈ™te discipline coerent organizate. Eu cunosc, de exemplu, economie politicå È™i drept de rang universitar, È™i asta îmi permite så manevrez în ansamblu.» Un teolog nu cred cå trebuie så plece de la o disciplinå ca atare; eu, de exemplu, nu am nici o înclinaÈ›ie deosebitå spre vreo disciplinå. «Dar ce, Radule, crezi cå o så mai ai nevoie de ceva cînd ai så intri în studiul teologic?» Știu È™i eu… «O så ai nevoie de filozofie. Atît. De fapt, orice inteligenÈ›å adevåratå, È›i am mai spus asta, basculeazå permanent între filozofie È™i teologie.»
ÃŽl întreb iaråÈ™i cum s a apropiat de Dumnezeu. Spune cå înainte de închisoare, È™i mai ales atunci, a simÈ›it acut, organic, biologic chiar, inutilitatea construcÈ›iilor umane. De aici È™i furia manifestatå împotriva comuniÈ™tilor, a ateilor în general? «Ateii s au nåscut, dar s au nåscut degeaba.» Am auzit cå în puÈ™cårie preoÈ›ii deÈ›inuÈ›i fåceau pe ascuns Sfînta Liturghie… ÃŽmi spune cå nu a avut bucuria de a asista sau de a auzi slujba aceasta în puÈ™cårie, dar vrea så mi povesteascå o întîmplare. «Am auzit un È›igan dînd sfaturi unuia care era în celulå cu el È™i care se ruga provocator: îl vedea gardianul È™i îl båtea. Și È›iganul îi då un sfat: må frate miu!, cå acu’, zice, sîntem fraÈ›i la înghesuialå, må frate miu, få cruce cu limba în gurå, må, cå nu te vede nimeni!» Rîde.
Am observat cå nu vibreazå la operele artistice È™i cå nu are cuvinte prea mågulitoare pentru artiÈ™ti. «Arta are un singur viciu, dragå Radule: este încîntåtoare È™i nemîngîietoare. Ce te încîntå nu depåÈ™eÈ™te senzorialitatea. Arta a vrut så se furiÈ™eze în cer, dar nu i a mers! A devenit o simplå expresie ilustrativå. Nu poate nici o artå din lume så exprime esenÈ›ele, nu.» Dar arta religioaså, cum o vedeÈ›i? Nu crede cå aceea mai este artå, ci altceva. ÃŽi dau dreptate È™i îi spun ce greu canon au pictorii de icoane; or, în aceste condiÈ›ii, artistul nu mai e artist ca atare, ci un creÈ™tin care are harul de a picta. Må aprobå. Spune cå niciodatå nu a suportat fandoseala artiÈ™tilor, pe care îi suspecteazå de pluralism valoric; adicå fårîmiÈ›eazå adevårul cu care intrå în contact. ÃŽl «personalizeazå»!
«Cum îmi zic åÈ™tia mie? — un Socrate român. Cum ai zice: un Iulius Caesar tåtar!» Se uitå cu ghiduÈ™ie la portretul pe care i l a fåcut cineva, în cårbune, întrebîndu må parcå: semån eu cu Socrate, ce zici? «ÅÈ™tia vor så facå din mine un båtrîn sclerozat, reacÈ›ionar È™i vorbåreÈ›. ÃŽnså cred cå nu am spus nimic pînå acum care så întåreascå måcar una din aceste tendinÈ›e.» Sigur cå nu! «Atunci, de ce må calcå pe nervi ziariÈ™tii åÈ™tia?» Pentru cå sînteÈ›i în vogå. «Și cînd n o så mai fiu?» N or så mai vinå. «Mai bine. Dar oameni de culturå, adicå oameni de teapa mea, nu prea våd pe aici…» S au speriat de vîlva produså în jurul dumneavoastrå. «Dar nu eu am produs o!» Rîdem. «Știi ce am så fac? N o så mai primesc nici un ziarist aici, cå doar nu sînt un automat care scoate propoziÈ›ii la comandå…» De unde vine totuÈ™i verva?… «Este o vervå care må costå. Eu nu pot så fiu spontan, È™i atunci spun într o formå conciså ceea ce m a preocupat sau må preocupå încå.» Și cînd mai aveÈ›i timp så fiÈ›i È™i «serios»? «Cînd dorm sau cînd stau cu tine de vorbå…»
Må întreabå dacå am mai scris ceva la ÃŽnvåÈ›åtura prin ¥nvecinare. Nu; încep så cred cå nu poate fi scriså atîta vreme cît ne mai învecinåm încå. E o formå a amintirii, un scurt manual despre cum trebuie så abordezi învå È›åtura. Or, asta e treabå de arheologie, de timp. «Cred cå nu te am învåÈ›at nimic eronat pînå acum.» AveÈ›i vocaÈ›ie de profesor… «Crezi?… påi în puÈ™cårie îmi ziceau domnule profesor.» AÈ›i avut, acolo È™i aici, elevi buni? «Eu am considerat mereu partenerul de discuÈ›ie, chiar dacå era mult mai tînår decît mine, drept prieten, iar nu elev. Nu mi place så pråsesc în jurul meu subalterni mintali.» RespectaÈ›i libertatea lor… «Så È™tii cå cine a fost privat de libertate, într un fel sau altul, se învaÈ›å minte så mai mînce timpul È™i libertatea altora.»
20 februarie 1991
A venit doctorul. Vin È™i cîțiva prieteni; comentåm evenimentele politice; nu È™tiu cine aduce vorba despre conceptul de «culturå micå». ÞuÈ›ea spune cå nu existå «culturi mici» — mici sînt oamenii care o fac. «O culturå trebuie så aibå douå calitåÈ›i: så fie tipicå È™i så fie, aÈ™adar, universalå; altminteri, e un fenomen local.» Ceea ce înseamnå… «Ceea ce înseamnå cå oamenii noÈ™tri de culturå ar trebui så fie tipici, adicå aÈ™a cum sînt, iar nu imitînd pe nu È™tiu cine, È™i så fie, astfel, universali.» Doctorul este îngrijorat de circulaÈ›ia proastå. Prietenii îmi sugereazå så ieÈ™im cu ÞuÈ›ea la plimbare. Se opune; nu se simte în stare. Amînåm pentru altå zi. Dupå ce pleacå toÈ›i, cu un glas amårît, îmi spune cå se simte ca un obiect. Regretå starea asta de neputinÈ›å È™i faptul cå nu mai poate primi pe nimeni în mod vertical.
