poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1658 .



Dom, Dom să-nălțăm ! (ep. 3)
personale [ ]
40 sfaturi pentru amatorii de circuit cu autocarul

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Noricã ]

2006-08-18  |     | 







Camerele foto și video !

Sfatul nr. 25 – Cumpărați încă din țară suficiente consumabile. Eu mi-am cumpărat pentru aparatul foto un card de 1Gb și l-am umplut ! Norocul nostru că îl aveam și pe cel vechi, de 256 Mb. Am făcut în total peste 2500 poze. La fel, casete pentru camera video. Multe și mari. Nicăieri nu găsești la hotel un calculator unde să le descarci pe CD ca să le poți refolosi.

Sfatul nr. 26 – Sunt necesari neapărat acumulatori de schimb. Și încă ceva, niciodată, dar absolut niciodată, oricât ai fi de obosit, nu te culci până nu bagi în priză acumulatorii descărcați peste zi și celularul. O zi fără aparat înseamnă, peste ani de zile, o zi lipsă din excursie. Noi am pățit-o de vreo două ori, norocul nostru că nu simultan, foto și video.

Sfatul nr. 27 – Sunt momente în care cel care face poze sau filmează trebuie să stea încordat ca un arc. Se întâmplă mai ales în momentul unui tur de oraș. Am identificat două tipuri:
- tur de trei secunde, făcut din mersul autocarului
- tur de trei minute, făcut pietonal, cu ghidul în frunte.
La primul n-ai ce face, dacă nu ești pe fază n-ai făcut poza și pace. Dar la al doilea riști să pierzi grupul. La fiecare obiectiv începe ghidul cu explicațiile, apoi ai timp de maxim două poze, cu țipetele de rigoare:
- Cristiana, fă-ne și nouă repede o poză cu Maria Tereza, pe urmă îți fac și eu ție una cu Franz Josef !

Sfatul nr. 28 – Sunt multe locuri unde fotografiatul este interzis, sunt altele unde numai blitzul este interzis (No flash !). Acolo unde e interzis total trebuie mare atenție, te uiți bine la cei care aplică legea. Italienii sunt cei mai răi, vor neapărat să-și vândă pliantele lor. În bazilica San Marco, sus la cai, după ce ne-a avertizat, tipul a plecat. Leni a început imediat să filmeze. În cinci secunde tipul era înapoi, a început să țipe și să o smucească, amenințând-o cu amendă de la 800 la 3000 euro. Aveau camere de luat vederi ca să îi prindă pe cei cu camerele de luat vederi !

Tot la Veneția, în palatul Dogilor, treceam din cameră în cameră și aplicam o aceeași figură: făceam repede două- trei poze până mă vedea cineva care îmi striga “No photo !”. Luam o mutră spășită “OK, OK !”, ridicam mâinile în semn de “Nu mai fac !” și mă opream. În sala următoare o luam de la cap. Până când văd o cucoană cum se repede la mine, țipând. Cristiana se tăvălește de râs:
- Tu n-ai observat ? Tipa asta se ține după tine de trei săli încoace !

Întâlnirile cu prietenii !

Sfatul nr. 29 – Dacă e vreo șansă să te întâlnești cu cineva pe parcurs, fă-o ! Mai exact, pașii sunt următorii:
- iei legătura înainte de plecarea din țară, prin email, telefon sau altcumva
- fiecare îi pasează celuilalt numărul de telefon
- ziua se știe încă înainte de plecarea din țară, dar pentru oră se dau telefoane scurte gen “Am plecat din Munchen”
- dacă locul de întâlnire este un oraș unde înnoptezi, e perfect
- dacă nu, tot telefonic stabilești și locul.
În felul ăsta am reușit să petrecem o seară frumoasă la Strasbourg cu un fost coleg de facultate și soția lui, stabiliți în Germania de ani de zile.

Vizite opționale

Sfatul nr. 30 – Dacă în planul excursiei sunt prevăzute vizite opționale, nu te baza pe ele. Așa s-a întâmplat cu vizita la palatul papal din Avignon. Ghidul, care n-avea nici un chef să ne ducă acolo, ne zice:
- E târziu, s-ar putea să fie închis. Pentru Avignon trebuie să ieșim de pe autostradă, nu e chiar în drumul nostru. În plus vizita costă 10 euro și se pune problema ce facem cu cei care nu vor să intre, îi lăsăm o oră în autocar ?
Eu spun că se pune altă problemă, unde e logica celor care au făcut planul excursiei ? Opțional înseamnă că depinde de tine, nu de ghid.

Cumpărați hărți !

Sfatul nr. 31 – Am cumpărat pe drum o hartă a Europei și o hartă a Parisului, unde am stat trei zile. Au fost deosebit de utile. În Paris am avut o zi la dispoziție, pentru care am făcut un traseu cât se poate de economic - și așa ne usturau tălpile de mers: Invalizi, cu Muzeul armelor și mormântul lui Napoleon, muzeul Rodin, muzeul D’Orsay, Luvru, Cartierul latin, Notre Dame. Totul între 10 și 18, timp în care am și mâncat de prânz.

