poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5062 .



Bătrânețea ( IV)
eseu [ ]
„înlăturarea durerii este o operă Dumnezeiască “

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [katherina keller ]

2005-12-06  |     | 





De reținut este faptul că serviciile de îngrijire sunt organizate și furnizate după nevoile fiecărei persoane investigate.
Vreau să știți că orice persoană plătitoare de CAS (Casa de Asigurări de Sănătate) poate beneficia de 56 de zile pe an de servicii medicale gratuite la domiciliu, în urma externarii din spital.(nu este nevoie de internare în spital în cazul unei persoane care este în fază terminală sau exprimat medical “pacient terminal”-legislatie 2003)
Conditia constă în depunerea de la externarea din spital a unui dosar la CAS, dosar ce conține :
-fișa de ieșire din spital (original+copie)
-recomandarea cu serviciile indicate de către medicul specialist din spital unde a fost internat beneficiarul (formularul de recomandare se gaseste la Asociația ce oferă aceste îngrijiri)-în original
-cerere de mână către CAS în care se solicită acordarea acestor servicii
-copie după carte/buletin de identitate
-cupon de pensie (cel recent-din luna în curs) sau adeverință de salariat , act care să arate calitatea de asigurat, ( datat recent )-în original
-adeverință de la Administrația Financiară că nu este în evidență cu datorii.
În eseul trecut vă menționam condiționarea de depunere a dosarului în 48 de ore dar nu mai este valabilă datorită obligativității aducerii adeverinței de la Administrația Financiară .
Pentru persoanele care sunt înscrise la Casa O.P.S.N.A.J. sunt necesare aceleași acte detaliate (fișa de ieșire din spital (original+copie), recomandarea cu serviciile indicate de către medicul specialist din spital unde a fost internat beneficiarul (formularul de recomandare se gaseste la Asociația ce oferă aceste îngrijiri la domiciliu si are contract cu CAS), copie după carte/buletin de identitate, cupon de pensie (cel recent-din luna în curs) sau adeverință de serviciu datată recent, adeverință de la Administrația Financiară că nu este în evidentă cu datorii.) și o cerere tip către Casa O.P.S.N.A.J.- deci nu cerere de mână ca la CAS.
Pentru pacienții terminali nu este nevoie de fișa de ieșire din spital ci direct cu recomandarea de la oncologie sau neurologie sau din ambulatoriu de specialitate și actele menționate mai sus.
Medicii trebuie să specifice că persoana respectivă este în fază terminală, dar de obicei aceștia evită o astfel de notificare deoarece numai bunul Dumnezeu știe câte zile are omul de trăit iar marea majoritate a cazurilor merg pe internare.