Deschidem iaråÈ™i discuÈ›ia referitoare la artiÈ™ti È™i artå. «Datoritå capacitåÈ›ii mele de abstracÈ›ie, n am simÈ› artistic, plastic vorbind.» Dar în liceu vå plåcea geometria… «Da, dar ca model de ordine, iar nu ca frumuseÈ›e. N am geniul construcÈ›iei plastice.» Camera unde ståm e foarte coloratå… Se uitå întrebåtor la mine. Asta e locuinÈ›å de gînditor? «Asta e locuinÈ›å de anahoret eÈ™uat în Europa!»
ZiceaÈ›i cå viciul lui Cioran este cultivarea în exces a paradoxului; dar viciul dumneavoastrå, acceptînd cå existå måcar unul, care este? «Viciul meu este cultivarea argumentaÈ›iei logice.» E o deformaÈ›ie de funcÈ›ionar? «S ar putea. La Ministerul Economiei NaÈ›ionale eram foarte grijuliu cu toate construcÈ›iile mele, pentru cå, spuneam eu, în BucureÈ™ti trebuie så umbli douå zile în galop cu calul pentru ca så gåseÈ™ti un om prost!» Rîde. ÃŽmi povesteÈ™te o întîmplare dintr un salon. «Zice o doamnå lui Cioran: domnule Cioran, dacå sînteÈ›i atît de sceptic în ceea ce priveÈ™te neamul românesc, v am ruga så ne daÈ›i o scriere legatå de persoana dumneavoastrå… dumneavoastrå sînteÈ›i turc? — så mi explicaÈ›i apariÈ›ia dumneavoastrå, cå nu mai înÈ›eleg nimic!»
Mi aÈ›i povestit despre perioada de stînga. Bånuiesc cå primeaÈ›i È™i scrisori, în urma articolelor dumneavoastrå. «Și ce scrisori! TovaråÈ™e ÞuÈ›ea…» Rîde. «…Vå rog så insistaÈ›i asupra tezei din articolul anterior… Semneazå: un grup de muncitori din ConstanÈ›a. Ptiu! Tîmpit mai eram!» Dar nu regretaÈ›i perioada aceea… «Nu regret. A fost o aventurå; mi am dat seama cå la stînga nu existå decît dorinÈ›e umane, dar nici un adevår.» Stînga v a bågat È™i la închisoare. «A fost pedeapsa lui Dumnezeu pentru nebunia din tinereÈ›e; dar så È™tii, eu am fost în tinereÈ›e de extremå stîngå pentru cå eram generos. Nu suportam mizeria. Nu de nebun, ca så fac carierå; din compasiune faÈ›å de pråpådiÈ›i!» Iar pråpådiÈ›ii v au chinuit cînd au luat puterea. «Påi se spune: omul sårac, al doilea drac!»
ÃŽn ciuda cultivårii argumentaÈ›iei logice, discursul dumneavoastrå face în mod constant apel la dogmå, la dogma înÈ›eleaså ca revelaÈ›ie, ca izvor de libertate, iar nu la dogma înÈ›eleaså peiorativ, profan. Apelul la dogmå îl våd la dumneavoastrå, uneori, ca un apel disperat la stabilitate È™i certitudine. «Påi dogma nu e utilå, ci liniÈ™titoare È™i consolatoare. Și Nae Ionescu fåcea apel la dogmå. El ne a învåÈ›at, dupå care au venit Crainic, Ståniloae È™i ceilalÈ›i teologi…» AveaÈ›i, odatå, un scurt text numit Libertatea ca dogmå. Ar merita discutatå inversiunea: dogma ca libertate! «Dragå Radule, cînd ai så ajungi så iei teologia parte cu parte, dogmå cu dogmå, Sfînt Pårinte cu Sfînt Pårinte, atunci È›i se va pårea cå ai intrat în patria libertåÈ›ii absolute. ÃŽÈ›i închipui, pentru un întemniÈ›at, ce înseamnå dogma Sfintei Treimi? — un adevår de care nimeni nu se poate atinge profanator. ÃŽn plinå închisoare, un lucru de neatins! Aceasta este måreÈ›ia È™i libertatea dogmei.»
A venit mama; are niÈ™te pråjituri È™i mîncåm cîteva. ÞuÈ›ea mai vrea una. ÃŽÈ™i aduce aminte cum o aÈ™tepta, copil fiind, pe maicå sa så vinå de la oraÈ™ cu cofeturi. ÃŽi spun mamei så se odihneascå puÈ›in. ÞuÈ›ea propune så luåm în fiecare zi cîte zece pråjituri; se voteazå în unanimitate. Spune cå, la o adicå, så cerem o alocaÈ›ie de la buget!
ÃŽmi repetå imaginea lui din copilårie, aÈ™teptînd o pe maicå sa; o considerå cea mai sugestivå amintire, mai sugestivå decît orice amintire, din orice altå vîrstå a vieÈ›ii lui. De ce? — Nu mi poate spune cu precizie, dar aÈ™a simte.
Orice mare ieÈ™ire în culturå presupune o întreagå industrie menitå a valorifica apetitul corpului social pentru o anumitå valoare care se impune în acel moment. Må gîndesc la paradoxul operei lui ÞuÈ›ea: postumå în întregime — editorial vorbind —, aceastå operå va crea o specie culturalå nouå de paraziÈ›i ai minunilor. Se va încerca din toate putinÈ›ele neputinÈ›ei acestora så se ofere lumii o imagine ÞuÈ›ea care poate nu va fi rea, dar nici bunå. Se va crea un curent, o modå, un È›uÈ›ianism ce își va contrazice, de la un punct, «întemeietorul»; traiectoriile postume au întotdeauna un grad de imprevizibilitate care, oricum ar fi, frizeazå imprevizibilul neplåcut. Neplåcerea de neevitat vine din simplul fapt cå lipseÈ™te ochiul selector È™i aprobator al autorului. Și aceste pagini vin într o absenÈ›å, dar poate cå salvarea lor constå în faptul cå se bazeazå, totuÈ™i, pe o prezenÈ›å, singura care ar trebui så ne intereseze È™i la perpetuarea cåreia ar trebui så lucråm, dacå vrem ca actul nostru cultural fåcut în umbra lui Petre ÞuÈ›ea så nu semene cu o parazitare. Numai aÈ™a.
