poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 895 .



Întâlnirile omului cu ursul (Ursus arctos arctos) 49
personale [ ]
Povestirile oamenilor care s-au întânit cu ursul brun.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Artangel ]

2011-01-23  |     | 



Dugheniuc Ioan, 56 de ani, Municipiul Săcele, județul Brașov, lăcătuș.

1.

- Acum 30 de ani lucram pe la Căile Ferate, prin zona Tușnad. Mergeam în jos, singur, îngândurat. Am ajuns într-o zonă în care era locul de trecere a urșilor. Era pe la ora 8 dimineața. Soarele nu bătea prin toate părțile, doar în anumite porțiuni din zonă se simțea prezența lui. Mă duceam către vale. Când privesc spre coastă, așa cu mergeam îngândurat, nu prea departe, în partea stângâ, pe coastă, văd că sunt trei urși. Nu era ursoaica cu doi pui, ci trei urși aproximativ de aceeași mărime, care erau așezați pe fund ca omul,stând la soare. Eu am înghețat de frică! Erau trei urși de culoare marou, cam la 30 de metri de mine. Parcă și ei s-au speriat, dacă e cuvântul potrivit. Erau pe coastă, deasupra mea. Căciula din capul meu, s-a făcut mică. Am început să fug, dar primii trei metri îi fugeam pe loc. Nu avansam deloc! Simțeam că fug și eram în același loc! Când am simțit că picioarele au prins pământul, am dispărut de acolo! Trei metri am alergat pe loc! Ca o mașină care patinează! Urșii au rămas liniștiți acolo!
Omul se sperie, de i se ridică părul în cap!

2.

Omul se spreie și gata!
Și ursul tot așa se comportă!
Dacă ai dat nasul cu el, te bubuie.. de ți-ai găsit sfârșitul ! Când te întâlnești cu el, depide care e distanța dintre voi. Dacă omul rămâme pe loc și el se sperie!


3.

Eraam prin Munții Tușnadului. Prin anii 1972 sau 1973. Urșii veneau la tomberoanele de gunoi. Fiecare cantină avea câte un tomberon. Nu contează al cui loc e! Venea ursoaica cu puii mari și cu cei mici! Ursoaica e periculoasă! Ursul de culoare maro, e mai periculos decât cel negru! Ursul furnicar, e mai periculos! Asta e părerea mea!


4.

Eram la Tușnad. O labă a ursului a fost prinsă de tren! Urssul căzut în șanț. A murit în șanț! Așa s-a prins de șanț, că au trebuit 6 oameni să-l scoatem cu ranga de acolo! Un singur picior a fost prins de tren. Era cam de 400 de kilograme. A sosit un vagonet și șase oameni l-am pus pe vagonet.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!