Servicii medicale sunt oferite la domiciliu sunt (îngrijire medicală directă conform recomandării medicului)
monitorizarea parametrilor fiziologici
administrarea medicamentelor injectabile
alimentație enterală și parenterală
îngrijirea plăgilor, escarelor
alte manevre terapeutice (măsurarea glicemiei cu glucometru, clismă)
schimbarea și îngrijirea cateterelor, urinare permanentă
efectuarea tratamentului durerii
administrarea medicamentelor intramusculare
administrarea medicamentelor intravenos
perfuzie endovenoasă
îngrijirea plăcilor simple
îngrijirea plăcilor suprainfectate
îngrijirea escarelor
surprimarea firelor post-operator
administrarea medicamentelor intravezical
aplicarea de pampers- ploscă
servicii conexe interdisciplinare - de recuperare și reabilitare fizică și psihică:
kinetoterapie
logopedie
consiliere psihologică și psihoterapie
terapie ocupațională
masaj
padologie
(a se vedea Ordonanța nr 86 din 19 august 2004-Emitent Guvernul României)
Din păcate de exemplu în județul Dolj o mare parte din banii acordați CAS-Dj pentru servicii medicale la domiciliu nu au fost cheltuiți datorită faptului că nu se știe de aceste servicii ( despre externările dirijate din spital )
Despre serviciile de îngrijire la domiciliu, nu doar medicale ci și servicii de asistență socială , servicii menajere și gospodărești, servicii de îngrijire personală v-am scris în eseul trecut„Bătrânețea (III) “
Îngrijirile la domiciliu reprezintă cea mai bună strategie de îngrijire a persoanelor vârstnice în situație de dependență, nu numai pentru că este o metodă mai ieftină decât îngrijirea în instituții, dar pentru că este preferată de persoanele în vârstă reprezentând un atribut esențial al calității vieții.
Pentru a putea oferi servicii unei persoane in vârstă este nevoie ca aceea persoană să fie evaluată și să i se stabilească un grad de dependență. În recomandarea Consiliului Europei privind dependența aceasta fiind definită ca fiind ’’starea în care se găsesc persoanele care, datorită unor cauze legate de diminuarea sau pierderea autonomiei fizice, psihice sau intelectuale , au nevoie de o asistență și / sau ajutor, importante pentru a-și îndeplini actele curente de viață.’’
De cele mai multe ori dependența este considerată sinonim al pierderii autonomiei…dar este posibil să fii dependent de altă persoană pentru a te deplasa sau în același timp sa fii autonom în ce privește decizia asupra momentului , modului de deplasare și destinația .Se accentuează astfel faptul că dependența nu este inversul autonomiei dar este foarte important modul în care starea de dependență este abordată.
Toate categoriile de populație pot fi afectate de dependență. Pentru orice persoană în vârstă trebuie însă să ne gândim că există riscul ca, în urma unei fracturi, a unui accident, să devină o persoană dependentă. Fragilitatea specifică vârstei, reducerea capacității de adaptare, diminuarea diferitelor funcții fiziologice determină starea de dependență. În mod special, persoanele vârstnice afectate de dependență pot deveni cazuri foarte grave, uneori irecuperabile, mai ales în lipsa unor servicii de îngrijire adecvate. Astfel avem :-situația de dependență temporară (care poate fi eliminată în urma unui program de îngrijire și recuperare adecvat)
- situația de dependență poate fi permanentă dar poate fi ameliorată în urma unui program de îngrijire adecvat la nevoile persoanei
(situația de dependență poate fi prevenită prin analiza interfeței între persoană și cadrul ei)
Evaluarea stării de dependență se face ținând cont că dependența este un proces de mare complexitate, ce include componente medicale, culturale și economice. Evaluarea geriatrică se bazează pe utilizarea unor diverse scale pentru stabilirea autonomiei și a dependenței cu diversele ei grade. Dependența obligă persoana în cauză să recurgă la o altă persoană pentru a-și putea realiza activitățile necesare vieții zilnice(spălat , îmbrăcat, alimentat, eliminări , deplasare, menținerea relațiilor sociale)
Gradele de dependența în funcție de care sunt acordate serviciile de îngrijire sunt:
GRADUL I A – persoanele care și-au pierdut autonomia mentală, corporală, locomotorie, socială și pentru care este necesară prezența continuă a personalului de îngrijire.
GRADUL I B – persoanele grabatare, lucide sau ale caror functii mentale nu sunt în totalitate alterate și care necesită supraveghere si îngrijire medicală pentru majoritatea activităților vieții curente, noapte si zi. Aceste persoane nu isi pot efectua singure activitațile de bază de zi cu zi.
GRADUL IC – persoanele cu tulburari mentale grave (demențe), care și-au conservat, în totalitate sau în mod semnificativ, faculțățile locomotorii, precum si unele gesturi cotidiene pe care le efectueaza numai stimulate. Necesită o supraveghere permanentă, îngrijiri destinate tulburărilor de comportament, precum si îngrijiri regulate pentru unele dintre activitățile de igienă corporală.
GRADUL II A – persoanele care și-au conservat autonomia mentală și partial autonomia locomotorie, dar care necesită ajutor zilnic pentru din activitațile de baza ale vietii de zi cu zi.
GRADUL II B – persoanele care nu se pot mobiliza singure din pozitia culcat în picioare, dar care o dată ridicate, se pot deplasa în interiorul camerei de locuit și necesită ajutor parțial pentru unele dintre activitățile de bază ale vieții de zi cu zi.
GRADUL II C – persoanele care nu au probleme locomotorii, dar care trebuie sa fie ajutate pentru activitatile de igiena corporlă și pentru activitățile instrumentale.
GRADUL III A – persoanele care se deplasează singure în interiorul locuintei, se alimentează și se îmbracă singure, dar care necesită un ajutor regulat activitatile instrumentale ale vietii de zi cu zi, in situția în care aceste persoane sunt găzduite într-un cămin pentru persoanele vârstnice, ele sunt considerate independente.
GRADUL III B – persoanele care nu si-au pierdut autonomia si pot efectua singure activitatile vietii cotidiene.
Se respectă dreptul persoanelor dependente care beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, de a a trăi cu demnitate,înconjurați de respectul celor care îi susțin ,fără a le fi diminuate într-un fel drepturile ca cetățeni pe cât de activi le permite starea fizică și psihică,cât și dreptul fundamental la autodeterminare și individualitate.
Îngrijirile acordate permit beneficiarilor să-și atingă capacitatea maximă atăt din punct de vedere fizic, intelectual, spiritual, emoțional și social .
“Bătrânețea este pretul pe care trebuie să-l plătim ca să ajungem la înțelepciune.”


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!