22 februarie 1991
Avea un prieten, cerÈ™etor, la Cluj. «Ce mai faci, Ioane? Bine — dar dumneavoastrå, domnule Petricå? Tot cu ideile, tot cu ideile? Zicea cerÈ™etorul cå, dacå i aÈ™ fi dat cîte un ban pentru fiecare idee care îmi venea, s ar fi îmbogåÈ›it!» ÃŽmi povesteÈ™te despre înscenarea securitåÈ›ii, care l a arestat în hol la Athenée Palace sub motiv cå face speculå. Cu ce? Nu i au råspuns; È™i atunci È™i a adus aminte de Ioan de la Cluj: «cu idei, frate!… cu idei!»
Revine asupra sintagmei «om autonom». E sintagma care defineÈ™te, în viziunea lui, tot spectrul larg al neputinÈ›ei spirituale, de la lucizi pînå la atei È™i de la filozofi pînå la artiÈ™ti panteiÈ™ti. «Omul autonom în mod absolut, dragå Radule, ar trebui, pentru a È™i susÈ›ine autonomia, så se autoeduce, så se autohråneascå È™i så fie autofåcut, så izvorascå el din el!»
Regretå cå nu a avut familie. ÃŽl întreb dacå totuÈ™i nu crede cå are o familie de spirit; nu e sigur. Dar aÈ›i dori? Nu È™tie ce så råspundå; nu i place subordonarea mintalå. Dar e vorba de comuniune, nu de o ierarhie care så determine relaÈ›ii de subordonare. De ascultare È™i învåÈ›are, nu de subordonare… Sperå ca måcar postum ceva tot så se prindå de generaÈ›ia nouå. «GeneraÈ›ia ta e cea mai potrivitå pentru o prefacere fundamentalå È™i pentru o ieÈ™ire în universalitate; a noastrå a fost zånaticå råu. A debutat în euforia realizårii României Mari È™i a murit în închisorile comuniste. Ne a pedepsit Dumnezeu cå nu am È™tiut så ne bucuråm cum trebuie… dar voi, care nu aÈ›i trecut prin închisori, È™tiÈ›i cum aratå È™i cei care închid È™i cei închiÈ™i. AveÈ›i o perspectivå totalå.» Dar ne lipsesc îndrumåtorii, învåÈ›åtorii! «Și ce dacå? MergeÈ›i la bisericå, scotociÈ›i bibliotecile, stoarceÈ›i pe cîte unul ca mine, dacå aveÈ›i noroc så l întîlniÈ›i, È™i pînå la urmå tot trebuie så vinå cineva…»
Ascultåm muzicå; îl întristeazå un pasaj. Spune cå tristeÈ›ile muzicale sînt cele mai durabile, deoarece se bazeazå pe ecouri, pe reverberaÈ›ii sonore, iar nu pe structuri fizice, materiale; amintirea Ideilor.
Afarå ninge. «Så È™tii cå m am gîndit serios la ultimul pasaj comentat din Platon.» ÃŽnchid fereastra. Fulgii se depun încet pe contururile balconului. «Cred cå Platon a intuit cel mai bine jalea omului, neputincios în faÈ›a esenÈ›elor.» Poate cå tînjea dupå întrupare, ce ziceÈ›i? Ninge din ce în ce mai dens. «Poate. Dovadå imaginea grotei: ar fi dorit poate È™i el så fie martor al unui rug aprins care så nu ardå.» Vîntul råscoleÈ™te stratul subÈ›ire de zåpadå. Se fac mici fuioare care puncteazå ici È™i colo aerul, ca niÈ™te copaci råzvråtiÈ›i. «Dar så È™tii cå, pînå la urmå, toÈ›i anticii au un defect de principiu…» Ninsoarea se liniÈ™teÈ™te. Ninge calm. «Smerenia!» Dar asta e o virtute creÈ™tinå… «Tocmai de aceea: nu au È™tiut så intuiascå decît în planul ideilor, dar nu È™i în cel moral.» Ninsoarea înceteazå. Cîte un fulg, întîrziat, råtåceÈ™te dupå un loc unde så se aÈ™eze.
25 februarie 1991
PovesteÈ™te: «Veneam odatå cu mama de la cîmp È™i în faÈ›a noastrå mergea o femeie care ducea un copil în spate, mai È™i torcea È™i fåcea È™i alte treburi. Eu zic: mamå, de ce face aia atîtea lucruri? Zice: se aflå È™i ea în treabå!» Rîde. «Cine nu are pasiune terminologicå — riscå så se afle în treabå.» Aflarea în treabå este isprava omului neputincios… «De fapt, eu am fåcut o glumå pe care nu mi o mai permit: aflarea în treabå ca metodå de lucru la români! Nu mi mai permit asta fiindcå nu vreau så fac ironie, deoarece ironia este stil de amurg alexandrin.»
PovesteÈ™te: «A venit odatå un franÈ›uz la noi, cu niÈ™te maÈ™ini, iar una nu funcÈ›iona tocmai cum trebuie. Dar românul zice: merge È™i aÈ™a! Trebuie så scåpåm de acest „merge È™i aÈ™a“; cå „merge aÈ™a“ înseamnå cå merge oricum. Nu oricum, nu oriunde, nu oricînd È™i nu orice.»
ÃŽmi zice cå nu vede în toleranÈ›å decît o formå degeneratå a libertåÈ›ii. Am pierdut exactitatea pe care o aveaÈ›i în generaÈ›ia dumneavoastrå; eraÈ›i mai apropiaÈ›i de nemÈ›i. «S ar putea så ai dreptate.»
Tare sînt singur, Doamne, È™i pieziÈ™! — recitå psalmul È™i adoarme. Dupå o orå, se trezeÈ™te È™i må strigå: «Uite, dragå Radule, am avut un vis… Se fåcea cå merg pe un drum lung, lung tare, È™i doream mult de tot så ajung într un loc, nu È™tiu care anume… Și întîlneam oameni pe drum, cårora le ziceam så mi spunå cum så ajung mai repede. Nimeni nu È™tia cum se ajunge mai repede. Cînd deodatå, vorbind cu un drumeÈ›, apare un ins care îmi spune cå È™tie el o scurtåturå. Am plecat cu el… È™i aici s a oprit visul. Ce o fi asta? Må învecinez, fårå så È™tiu, cu un eveniment care se va întîmpla sau care s a È™i întîmplat deja, sau…?»
