poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2110 .



Dublul standard
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2007-05-30  |     | 



Dublul standard la Ministerul Educației Naționale



Să definim dublul standard?
Poate că ar fi cazul, că nu toată lumea știe ce e asta. Nici eu nu aflasem până acum câțiva ani când am citit într-un articol cum este tratată România de forurile internaționale. Vorba lui Grigore Alexandrescu, “Eu voi egalitate dar nu pentru căței!”
Și statele sunt egale în fața forurilor internaționale, dar unele sunt mai egale decât altele! Vreți exemple? Sunt prea multe pentru a le enumera. Singura soluție înțeleaptă pentru astfel de împrejurări rămâne fenta! Da domnilor asta e o trăsătură fundamentală a noastră. Să fentăm pe oricine dacă se poate să ne fentăm chiar și pe noi. Dăm cu stângul în dreptul și bietul “drept” ca să nu se simtă "oprimat” dă și el cu dreptu’ în stângu. Și uite așa de mici copii învățăm duplicitatea sau celebra maximă “Minciuna este adevărul nostru”!
Dar ce ne interesează pe noi ce se întâmplă în lumea largă când “năcazul” e p’aci, mai p’aproape. S-a strofocat presa că manualele alternative fac și dreg și iese Ministrul Educației Naționale și ne fentează. Sunteți retrograzi domnilor, vrem modernitate, învățământul trebuie reorganizat pe principii noi. Bieții profesori, inspectori, subalternii domnului ministru care au girat și au scris manualele alternative, au învârtit și ei niște miliarde. Nu este treaba mea, a spus ministrul. Câinii latră ursul trece! Așa este că suntem “egali”? Asta vă spuneam și eu!
Păi, reorganizarea învățământului au mai făcut-o și alții, la început de secol. De pildă Dragomir Hurmuzescu considerat părintele fizicii experimentale în România! Sau Dimitrie Leonida care în 1908 întemeia prima școală de electricieni și mecanici din țară. Scopul acestei școli? Să pregătească specialiștii necesari economiei naționale, mai precis pe cei care deserveau instalațiile mecanice și electrice.
Trecu un secol și iată-ne în anul de grație 2000. Iarăși reformăm învățământul că orice transformare înseamnă mișcare și mișcarea înseamnă viață! Așadar avem licee de specialitate? Avem! Foarte bine că există dar elevul trebuie să bage la cap! Îi trebuie în primul rând cultură generală altfel rămâne un semidoct. Păi se poate ca el să nu știe aia, ailaltă. Se plânge că are 23 de obiecte! Mare lucru! Capul lui e tânăr și tărtăcuța e gonflabilă, intră multe în ea, poți băga și cu pâlnia! Ce, se compară ai noștri cu ăia din vest? Absolventul român știe de toate! Ce să facem domnule inventator Dragomir Hurmuzescu părinte al radiofoniei românești, ideile de la început de secol sunt azi anacronice, în limbaj modern, desuete!
Inspectorul de specialitate este și el unul din aceia cu tărtăcuță gonflabilă, adică i s-a băgat de toate în cap până când nu mai are opinii. Sau are. "Dă-i dracului de proști să pună mâna pe carte că altceva decât disco, bambilici, șeptic și baruri nu știu."
Cât despre profesori sunt și ei oameni, au un salariu de mizerie, așa că... îi trec clasa la toate cele 23 de obiecte!... Uneori se mai strofoacă profesorul de matematică la liceul de muzică și lasă corigenți pe elevii olimpici la instrument. Sau profesorul de naturale lasă corigent pe elevul premiant la informatică. Nu-i așa că judecăm cu aceaiași unitate de măsură? Doar proștii spun că asta se cheamă dublu standard la Ministerul Educației Naționale.
Mai ales filfizonii de la muzică, își închipuie că e ceva de capul lor? Freacă un instrument ani de zile și nu știu să se exprime în limba română. Să le fie de învățătură! Să vadă ce serioși sunt alții prin comparație. Ce liceu de specialitate! În România nu există discriminare! Toți elevii sunt egali în fața legii.
Le-a plăcut unora să cânte, n-au decât, e pe timpul lor, noi asigurăm aceleași condiții pentru toți. Așa că vă rog, în pas alergător, azi dați examen la școala nr.X, mâine vă veți prezenta la școala nr.Y și dacă nu v-a plăcut sportul, vă privește, normele impun o condiție fizică minimă, pentru a trece clasa, pardon, bacalaureatul și dacă în goana voastră de la o școală la alta pentru a vă face condiție fizică se mai întâmplă să ratați un examen, asta dovedește un singur lucru, nu avem nevoie de astfel de școli, iar liceele de specialitate sunt o invenție a unor nevolnici ca Dimitrie Leonida și Dragomir Hurmuzescu!
Io, ministru’ al Educației Naționale am decretat, mă rog am emis un ordin, elevii scripcari cu un ochi, adică așa numiții chiori, se vor prezenta la examen la înalta școala de studii teoretice X, elevii cu doi ochi numiți de unii lebede coregrafe! se vor prezenta la bacalaureat la liceul de matematică informatică iar cei cu trei ochi..... Stai bre, că nu sunt elevi cu trei ochi.... Ba da, elevii de azi au ochiul pineal, p’ăștia îi picăm pe toți, că nu avem nevoie de excepții, să-și caute rostu’ în străinătate, acolo e de ei! În România toți suntem egali!


N.B.

Textul reprezintă reacția mea la faptul că mai mari zilei au decis ca elevii liceeelor de muzică din București să dea bacalaureatul împreună cu elevii unui liceu de informatică matematică !!!!


Mai 2000

Nicolae Aurelian Diaconescu

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!