poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3024 .



fenilbutazonă
proză [ ]
fragment

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [emilian ]

2007-12-29  |     | 



Dincolo de întrebări nu există răspunsuri. Doar imaginație.

Totul începe într-o frizerie. Vezi bărbații cum își așează copiii pe scaun explică frizerului cam cît să taie din păr copiii se uită cuminți ca Isaac așteptîndu-l pe Dumnezeu să exclame Abrahame m-ai convins cît de mult mă iubești dar Dumnezeu nu vine sau cel puțin de la o vreme nu mai vorbește limba bărbaților.
Atunci începi să-ți dorești un copil poate blond dacă nu e să fie blond atunci șaten negru zîmbești pînă la urmă ai accepta și portocaliu te întrebi cum ar arăta un copil portocaliu portorican finlandez nu mai contează doar să fie al tău și să-i vezi craniul mic tresărind cînd mașina de tuns îl pișcă din cînd în cînd. Un copil care să-ți poarte numele ori să aibă numele pe care l-ai vrut tu pentru tine să nu repeți greșelile prietenilor tăi care s-au întors din Irlanda și au pus un nume aproape imposibil sigur ei nu s-au gîndit că va rămîne așa toată viața ei s-au gîndit la patronul irlandei și nașul mare.

Să luăm un moment oricare să considerăm că e momentul zero tragem o linie și așteptăm să vedem ce se întîmplă.

Adică există dimineți în care îți dorești să te trezești în Veneția poate brutar sau cercetător care caută soluții pentru salvarea Veneției de la scufundare. Sau cultivator de coca. Dar te trezești te pipăi și te întrebi dacă e chiar real ce ți se întîmplă poate visezi că ești tu ca în visele alea extrem de reale unde se întîmplă multe nenorociri-de exemplu eu visez tot timpul că îmi cad dinții-iar cînd te trezești te bucuri că ești tu și nu altul. Dar nu visezi și asta te deprimă poate ai fi meritat mai mult dar hei nimeni nu primește viața ca să fie mulțumit.

Adică există momente în care aștepți un telefon dar telefonul nu sună aștepți o scrisoare dar scrisoarea nu vine încerci să găsești scuze pentru ceea ce oamenii nu pot să facă. În realitate nu există scuze totul se întîmplă firesc e un fel de echilibru oamenii există ca să dezamăgească iar pentru asta au nevoie de o mică parte a omenirii care se compune din naivi. Pînă la urmă oamenii n-ar putea exista dacă nimeni nu crede în ei.

Să luăm un moment oricare. Ca de exemplu momentul acesta în care nu-mi doresc altceva decît să fiu beat pulbere Adi e în drum spre Sibiu Ioana stă în pat și se uită la filme cretine telefonul nu sună scrisoarea nu vine și e o liniște atît de apăsătoare încît mă simt băgat într-o presă hidraulică.
Răzbunarea vine tiptil gîndurile fug mă gîndesc ce bine mi-ar prinde acum un Lexus cu motor hibrid nu știu de ce mi-ar prinde bine e doar o stare nedefinită de cald cînd mă gîndesc la lucruri imposibile. Sau și mai bine să mă închipui după vreo cinci mii de ani descoperit de arheologi, mumificat în liniște cu mîna stîngă îndoită ca faraonii și lumea să creadă că e o descoperire epocală.

Adevărul e că orice moment aș lua sunt la fel de gol ca o cutie de pate mandy. Aș putea să-mi plîng de milă să dau vina pe toți ori pe mine dar n-ar ajuta cu nimic. Adi tot în drum spre Sibiu Ioana tot în pat la frizerie alți bărbați cu fiii lor și eu blocat în același moment ca un calculator după o pană de curent.

Adică cui îi pasă ce-ai învățat despre viață. Cînd am făcut reportaj de la autopsie fotoreporterul leșinase lîngă mine. E curios mirosul ăsta de parafină. Ar putea fi chiar plăcut dacă ai putea să-ți reprimi gîndul că te conservă. Singurul lucru pe care nu-l suportam era putoarea de transpirație. Pînă la urmă am înțeles că și ăsta e un semn că trăiești. Ai putea zice că orice e posibil cu puțin efort. Dar nu.

Singurul lucru pe care l-am învățat despre femei e că niciodată nu vor face gesturile pe care le aștepți. Uneori vor gesturi mărețe ca de exemplu să te trezești cu noaptea-n cap să le conduci la aeroport iar gestul acesta măreț să le vindece bulimia sentimentală. Asta doar pentru o vreme cînd își dau seama că un gest măreț nu compensează gesturile mărunte gesturile zilnice care fac din apropiere modul nostru de-a fi. Alteori îți cer gesturi mărunte ca de exemplu să faci patul să știi exact cît zahăr să pui în cafea să nu-ți lași șosetele pe marginea patului. Tot doar pentru o vreme pînă cînd își dau seama gesturile mărunte nu înseamnă nimic fără gesturile mărețe și brusc cineva care un an de zile n-a contat deloc face un gest și șterge tot ce-ai făcut tu în fiecare zi.

Aș vrea să nu-mi pese dar îmi pasă. Notre raisson d’etre: ensemble.





.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!