Discutåm despre libertate. Nu o acceptå ca termen teologic; Biserica nu e sediul libertåÈ›ii în sensul ei democratic, ci al libertåÈ›ii fårå alternativå: Dumnezeu. Oare de aceea ateii se numesc liber cugetåtori? «Se poate. Au impresia cå, atei fiind, sînt mai liberi…»
ÃŽmi descrie o imagine din copilårie, cînd mergea cu mama de mînå. Se simÈ›ea în siguranÈ›å. Uneori, plecau de dimineaÈ›å de acaså, de foarte de dimineaÈ›å, È™i adormea pe drum. Cînd nu mai simÈ›ea mîna mamei È›inîndu l, se trezea speriat.
Peste o såptåmînå, ÞuÈ›ea se va interna la spital. Boala necesitå un tratament mai îndelungat. ÃŽi pare råu cå ne despårÈ›im. Þine så i promit cå voi veni cît de des la el, la spital. ÃŽi promit. ÃŽmi strînge mîna; må trezesc, speriat.
*
¥n lumea spiritului, nebunia pentru o idee sau o stare sau o credinÈ›å îmbracå forme aproape monahale, de lepådare de sine, de uitare. ÃŽmi aduc aminte cum, la Spitalul Christiana fiind, ÞuÈ›ea își formase un grup de auditori. Era o cålugåriÈ›å extraordinarå, Maria, care intuise perfect ritmurile È™i capriciile lui ÞuÈ›ea È™i care, în felul acesta, îi era de mare ajutor. ÃŽntr o zi am fost la el în vizitå, împreunå cu un prieten. Slåbise È™i durerile de cap erau atroce; cu ochii mari, de durere È™i aÈ™teptare, må privea avid dupå o consolare — sau dupå un remediu. «Så må duci acaså, Radule!» Dar nu vå simÈ›iÈ›i bine aici? «Nu; parcå sînt închis.» Tratamentul… «Ce tratament? Eu nu sînt bolnav, ci sînt båtrîn… or, asta nu se vindecå, ci se întreÈ›ine!» Prietenul cu care venisem îi pune o întrebare confuzå — È™i incitantå, în felul acesta, pentru gîndirea atît de preciså a maestrului. Domnule profesor, medicamentele…. O sorå medicalå îi pune în mînå un pumn de pastile È™i îi då un pahar cu apå. Cu un gest È™ovåitor își bagå pastilele în gurå, cînd deodatå este atras de întrebarea prietenului: «Ce, domnule?…» Urmeazå un råspuns înflåcårat, argumentat. Am revåzut pentru ultima oarå cum se ridicå turnul de cetate: abrupt, fårå tatonåri sau opriri; cu pastilele råtåcind speriate în gurå, înghesuite de cuvintele ce nu mai È›ineau seama de prezenÈ›a lor, ÞuÈ›ea uitase de sine, lansîndu se spre celålalt cu toatå fiinÈ›a. ÃŽntreg, plin; bucuros, parcå… ÃŽntr un sfîrÈ™it, sora îi aminteÈ™te de medicamente. «Care medicamente?» Pentru durerile de cap… «Care dureri?…» Råpit în întregime de lumea aceea, adormise parcå pentru aceasta, trezindu se aici doar din necesitatea de a nu contrazice legea gravitaÈ›iei.
Multe lecÈ›ii a mai È›inut, cred, ÞuÈ›ea în spital. ÃŽntre un pahar cu apå È™i un pumn cu medicamente, discursul såu își påstra o independenÈ›å uimitoare, aducîndu ne È™i pe noi în lumea lui, råpindu ne din intervalul mohorît ce se întinde, pentru fiecare, între un pahar cu apå È™i un pumn de medicamente…
6 octombrie 1991
ÞuÈ›ea a împlinit aståzi 89 de ani. Nu då importanÈ›å evenimentului, înså vin cîțiva tineri care încearcå så i ofere o bucurie pe care el nu o are. Vîrsta nu l bucurå; vîrstele lumii da, înså nu a lui, care se simte din ce în ce mai depåÈ™it de ritmurile unei vieÈ›i pe care n o mai poate umple cu prezenÈ›a lui organizatoare, ci doar cu o prezenÈ›å contemplativ meditativå. Dar cît de mult înseamnå încå aceastå prezenÈ›å…
*
Ultima scrisoare cåtre prieteni:
Tråiesc o insuportabilå însingurare. Må situez în pustiu È™i am impresia cå cetatea toatå a plecat într un nedeterminabil concediu. Nu må pot sprijini decît pe Dumnezeu, care niciodatå pînå acum nu a fost atît de prezent. Må våd tråind într un spaÈ›iu sacralizat de atotståpînitoarea Bisericå creÈ™tinå. Nu må jenez så consider toate disciplinele minÈ›ii umane roabe ale teologiei, fiindcå în ele nu apare Absolutul: Dumnezeu. Fårå Absolutul divin, tot ce existå ne îndeamnå så l gîndim ca neavînd nici un sens. Am fost totdeauna neliniÈ™tit, în lumea fenomenalå în care am tråit, de întrebarea: de ce existå aceastå lume? È™i de ce nu se poate explica imposibilitatea gîndirii de a formula lumea în mod exhaustiv? Acea consolatio magna a lui Boethius nu e concludentå, neavînd caracter religios. Fårå religie omul råmîne un animal raÈ›ional È™i muritor care vine de nicåieri È™i merge spre nicåieri. Absolutul religios creÈ™tin ne scoate din neliniÈ™tile infinitului È™i nedeterminårii, deoarece ideea de limitå, tråitå de om în univers, nu poate fi depåÈ™itå decît religios. Ce dezguståtoare mi se pare înlocuirea ritualului mistic cu speculaÈ›ii aleatorii! ÃŽn orice aulå se discutå comod, util sau eronat, niciodatå setea de definitiv neputînd fi satisfåcutå.
Må opresc din avalanÈ™a de gînduri la formula: «a È™ti», la scarå umanå, poate fi folositor, dar în nici un caz mîntuitor.
