poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7378 .



Introducerea actelor biometrice – o problemă de conștiință și libertate
articol [ Polemica ]
(sper să nu fie postat în pagină autor/atelier…)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Sayyadina ]

2009-02-06  |     | 





La începutul acestui an viața societății românești a fost tulburată de știrea introducerii actelor de identitate biometrice. Acestea diferă de actele de identitate de până acum prin încorporarea unui cip electronic de tip RFID – dispozitiv de identificare prin unde radio – care conține informații personale, între care imaginea facială și amprentele. Cipul devine astfel elementul esențial de identificare a fiecărei persoane. Hotărârea de Guvern poartă numărul 1566/2008 și a fost semnată și contrasemnată la 15.12.2005 de ministrul de Interne, Cristian David și de prim ministrul României de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu.

În ceea ce privește promisiunea siguranței acestor acte și modul în care au fost promovate actele normative corespunzătoare, dorim să facem câteva precizăr: Siguranța actelor de identitate cu cip încorporat este doar un mit și nu a fost demonstrată până acum de cei care le promovează. Orice expert în tehnologia informației confirmă faptul că nu există și nu va exista niciodată un sistem impenetrabil de protecție a datelor. Dacă periodic apar în presă știri despre adolescenți români care pătrund în serverele celor mai securizate instituții din lume – CIA, NASA, cine ne garantează siguranța actelor de identitate biometrice? In acest context, cipul biometric constituie în sine un atentat la siguranța națională a României. Dacă un hacker va clona pașaportul Președintelui României sau al șefului SRI cine va răspunde? UE?

Odată stocate informații personale în cipuri, mai devreme sau mai târziu se vor găsi persoane care nu în scopuri științifice (la conferințe despre securitatea electronică s-au făcut demonstrații de decriptare), ci cu alte obiective vor putea frauda documentele de identitate. Cine ne garantează că odată cu dezvoltarea tehnologică cipurile nu vor putea fi citite chiar de la mare distanță? Cine ne garantează că nu vor putea fi scoase și introduse date din cipurile personale fără știrea și consimțământul posesorului? Se va putea ajunge la situația ca aceste date să fie inaccesibile nouă, proprietarilor, iar cei care vor avea acces la ele, legal sau ilegal, să le poată folosi împotriva noastră.

În al doilea rând, ni s-a spus că libertatea pentru care s-a murit în decembrie ’89 va fi garantată pe deplin odată cu integrarea în structurile euro-atlantice. Or prin legea actelor biometrice și prin cea privind corespondența electronică și convorbirile telefonice, tocmai libertatea ne este afectată. Prin amprentarea tuturor cetățenilor cu toții suntem considerați suspecți de activitate infracțională. Întregul sistem de supraveghere electronică reprezintă o invadare a vieții private într-o măsură nemaiîntâlnită până acum în istorie. După 20 de ani în care ne-am luptat pentru a aduce la lumină dosarele Securității în care eram încătușați fără voia și știința noastră, noile acte de identitate biometrice deschid drumul pentru inițierea unor noi dosare mult mai detaliate.

Apărarea libertății este o problemă de demnitate și de existență națională și individuală. Noile legi reprezintă începutul unui proces de restrângere a libertăților individuale și de intruziune în viața privată și contravin art. 8 și 10 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene referitoare la protecția datelor cu caracter personal și la libertatea de conștiință și articolelor 23, 25, 26, 27, 29 și 31 din Constituția României privind garantarea libertăților și drepturilor cetățenilor. Să fim conștienți că pierderea libertății ne va afecta pe toți, indiferent de poziția pe care o avem în ierarhia socială!

Mai există un aspect pe care un creștin îl va considera de maximă importanță. Cercetând informațiile tehnice despre acest tip de acte, gândul nostru se îndreaptă imediat către descoperirea din Apocalipsă privind pecetluirea tuturor oamenilor, în vremea sfârșitului lumii, pe mâna dreaptă și frunte cu ceva fără de care nu se va putea cumpăra și nu se va putea vinde, dar care va constitui semnul Antihristului și lepădarea de Hristos (Apocalipsa 13, 16-18). În zilele noastre se cunosc deja cazuri de persoane cărora li s-au implantat cipuri pe mâna dreaptă din motive de securitate, medicale sau economice.

