poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 49 .



Despre gândirea critică și creativă
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-12-04  |     | 



Gândirea critică constă în procesul mental de analiză, de evaluare și aprofundare a informațiilor venite de pretutindeni, din familie, din școală, pe tot parcursul vieții, pentru ca toate informațiile să fie puse în aplicare în vederea obținerii de performanțe, de succes, în vederea evoluției.
Gândirea critică și creativă declanșează procese complexe cognitive care încep cu asimilarea de informații și duc la luarea unor decizii importante, atât în viața personală, cât și în cea profesională.
Gândirea critică și creativă se dezvoltă mai ales prin confruntarea cu ideile altor oameni, prin comunicare directă, prin schimbul de idei și de experiențe, mai este nevoie ca în permanență omul să își pună întrebări, să caute răspunsuri din diferite situații, prin diferite experiențe.
Comunicarea directă le oferă oamenilor ocazia , prilejul favorabil de a cizela ideile, de a le pune în aplicare, experimentând mereu situații complexe.
De asemeni pentru gândirea creativă este nevoie de acceptarea ideilor , a principiilor diferite, trebuie pus accent pe calitatea informațiilor, pentru a obține din dimensiunea cunoașterii informații de valoare, astfel se poate crea un sistem de valori.
Cu alte cuvinte, fără un efort intelectual reprezentat de interes și curiozitate nu se poate dezvolta gândirea critică și creativă.
Câteva abilități de gândire creativă sunt- analiză, interpretare, evaluare, deducție, explicație, toate pot fi dobândite prin studiu aprofundat.
Pe baza învățăturilor din perioada de studiu, omul poate să decidă cariera profesională.
Din păcate mulți oameni sunt preocupați cu a Avea mai mult decât cu A FI, ducând permanent eforturi pentru asimilarea produselor materiale în detrimentul celor spirituale.
Este foarte importantă implicarea în grupul colectiv, în demersurile societății, pentru dezvoltarea inteligenței creative și inovatoare.
Este nevoie și de asumarea de riscuri cognitive, ridiculizarea altor idei încătușează gândirea creativă și critică, situație în care este nevoie de acceptare a opiniilor diferite, este nevoie de toleranță, de multă înțelegere, de manifestarea indulgenței.
Cu cât omul este mai implicat într-un colectiv de muncă, într-un grup social cu atât de mult poate avea parte de parteneri veritabili de discuții și de proiecte, cu atât de mult drumul spre performanțe și succes este garantat.
Crearea de oportunități nu trebuie să însemne acceptarea unei gândiri superficiale, omul trebuie să aibă parte de argumente de principii sănătoase, de un sistem de valori.
Gândirea superficială duce întotdeauna la eșecuri, la regrete, la traume psihice, viața devenind o continuă zbatere pentru supraviețuire.
Atunci când un om renunță la convingerea că este un singur răspuns, o singură opinie, poate înțelege și cuprinde o diversitate de idei și de principii creatoare.




.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!