Ce pustiu ar fi spaÈ›iul dacå n ar fi punctat de biserici!
Petre Þuțea
Semne
Uneori, cultura se bucurå. Iar bucuria ei din smerenie vine, fårå zgomot, paÈ™nic, ca o sårbåtoare în timp de råzboi… Sînt oameni ai spiritului care, în culturå fiind, fac toate cele neobiÈ™nuite culturii: tac, se smeresc, nu se agitå, nu proclamå, nu incrimineazå, ci pur È™i simplu existå — monumental. Cu o måreÈ›ie de zvon, în cultura secolului nostru Petre ÞuÈ›ea are caracteristicile duhului: existå fårå så se fi manifestat. Nu a putut È™i nu a avut cum så se manifeste în ultimele decenii. Cînd îi iei omului miÈ™carea, nu i råmîne decît È™ederea, iar cei mai buni fac din aceasta minunat prilej de gîndire. Gîndind È™i ståpînind prin gînd, sînt asceÈ›ii culturii contemporane, pustnici care s au rugat pentru mîntuirea ei.
Raportul nostru cu lumea a fost mereu unul de învecinare. Am avut o poziÈ›ie contemplativ defensivå care ne a permis supravieÈ›uirea. ÃŽnså aceastå învecinare nu presupune numai pasivitate ori numai defensivå, ci È™i luptå, formå publicå de angajare, într un cuvînt: învåÈ›åturå. Am învåÈ›at la început din învecinarea cu alÈ›ii, cu romanii sau cu turcii, am învåÈ›at învecinîndu ne cu marile puteri ce ne ståteau în jur È™i, se pare, a venit vremea så învåÈ›åm învecinîndu ne cu noi înÈ™ine; ÞuÈ›ea este unul dintre puÈ›inii care, aståzi, ne îndeamnå la acest fel nou de învecinare, singurul capabil så ne asigure identitatea È™i universalitatea în acelaÈ™i timp.
Via,ta
Tot ce se știe despre Þuțea se știe din întîmplare.
S a nåscut la 6 octombrie 1902, în satul Botenii de Muscel, avînd în urmå un È™ir de stråbuni preoÈ›i, el apårînd, printre livezile muscelene, ca fruct ultim al harismei acestora. Liceul îl face în parte la Cîmpulung Muscel, în parte la Cluj; tot la Cluj face È™i Facultatea de Drept, unde își ia titlul de doctor în È™tiinÈ›e juridice.
Se instaleazå la BucureÈ™ti, lucrînd în Ministerul Economiei NaÈ›ionale. Face mai multe cålåtorii diplomatice — la Berlin, Budapesta È™i Moscova; este mediatorul celui dintîi tratat economic între Regatul României È™i noua putere sovieticå. Prieten cu Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica, Petre Pandrea È™i alÈ›ii, colaboreazå la revista Cuvântul a lui Nae Ionescu, în timp ce la Cluj, în studenÈ›ie, fiind de stînga, colaborase la reviste socialiste. CiteÈ™te îndelung È™i temeinic, abordînd zonele clasice ale culturii. ÃŽÈ™i face în epocå un renume de om de spirit È™i adîncime.
Primii ani de dupå terminarea celui de al doilea råzboi mondial È™i începerea råzboiului comunist cu valorile È™i adevårul îi traverseazå relativ bine. Anchetat de mai multe ori, dupå obiceiul vremii, este arestat definitiv în 1956. ÃŽn temniÈ›å avea så se converteascå la creÈ™tinism… Parcurge întreg spaÈ›iul concentraÈ›ionar, de la Malmaison pînå la Aiud, Jilava È™i Ocnele Mari; È›ine conferinÈ›e, iniÈ›iazå, dezbate, ascultå, dialogheazå. MulÈ›i își vor aminti de întîlnirea, în închisori, cu ÞuÈ›ea. Un È›åran este întrebat de ce stå pe lîngå el: înÈ›elegi ceva? — Nu, dar e o grozåvie! Tot de domeniul grozåviei È™i al mårturisirii È›ine È™i vestita predicå de la Aiud, în care, timp de trei ore, face o vastå paralelå între Platon È™i Hristos, între pågînism È™i creÈ™tinism, aråtînd superioritatea religiei bazate pe actul mistic al ÃŽntrupårii. Båtut, umilit, înjosit, trece prin toate apele tulburi ale prostiei. Timp de È™aizeci de zile, la Ocnele Mari, stå în anticamera torturii; nu intrå înså, deoarece în ziua stabilitå un deÈ›inut scapå din mîinile gardienilor, sparge geamul È™i È›ipå: såriÈ›i, fraÈ›ilor, cå ne omoarå! Conducerea închisorii are teamå de o eventualå miÈ™care a populaÈ›iei din Ocnele Mari È™i opreÈ™te torturile. Dar încep izolårile… Este eliberat în anul de graÈ›ie 1964.
LocuieÈ™te pe unde poate, pe la prieteni, pînå ce, cu ajutorul unui tînår care îi era «student» în CiÈ™migiu, reuÈ™eÈ™te så se mute într o garsonierå, la etajul opt, foarte aproape de parcul preferat. Publicå în Familia de la Oradea cîteva fragmente din Teatrul seminar, iar în revista Arta un eseu despre BrâncuÈ™i. I se interzice apariÈ›ia în preså. Publicå, sub pseudonimul Petre Boteanu (la Gândirea semnase Petre Marcu), eseul Filozofia nuanÈ›elor È™i Despre Socrate. Are o intenså activitate «didacticå»: se plimbå cu tineri în CiÈ™migiu, învåțîndu i ce diferenÈ›e existå între lumina soarelui în amurg È™i la råsårit, între prostie È™i spirit, între necredinÈ›å È™i credinÈ›å. Lucreazå prin dictare sau prin grea scriere cu mîna proprie, bolnavå, la cîteva eseuri mai întinse. Pentru a se putea întreÈ›ine, este trecut ca membru al Fondului Literar al Uniunii Scriitorilor. Dar în ce post så vå trecem, domnule ÞuÈ›ea? — «Pe post de Socrate!»