Pe baza învățăturii Bisericii înțelegem două aspecte. Mai întâi faptul că primirea actelor în forma actuală nu reprezintă pecetluirea finală.

Al doilea este conștiința că primirea lor este unul din ultimii pași înaintea pecetluirii finale și că această primire are drept consecință intrarea pe un drum al cărui capăt este acceptarea pecetluirii pe mână și frunte și apostazia. Dacă primim acum pașapoarte și carnete de conducere cu cipuri, vom primi începând cu 1 ianuarie 2011 (conform OGU 184/2008) și cărțile de identitate cu cip. Peste câțiva ani vom accepta fără probleme de conștiință îmbogățirea cipurilor cu noi informații, care ne vor ușura legătura cu diverse instituții medicale, informaționale, comerciale; apoi ne va părea firească unificarea lor într-unul singur, care să încorporeze și cărțile de credit. Peste alți câțiva ani se va spune că, pentru a preveni pierderea și furtul, este mai eficientă implantarea cipului în trupul omului. Va mai trece încă o perioadă și se va ajunge la concluzia că, pentru buna funcționare a societății, este strict necesar ca toți oamenii să aibă implantate aceste cipuri pe frunte și pe mâna dreaptă. Ce vom face atunci?

Să fim încredințați că va fi mult mai greu de rezistat atunci decât acum, când nu ne aflăm în ultima fază! Obișnuindu-ne cu toate comoditățile asigurate de viața bazată pe o infrastructură controlată prin cipuri, ne va fi extrem de greu să renunțăm la toate înlesnirile pe care le avem.

Nu este pentru prima dată când, în numele unor intenții bune, țări întregi pășesc în ceea ce se va dovedi o tragedie națională. Corifeii comunismului au propovăduit începutul unei ere noi în istoria umanității. Au promis că toate nedreptățile anterioare vor fi înlăturate, că se va instaura o epocă a libertății și egalității oamenilor, că prosperitatea și pacea vor cuprinde omenirea. Noi, cei ce am trăit în comunism, cunoaștem mai bine decât occidentalii rezultatul: zeci de milioane de oameni uciși, extinderea corupției la nivelul întregii societăți, conștiințe siluite într-o măsură nebănuită. Așa cum utopia comunistă a eșuat în atingerea promisiunilor făcute, și utopia binelui prin restrângerea libertății și prin control, care ni se propune acum, va eșua. Nu vom avea parte de pacea și fericirea făgăduite, ci de o nouă dictatură căreia nimeni nu i se va putea împotrivi.

Având în vedere considerațiile de mai sus, credem că cea mai bună soluție este să refuzăm actele biometrice, asumându-ne consecințele mărturisirii adevărului. Cei care nu au puterea să facă aceasta și le primesc, să fie conștienți că se află pe un drum greșit care, dacă nu îl vor părăsi, va avea ca finalitate pecetluirea și apostazia.

Totodată, este nevoie să solicităm respectarea legilor în vigoare privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului și a drepturilor cetățenilor României. Astfel, în virtutea art. 23-31 din Constituția României privind libertatea persoanei, respectul vieții private, libertatea de conștiință și accesul la informație, considerăm noile prevederi legale abuzive și cerem cu fermitate respectarea dreptului fiecărui cetățean de a accepta sau respinge actele de identitate biometrice, pe temeiul respectării libertății convingerilor și a conștiinței religioase. În virtutea acestor prevederi, să cerem ca legea privind noile acte de identitate să dea posibilitatea să refuzăm actele biometrice și să putem opta pentru actele de tip vechi, fără ca aceasta să conducă la discriminări economice sau sociale. Reamintim că o prevedere asemănătoare s-a aplicat până nu demult pentru actualele cărți de identitate: „persoanele care refuză cartea de identitate din motive religioase primesc buletine de tip vechi” (Ordinul 1190 din 31 iulie 2001 al Ministerului de Interne, acum scos din circulație). Solicităm instituțiilor statului, Parlamentului, Guvernului, Bisericii Ortodoxe Romane precum și organizațiilor non-guvernamentale cinstite si responsabile, să deschidă o dezbatere publică la nivel național, pentru ca societatea în ansamblul ei să conștientizeze implicațiile introducerii noilor documente electronice. Până se va lua o decizie în cunoștință de cauză, care să reprezinte voința majorității poporului român, cerem suspendarea aplicării actelor normative OGU 94/2008 și HG 1566/2008 privind pașapoartele electronice, a Directivei UE 126/2006 privind standardele pentru permisele auto și a OGU 184/2008 și OG 69/2002 privind cărțile electronice de identitate.