Muzee

Sfatul nr. 32 - În muzee trebuie să știi ce vrei, altfel ori pierzi timp, ori pierzi lucruri după care mai târziu îți pare rău. În Luvru, pe care ghidul ne-a sugerat să-l ocolim ca fiind mare mâncător de timp, ne-am propus numai câteva obiective: renascentiștii, cu vârf de lance Mona Lisa - pe care nu puteam să o ratăm - apoi Grecia antică, cu țintă principală Venus din Millo și în drum spre ieșire, Egiptul antic. De altfel nu eram singurii care am adus un tribut snobismului, sălile cu Mona Lisa și Venus din Millo erau singurele supraaglomerate.

Sfatul nr. 33 - Dacă intenționezi să vizitezi mai multe muzee, poți cumpăra, încă de la Versailles, bilete de 30 euro de persoană. Sunt valabile pentru Versailles și încă alte 60 de muzee. În Franța copiii intră gratis peste tot. Ieși mai ieftin și scutești eventualele cozi, se zice că la Luvru poți sta câteva ore la coadă la bilete. N-a fost cazul, când am fost noi nu era nimeni.

Sfatul nr. 34 - Folosiți calitatea de grup ! În multe locuri e mai ieftin. În plus, grupurile nu stau la coadă.
Să vedeți ce-am pățit. Pe seară, era programată o plimbare cu vaporașul pe Sena. Câțiva dintre noi doream să vedem turnul Eiffel încă din seara respectivă, pentru a câștiga timp a doua zi. Îl întrebăm pe ghid:
- Nu se poate ca după croazieră să venim cu toții la turn ?
- Exclus, nu vor șoferii, se va merge imediat la hotel.
- Bine, atunci noi renunțăm la Sena și mergem la turn.
Nu era departe. Dar coada la bilete a durat o oră jumătate. Urcăm la etajul II și stăm la coadă pentru top. În timpul ăsta vedem cum se apropie de noi restul grupului, cu ghidul în frunte.
- Ce-i cu voi ?
- Păi după Sena ne-a adus autocarul aici și pe urmă a plecat la hotel.
- Bine, dar cum de ați urcat atât de repede, că e o coadă jos !?
- Păi n-am stat la coadă, că suntem grup !
Păi să nu-l strângi de gât pe ghid ? În loc să stăm la coadă și să ne doară picioarele, puteam să ne plimbăm pe Sena.

Sfatul nr. 35 - Programați vizita la turnul Eiffel seara ! În afară de luminile obișnuite, galbene, din când în când se aprind becuri albe, interminente, ca la un pom de Crăciun. O feerie ! În momentele acelea se aud mii de exclamații și țipete de încântare.

Sănătatea !

Sfatul nr. 36 – În general trebuie să ai o stare generală bună, altfel mai bine nu te înscrii în excursie. Dar trebui și să o întreții. E bine să ai la tine câteva medicamente indispensabile. E bine să mănânci și să bei numai chestii sigure, în așa fel încât cu nici un chip să nu capeți diaree sau vreo alergie.

Sfatul nr. 37 – Dacă e prevăzută în program urcarea pe munte, în cazul nostru Chamonix, Mont Blanc, 3800 m, e bine să știi că lipsa de oxigen se simte considerabil. Ai amețeli și ți se moaie genunchii. Trebuie să stai jos vreo 10 minute până te acomodezi, apoi să mergi încet, fără mișcări bruște. Bolnavii de inimă mai bine nu se încumetă.

Documentați-va înainte de plecare !

Am ajuns în două locuri de care nu auzisem niciodată, iar acum mi-ar părea tare rău să nu le fi văzut. Norocul nostru că nu erau opționale !

Sfatul nr. 38 – Dacă ajungi la Paris, mergi neapărat în cartierul Defense, un cartier de zgârie-nori de la periferie, centru de afaceri, cu o arhitectură deosebită. Uluitor este L’Arche de la Defense, un bloc imens (de birouri, nu de piatră) în formă de arc de triumf, aliniat cu Arcul de triumf cel original și cu Obeliscul din Place de la Concorde. Deși la distanță mare, alinierea e vizibilă cu zoom-ul aparatului.

Sfatul nr. 39 – Dacă mergi vreodată în Croația pentru Coasta dalmată, cea atât de lăudată, du-te și la rezervația naturală Plitvice ! E o salbă de lacuri așezate la altitudini diferite, care curg unul în altul și formează sute de cascade de cele mai diverse forme, dimensiuni și grupări. O splendoare de peisaje ! Iar croații știu să facă turism fără să-și bată joc de propriul patrimoniu. După ce plătești biletul de intrare poți să stai o zi întreagă, să te plimbi pe jos (e amenajată o potecă din lemn), cu trenulețul sau cu vaporașul, unde vrei. Cu condiția să respecți regulile dintr-o rezervație.

Ai ajuns acasă ?

Sfatul nr. 40 – Rezervați-vă din start câteva zile de concediu de odihnă suplimentare, s-ar putea ca la întoarcere să vreți să vă și odihniți puțin !


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!