poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3658 .



Aniversarea a 169 de ani de poezie
articol [ Regional ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [cristan ]

2019-01-24  |     | 






Două evenimente reunite de același scop nobil, sărbătorirea limbii și culturii românești și ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, s-au consumat marți 15/01/2019 la Liceul Tehnologic de Turism din Călimănești. Aniversarea zilei de naștere a poetului național Mihai Eminescu a devenit similară cu jubilarea culturii romane.
Bucuria spectacolului a reunit în cadrul liceului condus de profesoara Maria Mirela Olariu, oameni de cultură din localitate și din Râmnicu Vâlcea. Alături de notabilități din Călimănești, au fost prezenți, ziariști, profesori și elevi ai liceului cât și membrii Societății Culturale Anton Pann. Cântecul Eminescu al soților Doinea și Ion Teodorici, interpretat de eleva Teodora Șițoiu din Râmnicu Vâlcea, într-un stil cald plin de eleganță și talent, a deschis sărbătoarea.
Cultura română s-a împlinit în poezie cu profilul artistic și puternic elevat adus de Mihai Eminescu, acesta contribuind la afirmarea spirituală a poporului roman, greu încercat în istorie, ne-a spus primarul și doctorul Florinel Constantinescu în cuvântul de salut.
Armonia și frumosul, caracteristici înnăscute ale poporului roman, au fost aduse în sala de festivități de profesorul Gheorghe Făsui cu ansamblul de dansuri tradiționale al elevilor din liceu. Pașii siguri, hotărârea dansatorilor, siluetele zvelte ale tinerilor, armonia mișcării, toate încântau ochii ca un exercițiu de admirație. În costumele populare se regăsea cosmogonia poporului român.
Inițiatorul întâlnirii, poetul Nicuță Ioan Lungu, recitând cu patos din volumul Dor de Eminescu, ajuns la ediția a doua, ne-a introdus în universul eminescian.
Eminescu jurnalist, lucrare susținută de poetul Nicu Cismaru, a scos în evidență laturi definitorii pentru caracterul militant, patriotic al Luceafărului, pentru care acesta a fost combătut în epocă și a fost nevoit să suporte asperitățile politicii din timpul său. Redactor al ziarului Timpul, poetul, spirit viu și aprig național, a scris articole fundamentate pe adevăr, încărcându-le cu emoția specifică lui. Tot el a avut și preocupări în domeniul economic, sesizând legități proprii care puneau amprenta vremii asupra unei economii profund agrare. Pentru contribuția sa asupra culturii naționale, Eminescu este creator de civilizație, toate acestea purtând sigiliul spiritului său iluminat reîncarnat în omul Eminescu și marcând destinul poporului român.
Amintind etapele formării artistice ale poetului aniversat, semnatarul articolului, Nicu Cismaru, a reușit să comunice auditoriului date importante și să realizeze un portret relevant personalității poetului național. Autorul articolului a încheiat momentul comunicării citind cu dăruire poezia Eminescu, dedicată poetului nemuritor.
Modalitatea de receptare a operei și influența politicului în studiul poeziilor Luceafărului a făcut obiectul articolului scris de Cristian Ovidiu Dinică. Acesta s-a preocupat îndeobște de perioada proletcultistă când în deceniul al V-lea al secolului al XX se sărbătorea centenarul nașterii poetului național, perioadă în care militanții clasei muncitoare modificau în spirit partinic conținutul mesajului transmis cititorilor spre a diminua importanța operei literare lăsată moștenire posterității. Citind poezia România, autorul studiului ne-a reamintit de iubirea de patrie a Luceafărului.
Volumul de versuri Dor de Eminescu al autorului Nicuță Ioan Lungu, ediția a doua, apărut la editura Kitcom în 2019, a fost lansat cu sprijinul scriitorului Nicolae Nistor care a subliniat caracterul nobil al poeziei dedicate geniului lirici române. Nicuță Ioan Lungu a fost apreciat în Spania cu premiul I acordat de Asociația Culturală Casa Rumana din Catalunya la concursul Litera și Cuvântul în 2016, cu girul Elenei Buldum. Volumul lansat, revizuit și adăugit, cuprinde trei poeme noi față de prima ediție, toate fiind versuri omagiale, complexe, în stilul romantic, propriu autorului. Volumul constituie o bijuterie lirică scrisă cu dăruire și pasiune.
O secțiune distinctă a constituit-o concursul de recitări cu participarea elevilor din liceu, jurizați de o comisie alcătuită din Paula Cozian, Tatian Miuță și Cristian Ovidiu Dinică. Membrii juriului au ascultat elevi talentați, acordând două premii I din partea Societății Culturale Anton Pann pentru elevul Sebastian Marian și eleva Alexandra Stoica. Ar fi de preferat ca pe viitor concurenții concursului de recitări să memoreze versurile și să dăruiască trăire autentică. Atmosfera caldă, prietenoasă, în care s-a desfășurat aniversarea s-a bucurat și de momente muzicale folk oferite de Dan State și Teodora Șițoiu. Petre Deaconescu a făcut o surpriză deosebită recitând din volumul lansat în cadrul manifestării, poezia Eminescu, aceasta fiind o poezie de suflet a autorului volumului.
Sărbătoarea a fost un prilej de bucurie și un câștig cultural pentru toți iubitorii literaturii române. Toate momentele din program s-au desfășurat cu rapiditate fiind sincronizate cu bucuria sufletească a participanților.

Cristian Ovidiu Dinica

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!