Prin aceasta nu ne opunem progresului științific, dorinței de bunăstare și siguranță a societății și nu negăm structurile de conducere statale. Dar nu dorim ca, după lipsa de libertate din perioada comunistă, să ne facem părtași unei noi îngrădiri a libertății și unui control al oamenilor mult mai eficient decât cel de atunci. De aceea cerem cu fermitate conducătorilor politici să apere cetățenii de amenințarea pierderii libertăților dacă refuzăm buletinele cu cipuri și să nu se instaureze un control totalitar de tip Big Brother ale cărui consecințe pe termen lung vor fi dintre cele mai rele.

Odată cu efortul pe care îl avem astăzi de făcut pentru a înțelege corect ceea ce se întâmplă și cum trebuie să acționăm concret să luăm armele noastre cele duhovnicești: postul și rugăciunea, împreună-sfătuirea, smerenia și sinceritatea cu care vom cere ajutor de la Dumnezeu. Nu cunoștințele teoretice ne vor ajuta să ne păstrăm în credință, ci trăirea cât mai profundă a vieții duhovnicești. Tot binele pe care îl poate face omul izvorăște din legătura cu Dumnezeu. Dacă-L avem pe Hristos, Hristos ne va dezlega toate întrebările și ne va ajuta să biruim ispitele la vremea potrivită. De aceea principala noastră strădanie trebuie să fie dobândirea harului Duhului Sfânt. Dacă nu avem agonisit harul, la vremea încercărilor, oricât de bine informați am fi, nu vom avea putere să rezistăm și ne vom lepăda de Dumnezeu.

În aceste momente dificile, toți cei ce dorim binele României trebuie să ne unim în jurul Adevărului care este Hristos („Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” – Ioan, 14, 6), să depășim disensiunile, să nu ne lăsăm dezbinați de orgoliile personale. Grecia (în 1997) și Serbia (în 2008) au reușit să respingă introducerea actelor biometrice prin unitatea cu care poporul a acționat.

Mărturisind Adevărul vom împlini voia lui Dumnezeu și luptându-ne cu patimile vom putea mărturisi Adevărul. Să nu uităm de spovedanie, de pocăință și să nu fim creștini de formă. Dacă Dumnezeu ne-a îngăduit să trăim astfel de vremuri „apocaliptice”, când spunem binelui rău și răului bine, este pentru că noi ne-am îndepărtat de Dumnezeu și nu avem pocăința celor din cetatea Ninive.Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i întărească pe toți cei care se vor angaja în lupta cea bună pentru păstrarea demnității și libertății întru Adevăr.

Va solicităm așadar să reanalizați HG 1566/2008 a Guvernului Tăriceanu, care, conform Notei de fundamentare a Hotărârii, nu a ținut absolut deloc cont de impactul social negativ al acestui act normativ, emis fără absolut nicio dezbatere publică, într-o țară eminamente ortodoxă.
(preluare de pe site-ul www.civicmedia.ro)




În data de miercuri 11.02.2009, între orele 9-11, se va organiza în București un miting de protest împotriva aplicări hotărârii de Guvern nr. 1566/15.12.2008 privind inserarea cipurilor biometrice în pașapoarte. Se va cere ANULAREA Hotărârii de Guvern și SUSPENDAREA ei de către instanța de judecată. Mitingul va avea loc în fața sediului Curții De Apel București (Splaiul Independenței nr. 5), pentru a arăta judecătorilor seriozitatea cazului, importanța lui precum și larga susținere a populației față de această cerere de suspendare.

Pentru semnarea petiției: link

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!