ÃŽn mai multe rînduri, securitatea îi confiscå manuscrisele; alte pagini sînt date spre påstrare prietenilor. RisipeÈ™te cu dårnicie spirit, într un gest de însåmînÈ›are cosmicå. Pe toÈ›i cei care se întîmplå så i treacå pragul sau så l întîlneascå îi învaÈ›å cele douå cuvinte cheie ale verticalitåÈ›ii: creÈ™tin È™i român. Suspectat, urmårit, chestionat, le zîmbeÈ™te tuturor, aråtînd puterii o enormå bunåvoinÈ›å È™i scuzîndu i nesfîrÈ™ita prostie. I se însceneazå o delincvenÈ›å: este arestat în holul hotelului Athenée Palace, sub învinuirea de speculå, fireÈ™te nedoveditå. ÃŽn decembrie 1989 este påzit de doi soldaÈ›i, pentru a se preîntîmpina un eventual atentat.
Ajunge, în urma unor interviuri televizate, în centrul atenÈ›iei. CucereÈ™te È™i farmecå lumea gazetåreascå, È™i nu numai pe aceasta. PrimeÈ™te în medie, pe zi, opt zece ziariÈ™ti È™i de douå ori mai mulÈ›i vizitatori… TråieÈ™te cu aceeaÈ™i pensie de la Uniune ca È™i mai înainte. Prezent în preså din ce în ce mai mult, începe så se vorbeascå despre un eventual È›uÈ›ism.
Apele se liniÈ™tesc, gazetarii devin tot mai rari. Boala își face apariÈ›ia. ÃŽn prima jumåtate a ultimului an de viaÈ›å locuieÈ™te cu un tînår care se stråduieÈ™te så i fie de folos. A doua jumåtate, pînå la moarte, este internat la Spitalul Christiana. I se iau È™i aici interviuri; își formeazå un nou grup de «studenÈ›i», dintre cei internaÈ›i, cålugåri, maici, medici sau È›årani. ÃŽi iartå pe cei care l au chinuit. Moare la 3 decembrie 1991, dimineaÈ›a. Este înmormîntat la Boteni, de ziua Sfîntului Nicolae, drumul spre locul de pace fåcîndu l într un car tras de boi. PuÈ›ini oameni în jurul påmîntului proaspåt: unii neÈ™tiind, iar alÈ›ii neputînd probabil så vinå… ÃŽnså mulÈ›i fulgi, multå cernere din ceruri, el, Petre ÞuÈ›ea, trecînd desigur cu bine prin våmile våzduhului.
Opera
Opera, urmînd rigorile spirituale ale modelului, nu trebuie så ne trimitå la ea însåÈ™i, nici chiar la cel care a scris o, ci la Cel care a fåcut posibilå lumea în care ea a apårut.
ÞuÈ›ea nu a visat så aibå operå, înså se vede treaba, cum se întîmplå în poveÈ™ti, cå Dumnezeu då cui nu cere — iar ÞuÈ›ea nu a cerut niciodatå. Tot ceea ce a scris are o motivaÈ›ie de cronicar: s a simÈ›it dator så fixeze în memoria scriså evenimente È™i idei care au traversat cerul vremii sale. Paginile dictate vin È™i ele dintr o altå preocupare decît cea de scriitor; sînt pagini mårturisitoare, în care nimeni nu va gåsi noutåÈ›i, în nici un domeniu; sînt pagini de reafirmare, de adunare È™i sistematizare a unor adevåruri spuse deja, dar care trebuiesc mårturisite, proclamate din nou, spre È›inere de minte…
Opera lui ÞuÈ›ea se plimbå pe stradå. Dacå întîlniÈ›i, uneori, cîte un tînår închinîndu se în faÈ›a bisericii È™i aråtînd spre dumneavoastrå priviri în care vå oglindiÈ›i, sau cîte un tînår cufundat în lecturå, în cine È™tie ce såli friguroase de bibliotecå, sau cîte un om trecut de mult de tinereÈ›e, dar cu o vajnicå articulare pe care numai suferinÈ›a o då, ei bine, så È™tiÈ›i cå, aÈ™a fragmentarå cum pare la prima vedere, aÈ›i avut de a face cu opera lui Petre ÞuÈ›ea.
Este o operå mårturisire; o tråire în celålalt; o operå imediatå. ÞuÈ›ea a avut oroare de operele lansate în håul unui public impersonal. Apostolicå, mårturisitoare, opera lui e propovåduire faÈ›å cåtre faÈ›å. Cei mai mulÈ›i creatori tråiesc prin mandat artistic, într o relaÈ›ie în care se cunoaÈ™te expeditorul, dar nu se È™tie nimic despre destinatar; opera valabilå se bazeazå pe Adevår È™i, pe Adevår bazîndu se, ea se bazeazå pe Persoanå, pe calitatea de persoanå a adevårului. De aici vorbirea cåtre celålalt, cåtre persoana aproapelui, iar nu cåtre impersonalul departelui. O operå se naÈ™te din învecinare, dacå vrea så se constituie într o învåÈ›åturå. ÃŽntr o lume antiaxiologicå, råsturnatå, orice posesor al adevårului trebuie så l mårturiseascå testamentar; de aceea, discursul lui ÞuÈ›ea abundå în formule precise, care nu laså loc echivocului semantic sau ideatic. Fiind mårturisitoare, opera ce se bazeazå pe acest fel de discurs vizeazå altceva decît satisfacerea cerinÈ›elor estetice: e o operå ce se vrea cale spre mîntuire. Cînd se întîlnesc, în Pateric, un cålugår båtrîn cu unul tînår, cel tînår îi cere cuvînt de folos sau cuvînt de învåÈ›åturå, iar cel båtrîn, învecinat prin rugåciune È™i post cu Dumnezeu, îl då scurt, testamentar. Opera lui ÞuÈ›ea e cuvîntul de învåÈ›åturå de care avea È™i are nevoie cultura româneascå în trecerea ei de la subteranå la luminå, de la impersonal la personal, de la zbatere È™i îndoialå la credinÈ›å È™i certitudine.
Opera lui ÞuÈ›ea, cîtå se aflå în oameni sau în pagini scrise sau în benzi înregistrate, se contureazå în jurul unor titluri sugestive prin ele însele: Tratat de economie politicå, Tratat de antropologie creÈ™tinå, Introducere la teatrul seminar, Teatrul seminar, Comentarii la Platon, Comentarii la Kant, Dialoguri (Bios, Eros È™i altele), ReflecÈ›ii religioase asupra culturii, Socrate, Mircea Eliade, Filozofia nuanÈ›elor, Introducere misticå în filozofia modernå.
