poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 369 .



Lemne de sânge
articol [ Arte ]
Un film cutremurător

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2023-06-02  |     | 



Lemne de sânge. În germana: Blutholz. Ce cuvânt. Ce titlu. Este vorba despre titlul unui film german: Blutholz. Un cuvânt compus din Blut, adică sânge, și Holz, deci lemne. Lemne de sânge. Unde în Europa pădurile sângerează mai tare decât în România? Probabil nicăieri. Lemnul de sânge plânge în Carpați. Versanți întregi au rămas fără păduri, copacii fiind doborâți și prelucrați în lemne de sânge, care la rândul lui este transportat în țări vesteuropene.

La 15 mai, postul de televiziune ZDF din Germania, a transmit la cea mai bună oră de emisiune, 20:15, drama cinematografică Blutholz, un film care tematizează distrugerea ecologică a multor zone muntoase din România. Cu toate că problema nu este nouă pentru telespectatorii de limbă germană din Germania, Austria și Elveția, ea fiimd tematizată deja în mai multe mass-medii în formate de știri, reportaje sau articole mai ample, un film artistic cu amalgamul specific dintre ficțiune și realitate a stârnit un interes deosebit.

Fluxul povestirii este conceput linear. Însă biografiile personajelor principale sunt supuse unui proces mai lent de expunere. De fapt un lucru necesar, fiindcă avem de-a face cu un peisaj de secrete în care dezvăluirile înaintează cu pași mici. Personajul principal este un detectiv particular care este angajat de un concern german, specializat în prelucrarea lemnului. Acest fost soldat de elită, Hans Schüssler, interpretat de actorul Joachim Król (fotografie), este trimis în România pentru a elucida dispariția unui manager care a lucrat în România pentru acest concern. Schüssler nu este tipul unui James Bond, ci mai degrabă un căutător cumpătat care repede realizează că are de-a face cu o orgamizație cu structuri mafiote.

Filmul Blutholz are de fapt două linii de acțiune. Aceste două linii, care la început păreau a curge paralel, încep să se apropie pas cu pas, intersectându-se chiar la un moment dat. Prima linie este cea profesională de detectiv particular și cea de-a doua, una personală, care rezultă din trecutul săsesc al lui Schüssler. Iar în această intersecție apari o iubire din tinerețe, în persoana Silviei Dancu (Désirée Nosbusch) și umbrele Securității.

Filmul Blutholz – locuri de filmare Berlin și Brașov (oraș și împrejurimi) – este de fapt o adaptare liberă după romanul cu acelaș titlu de Wolfgang Teltscher (născ. 1941). Romanul Blutholz a apărut în anul 2011 la editura zu Klampen! și a avut parte de un succes deosebit prin filmarea sa în regia lui Torsten C. Fischer. După informațiile postului de televiziune ZDF această producție cinematografică cu o temă preponderent românească a fost urmărit în seara zilei de 15 mai 2023 de 4,56 milioane de telespectatori, ceea ce înseamnă un procentaj de 17,7 % din numărul total de telespectatori (toate emisiunile de la acea oră) din Germania.

Blutholz - un roman. Blutholz - un film. Dar Blutholz – și un pom. Pomul cu numele Blutholzbaum (pom de lemne de sânge) poartă numele științific Haematoxylum campechianum și a fost localizat științific pentru prima oară în sudul statului federal Campeche din Mexico.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0