poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3865 .



lumina cuvintelor/antologie de autor/2004
comunităţi [ ]
Revista "Ultima oră," Tel Aviv

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Levana ]

2005-03-12  |     | 



Lumina cuvintelor

Explicînd criteriile alegerii celor 175 de poezii care compun volumul ei"Puțin blond cu mult farmec"(editura Hasefer, 2004, Bianca Marcovici scrie într-un poem că nu intenționează să corecteze ceea ce a scris (și a publicat) altădată, altfel spus vrea să lase întocmai, așa cum a conceput-o, "lumina cuvintelor".Poemele sînt selecționate din 20 de volume care i-au apărut, dintre figurile importante ale liricii israeliene de limbă română și..una din poetele importante pe care le avem în prezent. Citatul aparține prefațatorului volumului, Paul Cernat.
Ca la orice antologie alcătuită de autor, încercăm să aflăm, în primul rînd, în ce constă un eventualul ax al liricii poetei. Se poate spune că este acela al revoltei împotriva resemnării, stare ce se distinge cu precădere în diversitatea temelor abordate.Acum, în acest volum, aproape pe întregul cuprins este dominat de mișcarea spre interior a comentariului liric. Ascultînd de "vocea interioară" se "răfuiește" cu inamici potențiali. O autobiografie ("Antecedente") amintește de "desfințarea adresei", de "dărîmarea poemului", de "luptele cu morile de vînt"...Pe celălalt tărîm, cînd i s-au deschid porțile Asociației telaviviene a scriitorilor," tocmai plecaseră toți".Așadar, o viață de repetate lovituri în cursul căreia intervine totuși sentimentul de împlinire a unei "misiuni".Venise aici pentru recăpătarea identității, fapt care s-a împlinit. În poemul "Misiune" poeta nu manifestă aroganța cuiva care a reușit să demonstreze că transmutarea în Israel a meritat efortul și sacrificiile. Aici nu se află încă liniștea căutată, nu se oferă răgazul de a savura pe îndelete frumusețile înconjurătoare."Aici"-notează poeta în "motto"-"liniștea anunță explozia următoare/iar repetiția cu masca de gaze/ nu se recomandă/ copiilor nou-născuți!/"Aproape silită ea se întoarce la poezie care este "ca o stea galbenă": "pretutindeni/produce alergie/dar eu o port ca scut/..."
Cred că e unul din cele mai frumoase poeme din volum urmat, parcă într-o ordine logică, de descrierea aspectelor diversificate ale acestei existențe pe muche de cuțit, mai curînd acceptată cu stoicism decît cu eroism. A învățat totul trăind-o: așa este și nimic nu poate urni din loc ceea ce nu are forța interioară de a se schimba :"aici nimic nu se cumpără/ nu se afișează/ totul,/dar absolut totul/Vine de la sine "("Lume bună").
Examinarea sub lupă poetică a trăsăturilor unor reguli existențiale, (altfel "aici",decît oriunde!) are dimensiune de corectă explorare sociologică și psihologică.
De pildă, scriind "despre prieteniile tîrzii", preia ceea ce toată lumea știe suporta("...adaptarea la stînca pleșuvă/ i-a schimbat/ și mașinile,/ și casele/ și conturile de la bancă./ Mîncăm la prânz sufleu de birfă"/etc., etc.)sau într-o evocare a răului concret de odinioară scrie :"Te-am iubit,căldură/ Atît timp cît am stat în / frig / Cu mănuși pe degete/ pe jumătate/ în timpul serviciului cu/ lumină în rate"/...

Dar nu lipsesc din creația Biancăi Marcovici asumările, cu afirmată mîndrie, a consistenței zidurilor de sprijin din Haifa care descătușarea visului și zborului poemului a devenit un fapt fără opreliști. Este de reținut acest salt înainte-evident în antologie- de la surplusul nostalgic după peisajul Iașului copilăriei, adolescenței, al primelor iubiri, și al teiului din Copou, la certitudinile de astăzi.

În volumul de față se relevă mai exact decît prin alăturarea cărților publicate separat,originalitatea creației Biancăi Marcovici.Ea este ,între toate,poetă de un șarm inegalabil a misterului feminin, al "aburilor de femeie" prin care se disting formele tuturor dilemelor și răspunsurilor. Există (la pag.104) un poem "Dans și durată" în care răsăritul "aburilor" este descris cu atîta candidă și imaculată pornire de dragoste,încît cred că el reconstituie portretul fidel al poetei.

Este elogiul adus unei iubiri spontane și trecătoare:"Mai tîrziu ceva disparuse dintre noi/ ceva nedefinit/ doi străini la fel ca mai înainte..../Mi-am pus întrebarea firească:/ dacă ni s-a întimplat nouă/ aievea acel dans de basm?/ Brusc am simțit cît am îmbătrînit!




CAROL ISAC

note de lectură
"ecouri culturale, "Ultima oră"

25 februarie, nr.3066,2005

și încă o notă a redacției din pagina 14 ,"Ultima oră" din 11 martie, nr 3067, 2005 anunța următoarle:

"Revista literară pe Internet "Galeria Agora Online" a publicat un ciclu de poeme,însoțite de o prezentare a poetei israeliene de limbă română, Bianca Marcovici, (autor Dan Iancu ) majoritatea extraselor fiind din recentul volum antologic "Puțin blond cu mult farmec" apărut la București.LiterNet a publicat versuri din creațiile poetei la rubrica "poemele săptămînii".Pe web-ul din Internet al României Libere.com au apărut cîteva poezii împreună cu cîteva opinii despre creația autoarei extrase din cronicile literare publicate în presă.
În revista "Argos" (red.Cosmin Dragoste) din Craiova,în "Ziua Literară" și la postul de televiziune TV Cultural /scriitorul I.Bogdan Lefter), apreciata poetă a fost prezentă cu poezii și referiri ale criticii literare.

redacția "Ultima oră"


pentru conformitate,
bianca marcovici


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!