Abordînd fundamentalul È™i neavînd nimic comun cu conjunctura, primirea operei lui ÞuÈ›ea se face în plinå aÈ™teptare… Domol, ca o apå între douå dealuri, curgerea ideaticå tîrzie aÈ™teaptå soarele, pentru ca, în momentul intrårii în mare, så È™i poatå aråta toate irizårile, altminteri invizibile. O operå trebuie aÈ™teptatå, iar nu toleratå. Persoanå creator cåtre persoanå primitor, opera e o relaÈ›ie filialå, de întregire a unei familii spirituale; cine vrea så afle ceva profund din valenÈ›ele spiritualitåÈ›ii româneÈ™ti trebuie så aÈ™tepte, testamentar, pînå ce ultimul lucru își va fi aflat soarta viitoare. E modul de a intra în mînåstirea cugetului românesc — trecînd pe sub poarta arcuitå, într o plecåciune în faÈ›a bisericii din mijloc, pînå la care se aÈ™terne drumul de piatrå al adevårului È™i simplitåÈ›ii.
O creaÈ›ie a spiritului e altceva decît un produs. Ea presupune un cadru, o lume pregåtitå în aÈ™a fel încît så i primeascå rigorile. Spiritul se întrupeazå numai dupå un È™ir lung de profeÈ›i, care primenesc È™i pregåtesc lumea cu ideea minunii… Cei treisprezece ani de temniÈ›å È™i convertire au pregåtit lumea româneascå pentru primirea mårturisirii lui ÞuÈ›ea, pe care o numim, convenÈ›ional, operå: o operå deloc comodå, cum nici întrupårile nu sînt comode È™i nici uÈ™or de acceptat; o operå care ne demonstreazå finitudinea noastrå autonomå È™i mizeria acceptårii acesteia, care ne aratå vinovåÈ›ia fundamentalå ce o avem faÈ›å de cer È™i faÈ›å de dumnezeirea din noi. Daimonul operei lui ÞuÈ›ea este dorinÈ›a mutårii din loc a ceÈ›urilor interioare.
Cuvînt de învåÈ›åturå, opera lui ÞuÈ›ea e cuvînt de dojanå, cuvînt de iertare; depinde de noi cîtå dojanå È™i, mai ales, cîtå iertare ne va da opera aceasta.
Sistemul
Fårå så È™i propunå så aibå operå, ÞuÈ›ea nu È™i a propus så aibå nici sistem. Cu toate acestea, putem vorbi despre un sistem ÞuÈ›ea în måsura în care acceptåm definiÈ›ia pe care el o dådea sistemului — cå adevåratul sistem e cel care adunå neliniÈ™tile omului È™i le aduce, spre rezolvare, cerului. Iatå de ce, cînd vorbim despre sistemul lui ÞuÈ›ea, nu putem vorbi decît despre credinÈ›a lui. CreÈ™tinismul e sistemic prin definiÈ›ie; coerent, escatologic, creÈ™tinul probeazå, conÈ™tient sau nu, funcÈ›ia sistematizatoare È™i recuperatorie a creÈ™tinismului; hristocentrismul e modelul de sistem cu garanÈ›ii în absolut. CreÈ™tin, ÞuÈ›ea se bucurå de avantajul sistemic al credinÈ›ei sale: pentru el, sistemul nu e valabil dacå nu l mîntuie pe cel care l construieÈ™te. Fårå aceastå finalitate, sistemul råmîne o inutilå È™i sinistrå construcÈ›ie, prin care bîntuie de la un capåt la altul stihia îndoielii, a putrefacÈ›iei È™i mizeriei. Forțînd puÈ›in lectura teologicå a termenului de sistem, putem spune cå sistemul, de fapt, nici nu se construieÈ™te — ci se då; e un har, e un talant, È™i numai în aceastå accepÈ›iune gîndirea lui ÞuÈ›ea poate fi identificatå, fårå temere, cu un sistem.
Sistemul ÞuÈ›ea e un sistem creÈ™tin. Mai mult, un sistem creÈ™tin ortodox, cu elemente vådite de misticå råsåriteanå È™i meditaÈ›ie athonitå. ÃŽntr o eventualå istorie a cugetårii româneÈ™ti, sistemul ÞuÈ›ea ar putea fi definit, în stil cålinescian, ca un sistem mînåstiresc de gîndire, alåturi de cel al lui Nae Ionescu, Mircea Vulcånescu, Nichifor Crainic ori Constantin Noica.
Vorbind despre o îngheÈ›are sistemicå È™i despre neputinÈ›a de a mai gîndi în afara limitelor sistemelor existente, ÞuÈ›ea intuia, ca singurå posibilitate de construcÈ›ie ideaticå, mårturisirea.
ApariÈ›ia gîndirii creÈ™tine în traseul såu spiritual a fost înregistratå de ÞuÈ›ea în închisoare, acolo unde doar învecinarea cu Dumnezeu mai putea så dea învåÈ›åtura salvårii, restul învecinårilor — cu celula, cu gardienii sau cu torÈ›ionarii — nefiind altceva decît un continuu îndemn la disperare. Cultural, încreÈ™tinarea lui ÞuÈ›ea a avut la bazå o receptare foarte curatå, È›åråneascå, a valorilor spiritului. AparÈ›inînd unei generaÈ›ii culturale de vîrf, avînd acces la toate izvoarele, ÞuÈ›ea a experimentat copios binefacerile conceptului, ajungînd în cele din urmå la limitele gîndirii autonome; conceptul se vådea a fi o mîntuire pe termen scurt, un bulevard ce sfîrÈ™eÈ™te într o groapå. Printre ruinele conceptului, colindînd în speranÈ›a gåsirii unei zidiri întregi, ÞuÈ›ea a aflat zidirea trainicå, de altå esenÈ›å, a Bisericii, singura capabilå så råspundå întrebårilor acumulate prin culturå.
Gîndirea lui ÞuÈ›ea e o permanentå tensiune a trecerii de la concept la dogmå, de la îndoialå la certitudine. Conceptul te salveazå din naufragiu, aruncîndu te pe o insulå, unde mori dupå ce un timp ai avut nebunia så te crezi salvat, nefåcînd nici un semn vaselor ce treceau spre continent; dogma te salveazå, aducîndu te pe continent, punîndu È›i påmîntul ÃŽmpåråÈ›iei lui Dumnezeu sub picioare.
CreÈ™tinismul este starea ontologicå normalå a omului; dogma e revelaÈ›ie, înÈ›elepciune divinå. ÞuÈ›ea a perceput dogma în semnificaÈ›ie ei vie, de adevår revelat, våzînd în ea unicul mijloc de redare a libertåÈ›ii spiritului: dogma elibereazå, nu constrînge; infinita dumnezeire nu are cum så mårgineascå sau så constrîngå… ÞuÈ›ea a defriÈ™at unele geometrii, deosebind între interesant È™i adevårat, neputinÈ›å È™i libertate. Gîndirea lui marcheazå permanent aceste distincÈ›ii, le probeazå mereu.
Existå cîteva cuvinte cu valoare orientativå în gîndirea lui ÞuÈ›ea. AÈ™ încerca så schiÈ›ez un început de Glosar al cuvintelor de învåÈ›åturå:
Iisus Hristos — «eternitatea care puncteazå istoria»;
dogmå — adevår revelat ce oferå omului libertate È™i certitudine;
revelaÈ›ie — formå de dialog învåÈ›åtoresc, pedagogic, între persoana umanå È™i persoana divinå;
sfințenie — fruntea tablei valorilor la care are acces omul;
mîntuire — intrare în ÃŽmpåråÈ›ia lui Dumnezeu;
concept — aproximaÈ›ie raÈ›ionalå, autonomå, cu trimitere în håÈ›iÈ™ul neputinÈ›ei È™i incertitudinii;
sistem — formå ordonatå de a aduce în faÈ›a lui Dumnezeu neliniÈ™tile È™i nelåmuririle spiritului uman;
român — formå lingvisticå È™i spiritualå de a aduce laudå lui Dumnezeu.
Toate cuvintele cheie de mai sus, la care se mai adaugå È™i altele, au stat la baza învåÈ›åturii pe care ÞuÈ›ea o transmitea tuturor acelora care se întîmplau så i fie în învecinare, pentru un timp mai lung sau mai scurt. O gîndire își verificå valabilitatea atunci cînd învaÈ›å pe alÈ›ii; gîndirea lui ÞuÈ›ea e, prin însåÈ™i esenÈ›a ei creÈ™tin mårturisitoare, o învåÈ›åtura destinatå celuilalt. De aceea, nu am fost mirat våzînd cå majoritatea dedicaÈ›iilor de pe cårÈ›ile din biblioteca lui cuprind cuvintele maestru È™i discipol. Cineva îi scrie: «Marelui domn Petre ÞuÈ›ea, cu iubire de discipol…»; altcineva: «Domnului Petre ÞuÈ›ea, ilustrul magistru, al creÈ™tinilor îndrumåtor…»; altcineva: «Domnului Petre ÞuÈ›ea, iubit pårinte sufletesc al meu È™i al multora…»; altcineva: «Domnului nostru Profesor…»; iar altcineva: «Omagiu, admiraÈ›ie È™i recunoÈ™tinÈ›å domnului Petre ÞuÈ›ea, magistrul iubit al generaÈ›iei noastre tinere. ÃŽn prezenÈ›a sa binecuvîntatå ne am format ca luptåtori, creÈ™tini È™i români toÈ›i cei care ne am simÈ›it în stare de acest fapt…»
¥nsemne
ÃŽnsemne multe a låsat Petre ÞuÈ›ea prin viaÈ›å; amintiÈ›i vå de tînårul închinåtor sau de cel din bibliotecå… Nu s a considerat niciodatå în måsurå så aibå discipoli, dar nemåsura lui smerenie se cheamå, È™i cîte nu învaÈ›å cineva de la un smerit…
Pentru mulÈ›i, Judecata de Apoi e prima formå de dialog È™i de învecinare cu Dumnezeu; dar sînt oameni, ca Petre ÞuÈ›ea, care o viaÈ›å întreagå au corespondat È™i s au învecinat cu Dumnezeu în încercarea de a intra în zona certitudinilor. Dintotdeauna, ÞuÈ›ea a vorbit, iar el vorbea, în general, pe douå registre: cînd cu oamenii, cînd cu Dumnezeu. Vorbirea cu oamenii era o cale de eliberare a ceea ce se structurase pînå atunci, pentru a face loc noilor geometrii, nu esenÈ›ial diferite de cele dinainte, dar altminteri, mai frumoase poate, oricum — altfel. «Filozofia nuanÈ›elor», spunea el; un exerciÈ›iu al valabilitåÈ›ii, al revenirii la dogmå. De aici, permanenta tensiune a trecerii de la conceptul uman, finit, la dogma nesfîrÈ™itå, dumnezeiascå. Drumul de la concept la dogmå era, în fapt, drumul de la Bibliotecå la Bisericå. Petre ÞuÈ›ea mergea des pe acest drum, însoÈ›it de Kant È™i Maxim Mårturisitorul, de Sfîntul Apostol Pavel È™i Iustin — Martirul È™i Filozoful, deopotrivå. ÃŽÈ™i punea pålåria largå în vîrful fåpturii lui înalte È™i, cu seninåtatea bucuroaså a înÈ›eleptului, stråbåtea drumul; uneori, È™i din fericire nu rar, mergea împreunå cu alÈ›i oameni, tineri mai ales. ÃŽi învåÈ›a È™i le povestea, determinîndu i så accepte un alt ritm, o altå învecinare, o altå Realitate. ÞuÈ›ea a murit într o dimineaÈ›å, pe cînd se pregåtea så plece de la Bibliotecå spre Bisericå, a murit pentru cå era deja în Bisericå, iar Dumnezeu vroia så L aibå cu Sine mereu…
ÃŽnvåÈ›åturå prin învecinare, lecÈ›ie despre cum så te uiÈ›i spre cer È™i cum spre påmînt, vecinåtatea cu Petre ÞuÈ›ea, oricît de scurtå, reprezintå pentru cine vrea så înveÈ›e ceva din ea un mod de recapitulare a istoriei mîntuirii omului È™i de reafirmare a necesitåÈ›ii de a intra în Bisericå È™i în ritmul ei liturgic.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!